فهرست:
چکیده............................................................................................................................................................... .....1
فصل اول: کلیات
مقدمه ................................................................................................................................4
اهداف..............................................................................................................................8
فرضیه...........................................................................................................................10
ویژگی های گیاهی .........................................................................................................10
1-4-1- راسته نعناع.................................................................................................................................... ...10
1-4-2- تیره نعناعسانان............................................................................................................................. ...10
1-4-3- ویژگی گیاهشناسی جنس آویشن....................................................................................12
1-4-4- جنسهای آویشن............................................................................................................................. ...17
1-4-4-1- جنس Zataria ............................................................................................................................ ...18
1-4-4-2- جنس Ziziphora ........................................................................................................................ ...18
1-4-4-3- جنس Thymus .......................................................................................................................... ...19
پراکنش جغرافیایی آویشن............................................................................................19
1-5-1- پراکنش جغرافیایی آویشن در جهان....................................................................................... ...19
1-5-2- پراکنش جغرافیایی آویشن در ایران......................................................................................... ...20
1-5-3- جایگاه سیستماتیک گیاه آویشن ......................................................................................... ...20
1-5-4- گونههای آویشن.موجود در ایران................................................................................................ ...20
تاکسونومی و گونههای آویشن........................................................................................21
ویژگیهای گیاهی آویشن شیرازی...............................................................................22
نیازهای اکولوژیک آویشن شیرازی..............................................................................23
سابقه تاریخی گیاه آویشن............................................................................................25
1-9-1- مصارف آویشن در طب سنتی.................................................................................................... ...27
1-9-2-آویشن در طب نوین......................................................................................................................... ...27
1-9-3-مصارف خوراکی............................................................................................................................... ...28
متابولیت ثانویه .......................................................................................................28
1-10-1- ماهیت اسانس و متابولیت ثانویه......................................................................................... ...29
1-10-1-1- متابولیسم اسانس در بدن انسان.................................................................................... ...30
1-10-1-2- محل تولید و ترشح اسانسهای گیاهی ........................................................................ ...31
1-10-1-3- بیوسنتز اسانسها................................................................................................................. ...32
روشهای مختلف اسانسگیری....................................................................................33
1-11-1- تقطیر با آب................................................................................................................................... ...33
1-11-2- تقطیر با آب و بخار...................................................................................................................... ...34
1-11-3- تقطیر با بخار مستقیم............................................................................................................ ...34
1-11-4-روش آنزیمی..................................................................................................................................... ...34
1-11-5- روش فشردن در حرارت معمولی............................................................................................... ...35
1-11-6- استخراج به کمک حلال........................................................................................................... ...35
1-11-7- استخراج به کمک گازها............................................................................................................. ...35
1-11-8- تقطیر تجزیه ای............................................................................................................................. ...35
1-11-9-روش گاز کروماتوگرافی و جرم سنجی.................................................................................. ...36
1-11-9-1- روش کروماتوگرافی گازی..................................................................................................... ...36
1-11-9-2-طیف سنج جرمی.................................................................................................................... ...38
1-12-برخی از ترکیبهای سازنده اسانس آویشن و خواص درمانی آنها.................................... ...39
1-12-1-کارواکرول........................................................................................................................................ ...40
