فهرست:
چکیده.................................................................................................................................................................
فصل اول : مقدمه
مقدمه....................................................................................................................................................................2
فصل دوم : بررسی منابع
2-1-مبداءوپیشینه لوبیا....................................................................................................................................... 5
2-2-سطح زیر کشت وتولید لوبیا درایران وجهان.............................................................................................. 6
2-3-اهمیت اقتصادی لوبیا................................................................................................................................ 7
2-4-خصوصیات گیاه شناسی لویبا................................................................................................................... 7
2-5-نیازهای اقلیمی لوبیا.................................................................................................................................. 9
2-6-مالچ........................................................................................................................................................ 10
2-6-1-نقش مالچ(خاکپوش ها)در زراعت دیم.............................................................................................. 10
2-6-2-اثر مالچ بر رطوبت قابل استفاده خاک............................................................................................... 11
2-6-3-اثر مالچ برآب خاک........................................................................................................................... 13
2-6-4-اثر مالچ بر درجه حرارت خاک ........................................................................................................ 17
2-6-5-اثر مالچ بر ساختمان خاک ................................................................................................................ 19
2-6-6-اثر مالچ بر شوری خاک .................................................................................................................... 20
2-6-7-اثر مالچ بر فرسایش خاک ................................................................................................................. 21
2-6-8-اثر مالچ بر رشد گیاهان زراعی ......................................................................................................... 23
2-6-9-اثر مالچ بر عملکرد دانه لوبیا ............................................................................................................ 26
2-6-10-اثر مالچ در کنترل علف های هرز ................................................................................................... 27
2-7-آهن ........................................................................................................................................................ 27
2-7-1-اهمیت آهن در تغذیه گیاهان زراعی ................................................................................................ 31
2-7-2-نقش آهن در فتوسنتز ....................................................................................................................... 32
2-7-3-نقش آهن در سنتز پروتئین ............................................................................................................... 32
2-7-4-سطح بحرانی آهن در گیاه لوبیا ........................................................................................................ 34
2-7-5-عوامل موثر بر فراهمی آهن برای گیاه............................................................................................... 34
فصل سوم:مواد و روش ها
3-1-زمان وموقعیت جغرافیایی واقلیمی محل اجرای طرح ........................................................................... 36
3-2-ویژیگی آب و هوایی منطقه .................................................................................................................. 36
3-3-تعیین خصوصیات فیزیکی وشیمیایی خاک محل آزمایش .................................................................... 36
3-4-نحوه انجام آزمایش وطرح آزمایشی مورد استفاده ................................................................................ 37
3-5-خصوصیات مورد بررسی ...................................................................................................................... 37
3-5-1-ارتفاع گیاه ........................................................................................................................................ 37
3-5-2-تعدادغلاف در بوته .......................................................................................................................... 38
3-5-3-طول غلاف ....................................................................................................................................... 38
3-5-4-تعیین عملکرد قسمت های هوایی در لوبیا ....................................................................................... 38
3-5-5-تعیین تعداددانه خشک در لوبیا ......................................................................................................... 38
3-5-6-تعیین عملکرد غلاف خشک در لوبیا ................................................................................................ 38
3-5-7-تعیین تعداددانه خشک در بوته لوبیا ................................................................................................. 38
3-5-8-محاسبه شاخص برداشت ................................................................................................................. 39
3-5-9-شاخص برداشت دانه ....................................................................................................................... 39
3-6-تجزیه آماری ......................................................................................................................................... 39
فصل چهارم:تجزیه وتحلیل
4-1- اثرمالچ ومقدارمصرف آهن بر ارتفاع بوته لوبیا .................................................................................... 41
4-2-اثر مالچ ومقدارمصرف آهن برتعداد غلاف سبز لوبیا ............................................................................ 41
4-3-اثر مالچ ومقدارمصرف آهن برتعداددانه سبز لوبیا ................................................................................. 43
4-4-اثرمالچ ومقدار مصرف آهن برعملکرد غلاف سبزلوبیا .......................................................................... 44
4-5-اثرمالچ ومقدارمصرف آهن برتعداددانه درغلاف لوبیا ........................................................................... 45
4-6-اثرمالچ ومقدارمصرف آهن برعملکردبیولوژیک لوبیا ............................................................................ 46
4-7-اثرمالچ ومقدارمصرف آهن برعملکردقسمت های هوایی ...................................................................... 47
4-8-اثرمالچ ومقدارمصرف آهن عملکرددانه خشک درلوبیا ......................................................................... 49
4-9-اثرمالچ ومقدارمصرف آهن برعملکرد غلاف خشک لوبیا ..................................................................... 50
4-10-اثرمالچ ومقدارمصرف آهن برتعداددانه خشک دربوته لوبیا ................................................................ 51
4-11-اثر مالچ و مقدار مصرف آهن بر تعداد دانه خشک در هرغلاف لوبیا.................................................... 51
4-12-اثر مالچ و مقدار مصرف آهن بر تعداد غلاف خشک در هربوته لوبیا .................................................. 53
4-13-اثر مالچ و مقدار مصرف آهن بر شاخص برداشت لوبیا ....................................................................... 53
4-14-اثر مالچ و مقدار مصرف آهن بر شاخص برداشت دانه لوبیا ............................................................... 54
فصل پنجم: گیری
نتیجه گیری .................................................................................................................................................... 56
پیشنهادات ...................................................................................................................................................... 57
منابع ............................................................................................................................................................... 58
چکیده انگلیسی .............................................................................................................................................. 64
منبع:
1- کوچکی ع ا،م،بنایان اول.1372.زراعت حبوبات.انتشارات دانشگاه مشهد.
