فهرست:
چکیده.. 1
فصل اول-طرح مساله 2
1-1.مقدمه.. 3
1-2. معرفی دانه های روغنی.. 7
1-2-1.دانه سویا 8
1-2-1-1 درجه بندی و اهمیت درجه بندی دانه سویا : 14
1-2-2. دانه کانولا 16
1-3. انبار داری دانه های روغن.. 22
1-4. فراوری دانه های روغنی سویا و کلزا.. 25
1-4-1. فراوری دانه سویا 25
1-4-2. فراوری کلزا 26
1-5 انواع و اهمیت فسفاتید ها در روغن های خام.. 28
1-6 معرفی و بررسی روش های مختلف حذف فسفاتید ها از روغن خام 32
1-6-1 صمغ گیری با اسید 33
1-6-2 صمغ گیری اسیدی خشک- 33
1-6-3 صمغ گیری اسیدی مرطوب- 33
1-6-4 فرایند صمغ گیری اصلاح شده 35
1-6- 5 صمغ گیری به روش TOP- 36
1-6-6 تصفیه اسیدی: 37
1-6-7 مقایسه سه روش صمغ گیری آبی، اسیدی و TOP روی روغن های کلزا و آفتابگردان. 37
1-6-8 صمغ گیری نرم 39
1-6-9 صمغ گیری آنزیمی- 40
1-6-10 صمغ گیری به روش اولترافیلتراسیون 42
1-7 اهمیت بررسی فلزات کمیاب در روغن های خام. 44
1-8 اهمیت اسیدهای چرب آزاد در روغن های خام. 46
1-9. اهمیت و ضرورت تحقیق.. 48
فصل دوم- مروری بر تحقیقات.. 50
2-1 .اسیدهای چرب آزاد 51
2-2. فسفاتید ها: 53
فصل سوم: 57
روش تحقیق- مواد و روشکار.. 57
3-1. آنالیز مواد اولیه.. 58
3-1-1 . تعیین رطوبت اولیه 58
3-1-2.اسیدیته دانه های مورد آزمون 59
3-1-3. تعیین میزان روغن در دانه های اولیه 61
3-2- آزمایشات روغن ( فراورده) 63
3-2-1 تعیین عدد پراکسید 63
3-2-2. تعیین درصد اسیدهای چرب آزاد 64
3-2-3. اندازه گیری میزان فسفر 65
3-2-4 اندازه گیری آهن و مس در نمونه روغن- 67
3-2-5. صمغ گیری در آزمایشگاه 67
3-2-6. تعیین میزان روغن دانه به روش سوکسله 68
3-2-7.اندازه گیری میزان اسیدیته روغن- 69
3-2-8 رنگ سنجی به روش لاویباند 70
3-3 آنالیز آماری 70
3-4 طرح های مورد آزمون 71
3-4-1 مقایسه کیفیت روغن های حاصل از روش های مختلف آماده سازی استخراج با حلال روغن از دانه روغنی سویا 71
3-4-1-1 مراحل آماده سازی دانه های سویا 71
3-4-1-1-1 تمیز کردن دانه 71
3-4-1-1-2 شکستن دانه های سویا 73
3-4-1-1-3 دستگاه پخت- 74
3-4-1-1-4 پرک کردن 77
3-4-1-2 استخراج روغن از کیک ها و فلیک ها و کلت های روغنی 86
3-4-2. تاثیر شرایط انبارداری ، کنترل میزان رطوبت و غیر فعال کردن آنزیم ها و تخریب دانه ها بر میزان فسفاتید دانه ها . 90
3-4-3 تاثیر دمای هیتر های جداسازی حلال از روغن بر میزان اسیدهای چرب آزاد روغن و باقیمانده حلال در روغن. 93
3-4-4 بررسی تاثیر حضور یون های مس بر کیفیت روغن گام گیری شده 96
3-4-5 بررسی شرایط بهینه اپراتوری دانه کلزا و تاثیر آن بر اسیدیته و فسفر.. 97
فصل چهارم- بحث و نتیجه گیری.. 100
4-1 . آنالیز دانه های مورد استفاده در این پژوهش- 101
4-2 مقایسه کیفیت روغن های حاصل از روش های مختلف آماده سازی استخراج با حلال روغن از دانه روغنی سویا. 105
4-2-1 عدد پراکسید و اسیدهای چرب آزاد 106
4-2-2 رنگ سنجی به روش لاویباند 109
4-2-3 مقایسه میزان فسفر و فسفاتیدها در روغن های حاصل از روش های مختلف روغن کشی- 110
4-2-4 مقایسه میزان فلزات کم مقدار آهن و مس در روغن حاصل از روش های مختلف روغن کشی- 112
4-3. تاثیر شرایط انبارداری ، کنترل میزان رطوبت و غیر فعال کردن آنزیم ها و تخریب دانه ها بر میزان فسفاتیدها و اسیدیته دانه ها . 113
4-4 تاثیر دمای هیتر های جداسازی حلال از روغن بر میزان اسیدهای چرب آزاد روغن و باقیمانده حلال در روغن. 114
4-5 بررسی تاثیر حضور یون های مس بر کیفیت روغن گام گیری شده 115
4-6 بررسی شرایط بهینه اپراتوری دانه کلزا و تاثیر آن بر اسیدیته و فسفر 117
فهرست مأخذ.. 119
منبع:
. Hegde, DM. 2005. Oilseeds situation : A statistical compendium . Directorate of Oilseeds Research, Hyderabad: 606
(2) ملکوتی خواه، م.، وع، سوخته سرایی. 1387. بررسی وضعیت دانه های روغنی کشور. هفته نامه برنامه : 25.