1-12-2- تیمول.............................................................................................................................................. ...41
1-12-3- بورنئول............................................................................................................................................ ...43
1-12-4- کامفور............................................................................................................................................ ...44
1-12-5- ترپینن 1-ایزوپروپیل4متیل سیکلوهگزا 1و4 دین.............................................................. ...45
1-12-6- لینالول، لینالیل استات، ژرانیال، نرال، ژرانیول................................................................... ...45
1-12-7- 1و8 سینئول.................................................................................................................................. ...46
1-12-8- پاراسیمین..................................................................................................................................... ...47
فصل دوم: سوابق تحقیق
2-1- سوابق تحقیق داخلی در مورد اسانس گونههای آویشن......................................................... ...49
2-2- سوابق تحقیق خارجی در مورد اسانس گونههای آویشن....................................................... ...59
فصل سوم: مواد و روشها
برداشت گیاه....................................................................................................................67
3-2- استخراج اسانس.............................................................................................................................. ...68
3-2-1- مواد و وسایل لازم.......................................................................................................................... ...68
3-2-2- روش کار................................................................................................................................................ 68
3-2-2-1- خشک کردن گیاه......................................................................................................................... 68
3-3- آنالیز اسانس........................................................................................................................................... 70
3-4- مشخصات دستگاه گاز کروماتوگرافی جهت تعیین مقدار ترکیبات تشکیل دهنده اسانس...........................................................................................................................................71
3-5- مشخصات دستگاه طیف سنج جرمی جهت شناسایی مقدار ترکیبات تشکیل دهنده اسانس...........................................................................................................................................71
3-6- آنالیز داده ها......................................................................................................................................... ...73
فصل چهارم: نتایج
4-1- نتیجه اندازه گیری درصد اسانس در گیاه دارویی آویشن شیرازی در منطقه قرق........... 75
4-2- نتیجه اندازه گیری تجزیه کمی و کیفی اسانس گیاه دارویی آویشن شیرازی................. 76
4-2-1- تجزیه کمی و کیفی اسانس گیاه آویشن شیرازی در مرحله قبل از گلدهی در منطقه قرق................................................................................................................................................76
4-2-2- تجزیه کمی و کیفی اسانس گیاه آویشن شیرازی در مرحله گلدهی در منطقه قرق 78
4-2-3- تجزیه کمی و کیفی اسانس گیاه آویشن شیرازی در مرحله تشکیل بذر در منطقه قرق................ ...82
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
5-1- آنالیز اسانس........................................................................................................................................... 88
5-1-1- آنالیز اسانس آویشن شیرازی در مرحله قبل از گلدهی در منطقه قرق......................... 88
5-1-2- آنالیز اسانس آویشن شیرازی در مرحله گلدهی در منطقه قرق....................................... 91
5-1-3- آنالیز اسانس آویشن شیرازی در مرحله تشکیل بذر در منطقه قرق.............................. 92
نتیجه گیری کلی ........................................................................................................................................................ 95
پیشنهادات..................................................................................................................................................................... 97
منابع
منابع فارسی..................................................................................................................................................... 99
منابع انگلیسی.............................................................................................................................105
چکیده انگلیسی....................................................................................................................................112
منبع:
آخوند زاده، الف.، میثاقی، ع.، موسوی، م.، زهرایی صالحی، ت. و کریمی. 1386. اثرات اسانس گیاه آویشن شیرازی روی میزان رشد استافیلوکوکوس ارئوس در سوپ تجارتی. فصلنامه گیاهان دارویی، 6(2):91-98.
آخوندزاده بستی ، الف. ، ک. میثاقی. ،ح. ابراهیم زاده موسوی. ، ر. عباسی فر. ، ر. رادمهر و ش. آخوندزاده بستی. 1387. اثر روغنهای فرارآویشن شیرازی بر روی زمان رشد تاخیری استافیلوکوک طلایی، فصلنامه گیاهان داریی،(11): 42-48.
آئینه چی، ی. 1368. مفردات پزشکی و گیاهان دارویی. تهران، انتشارات دانشگاه تهران. 159 صفحه.
اشتال، آ. 1382. تجزیه و شناسایی مواد دارویی گیاهی (به روش میکروسکوپی و کروماتوگرافی)، ترجمه هادی صمصام شریعت. انتشارات روزبهان، 246 صفحه.
اکبری نیا،الف.؛ میرزا،الف. 1386. شناسایی ترکیبهای معطر گیاه دارویی آویشن دنایی کشت شده در قزوین. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، 12(48):62-58.
امامی، س. و رحیمی، ح. 1383. روشهای کروماتوگرافی، راهنمایی علمی استفاده، نگهداری و رفع عیب از دستگاههای کروماتوگرافی با ستون مویینه. انشارات نور پردازان. 230 صفحه.
امید بیگی، ر. 1376. بررسی جنبههای تولید آویشن و فرآوری مواد مؤثره آن، فصلنامه پژوهشی و سازندگی، 36: 71-67.
امیدبیگی، ر. 1376. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. بی تا، انتشارات آستان قدس رضوی.80 صفحه.
