فهرست:
چکیده 1
فصل اول:مقدمه. 2
1-1-مقدمه: 2
فصل دوم : کلیات و بررسی منابع. 5
2- 1-رادیکال های آزاد و اکسیداسیون روغنها و چربی ها 5
2-1-1-رادیکالهای آزاد 5
2-1-2-پیامدهای پاتولوژیک رادیکالهای آزاد 5
2-1-3-انواع رادیکالهای آزاد 6
2-1-3-1رادیکال های آزاد اکسیژندار 6
2-1-3-2-رادیکالهای آزاد فلزی. 8
2-2-اکسیداسیون روغنها و چربیها 8
2-2-1-فتواکسیداسیون. 8
2-2-2-اکسیداسیون آنزیماتیک.. 9
2-2-3-اکسیداسیون اسید های چرب به وسیله آنزیم لیپوکسی ژناز 10
2-2-4-اکسیداسیون خودبهخودی. 10
2-3- آنتیاکسیدانها 11
2-3-1-آنتیاکسیدانهای سنتزی. 12
2-3-2-1- کاروتنوئیدها 16
2-3-2-2-توکوفرولها 16
2-3-2-3-اسید اسکوربیک.. 17
2-3-2-4-ترکیبات فنولیک.. 18
2-3-2-4-1-فنولیکهای ساده 18
2-3-2-4-2-اسید و آلدهیدهای فنولیک.. 19
2-3-2-4-3-استوفنونها و فنیل استیک اسیدها 20
2-3-2-4-4-سینامیک اسیدها 20
2-3-2-4-5-کومارینها 21
2-3-2-4-6-فلاونوئیدها 21
2-3-2-4-6-1-چالکونها 21
2-3-2-4-6-2-ارونها 22
2-3-2-4-6-3- فلاونوئیدها 22
2-3-2-4-6-3-1-فلاوانونها 24
2-3-2-4-6-3-2-فلاوانونولها 24
2-3-2-4-6-3-3-لکوآنتوسیانیدینها 24
2-3-2-4-6-3-4-فلاونها 26
2-3-2-4-6-3-4-1-کوئرستینها 26
2-3-2-4-6-3-4-2-کتچینها 27
2-3-2-4-6-3-4-3-پروآنتوسیانینها 27
2-3-2-4-6-3-5-آنتوسیانیدینهاو داکسی آنتوسیانیدینها 28
2-3-2-4-6-3-6-آنتوسیانینها 29
2-3-2-4-6-4-بیفلاونیلها 29
2-3-2-4-6-5-بنزوفنونها، زانتونها و استیلبنها 29
2-3-2-4-6-6-بنزوکینونها، آنتراکینونها و نفتاکینونها 29
2-3-2-4-6-7-بتاسیانینها 29
2-3-2-4-6-8-لیگنانها 30
2-3-2-4-6-9-لیگنین.. 30
2-3-2-4-6-10-تاننها 30
2-4-ارزیابی توانایی آنتیاکسیدانی روغنها و چربیهای خوراکی. 30
2-4-1-نگهداری در شرایط انبار 31
2-4-2-آزمایشهای جذب اکسیژن. 31
2-4-3-آزمایشهای نگهداری در گرمخانه 32
2-4-4-روش اکسیژن فعال. 32
2-4-5-روش فسادسنجی. 32
2-4-6-تجزیه حرارتی تفاضلی. 32
2-5-اندازهگیری میزان اکسیداسیون در روغنها و چربیها 33
2-5-1-اندیس پراکسید. 33
2-5-2-اندیس تیوباربیتوریک(TBA) 33
2-5-3-اندیس آنیزیدین. 34
2-5-4-اندیس توتوکس یا عدد اکسیداسیون. 34
2-5-5-آزمایش کرایس... 34
2-5-6-جذب در ناحیه طیف U.V.. 35
2-6-استخراج. 35
2-6-1- روشهای استخراج. 35
2-6-1-1- روش سوکسله ( استخراج با حلال) 35
2-6-1-2- امواج فراصوتی. 36
2-6-1-2-1-مکانیسم تاثیرگذاری امواج فراصوت با شدت بالا. 38
2-6-2-1-2-1-کاویتاسیون. 38
2-6-1-2-2- تاریخچه استفاده از اولتراسوند. 39
2-6-1-3-امواج مایکروویو. 44
2-7-گیاه گلرنگ.. 44
2-7-1-گونههای گلرنگ از نظر مورفولوژی و گیاهشناسی و پراکندگی. 44
فصل سوم: مواد و روش ها 46
3-1- مواد 47
3-1-1- گیاه گلرنگ.. 47
3-2- روش ها 47