2-قنبری ع لک م ر و دری، ح ر ،1384،اثر تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام لوبیا چیتی.مقالات اولین همایش ملی حبوبات 29و30آبان .مشهد کقدس ،پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد.
3-کوچکی،ع.1376.به زراعی و به نژادی در زراعت دیم. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
4-لطیفی،و.س.نواب پور.1379.واکنش شاخص های رشد و عملکرد دانه دو رقم لوبیا چیتی به فاصله ردیف و تراکم بوته مجله علوم کشاورزی ایران،جلد362،31-353.
5- مجنون حسینی،ن.(1387) زراعت و تولید حبوبات .سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی واحد تهران.چاپ چهارم.283 صفحه.
9- مجنون حسینی،ناصر.1372.حبوبات در ایران. انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران. 240 صفحه.
7-طالعی،ر،گ.پوستینی و س.دوازده امامی 1379. اثرات آرایش کاشت بر خصوصیات فیزیولوژیکی چند رقم لوبیا چیتی. مجله علوم کشاورزی ایران.جلد31،شماره 3. 487-478
-8داوودی نژاد،م،ق.علیخانی و ح.ق.رفاهی.1382.بررسی اثر عملکردکود دامی و کمپوست غنی شده بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم .
9-دری ح. م.ر،لک،س،م،.بنی جمالی،م دادیور،ع،ا،قنبری،م.ع.خودشناس و ب. اسدی. 1382.لوبیا از کاشت تا برداشت. نشر و تصویر مدیریت ترویج و مشارکت مردمی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی. صفحات 1 تا 77.
10-سادات نوری،س،ا،م،گلباشی و .م.ضرابی،1388.تجزیه و تحلیل طرح آزمایش ها با نرم افزار sas. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 339 صفحه.
11-سرمد نیا.غ،ح،وغ.کوچکی.1368 .فیزیولوژی گیاهان زراعی(ترجمه)انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد 234-203.
12-فلاوند،ا،آ.حمیدی،م.دهقان شعار،م،ج.ملکوتی،ا.اصغرزاده و ر.چوکان.1385.کاربرد کودهای زیستی،راهبردی یوم شناختی برای مدیریت پایدار بوم نظا م های زراعی،نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران.
13-کوچکی،ع،م،حسینی و ر،خزاعی.1376،نظام های کشاورزی پایدار(ترجمه).انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
14-مجنون حسینی،ن،1387.زراعت و تولید حبوبات،انتشارات جهاد دانشگاهی تهران.283 صفحه.
15-یادگاری،م،ق.نورمحمدی و ه.اسدی رحمانی،1388.بررسی شاخص های رشدی ارقام لوبیا قرمز تلقیح شده با ریزوبیوم و باکتری های ریزوسفرم افزاینده رشد گیاه. دانش نوین کشاورزی.5(15).صفحات 164تا153.
16-اسدی رحمانی،ه،م،افشاری،ک.خاوازی و ه . سجادی.1379.بررسی کارایی تثبیت ازت بوسیله سویه های ریزوبیوم بومی ایران بر عملکرد و خصوصیات کیفی لوبیا. خلاصه مقالات سومین همایش ملی و توسعه کاربرد مواد بیولوژیک و استفاده بهینه از کود وسم در کشاورزی ،کرج،ایران.
17-امام،ی.وف.نیک نژاد .1373.مقدمه ای بر فیزیولوژی عملکرد گیاهان زراعی(ترجمه)،انتشارات دانشگاه شیراز. صفحات 570 و 571.
18- قنبری ،ع ا و ح ،.ر.1384. بررسی و تعیین gddبرای مراحل مختلف فنولوژی لاین های لوبیا چشم بلبلی . چکیده مقالات اولین همایش ملی حبوبات.دانشگاه فردوسی مشهد.
19- کوچکی،ع،و م . بنایان اول . 1373. فیزیولوژی عملکرد گیاهان زراعی،انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. صفحات 360 تا 380 .