امیدبیگی، ر. 1385. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. انتشارات آستان قدس رضوی، مشهد. 199 صفحه.
امیدبیگی، ر.، فتاحی، ف. و کریم زاده، ق. 1389. تأثیر زمان برداشت بر عملکرد پیکر رویشی و میزان اسانس گیاه دارویی آویشن ابلق(Thymus × citriodorus (Pers. Schreb). فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 26 (3): 325- 317.
امین، غ. 1370. گیاهان دارویی و سنتی ایران-تهران، معاونت پژوهشی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی.90 صفحه.
برازنده، م.م.، و باقرزاده، ک.، 1386. بررسی ترکیبات شیمیایی روغن فرار آویشن دنایی Thymus daenensis Celak)) جمع آوری شده از چهار منطقه مختلف استان اصفهان. فصلنامه گیاهان دارویی، 6. 3(23):19-15.
بقالیان، ک.؛ ونقدی بادی، ح. 1379. گیاهان اسانسدار(گیاه شناسی، فیزیولوژی، شیمی، ژنتیک، بیوتکنولوژی، تجارت جهانی و...). نشر اندوز، 248 صفحه.
جمزاد، ز. 1387. آویشن. انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع. 69 صفحه.
جمزاده، ز. 1388. آویشنها و مرزههای ایران. مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران. 124 صفحه.
حسن زاده، ن. 1384. فنآوری استفاده از مواد طبیعی گیاهی با تاکید بر مدیریت بیماری آتشک. مجله علمی-پژوهشی علوم کشاورزی، 11(10):53-67.
دوازده امامی، س. 1386. زراعت و تولید برخی گیاهان دارویی و ادویهای. تهران، انتشارات دانشگاه تهران. 236 صفحه.
روستایی ،ع.، فخر طباطبایی، م و امیدبیگی، ر. 1388. تنوع مورفولوژیکی جمعیت¬های آویشن دنایی( Thymus daenensis Celak) بومی ایران. ششمین کنگره علوم باغبانی ایران.
زرگری، ع. 1369. گیاهان دارویی. جلد چهارم. چاپ ششم. انتشارات دانشگاه تهران، صفحه:28-38.
زرگری، ع. 1370. گیاهان دارویی. دانشگاه تهران. بی تا. 288 صفحه
زارع زاده، ع. 1383. دایره المعارف گیاهان دارویی. بی تا، انتشارات وصال. 589 صفحه.
سجادی، الف.، نادری، غ. و ضیایی، ر. 1383. تاثیرات آنتی اکسیدانی منتخبی از گیاهان دارویی خانواده نعناع. نشریه بهبود، 1(2):12.
سفیدکن، ف. و رحیمی بیدگلی، ع. 1381. بررسی تغییرات کمی و کیفی اسانس آویشن کوهی (Thymus kotschyanus) در دوره رشد گیاه با روشهای مختلف تقطیر. مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 2(15): 14-18.
سفیدکن، ف. و عسکری، ف. 1381. مقایسه کمی و کیفی اسانس پنج گونه آویشن. مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر، 12(1):18-21
شاهرخی، ن. 1375. روشهای کنترل کیفی مواد اولیه داروهای گیاهی. تهران، انتشارات جهاد دانشگاهی شهید بهشتی. 341 صفحه.
صمصام شریعت، ه. 1382. پرورش و تکثیر گیاهان دارویی. بیتا، انتشارات مانی، 120 صفحه.
طالبی، پ.؛ قاسمی گرمی،ط.؛ رضوی، ک. 1390. تاثیر ترکیبات موجود در عصاره گیاه Nerium Oleander بر علیه باکتریهای ایجاد کننده عفونتهای گوارشی و ادراری. دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز. اولین کنگره ملی میکروب شناسی. پوستر.
طالبی زاده، خ.، علیزاده، الف و هنرور، م. 190. مقایسه اسانس آویشن شیرازی و آویشن باریک در مراحل مختلف فنولوژی. اولین همایش ملی گیاهان دارویی. آمل. 30 آبان ماه. 692-695.
قاسمی دهکردی، ن.، و طالب، الف. 1380. استخراج، شناسایی و تعیین مقدار ترکیبات موجود در گیاهان دارویی شاخص. اصفهان. انتشارات چوگان، 80 صفحه.