3-2-1- آمادهسازی نمونه گیاهی مورد نیاز 47
3-2-2- استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی. 48
3-2-2-1- روش ماسراسیون. 49
3-2-2-2- استخراج با اولتراسوند. 49
3-2-2-2-1- نحوه تعیین سطوح pH.. 49
3-3- آزمونهای شیمیایی. 52
3-3-1- اندازهگیری مقدار کل ترکیبات فنولیک.. 52
3-3-2- رسم منحنی استاندارد برای رابطه جذب و غلظت اسید گالیک.. 53
3-3-3- تعیین فعالیت آنتیرادیکالی. 53
3-3-4-آزمون رنسیمت: 54
3-4- روش آماری. 55
فصل چهارم: نتایج و بحث.. 56
4-1- انتخاب بهترین مدل. 56
4-2- اندازه گیری محتوای ترکیبات فنولی عصاره گیاه گلرنگ.. 57
4-2-1- اثر سه فاکتور دما، زمان و pH بر روی استخراج ترکیبات فنولیک.. 58
4-2-2-اثر روش استخراج بر مقدار استخراج عصاره استحصالی و مقدار کل ترکیبات فنولیک عصاره برگ گلرنگ.. 62
4-3-اثرسه فاکتور دما، زمان و pH مختلف بر فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره 63
4-4-1-اثر روش استخراج بر قدرت رادیکال گیرندگی عصاره گلرنگ.. 66
4-5-بررسی اثر سه فاکتور دما، زمان و pH بر روی قدرت پایدارکنندگی روغن سویا 67
4-5-1-اثر روش استخراج بر روی میزان پایدارکنندگی روغن سویا 70
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری. 71
منابع 73
منبع:
حداد خداپرست، محمدحسین 1373. تکنولوژی روغن های خوراکی، انتشارات گوتمبرگ.
دادرسان، ماندانا. 1383. بررسی خصوصیات فیزیولوژیکی و زراعی ارقام مختلف گلرنگ زمستانه. پایان نامه کارشناسی ارشد، مجتمع آموزش عالی ابوریحان، دانشگاه تهران، ص. 23-25.
دزاشیبی، زینب.1385. ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ حنا. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد واحد سبزوار.
ذوالفقاری فر، مرجان. 1380. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی و مهارکنندگی لیپد پراکسیداسیون گیاه مریم گلی بنفش. پایان نامه دکتری داروسازی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران.
سالارباشی، داود. 1388. بررسی خصوصیات آنتی اکسیدانی گیاه بومادران. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد واحد سبزوار.
طباطبایی، فروزان. 1373. بررسی اثر آنتی اکسیدانی اسانس و عصاره برگ گیاه نوروزک، شناسایی فتوشیمیایی آن، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه فردوسی مشهد
کی منش، پریناز. 1380. برسی فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه بابونه معمولی. پایان نامه دکتری داروسازی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران.
هاربون، ج.ب. (ترجمه دکتر یعقوب آیینه چی) 1385. روشهای تجزیه شیمیایی گیاهان. تهران: انتشارات دانشگاه تهران
هاشمی تنکابنی، سیدابراهیم. 1364. آزمایش روغن ه و چربی ها، مرکز نشر دانشگاهی.
