فهرست:
فصل اول (مقدمه و کلیات).............................................................................................................................................. 1
1-1- مقدمه....................................................................................................................................................................... 2
فصل دوم (بررسی منابع).................................................................................................................................................... 6
2-1- فرآیند تولید پودر ماهی........................................................................................................................................ 7
2-1-1- روش عمل آوری خشک................................................................................................................................ 7
2-1-2- روش عملآوری مرطوب................................................................................................................................ 7
2-2- پساب ماهی یا مواد قابل حل ماهی................................................................................................................ 9
2-2-1- ارزش غذایی مواد قابل حل ماهی......................................................................................................... 10
2-3- میکروارگانیسمها و دستگاه گوارش.......................................................................................................... 12
2-3-1- جمعیت میکروبی دستگاه گوارش و عوامل مؤثر بر آن............................................................... 13
الف- جیره غذایی..................................................................................................................................................... 13
ب- سن......................................................................................................................................................................... 14
ج- محیط پرورش...................................................................................................................................................... 15
2-3-2- تنوع فلور میکروبی در قطعات مختلف دستگاه گوارش............................................................ 15
2-3-3- جمعیت میکروبی طبیعی دستگاه گوارش طیور......................................................................... 16
2-3-3-1-کلی فرمها (Coliforms)................................................................................................................. 17
2-3-3-2- اشریشیاکلی (Escherichia coli)............................................................................................. 17
2-3-3-3- لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus)........................................... 18
2-4- ایمنی و فرآیندهای تحریک سیستم ایمنی در بدن................................................................................... 18
2-5- فرآیند تعدیل ایمنی........................................................................................................................................... 19
2-6- کارکردهای دفاعی دستگاه گوارش............................................................................................................... 20
فصل سوم (مواد و روشها).............................................................................................................................................. 23
3-1- مکان و زمان پژوهش........................................................................................................................................... 24
3-2- مراحل آماده سازی سالن پرورش..................................................................................................................... 24
3-2-1- شستشوی سالن...................................................................................................................................... 24
3-2-2- شعله دادن و آهک پاشی....................................................................................................................... 25
3-2-3- نحوه ساخت واحد های آزمایشی برای این طرح آزمایشی.......................................................... 25
3-2-4- بستر سالن.................................................................................................................................................. 25
3-3- مدیریت پرورش...................................................................................................................................................... 26
3-3-1- تهیه جوجه................................................................................................................................................. 26
3-3-2- تیمارهای آزمایشی.................................................................................................................................... 26
3-3-3- ورود جوجهها به سالن............................................................................................................................. 26
3-3-4- دمای سالن پرورش..................................................................................................................................... 27
3-4- واکسیناسیون...................................................................................................................................................... 28
3-5- جیرههای مورد استفاده در آزمایش................................................................................................................. 28
3-6- نحوه عمل آوری پساب ماهی........................................................................................................................... 35
3-6-1- تهیه نمونههای سبوس برنج و پساب ماهی....................................................................................... 35
3-6-2- تهیه نمونههای سبوس برنج غنیشده با پساب ماهی.................................................................. 35
3-7- صفات مورد بررسی............................................................................................................................................. 36
3-7-1- میکروفلورای روده....................................................................................................................................... 36
3-7-1-1- وسایل مورد نیاز جهت نمونه گیری و کشت در آزمایشگاه............................................... 36
3-7-1-2- آماده سازی محیط های کشت................................................................................................... 36
3-7-1-3- رقیق سازی و کشت........................................................................................................................ 37
3-7-1-4- شمارش باکتری............................................................................................................................... 37
3-7-2- نمونه برداری.................................................................................................................................................. 38
3-7-2-1- تعیین عیار آنتی بادی گامبورو.................................................................................................... 38
3-7-2-2- روش انجام تست الایزا..................................................................................................................... 38
3-7-2-3- تعیین عیار آنتی بادی نیوکاسل به روش HI.......................................................................... 40
3-7-2-3-1- روش انجام تست HI................................................................................................................ 40
3-7-2-3-2- تزریقSRBC (Sheep Red Blood Cells)......................................................................... 40
3-8- روش تجزیه تحلیل اطلاعات................................................................................................................................ 41
فصل چهارم (نتایج).......................................................................................................................................................... 42
4-1- شمارش میکروبی............................................................................................................................................... 43
4-1-1- شمارش باکتریهای دستگاه گوارش................................................................................................. 43
4-2- صفات ایمنی........................................................................................................................................................ 44
4-2-1- تیتر نیوکاسل............................................................................................................................................. 44
4-2-2- تیتر گامبورو................................................................................................................................................ 44
4-2-3- تیتر آنتیSRBC تام و ایمونوگلوبولینهای M و G........................................................................ 45
فصل پنجم ( بحث)........................................................................................................................................................... 48
5-1- شمارش میکروبی............................................................................................................................................... 49
5-2- بررسی صفات ایمنی......................................................................................................................................... 50
5-2-1- تیتر واکسن نیوکاسل و گامبورو........................................................................................................ 50
5-2-2- تیتر آنتی SRBC تام و ایمونوگلوبولین های M وG در روزهای 28و 42 روزگی....................... 51
5-3- نتیجه گیری.......................................................................................................................................................... 53
پیشنهادات....................................................................................................................................................................... 54
فهرست منابع................................................................................................................................................................ 55
پیوستها.............................................................................................................................................................................. 63
چکیده انگلیسی............................................................................................................................................................... 70
منبع:
ادمز، ام .آر.، ام ا . موس.2002. میکروبیولوژی مواد غذایی.دانشگاه فردوسی مشهد(ترجمه).