کریمی، الف. ، قاسمی پیربلوطی، ع.، ملک پور، ف .، یوسفی، م.، و گل پرور، الف.، 1390. بررسی تنوع اکوتیپی و شیمیوتیپی آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak.)در استان های اصفهان و چهارمحال و بختیاری. فصلنامه داروهای گیاهی، 2(3):15.
گشسبی ،ف.، شمسی محمودآبادی، ح.، و زارع زاده، ع.، 1390. بررسی میزان و درصد اسانس سه گونه آویشن دنایی (Thymus daenensis) ،آویشن آناتولی(Thymus fallax) وآویشن باغی (Thymus vulgaris) در زمان گلدهی کامل در استان یزد. اولین همایش ملی مباحث نوین در کشاورزی. دانشگاه آزاد واحد ساوه: 25-27.
گلپرور، الف.، قاسمی پیربلوطی،ع.، زینلی، ح.، و هادی پناه، الف .1390. اثر زمانهای مختلف برداشت بر خصوصیات کمی (مورفولوژیک) و کیفی آویشن دنایی(Thymus daenensis Celak.) در منطقه اصفهان. فصل نامهی داروهای گیاهی، 2)4):254-245.
محمدپور، ق. 1389. بررسی اهمیت فرآوردههای گونههای گیاهی تحت نام آویشن (Thyme group plants)در طب سنتی و پزشکی امروز. فصل نامه عطارنامه ،4(25): 75 .
مکی زاده تفتی، م.، نقدی بادی، ح.، رضازاده، ش.، اجنی، ی.، وکدخدا، ز. 1389. ارزیابی خصوصیات گیاه شناسی و بازده و اجزای اسانس اکوتیپهای آویشن کرمانی(Thymus carmanicus Jalas) در ایران. فصلنامه گیاهان دارویی، 4(36): 65-57.
میرجلیلی، م.ح. 1382. جایگاه اقتصادی گیاهان اسانسدار در جهان، بی تا، 156: 26
نقدی بادی، ح.، مکی زاده تفتی، م. 1382. مروری برگیاه آویشن(Thymus vulgaris) فصلنامه گیاهان دارویی، 3(13):7-1.
نعمتی، ش.، سفیدکن، ف.، و پورهروی، م ح. 1390. تأثیر شرایط خشک کردن بر مقدار و ترکیبهای اسانس آویشن دناییThymus daenensis Celak)). فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 27( 1): 80-72.
نیک آور، ب.، مجاب، ف.، و دولت آبادی، ر. 1383. بررسی اجزای تشکیل دهنده اسانس سرشاخههای گل دار آویشن دنایی. فصلنامه گیاهان دارویی، 4(13):45.
واترامین، ه. 1379. گیاهان اسانسدار. ترجمه بقالیان، ک. و نقدی بادی، ح. دانشگاه تهران، نشر اندرز، 202 صفحه.
ولاگ، ژ. و استودولا، ژ. 1376. گیاهان دارویی. ترجمه ساعد، ز. بی تا، انتشارات ققنوس، 190 صفحه.
یاوری، ع.، ناظری، و.، سفیدکن، ف.، و حسنی، م ح. 1388. بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس آویشن آذربایجانی (Thymus migricus Klokov and Desj.-Shost.) در رویشگاههای مختلف استان آذربایجان غربی. فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 26(1):21-14.
منابع انگلیسی
42. Abousaber, M., Khanavi, M., Khoshchehreh, M., Adjiakhoondi, A.H. Shams Ardekani, M.R., and Shafiee, M. (2011). Composition of the essential oils of Thymus deanensis Celak Var.deanensis from different regions of Iran. Journal of Medicinal Plants, 11(41):34-39.
43. Ahmet, C., Gorena, S., Bilsela, G., Bilsela, MD., Emira, H., and Esin, E. (2003). Analysis of essential oil of Coridothymus capitatus (L.) and its antibacterial and antifungal activity. Materials and Chemical Technologies Research, 10(2): 677-690.