(3) اصلانی، ف.، ا. خواجه، ا. عطاری، م. قنادها، و ج. مظفری. 1384.کشت میکروسپور و تولید گیاهان هاپلویید در ارقام مختلف کلزا. مجله علوم کشاورزی ایران :20.
(4) ADM. 2011.Feed Ingredient Catalog.ADM. http://origin.adm.com/en-US/products/feed/Pages/default.aspx (accessed 1, 8, 2012).
(5) ADM. 2006. ADM Europe Lecithin for Aquacalture.ADM. http://www.adm.com/en-US/products/Documents/ADM-Europe-Lecithin-for-Aquaculture (accessed 9, 23, 2011).
(6) Wang, X. L. 1997. Chineese soybean products. Beijing: China light Industry Publisher.
(7) golbitz, P. 2004. soya & oilseed blue book. maine: Peter golbitz.
(8) Choo, M. MA, N. A.and Ong. S. H. 1997. Technologies and Applications. New York: Marcel Dekker.
(9) Knothe, G. Dunn, R. O. and Gunstone. D. F. 2001. Oleochemical Manufacture and Application. Sheffield Academic Press.
(10) Zimmerman, D. C.and Princen. L. H. 1981 . New source of fats and Oil. Champaign. Illinois: AOCS press.
(11) Ascherio, A.and Willet. W. C. 1995. New Direction in Dietary Studies of Coronary Heart Disease. The Journal of Nutrition: 647S-655S.
(12) Malinow, M. R. Mclaughin, P. Kohler, O. G.and Livingstone. A. L. 1977 . Prevention of Elevates Cholesterolemia in Monkeys by Alfalfa Saponins. Steroids: 105-110.
(13) Oakenfuul, D. G. Fenwick, D. E. Hood, R. L. and Topping. R. J. 1979 . Effects of Saponins on Bile Acids and Plasma Lipids in the Rat. The journal of nutrtition: 209-216.
(14) West, C. E. Scholz, K. E. Beynen, A. C. and Terpstra, H. M. 1984 . Treatment of Dietary Casein with Formaldehyde Reduces Its. The journal of nutrition: 17-25.
(15) Committee on Diet and Health, National Research Council. 1989. Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk.Commission on Life Sciences. Washington D.C: National Research Press.159-258.
(16) Wu, C. Y. Hsu, C. C. Chen, S. T. and Tsai, Y. C. 2001 . Soyasaponin I, a Potent and Specific Sialytransferase Inhibitor. Biochemical and Biophysical Research Communications: 466-469.
(17) Sietz, F. G.1965. Die Kennzahlen des Sojaöles.European Journal of Lipid Science and Technology. 67: 411–412.
(18) Oh, Y. J. and Sung. M. K. 2001 . Soybean Saponins Inhibit Cell Proliferation by Suppressing ,PKC Activation and Induce Differentiation of HT-29 Human Colon Adenocarcinoma Cells. The journal of nutrition: 132-138.
(29) Kitagawa, I. Saitom, M. Hayashi, T.and Taniyama. T. 1985. Saponin and Sapogenol. XXXVIII. Structure of Soyasaponin A2, a Bisdesmoside of Soyasapogenol A, from Soybean, the Seeds of Glycine max Merrill. Chemical Pharmaceutical Bulletin: 598-608.