20 – اصغرزاده،ا.1384.کود های زیستی (بیولوژیک) و کاربرد آنها در کشاورزی زیستی،خلاصه مقالات نخستین کارگاه آموزشی کشاورزی زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران.
21 – باقری ،ع،ر،ع،ا.محمودی و ف. دین قزلی.1380. زراعت و اصلاح نباتات . انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد ،556 صفحه.کریمی ،ه.گیاهان زراعی . انتشارات جهاد دانشگاه تهران.550 صفحه.
22 – پنجتن دوست ،م،ع.سروشزاد هو ف.قنائی.1389.تاثیر مصرف خاکی و محلول پاشی آهن بر روی برخی از خصوصیات کیفی دانه گیاه بادام زمینی(arachishypogeael. ) در خاک قلیایی ،زیست شناسی گیاهی ،سال دوم. شماره پنجم.صفحه 37-50 .
23 – حسینی ،س،م،ب،د. جهانسوز و ب ،یزدی صمدی.1382.تاثیر مقادیر مختلف نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ارزن علوفه ای و لوبیا چشم بلبلی در کشت مخلوط پژوهش و سازندگی.شماره 59. صفحه 60 – 67 .
24 –سالار دینی ،عاوم،مسعود.1376. اصول تغذیه گیاه (جلد دوم) مرکز نشر دانشگا هی .
25 – صمدی،ع،و،ع.سپاسخواه.1363.اثرات آبیاری شیاری یک در میان بر روی عملکرد و راندمان موثر آب بر لوبیا. تحقیقات کشاورزی ایران،دانشکده کشاورزی شیراز .جلد 3 ،شماره 2 . صفحه 95 – 115.
26 – ضیائیان ،ع.1382.استفاده از عناصر کم مصرف در کشاورزی . معاونت آموزش و تجهیز نیروی انسانی ،سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ،وزارت کشاورزی کرج.
27 –عبد زاده گوهری ،ع،ا.امیری،م. پرحلم گوهری وز. بابایی بازکیایی.1389. اثر مقادیر نیتروژن و پتاسیم بر عملکردو صفاتزراعی لوبیا چشم بلبلی در شرایط دیم.مجله پژوهش در علوم زراعی . سال سوم ،شماره 10.
28 – عشقی زاده،ح،ر،خوشگفتار منش ا . ،دانشگاه صنعتی اصفهان (در دست انتشار ) ،گرجی م،و میلادی ، 1387." آهن کارایی " تعدادی از محصولات ح،اشرفی ع،معلم ا. ح ، پور سخی ن ، پور قاسمیا ن. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی زراعی در محیط کشت محلول
29 – قاسمیان،و.1379. بررسی تاثیر عناصر ریز مغذی آهن ، روی و منگنز بر کمیت و کیفیت بذر سویا در آذربایجان غربی. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس.125صفحه.
30 – کوچکی ،ع،و،م.بنایان اول.1368. زراعت حبوبات انتشارات جاوید.
31 – کریمی،ه.1367. گیاهان زراعی،انتشارات دانشگاه تهران،چاپ سوم . صفحه 378.
32 – محمدی،م.1385.خاک شناسی کشاورزی ،انتشارات مرکز نشر سپهر . چاپ اول.
33- محمودی ،ش.وم.حکیمیان.1380.مبانی خاک شناسی (ترجمه).انتشارات دانشگاه تهران.
34 – ملکوتی ،م،ج.1378. دستیابی به افق های تازه در افزایش تولیدات کشاورزی ،ششمین کنگره علوم خاک ایران . مشهد.
35 – ملکوتی،م.ج.و م م. تهرانی.1384. نقش ریز مذی ها در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی . انتشارات دانشگاه تربیت مدرس تهران.
36 – ملکوتی،م.ج.وم.همایی.1381. حاصلخیزی مناطق خشک و نیمه خشک چاپ دوم،انتشارات دانشگاه تربیت مدرس تهران . ایران.
37 – موسوی،عوع.رونقی.1386. اثر تیمارهای خاکی و برگ پاشی آهن و منگنزبر عملکرد ماده خشک و عناصرغذایی کم مصرف در لوبیا . دهمین کنگره علوم خاک ایران.
38 – همتی،ا.1384. بررسی کاربرد خاکی و محلول پاشی آهن،روی و منگنز بر عملکرد و پروتئین لوبیا مقالات اولین همایش ملی ملی حبوبات . صفحه 387.
39-Davoodi,M.H.,2007.Nutrient Macro Elements Deficiency Symptoms in Field Crop. Agriculture EducationPublication,144 pp .(in Persian).
40-Brown,C.L.1977,Effect of data of final irrigation on yield components of sunflower. Agronomy journal . : 19-23.
41-Gharib , F.A.,L.A.Moussa,and O.N.Massoud.2008 Effect of compost and bio –fertilizers on growth , yield and essential oil of sweet marjoram (Majoranahortensis ) plant.International of Agricultural and Biology .10(4):381-387.