44. Akbarinia, A., and Mirza, M) .2008). Identification of essential oil components of Thymus daenesis Celak. In field condition in Qazvin. Journul of Qazvin University of Medical Sciences, 12(3): 58-62.
45. Alavi, L., Jabbari, A., Barzegar, M., and Naghdibadi, H. (2008). Chemical composition and antioxidant properties of essential oils. (Lippia citriodora, Thymus daenensis).18 Th National Congress on Food Technology, Mashhad. Iran.
46. Alavi, L., Barzegar, M., Jabbari, A., and Naghdi Badi, H. (2010). Effect of heat treatment on chemical composition and antioxidant property of Thymus daenensis. Essential Oil Journal of Medicinal Plants, 9(35): 129-138.
47. Austgulen, L.T., Solheim, E., Scheline, R.R. (1987). Metabolism inrats of P-cymene derivatives: carvacrol and thymol. Pharmacol Toxical, 61(2): 98-102.
48. Bart, S., (2004). Essential oils: their antibacterial properties and potential application in foods-areview. Journal Food Microbiology. 94: 223 -53.
49. Cabo, J., Crespo, M. E., Jimenez, J., Navarro, C., and Risco, S. (1982). Seasonal variation of essential oil yield and composition of Thymus hymalis. Planta Medica, 53:380-382.
50. Caplin, J. L., Allan, I., and Hanlon, G.W. (2009). Enhancing the in vitro activity of Thymus essential oils against Staphylococcus aureus by blending oils from specific cultivars. International of Essential Oil Therapeutics, 3: 35-39.
51. Clark, A. M. (1996). Natural products as a resource from new drugs, Pharm Reserch, 13(8): 1133–1144.
52. Cowan, M., (1999). Plant products as antimicrobial agents. Clinical Microbiology, 12: 564 –582.
53. Dilek Azaza, A., Alper Irtema, H., Kurkcuog lub, M., and Husnu, K. (2004). Composition and the in vitro antimicrobial activities of the essential oils of some Thymus Species. Z.Naturforsch, 59:75-80.
54. DOB, T., Dahmanc, D., Benabdelkader, T. and Chelghoum, C. (2006). Studies on the essential oil composition and antimicrobial activity of Thymus algeriensis Boiss. ET Reut. International journal of Aromatherapy, 16(2): 95-100.
55. Echeverrigaray, G., Agostini, G., Tai-Serfeni, L., Paroul, N., Pauletti, G.F., and Atti dos Santos, A.C. (2001). Correlation between the chemical and genetic relationships among commercial Thyme cultivars. Journal of Agricultural Food and Chemistry, 49: 4220-4223.
56. Elena-roselo, J. A. (1981). Cytoplasmi and evolutionary studies in Thymus. Annal Journal of Biotechnology, 38(1): 51-59.
57. Eman, E., Aziz, S.T., Hendawi, E., E.l Din, A., and Omer, E.R., (2008). Effect of soil type and irrigation intervals on plant growth,essential oil yield and constituents of Thymus vulgaris plant. American Eurasian Journal of Agriculture, 4(4):443-450.
58. Friedman, M., Henika, P. R., Levin, C., E. and Mandrell, R. E. (2006). Antimicrobial wine formulations active against the foodborne pathogen Escherichia coli 0157:H7 and Salmonella enterica. Journal of. Food Science, 71: 245 – 251.
59. Goodner, K. L., Mahattanataweea, K., Plotto, A., Sotomayor, J. A., and Jord´an, MJ. (2006). Aromatic profiles of Thymus hyemalis and Spanish T. vulgaris essential oils by GC–MS/GC. Industrial Crops and Products, 24: 264–268.
60.Grieve,M.(2008).A°modern°herbal°Thyme. http;/botanical.com/botanical/mgmb/t/thygar.html
61. Hudaib, M., Speroni, E., Di Pietra, A.M., Cavrini, V. (2002). GC/MS evaluation of Thyme (Thymus vulgaris L.) oil composition and variations during the vegetative cycle. Journal of Phytopharmacology, 29:691–700.
62. Jalas, J. (1971). Notes on Thymus L. (Labiatae) in Europe supraspecific classification and nomenclature. Biotechnology. Journal.of Limita. Society, 64:199-235.