(20) Gestetner, B. Birk, Y. Bondi, A.and Tencer. Y. 1966 . Soya Bean Saponins—VII: A Method for the Determination of Sapogenin and Saponin Contents in Soya Beans. journal of Phytochemistry, 5: 803-806.
(21) Okobo, K. Uchida, T. Yoshiki, Y. Yoshikoshi, M.and Tonomura. M. 1994 . Soybean .Saponins and Isoflavonoids: Structure and Antiviral Activity against Human Immunodeficiency Virus in Vitro. ACS Symposium Series ACS Publications , 564: 330-339.
(22) Bates, R. P.and Matthews. R. F. 1975 . Ascorbic Acid and beta-Carotene in Soybeans as Influenced by Maturity, Sprouting, Processing and Storage. Proceedings of the Florida State Horticultural Society: 266-271.
(23) Ake, M. Fabre, H. Malan, A. k.and Mandrou. B. 1998 . Column liquid chromatography determination of vitamins A and E in powdered milk and local flour: a validation procedure. Journal of Chromatography A: 183-189.
(24) Hayashi, K. Hiraoka, N.and Ikeshrio. Y. 1997 . Inhibitory Activity of Soyasaponin II on Virus Replication in Vitro. Planta Medica: 102-105.
(25) Anti–Tumor-Promoting Activities of Triterpenoid Glycosides: Cancer Chemoprevention by Saponins. 1996 . Advances in Experimental Medicine and Biology, 404: 87-100.
(26) Haridas, V. Higuchi, M. Jayatilake, G. S. Beily, D. Mujoo, K. Blake. 2001 . Triterpenoid Saponins from Acacia victoriae. Proc Natl Acad Sci: 5821-5826.
(27) National Oilseed Processors Association.2006. Trading Rules for the Purchase and Sale of Soybean Oil:10-50.
(28) Scarth R., and P.B.E. McVetty. 1999. Designer oil canola. A review of food-grade Brassica oils with focus on high oleic, low linolenic
types. In N. Wratten and P.A. Salisbury (ed.) Proc 10th Int Rapeseed Congr., Canberra, Australia. 26–29.
(29) Gunstone, F. D. 2004 . Rapeseed and Canola Oil—Production, Processing, Properties and uses. UK: Blackwell Blackwell Publishing, Oxford, U.K., 2004, pp. 100-110.
(30) Mag, T.and Shahidi. F. 1990 . Canola and Rapeseed. Production, Chemistry, Nutrition and processing technology. New York: Van Nostrand Reinhold.
(31) Ying, C. F.and Deman. J. M. 1989 . Canadian Institute of Food Science and Technology Journal, 22: 222.
(32) Gunstons ,F. D. 2004 . Rapeseed and Canola Oil: Production Processing Properties and Uses, Blackwell Publishing, Oxford, U.K:111–130.
(33) Salisbury, P. and Wratten. N. 1999. Brassica napus breeding. In: Canola in Australia: the First Thirty Years: 29-35.
(34) Brandl, T. S. Smith, N.and Hoffman. L. C. 2007 . Anti-nutritional factors in canola produced in the Western and Southern Cape areas of South Africa. South African of Animal Science: 37.
(35) Shay, E. G. 1993 . Diesel Fuel from Vegetable Oils: Status and Opportunity. biomass bioenergy, 4: 227-242.
(36) Tauzuki, W. Matsuoka, A. and Ushida, K. 2009 . Formation of trans fatty acids in edible oils during the frying and heating process.
(37) Zuniga, M. E. Soto, C. Moro, A. Chamy, R. and Lema, J. M. 2003 . Enzymic pre-treatment of Guevina avellana mol oil extraction by pressing. Process Biochemistry: 51-57.
(38) Piva, G. Pietri, A. Maccagni, A. and Santi, E. 1985 . fattori antinutrizionala della farina di estrazione di colza. la rivista italian della sostanze grasse, 62: 99-103.
(39) Maria, e. c. and pablo, v. 2008 . Glucosinolates in Brassica foods: bioavailability in food and significance for human health. Biomedical and Life Sciences: 213-229.
(40) Clyde Martin Christensen, Richard A. Meronuck.1986 .Quality Maintenance in Stored Grains and Seeds, Minnesota Press:34-40.
(41) Cricket, R.and Cormack, M. J. 2004 . Principles and practices of seed harvesting, processing, and storage: an organic seed production manual for seed growers in the Mid-Atlantic and Southern U.S. In. SEED PROCESSING AND STORAGE : 9-15.