اسمعیل پور روشن، مجتبی .1392. تأثیر مواد مغذی در تقویت سیستم ایمنی طیور. مؤسسه کشاورزان سبز جوان.
افشار مازندران، ن. و رجب. ا. 1381(چاپ دوم). پروبیوتیک ها و کاربرد آنها در تغذیه دام و طیور، انتشارات نوربخش(ترجمه).
اکبری، م. ر.، ح. کرمانشاهی، غ. کلیدری. 1383. بررسی اثر افزودن اسید استیک در آب آشامیدنی بر عملکرد، شاخصهای رشد و جمعیت میکروبی ایلئوم جوجههای گوشتی. علوم وفنون کشاورزی و منابع طبیعی. سال هشتم، شماره سوم، صفحه: 139-147.
ایروانی، حسین و همکاران. 1389. بررسی زمان طول مصرف روغن ماهی بر غلظت کلسترول و تری گلیسیرید خون و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی. مجله دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز. دوره 5، شماره 1، پیاپی 17، بهار 90. صفحات: 1093- 1101
بیگی بندر آبادی ، مرتضی. 1375.«استفاده از سبوس گندم غنی شده با پساب ماهی در تغذیه جوجه های گوشتی». دانشگاه تهران. دانشکده کشاورزی .کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد .ثبت 14598 .
پردلی، ح.ر؛ صفری، ر؛ و حسینی ، س.ح. 1388.‹‹استفاده از دو گونه باکتری لاکتیک به منظور تولید پروتئین تک یاخته از آب ماهی تغلیظ شده کارخانجات پودر ماهی کیلکا ››.(دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان).
ترکی، مهران. 1380. اثرات اسیدهای چرب غیراشباع 3-n و 6-n جیره غذایی بر عملکرد و پاسخ ایمنی همورال جوجههای گوشتی. مجله علوم کشاورزی ایران. جلد 34، شماره 1، سال 1382. صفحات: 115-125.
رحیمی کلامرودی، ح. 1388. گیاه شناسی، کشت ی دیپلوئید و تتراپلوئید بابونه و بررسی ترکیب اسانس و مقایسه با نمونههای موجود در ایران. پایاننامه دکترای داروسازی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه اصفهان.
شهیر،م ح ،شریعتمداری،ف ،میرهادی،س ا ،1383 ،تعیین نیاز لیزین مرغان تخم گذار در مرحله اوج تولید، مجله پژوهش و سازندگی ،شماره 62 ،ص 87-82.
شیوازاد، م ؛ صیداوی ، ع.ر.(1389).‹‹اصول تغذیه دام و دینامیک مواد مغذی ››.جلد دوم. چاپ اول.صفحه 627.
صوفی سیاوش،رشید؛ جانمحمدی، حسین. ( 1388). «تغذیه دام». چاپ اول.ویراست ششم. انتشارات عمیدی تبریز. (ترجمه)
عبدالهی، ر. 1379. بررسی سطوح مختلف زیست یار بر عملکرد جوجههای گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران.
کلانتر، مجید. 1390 . گیاهان داروئی و فرآورده های گیاهی : کاربردهای تغذیه ای و درمانی در دام و طیور انتشارات آبنگاه
کوپایی ملک، م؛ رضوی ،س.ح، کلاکی جویباری ، م ؛ ایرانی ،م ؛ قره ویسی، ش. (1389).‹‹بررسی اثر سطوح مختلف سبوس داخلی برنج بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی››. دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر (ارائه شده در پنجمین همایش ملی ایده های نو در کشاورزی (دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان).