Albu. S, E. Joyce, L. Paniwnyk, J. P. Lorime and T. J. Manson., 2004. Potential for the use of ultrasound in the extraction of antioxidant frome rosmarinus officinalis for the food and pharmaceutical industry. Ultrasonics Sonochemistry, 11(3-4), PP: 261-265.
Amin, GH. 1991. Popular medicinal plant of iran. Tehran: Health Ministery Press; P.I 118-9
Angelo, A. J. St. 1996. Lipid oxidation in foods. Critical reviews in food science and nutrition. 36(3):175-224.
Arora, A., M.G. Nair, and G.M. (1998)Strasburg. Structure-activity relationships for antioxidant activities of a series of flavonoids in a liposomal system. Free Radic. Biol. Med. 24, 1355-1363.
Arts, I.C., P.C. Hollman, E.J. Feskens, H.B. Bueno de Mesquita, and D. Kromhout. (2001)Catechin intake might explain the inverse relation between tea consumption and ischemic heart disease: the Zutphen Elderly Study. Am. J. Clin. Nutr. 74, 227-232.
Bast, A. Haenen, G. R. and Doelman, C. J. Oxidants and antioxidants: state of the art. Am. J. Med. 1991; 91:2-13
Bolton, D.W., U.K. Walle, and T. Walle. (1998). Extensive binding of the bioflavonoid quercetin to human plasma proteins. Journal of Pharmacy and Pharmacology. 50,243-249.
Beire, J. G. 1984. Source and consumption of antioxidant in the diet. Ibid., 61:1917-1923.
Branen, A. L. 1991. Toxicolgy and biochemistry of BHA and BHT. Ibid.,68:59-66.
Brown, J. E. and khodr, H. 1998. Structural dependence of flavonoid interaction with CU2+ ions: implications for their antioxidant properties. J .Bio Chemical., 330:1173-1178.
Cacace, J.E., Maza, G. 2003. Optimization of Extraction of antocyanins frome black currant with aqueous ethanol. Journal of Food Science., 68:240-248.
Dathie, G.G Whale, W. J. and James, W. P.T. 1989. Oxidation, antioxidants effect on free-radical and active oxygen. J. Am. Oil Chem.Soc., 75: 455-461.
Delgado-Vargas, F., A. R. Jimenez, and O. Paredes-lopez.(2000). Natural pigments: carotenoids, anthocyanins, and betalains.
Dziezak, J.D. 1986. Preservatives, Antioxidant. Food Techn. Vol 40, pp:94-103.
Eskilsson, c.s., Bjorklund, E. 2000. Analytical-scale microwave-assistedextraction. Jurnal of Chromotography A, 902:227-250.
Esterbauer, H. Schmidt, R. and Hayn, M. 1977. Relationship among oxidation of LDL, antioxidant protection and atherosclerosis. Adv. Pharmacol. 38: 425-456.
Fetrow, CW. And Avila, JR.2001. Safflower In: Professional handbook of complementary&alternative medicines. 2nd ed. Pensylvania: Springhouse; pp:673-4
Foote, C. S. 1976. Free radicals in biology. Pryor, W. (ed.,) Academic Press, New York, 2: 85-133.
Frank, J., Geil, J.V. and Freso, R. 1982. Automatic determination of oxidation stability f oil and fatty prduct. Food Techn. 36(6):71-77.
Fregaa, N., Mozzona, M., and Lerckerb, G., 1999. Effects of free Fatty Acid on oxidative stability of vegetable oil. JAOCS 76, 325-329.
Goli, A. H., Barzegar, M. and Sahari, M. A. 2005. Antioxidant activity and total phenolic compounds of pistachio (pistachio vera) hull extract. Food chemistry, 92:521-525.
Hamilton, J. 1995 Development in oils and fats. Chapman and Hall, London, P:44.