(42) Aurellia Tatipata,2009, Effect of seed moisture content packaging and storage period on mitochondria inner membrane of soybean seed, Journal of Agricultural Technology, V.5(1): 51-64.
(43) Daniel, J. C. 1998 . Seed Germination for Transplants. HortTechnology: 4-10.
(44) M. De Lucia.1994. Agricultural engineering in development - Post-harvest operations and management of foodgrains, Fao Agricultural Services Bulletin:50-80.
(45) Kamal-Eldin, a. 2005 . Edible Oil and Fat Products: Specialty Oils and Oil Products, Minor Components of Fats and Oils. In F. Shahidi Ed. , Bailey’s Industrial Oil and Fat Products. Willey. Vol 3: 319-321.
(46) Hammond, E. G. Lawrence , A. J. Caiping, S. Wag, T.and White, P. J. 2005 . soybean oil. In F. Shahidi Ed. , Bailey’s Industrial Oil and Fat Products . Weily. Vol 2: 579.
(47) Logan, A. 2005 . Degumming and Centrifuge Selection,Optimization and Maintenance. UPAC-AOCS Workshop on Fats, Oils and OilseedsAnalysis and Production . Alfa Laval Copenhagen A/S : 5.
(48) Shahidi, F. Ed. 2005 . Edible Oil and Fat Products: Edible Oils cotton seed . Weily. Vol 6 .
(49) Schantz, b.and rohm, h. 2005 . Influence of lecithin–PGPR blends on the rheological properties of chocolate. LWT - Food Science and Technology: 41-45.
(50) Estarabadi, P. Sarrafzade, M. H. Fatemi, H. Ghavami, M.and Gholipour zanjani, N. 2008 . Enhanced degumming of soybean oil and its influences on degumming oil and lecithin. Iranian Journal of chemical engineering: 5.
(51) Richard D. O'Brien, Walter Farr, and Peter J. Wan. . 2008.Introduction to processing of fats and oils. AOCS:25-280.
(52) Wang, H. Y. Yong, G. J. Yang, B. Mainda, G. Gue, Y. 2006. Degumming of vegetable oil by a new microbial lipase. Food Technology and Biotechnology 44:101-104.
(53) Oybek, z. stefan.and stanislav, s. 2008. Degumming of rapeseed and sunflower oils. Acta Chimica Slovaca, Vol .1, No. 1: 321 – 328.
54- سرحدی, س. میرزایی, ح. رضوی, س. زمانی, ج. 1387 . تاثیر پارامترهای عملیاتی بر کارایی فرایند اولترافیلتراسیون میسلای روغن خام سویا. هجدهمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی.
55- رافع, ع. رضوی, س.حدادخداپرست, م . 1386. بررسی توانایی روش اولترا فیلتراسیون در صمغ گیری̨ رنگبری و تصفیه روغن خام کلزا.
(56) Albert, j. Dijkestra. 2010. Degumming revisited. inform.vol.21:428.
(57) Gopala Krishna,A, G. Khatoon, S .Shiela, P, M. Sarmandal, C, V. Indira, T, N and Mishra, A.2001. Effect of refining of crude rice bran oil on the retention of oryzanol in the refined oil. Journal of the American Oil Chemists' Society, 78 (2) :83-90.
(58) Zufarov, O. Schemid, S.and Sekretar, S. 2008. Degumming of rapeseed and sunflower oils. Acta Chimica Slovaca, 1: 321 - 328
(59) Chukri, A. Kinany, M. A. Gibon, V. Tietiaux, and Jamil, S. 2000 . Improved oil treatment condition for soft degumming. JAOCS, 1157-1160.
(60) Yong, g. J, Wang, H. Y. Yang, B. Mainda, G. and Gue, Y. 2006. Degumming of vegetable oil by a new microbial lipase. food technology and biotechnology .44: 1:101-104.
(61) List, G. R. Mounts, T. L. Warner, and Heakin, A. J. 1978. Steam refined soybean oil:Effect of refining and degumming methods on oil quality. Journal of american oil and chimists society, 55: 277-279.
(62) Chung, H. F. Colakoglu, A. S. and min, D. B. 2004 . Relationship among headspace oxygen, peroxide value and conjugated diene content of soybean oil oxidation. Journal of Food Science, 69: 2 : 83-88.
(63) Kurniawan, T. A. Chan, G. S. LO,W. H.and Babel, S. 2006. Physico-chemical treatment techniques for wastewater laden with heavy metals. chemical engineering, 83-98.