گلیان، الف.، و م. سالارمعینی. 1378. تغذیه طیور. واحد آموزش و پژوهش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر.
نیکخواه، علی؛کاظمی شیرازی، رضا. (1374). «روش عملی تغذیه مرغ»چاپ چهارم. انتشارات دانشگاه تهران.شماره 1648.
Abd Saham, Ali. 2009. Effect of fish oil on humoral immunity of broiler Chicks. Department of Pathology and Poultry Diseases, College of Veterinary Medicine, University of Basrah, Iraq. Vol.8, No.2, 2009.
Apajalahati, J.H., H. Kettunen, A. Kettunen, W.E. Holben, P.H. Nurminen, N. Rautonen, and M. Mutanen. 2002. Culture-independent microbial community analysis reveals. That inulin in the diet primarily affectes previously unknown Bacteria in the mouse cecum. Applied and Environmental Microbiology, 68:4986-4995.
Barnes, E.M., G.C. Mead, D.A. Barnum, and E.G. Harry. 1972. The intestinal flora of the chicken in the period 2 to 6 weeks of age with particular reference to the anarobic bacteria. British Poultry Science, 13:311-326.
Barnes, E.M., G.C. Mead, D.A. Barnum, and E.G. Harry. 1972. The intestinal flora of the chicken in the period 2 to 6 weeks of age with particular reference to the anarobic bacteria. British Poultry Science, 13:311-326.
Carrion J.G and J.Lopez.1989. ″Whole rice bran as a substitute for maize in feeding of broiler chickens″.RevistaSocidade, Brazileria, Zootecniam, 4: 327- 333.
Crespo, N. and Garcia, E Esteve; Poultry Science 2001, 80: 71-78.
Crespo, N. and Garcia, E Esteve; Poultry Science 2003, 82,1134–1139.
Cuppett, S.L.(1972) ″the metabolism energy and digestibility of menhaden fish meal , fish solubles and fish oils ″.Journal of poultry science.51: 2079-2083.
Dhawale, A. 2005. Better egg shell quality with a gut acidifier. Poultry International Journal. April: 18-20.
Denayrolles,M.Arturo-Schaan,B. massias,K.bebin,Am.elie,M.panheleux – lebastard and Mc.Urdaci.2007. Effect of diets with different fibrous contents on broiler gut microflora and short chain fatty acid production.16 th. European Symposium on poultry nutrition.
Dibner, J.J. 2008. Gut management, microbiota and enteric disease. http//:www.The poultrysite.com.
Dibner, J.J. 2008. Gut management, microbiota and enteric disease. http//:www.The poultrysite.com.
Din M.G, M.L.Sund, H.R.Bird.1979. ″Effect of feeding plant by-product on growth and egg production″. Poultry Science .58:1247-1283.
Djouzi, Z. and C. Andrieux.1997. Compared effects of three Oligosaccharides on metabolism of intestinal microflora in rate inculated with a human faecal flora. British Journal of Nutriton, 78:313-324.
Dobrzański Z, Jamroz D, Bykowski P, Trziszka T .2002. Effect of fish oil on broiler performance and meat quality. Electronic J Polish Agric Universities 1: 43–51.
Edelman, S., S. Leskela, E. Ron, J. Apajalahti and T.K. Korhonen. 2003. In vitro adhesion of an avian pathogenic Escherichia Coli O78 strain to surface of the chicken intestinal tract and to ilealmucusa. Veterinary of Microbiology, 91:41-56.
Ellin Doyle, M. 2001. Alternatives to antibiotic use for growth promotion in animal husbandry. Food Research Institute, University of Wisconsin–Madison.
Eving , Ray(1951)″Poultry nutrition″.4th edi.American book-knicker booker press, New York, USA.
Farhoomand P, Chekani-Azar S. 2009. Effects of graded levels of dietary fish oil on the yield and fatty acid composition of breast meat in broiler chickens. J Appl Poult Res 18: 508–513.
Feng, P., S. Weagant and M. Grant. 2002. Enumeration of Escherichia coli and the Coliform Bacteria. Bacteriological Analytical Manual (8th ed.). FDA/Center for Food Safety & Applied Nutrition.
Fotadar, U., P. Zaveloff and L. Terracio. 2005. Growth of Escherichia coli at elevated temperatures. Journal of Basic Microbiology, 45(5):403–404.
Freidman, A.C.1997. Effect of dietary fat acids on humoral Immune response of turkeys.Poult. Scie.38. (abstract).