42-Hungria,M.,Andrade,D.S., Colozzi-Filho,A.&Balota,E.L.(1997),interacao entre microrganismosdosolo,feijoeiro e milhoemmonoculturaconsorcio.
PesquisaAgropecuaria Brasileira,32,807-818.
43-Giller, K .E.(2001),Nitrojen fixation in cropping systems.(2nd ed.) CAB, publishing.
44-Kumar , V., and Narula , N . 1999 .Solubilization of inorganic phosphates and growth emergence of wheat as affected by Azotobacterchroococcummutants.Biology and Fertility of Soils 28(3);301-305 . 45-Leon, L.A.,A,S, Lopez and P,L.G.Vlek.1985,Micronutrient problems in tropical latin America in ; Vlek , P ,L ,G,(ed),Micronutrient in tropical food crop production , Netherlands p.95-129.
46-Mohamad ,W., M. Iqbal , and S.M ,Shal.1990;Effect of mode of application of zinc and iron on yield of wheat , Sarhad journal of Agriculture . 6;6,615-618.
47-Mohsen ,K,H,E.and M . A Magda .2005,physiological response of wheat to foliar application of zinc and inoculation with some bacterial fertilizers. 48-Masoni , A.,A. Evacoli., and M,Mavoti,1996.Spectral of leaves deficient in iron, sulphur, magnesium and manganese. Agronomy Joumal.88(6);937-943.
48-Mahmoudi H.,Labidi N., Ksouri R.,GharsalliM.,andAbdelly C . 2007.Differential tolerance to iron deficiencyofchickoea varieties and fe resupply effects , ComptesRendusBioligies , 330(3);237-246.
49-Mahmoudi H ., Ksouri R ., Gharsalli M., and Lachaal M .2005.Differences in responses to iron deficiency between two legumes ; lentil (lens culinaris)and chickpea (Cicerarietinum) , Joumal of plant physiology ,162 (11);1237-1245 .
50- Singh,K .S ,S . Chosals.,and j . Singh.1992.Effect of sulphur , zinc and iron on chlorophyll content , yield , protein, harvest and nutrients uptake of French been (Phaseohusvulgarist l.,).Journal of Plant Nutrition . 15;2025-2033. 51-Sharma ,N.P.,Tripathi , A., Bishat,S ,S .and Tripathi ,A., 1994.Effect of fe on transpiration and photosynthesis in wheat(triticumaestivum L. C V .UP115)grown in sand culture . Indian J of Exp.biology , 32(10);736-763.
52-Sharma ,A.K .2004.Biofertilizers for Sustainable Agriculture .Agrobios,India .
53-Yaman , M .&Cinsoy, A .S (1996).Determination of the most effective Rhizobium strain (Rhizobiumjaponicum L.) hn soybean ,journal Aegean Agriculture Research Institute,6,84-96.
54-Smill,V.(2001).Enriching the earth . The MIT Press, Cambridge,MA.
55-Smolder , A.J.P., Hendriks R.J.J., and Roelofes,J.G.M,1997,Nitrate induced iron deficiency chlorosis in juncusacutiflorus. Plant and Soil .196;37-45 .
56-Alemu . D. and A .Bekele . 2005. Evaluating the Marketing opportunity the Ethiopianbeans.Unpublished report.
57-Alxan , R ,S,S,Benton,2006.Study on the intereropping. Agronomy journal ,18; 75- 78.
58-Vessey ,J.K.,2003,Plant growth Promoting rhizobacteria as biofertilizer . plant and Soil , 255;271-286.
59-Araji,A.A.,Z. oAbdo.And P.Joice.2001. Efficient use of animal manure oncropland – economic analysis .Bioresour . Technol. 79;179-191 .
60-Balemy ,T. and A. K . Saxena . 2007. Response of onion (Allium cepa L.) to combinedapplication of biological and chemical nitrogenous fertilizers. Acta Agric. Slovenica.89;107-114 .
61-Blaga,G.,V.Miclan ., S. Nastea and T . L echintan .1989. Investigations On the effect of organic and mineral frrtilizers on yield of maise. Seria Agricultura.43;5-9.
62-Evanylo , G.K.,2000.Organic nitrogen decay rates.Pp;319-333.In; Managing nutrients and pathogens from animal agriculture,
63-Hanson ,A.A., D.K .and R.R .Hill. 1996. Pea phenology responses to temperature and photoprriod .Pp ;259-302.
64-Hegde,D,w., and G .Horst. 1993.nineral nitrogen in Higher Plants. Pp; 173-193 .
65-King,H and S .Gepts.1989. Isolation and characterization of new efficient and competitive Bean Rhizobia from Brazil.Soil Biology and Biochemistry ,32;1515-1528.