Hammer, k. A., Carson, C. F. and Riley, T. V. 1999. Antimicrobial activity of essential ils and other plant extract. Jurnal of Applied Microbilgy. 86(6):985-991.
Hayouni, E. A., Abedrabba, M., Bouix, M., Hamdi, M.,(2007), The effects of solvents and extraction method on the phenolic "contents and biological activities in vitro of Tunisian Quercus coccifera L. and Juniperus phoenicea L. fruit extracts, 105, 1126-1134.
Heim, K.E., A. R. Tagliaferro, and D. J. Bobilya. (2002). Flavonoid antioxidants: chemistry, metabolism and structure and structure-activity relationships. Journal of nutritional biochemistry. 13, 10, 527-584.
Heinz, k. 1982. Flora Iranica., 150
Herrera, M. Luque, M.d. 2007. Journal of chromatography A. 1100:1-7.
Hui, Y. H. 1996. Bailey,s industrial oil and fat products. 5th ends. Vol 1-7, Wiley- Interscience Pub., New York.
Jian-Bing, J., Xiang-hong, L., Mei-qiang, C., & Zhi-chao, X. (2006). Improvement of leaching process of Geniposide with ultrasound. Ultrasonics,Sonochemistry, 13, 455−462.
Keppler, I.G. 1977. Twenty-Five years of flavor research in a food industry. J. A.O.C.S. Vol. 54, pp:474-477.
Khan, M. A. and F. Shahidi. 2001. Effect of natural and syntheticantioxidant on the oxidative stability of borage and evening primrose triacylglycerols. Food Chemistry. 75(4): 431-437.
Koga, T. and M. Meydani. (2001)Effect of plasma metabolites of (+)-catechin and quercetin on monocyte adhesion to human aortic endothelical cells. Am. J. Clin. Nutr. 73, 941-948.
Kukic, J. Popovic, V. Petrovic, S.Muneaji, P.ciric, A.Stojkovic, D. and Sokovic, M. 2008. Antioxidant and antimicrobial activity of cynara cardunculus extract. Food Chemistry., 107:861-868
Kurechi, T.Ai zawa, M. and kunugi, A. 1983. Studies on antioxidants. Ibid., 60:1878-1889.
Lawkia, S. 1994. A review on the use of citric acid in the processing of oils and fats. Oleagineux, 39:84-104.
Lee, J.K., N.; and Min, D.B.(2004). Reactive Oxygen Species, Aging and Antioxidative nutraceutical, Comprehen Rev. Food Sci. Food Safety. 3, 21-33.
Lee, S.K., Mbwamb., Z.H., Chang, H. Luyenyi, L. Games, J.C. Mehhta. R.G. and pezzuto, J.M. 1988. Evalution of the antioxidant, potential of natural products; combinatorial chemistry and high throughput screening, 1: 35-46.
Malic, A., S. Azam, N. Hadi, and S.M. Hadi. (2003). DNA degradation by water extract of green tea in the presence of copper ions: implications for anticancer properties. Phytother. Res. 17, 358-363.
Manthey, J.A. Grohmann, k. 2001. Journal of Agriculture and Food Chemistry., 49:3268-3273.
Maxwell, R. J. 1995. Prospects for the use of antioxidant therapies. Drugs. 49(3): 345-360.
Min D. B. and H-O. Lee. 1999. Flavor chemistry: 30 years of progress, edited by teranishi et al. NY, York: Kluwer Academic/Plenum Upblishers, pp175-187.
Min. D. B. and Smous, T. H. 1985. Flavor chemistry f fats and oils. Secnd Edition, American Oils Chemist,s Society.
Moulton, J., & Wang, C. (1982). A pilot plant study of continuous ultrasonic extraction of soybean protein. Journal of Food Science, 47, 1127−1129.
Moyers, S.B. and N.B. Kumar. (2004),Green tea polyphenols and cancer chemoprevention: multiple mechanisms and endpoints for phase ІІ trials. Nutr. Rev. 62:204-211.