Fritsche KL, Cassity NA, Huang SC. 1992: Dietary (n-3) fatty acid and vitamin E interactions in rats: effects on vitamin E status, immune cell prostaglandin E production and primary antibody response. J Nutr. 122: 1009–1018.
Fuller, R. 2001. The chicken gut microflora and probiotic supplements. Journal of Poultry Science. 38: 189-196.
Fuller, R. 1984. Microbiota activity in the alimentary tract of birds. Proceeding of the Nutrition Society, 43:55-61.
Gabriel, I., M. Lessire, S. Mallet and J.F. Guillot. 2006. Microflora of the digestive tract: Critical factors and consequences for poultry. World’s Poultry Science Journal. 62: 499-511.
Gabriel, I., M. Lessire, S. Mallet and J.F. Guillot. 2006. Microflora of the digestive tract: Critical factors and consequences for poultry. World’s Poultry Science Journal. 62: 499-511.
Gabriel, I., M. Lessire, S. Mallet and J.F. Guillot. 2006. Microflora of the digestive tract: Critical factors and consequences for poultry. World’s Poultry Science Journal. 62: 499-511.
Ghazalah, A.A., A.M. Atta, K. Elkoub, M.E.L. Moustafa and F.H. Shata. 2011. Effect of dietary supplementation of organic acids on performance, nutrients digestibility and health of broiler chicks. International Journal of Poultry Science, 10(3):176-184.
Gill, M. J., Simjee, S., Al-Hattawi, K., Robertson, B. D., Easmon, C. S. F. and Ison, C. A. 1997. Gonococcal resistance to β-lactams and tetracyclines involves mutation in loop 3 of the porin encoded at the penBlocus. Antimicrobrobial Agents and Chemotherapy42, 2799–803.
Harrison, G.F & Marie E.Coates (1972) ″Interralationship between the growth promoting effect of fish soluble and the gut flora of the chick ″.British journal of nutrition .28:213-221.
Havenstein, G.B., P.R. Ferket and M.A. Qureshi. 2003. Carcass composition and yield of 1957 versus 2001 broilers when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science, 82(10):1509–1518.
Hinton, C.F. & R.H. Harms (1973) ″ Evidence for sulfat as the major portion of the unidentified growth factor in fish solubles ″.Jornal of Poultry science. 52:19-23
Hosseini-Mansoub, Navid and Bahrami Yadollah. 2011. Influence of dietary fish oil supplementation on humoral immune response and some selected biochemical parameters of broiler chickens. J Agrobiol 28(1): 67–77.
Hulan HW, Ackman RG, Ratnayake WMN, Proudfoot FG .1988. Omega-3 fatty acid levels and performance of broilers chickens fed redfish meal or redfish oil. Can J Anim Sci 68: 533–547.
Kimura, N., F. Mimura, S. Nishida, A. Kobayashi and T. Mitsuoka. 1976. Studies on the relationship between intestinal flora and cecalcoccidiosis in chicken. Poultry Science, 55:1375-1383.
Knarreborg, A., M.A. Simon, R.M. Engberg, B.B. Jensen and G.W. Tannock. 2002. Effect of dietary fat source and subtherapeutic levels of antibiotic on the bacterial community in the ileum of broiler chickens at various ages. Applied and Environmental Microbiology, 68:5918-5924.
Korver, D.R. and Klasing, K.C. 1997. Alterations in specific and inflammatory immune responses in chicks fed fish oil. J. Nutr. 127: 2039-2046.
Kubitschek, H.E. 1990. Cell volume increase in Escherichia coli after shifts to richer media. Journal of Bacteriology, 172(1):94–101.
Lee K.W., Everts H., Kappert H.J., Frehner M., Losa R. and Beynen A.C. 2003. Effects of dietry essential oil components on growth performance digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44: 450-457.
Ljungh, A. and T. Wadström. 2006. Lactic acid bacteria as probiotics. Current Issues Intestinal Microbiology, 7(2):73–89.
López-Ferrer S, Baucells MD, Barroeta AC, Grashorn MA. 1999. N-3 enrichment of chicken meat using fish oil: Alternative substitution with rapeseed and linseed oils. Poult Sci 78: 356–365
Marshall, L.H. 1994.The essential omega-6 and omega-3 fatty acids In food. J.Lip.Resea.20:40 – 45.
Maynard, Leonard A. (1979) ″Animal nutrition″7th edi. McGrow- Hill book company.
Mead, G.C. and B.W. Adames. 1975. Some observetions on the cecalmicrofloraof the chick during the first two weeks of life. British Poultry science, 16: 169-176.