63. Jalas, J. (1973). Thymus Subect. Pseudomarginati in the Himalayas and adjoining western mountain ranges and Caucasu. Annal Biotechnology Fennicri, 10: 104-122.
64. Jamzad, Z. (2001). A phylogenetic study of Nepeta L. (Lamiaceae). Ph. D. thesis, Birkbeck College, University of London.
65. Kulevanova, S., and Kadifkova Panovska, T. (2001). Antioxidant activity of essential oils of different wild Thmus L. Species. Bulletin of the Chemists and Technologists of Macedonia. 20(1): 61-66.
66. Lange, D. (1998). Medicinal and aromatic plants: Their use, trade and conservation, Cambridge. Annal Journal of Biotechnology, 32:129-135.
67. Letchamo W, Xu HL and Gosselin A. (1995). Photosynthetic Potential of Thymus valgaris selections under two light regimes and three soil water levels. Scientia Horticulturae, 62: 89-101.
68. Malik, M. S., Sattar, A. and Khan, S, A. (1987). Essential oils of the species of labiatae. Part III. Studies on the essential oil of Zataria multiflora. Pakistan. Journal. Science, 30: 751-3.
69. Mazooji, A., Salimpour, F., Danaei, M., Akhoondi Darzikolaei, S., and Hirmohammadi, K. (2012). Comparative study of the essential oil chemical composition of Thymus Kotschyanus Boiss. And Hohen var. kotschyanus from Iran. Scholars Research library Annals of Biological Research, 3 (3):1443-1451.
70. Mericli- Lisulu, F., and Tanker, M. (1986). The volatile oils of some endemic Thymus species grown in Southern Anatolia. Planta Medica, 340.
71. Mericli, F. 1986. Volatile Oils of Thymus Kotschyanus var. glabrescens and Thymus fedtschenkoi var. handelii. Journal of Natural Products, 49(5): 942.
72. Miguel, G., Sim, M., Figueiredo, A.C., Barroso, JG., Pedro, L.G., and Carvalho, L. (2004). Composition and antioxidant activities of the essential oils of Thymus caespititius, Thymus camphoratus and Thymus mastichina. Food Chemistry, 86:183–188.
73. Modnicki, D., and Balcerek, M., (2009). Estimation of total polyphenols contents in Ocimum basilicum L., Origanum vulgare L. and Thymus vulgaris L. commercial samples. Herba polonica, 55 (1): 35-42.
74. Necula, R., Aprotosoaie, C., Cioanca, O., Gille, E., and Stanescu, U. (2011). Contributions to the study of the biochemical variability of thepolyphenol existing in 8 Thymus pulegioides populations from Northern Moldavia. Bulletin of the Transil vania. University of Brasov, 4 (53) (2):15-22.
75. Nejad Ebrahimi, S., Hadian, J., Mirjalili, M. H., Sonboli, A., and Yousefzadi, M (2008). Essential oil composition and antibacterial activity of Thymus caramanicus at different phenological stages. Food Chemistry, 110:927–931.
76. Okazaki, K., Kawzoe, K. and Tokaishi, D. (2002). Human platelet aggregation in hibitors frum Thymus vulgaris, Phytotherapy Research, 16(4): 398-409.
77. Özguven, M., and Tansi, S. (1996). Drug yield and essential oil of Thymus vulgaris L. as in influenced by ecological and ontogenetical variation. Journal of Agriculture and Forestry, 22: 537-542.
78. Ozguven, M., and Aksu, F.H.S.Z. (1987). Antibacterial activites of essential oil from Majorana hortensis Moench, Satureja Montana L. and Thymus vulgaris L. Journal of Ankem, 1:270-275.
79. Pavel, M., Radulescu, V., and Carolina Ilies, D. (2009). GC-MS Analysis of eeesntial oil obtained from the species Thymus comosus HeuffE. Ex Griseb. (Lamiaceae). Farmacia, 57(4):479-484.
80. Pavel, M., Ristic, M., and Stevice, T. (2010). Essential oils of Thymus pulegioides and Thymus glabrescens from Romania: chemical composition and antimicrobial activity. Journal of the Serbian Chemical Society, 75 (1):27–37.