Namiki, M. (1990). Antioxidants/antimutagens in food. Critical reviews in food science and nutrition. 29(4): 273-300.
Nijveldt, R.J., E. Van Nood, D. E. C. van Hoorn, P. G., Boelens, K. van Norren, and P. A. M. van Leeuwen. 2001. Flavonoids: a review of probable mechanisms of action and potential applications. American journal of clinical nutrition. 74(4): 418-425.
Ozkan, G., Simsek, B. and Kuleasan, H.2007. Antioxidant activities of Saturejacilicica essentioal oil in butter and in vitro. Journal of Food Engineering, 79:1391-1396.
Pedrielli, P. and L.H. Skibsted. (2002). Antioxidant synergy and regeneration effect of quercetin, (-)-epicatechin, and (+)-catechin on alpha-tocopherol in homogeneous solutions of peroxidating methyl linoleate. J. Agric. Food Chem. 50, 7138-7144.
Pinelo, M. Rubilar. M. Jerez. M. 2005. Journal of Agriculture and Food Chemistry 53:2111-2117.
Piyasena, p. Mohareb, E. 2003. Inactivation of microbs using ultrasound. Journal of Food Micrbilgy. 87:207-216.
Poli, G. Albano, E. and Dianzani, M. V. 1993. Free radicals: frome basic science to medicine (molecular and cell biology updates) Verlag Basel Switzerland: Birkhauser .pp. 69-143.
Puchard, N. A.and Kelly, F. J. 1996. Free radical approach. Unites state: Oxford university press; pp. 101-131.
Ramos, S., Alia, M. L. Bravo, and L. Goya. (2005). Comparative effects of foodderived polyphenols on the viability and apoptosis of a human hepatoma cell line (HepG2). J. Agric. Food Chem. 53, 1271-1280.
Rassel, J. B. 1989. Measurment of rancidity In: Rancidity in foods. Allen. J. C. and Hamilton, K. J. (eds). Second edition, Elsevier Applied Science, London and New York.
Rodriges, S., Gustavo, A. S. Pinto. 2007. Optimization of ultrasound extraction of phenolic compound frome cocnut shell powder by response surface methodology. Oltrasonic Sonochemistry., 15:95-100.
Sahari, M. A., Ataii, D. And Hamedi, M. 2004. Characteristics of tea seed oil incomparison with sunflower and olive ils and its effect as a natural antioxidant. Jurnal of the American Oil Chemists Society, 81:585-588
Salehi. M. h., Amin. GH. Screening of Iranian plants for antimicrobial activity.J. Sch of Pharm. Vol. 3
Sarikurkcu, C., Tepe, b., deferera, D., Polissiou, M. and Harmandar, M. 2008. Studies on antioxidant activity of the essential oil and methanol extract of Marrubium globosum subsp.g/glo bosom (Lamiaceae) by three different chemical assays. Bioresource Technology, 99:4239-4246
Seeram, N.P. and M.G. Nair. (2002), Inhibitation of lipid peroxidation and structureactivity-related studies of the dietary constituents anthocyanins, anthocyanidins, and catechin. J. Agric. Food Chem. 50, 5308-5312.
Shahidi, F. and P. K.J.P.D. Wansaundara. 1992. Phenolic antioxidants. Critical reviews in food science and nutrition, 32(1): 67-103.
Shahidi, F. 1997. Natural antioxidants chemistry, health effects, and application. AOCS Rress, Champaign, I LLinois, pp 414.
Sharififar, F., Moshafi, M. H., Mansouri, S. H., Khodashenas, M. and Khoshnoodi, M.2007. In vitro evalution of antibacterial and antioxidant activities of the essential oil and methanol extract of endemic zataria multiflora. Boiss. Food control, 18:800-805.