Mead, G.C. (2000). Prospects for competitive exclusion treatment to control salmonellas and other foodborne pathogens in poultry. Veterinary Journal 159: 11-123.
Miller, David (1972) ″ A study of the methodology of assaying unidentified factor in fish meal and fish solubles″ .Journal of Poultry science. 51:1288-1291.
Newman RE, Downing JA, Bryden WL, Fleck E, Buttemer WA, Storlien LH (1998): Dietary polyunsaturated fatty acids of the n-3 and the n-6 series reduce abdominal fat in the chicken (Gallus domesticus). Proc Nutr Soc Aust 22: 54.
Pirgozlier. V., T.C. Murphy., B. Owens, J. George, M. MC Cann. 2008. Fumaric and Sorbic acidas additives in broiler feed. Research in Veterinary Science. 84: 387-394.
Reid, G., J. Howard and B.S. Gan. 2001. Can bacterial interference prevent infection? Trends Microbiol, 9(9):424–8.
Richards, J.D., J. Gong and C.F.M. Delang. 2005. The gustrointestinalmicrobiota and its role in monogastric nutrition and health with emphasis on pigs: Current understanding, possible modulations, and new technologies for ecological studies. Canadian Journal of Animal Science, 85:421-435.
Salanitro, J.D., I.G. Blake and P.A. Muirhead. 1974. Studies on the cecalmicroflora of commercial broiler chickens. Journal of Applied of Bacteriology, 28:439-447.
Salanitro, J.D., I.G. Blake and P.A. Muirhead. 1974. Studies on the cecalmicroflora of commercial broiler chickens. Journal of Applied of Bacteriology, 28:439-447.
Saleh, H., Rahimi, S. and Karimi, M.A. 2009. The effect of diet that contained fish oil on performance, serum parameters ,the immune system and the fatty acid composion of meat in broilers. Int. J. Vet. Res .3 (2): 69-75.
Samilk, K.P., H. Gobinda, K.M. Manas and S. Gautam. 2007. Effect of organic acids salt on the performance and gut health of broiler chicken. Journal of Pouttry Science, 44:389-395.
Schreiner M, Hulan HW, Razzazi-Fazeli E, Bohm J, Moreira R. 2005. Effect of different source of dietary omega-3 fatty acid on general performance and fatty acid profiles of thigh, breast, liver and portal blood of broilers. J Sci Food Agri 85: 216–226.
Shapiro, S.K. and W.B. Sarles. 1949. Microorganisms in the intestinal tract of normal chickens.The Journal of Bacteriology, 58:531-544.
Suzuki, K., Y. Kodam and T. misuoka. 1989. Stress and intestinal flora. Bifidobacteria and Microflora, 8:23-38.
Thomke, S. and K. Elwinger. 1998. Growth promotants in feeding pigs and poultry mode of action of antibiotic growth promotants. Annalas de Zootechnie, 47:153-167.
Thompson, J.L. and M. Hinton. 1997. Antibacterial activity of formic and propionic acids in the diet of hens on salmonellas in the crop. British Poultry Science, 38:159-165.
Torki, M., Golian, A., Arshami, J. and Tavakkoli, J. 2000. Effect of dietary fat source and fatty acid composition on immune responses of male growing broiler chicks. PSA Annual Meeting.
Torok,v.a. , k. Ophel-Keller and R.J. Hughes.2006. Relationship between microbial species and energy metabolism in broiler chickens. Aust. Poult. Sci. Symp. 18
Verstegen, M.W.A., Y. Lan, S. Tamminga and B.A. Wiliams. 2005. The role of the commensal gutmicrobial community in broiler chickens. World's Poultry Science Journal, 61:95-104.
Vogt RL. and L. Dippold. 2005. Escherichia coli O157:H7 outbreak associated with consumption of ground beef. 2002. Public Health Rep, 120(2):174–8.
Wang, Y.W., Field, C.J. and Sim, J.S. 2000. Dietary polyunsaturated fatty acids alter lymphocyte subset propotion and proliferation, serum immunoglobulin G concentration, and immune tissue development in chiks. Poult. Sci. 79: 1741-1748.
Weilen, P.W.J.J.V.D., S. Biesterveld, S. Notermans, H. Hofstra, B.A.P. Vrlings and F.V. Knapen. 2000. Role of volatile fatty acids in development of the cecalmicroflorabroiler chickens during growth. Applied and Environmental Microbiology, 66:2536-2540.
Zhaxybayeva, O. and W.F Doolittle. 2011. Lateral gene transfer. Current Biology, 21(7):242–246.