81. Pereira, S. I., Santos, P. A.G., Barroso, J. G., Figueiredo, A. C., Pedro, L. G., Salgueiro, L. R., Deans, S. G., and Scheffer, J. J. C.(2003). Chemical polymorphism of the essential oils from populations of Thymus caespititius grown on the Islands Pico, Faial and Graciosa (Azores). Phytochemical Analysis, 14: 228–231.
82. Piccaglia, R., and Marotti, M. (1991). Composition of the essential oil of an Italian Thymus vulgaris L. ecotype. Journal Flav. Frag, 6:241-244.
83. Pina-Vaz, C., Gonçalves Rodrigues, A., Pinto, E., Costa-de-Oliveira, R., Tavares, C., Salgueiro, L., Cavaleiro, C., Gonçalves, M .J., and Martinez-de-Oliveira, J., (2004). Antifungal activity of Thymus oils and their major compounds. Annal Journal of Biotechnology, 18:73–78.
84. Pinto, E., Pina-Vaz, C., Salgueiro, L., Jose´ Goncalves, M., Costa-de-Oliveira, S., Cavaleiro, C., Palmeira, A., Rodrigues, .A. and Martinez-de-Oliveira, J. (2006). Antifungal activity of the essential oil of Thymus pulegioides on Candida, Aspergillus and Dermatophyte species. Journal of Medical Microbiology, 55:1367–1373.
85. Pirigharnaei, M., Heydari, R., Zare, S., Khara, J., and Emam-Ali Sabzi, R. (2012). Comparison of essential oil composition in wild and cultivated populations of Thymus pubescens Boiss. And Kotschy ex Celak. From Iran. International Journal of Plant Physiology and Biochemistry, 4(4):92-98.
86. Raal, A., Paaver, U., Arak, E., and Orav, A. (2004). Content and composition of the essential oil of Thymus serpyllum L.growing wild in Estonia. Medicina (Kaunas), 40(8): 795-800.
87. Raal, A., Araki, E. and Orav, A. (2005). Comparative chemical composition of the essential oil of Thymus vulgaris L. from different geographical sources. Herba polonic, 51: 10-17.
88. Reda, F., Abdel-Rahim, E.A., EL-Baroty, G.S.A., and Hasnaa, S. (2005). Response of essential oils, phenolic components and polyphenol oxidase activity of Thyme (Thymus vulgaris, L.) to some bioregulators and vitamins. International Journal of Agriculture and Biology, 5:735–739.
89. Reda, F., Baroty, G.S.A., Iman, M., Talaat, I.A., Rahimi, A., and Hasnaa, S. (2007). Effect of growth regualtors and vitamins on essential oil, phenolic content and activity of oxidoreductase enzymes of Thymus vulgaris L. Word Journal of Agricultural Sciences, 3(5):630-638.
90. Sacchetti, G., Maietti, S., Muzzoli, M., Scaglianti, M., Manfredini, S., Radice, M., and Bruni, R. (2005). Comparative evaluation of 11 essential oils of different origin as functional antioxidants, antiradicals and antimicrobials in foods. Food Chemistry, 91: 621–632.
91. Sajadi, S. E., Ghasemi Dehkordi, N. and Baloochi. (2003). Volatile Constituents of Ziziphora clinopodioides Lam. Journal of Pajoohesh VA Sazandeghi, 8: 1-9.
92. Thompson, J. D., (2002). Genetic variation for sexual dimorphism in flower size within and between of gynodioecious Thymus vulgaris. Journal Evoul Biotechnology, 11: 362-372.
93. Tosun, M., Ercisli, S., Sengul, M., Ozer, H., Polat, T., and Ozturk, A. (2009). Antioxidant properties and total phenolic content of Eight Salvia Species from Turkey. Biological Research, 42: 175-181.
94. Tripathi, L., (2003). Role of biotechnology in medicinal plants. Tropy Research, 2(2): 243-253.
95. Tylure, V. E. (2000). Herbal medicine: from the past to the future. Public Health Nutrition, 3 (4): 447-452.
96. Yanli li, Craker, L.E. and Potter, T. (1977). Effect of light Level on essential oil Preduction of sage (salvia officinalis) and thyme (Thymus vulgaris), Horticulture