Siger, A. Nogala-Kalucka,M. Lampart-SZCZAPA,E.(2008) The content and antioxidant activity of phenolic compounds in cold-presserd plant oils. Journal of Food Lipids 15 137–149.
Simic, M. G. Jordanovic, S. V. and Niki, E. 1992 mechanism of lipid peroxidative processes and their inhibition. In: St Angelo Aj, editor. Lipid oxidation in food. Washington: ACS Press; P. 14-22. (ACS Symposium series; No 500).
Steenson, D. F. and Min, D. B. 2000. Effect of β-caroten and lycopen thermal degradation products on the oxidative stability of soybeen oil. J.AM. Oil Chem. Soc., 77: 1153-1159
Stukey, B. H. 1972. CRC Hand Book of additives. Chemical Rubber Co., Cleveland. Ohio.
Subagio A. and N. Morita. 2001. Instability of carotenoids is a reason for their promotion on lipid oxidation . Food research international. 34(2-3): 183-188.
Sub-Henning, S.M., Y. Niu, N.H. Lee, G.D. Thames, R.R. Minutti, H. Wang, V.L. Go, and D. Heber. Bioavailability and antioxidant activity of tea plement. Am. J. Clin. Nutr. 80:1558-1564(2004). Flavanols after consumption of green tea, black tea, or a green tea extract.
Susi, E. Asmah, Rahmat., 2002. Anticarcinogenic properties and antioxidant activity of henna. J. Med. Sci. 2(4):194-197.
Takahashi,O.1990. Gastric retention and delayed absorption of larg dose f BHT in the art. J. Xenobiotica., 20:1319-1329.
Thitilerdecha decha, N. Teerawutgulrag, A.and rakariyatham, N. 2008. Antioxidant and antibacterial activity of nefhelium lappaceum L. Extracts. LWT., 41:2029-2035.
Tepe, B. Donmez, E., 2004. Antimicrobial and antioxidant activities of the essential oil and various extract of salvia cryptantha and salvia multicaulis. Journal of Food Chemistry. 84:519-525.
Torel, J., Cillard, J., Cillard, p.1986. Antioxidant activity of flavonoids and reactivity with peroxybradical; phytochemistry, 25:383-385.
Tuberoso, G. I.C., Montoro, p., piacenet, S., Corna, G., Deiana, M., Dessi, M. A., Pizza, C., Cabras, p., (2009). Flavonoid characterization and antioxidant activity of hydroalcoholic extract frome Achilla ligustica all, Jurnal of Pharmaceutical and biomedical analysis, 50, 440-448.
Vinatoru, M. (2001). An overview of the ultrasonically assisted extraction of bioactive principles from herbs. Ultrasonics Sonochemistry, 8, 03−313.
Wayner, D. D. M. and Burton, G. W. 1988. In: Handbook of free radicals and antioxidants in biomedicine. Miquel. J. (ed). CRC Press. Boca raton fla.
Weiss, E.A. 1971. Castor, Sesam and Safflower. Barnes and Noble, Inc., New York.pp. 529-744
Wiliam, G. M. Wang, C. X. and latropoulos, M.J.1990. Toxxicity studies of BHA and BHT.11 Chronic feeding studies. Food chem.. Toxicology., 28:799-806.
Williams, G. M. Mcqueen, C. A. and Tong, C. 1990. Toxicity studies of BHA and BHT. Genetic and cellular effects. Food chem.., Toxicology. 28:793-798.
Yalmiz, y. Toledo, R.T., 2004. Journal of Agriculture and Food Chemistry., 52:255-260.
Ya-Qin, Ma. Jian-Chu, Chen. 2009. Simultaneous extraction of phenolic compound of citrus peel extracts:Effect of ultrasound. Journal of Ultrasonics Sonochemistry., 16:57-62
Zhang, H., Chen, F., Wang, X. and Yao, H.2006. Evaiution of antioxidant activity of parsley (petroselinum crispum) essential oil and identification of its antioxidant constituents. Food Reasearch International, 39:833-839.