فهرست:
چکیده 1
فصل اول: مقدمه و هدف.. 2
1-مقدمه. 3
1-1-اهمیت استفاده از گیاهان دارویی. 3
1-2-اهداف تحقیق. 4
1-3-فرضیه ها 5
فصل دوم:مروری بر منابع. 6
2-1-ازگیل. 7
2-1-1تاریخچه ازگیل. 8
2-1-2رده بندی میوه ازگیل. 8
2-1-3گیاه شناسی ازگیل. 9
2-1-4ترکیب شیمیایی ازگیل. 9
2-1-5خواص ازگیل. 9
2-1-6خواص دارویی ازگیل. 10
2-2-روغن آفتابگردان. 10
2-2-1-تاریخچه گیاه آفتابگردان. 11
2-2-2-رده بندی گیاه آفتابگردان. 11
2-2-3-ترکیب و کاربرد روغن آفتابگردان. 12
2-3-اکسیداسیون. 13
2-3-1-عوامل موثر در اکسیداسیون چربی ها 15
2-4-رادیکال های آزاد 17
2-4-1-تاثیرات منفی رادیکال های آزاد 18
2-5-آنتی اکسیدان ها 19
2-5-1مکانیسم عمل آنتی اکسیدان ها 20
2-5-2-آنزیم های آنتی اکسیدان. 22
2-5-3-آنتی اکسیدان های سنتزی. 22
2-5-3-1-BHA. 23
2-5-3-2BHT. 24
2-5-3-3-TBHQ.. 25
2-5-3-4-گالات ها و اسیدگالیک.. 26
2-5-4-آنتی اکسیدان های طبیعی. 27
2-5-4-1توکوفرول ها و توکوتری انول ها 28
2-5-4-2-اسیدآسکوربیک و نمک های آسکوربات. 29
2-5-4-3-کارتنوئیدها 30
2-5-4-4-فلاونوئیدها و اسیدهای فنلی. 31
2-5-4-5-گوسیپول. 32
2-5-4-6-ترپنوئید. 33
2-5-4-7-سزامول. 33
پیشینه تحقیق. 34
فصل سوم:مواد و روشها 39
3-1-مواد اولیه. 40
3-2- استخراج عصاره 40
3-3- اندازهگیری ترکیبات فنلی. 40
3-3-1- ترسیم منحنی کالیبراسیون. 40
3-3-2- اندازهگیری ترکیبات فنولی نمونه. 41
3-4- اندازهگیری ترکیبات توکوفرولی. 42
3-4-1- ترسیم منحنی کالیبراسیون. 42
3-4-2-اندازهگیری ترکیبات توکوفرولی نمونه. 43
3-5-اندازهگیری عدد پراکسید. 44
3-5-1- ترسیم منحنی کالیبراسیون. 44
3-5-2- تهیه محلول استاندارد آهن ш.. 44
3-5-3- تهیه محلول تیوسیونات آمونیوم. 44
3-5-4- تهیه محلول آهن п. 45
3-5-5- اندازهگیری عدد پراکسید نمونه روغن. 45
3-6- عدد اسیدی. 45
3-7- اندازهگیری مقدار کل ترکیبات قطبی(TPC) 46
3-7-1- پر کردن ستون کروماتوگرافی. 46
3-7-2-تهیه و آماده سازی نمونه و حلال جداسازی. 46
3-7-3-عملیات کروماتوگرافی و محاسبه درصد ترکیبات قطبی کل. 46
3-8- اندازهگیری عدد دیان مزدوج(CDV) 46
3-9-اندازهگیری عدد کربونیل(CV) 47
3-9-1-خالص سازی حلال. 47
3-9-2-محاسبه میزان ترکیبات کربونیل. 47
3-10- شاخص پایداری اکسایشی (OSI) 48
3-11- آزمون پایداری. 48
3-12- ساختار اسید چرب. 48
تجزیه و تحلیل آماری 49
فصل چهارم:نتایج و بحث.. 50
4-نتایج و بحث.. 51
4-1- مشخصات روغن آفتابگردان. 51
4-2- مشخصات عصاره پوست ازگیل. 51
4-3 تعیین پایداری روغن توسط آنتی اکسیدان ها تحت شرایط دمایی 30 درجه سانتی گراد طی زمان نگهداری 52
4-3-1-عدد اسیدی. 52
4-3-2-شاخص رنگ 53
4-3-3- عدد پراکسید 54
4-3-5 نتیجه گیری. 57
4-4 تغییرات پایداری روغن آفتابگردان طی فرآیند حرارتی در دمای 180 درجه سانتی گراد 57
4-4-1 عدد اسیدی 57
4-4-2 عدد کنژوگه 58
4-4-3 عدد کربنیل 59
4-4-4 شاخص رنگ 61
4-4-5 شاخص پایداری اکسایشی 62
فصل پنجم:نتیجه گیری و پیشنهادات.. 63
نتیجه گیری کلی. 64
پیشنهادات. 64
فصل ششم:منابع. 65
منابع 66
منبع:
1-پروانه، و. 1377 کنترل کیفی و آزمایش های شیمیایی مواد غذایی .چاپ دوم ، مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاهی تهران ص 32.
2-حداد خداپرست، م . ح .1373 . تکنولوژی روغن های خوراکی ، انتشارات گوتنبرگ .
3-روغن های خوراکی ،1369.1 .انتشارات بررسی های کالایی .شماره 9 .مؤسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی.
4-صمد لویی، ح . عزیزی ، م. برزگر، م. 1386 . اثر آنتی اکسیدانی ترکیبات فنولیک هسته انار بر روغن سویا ، مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی،جلد چهاردهم،شماره چهارم.
5-صمصام شریعت ،1371.5 .عصاره گیری و استخراج مواد مؤثر گیاهان دارویی و روش های شناسایی و ارزشیابی آن ها. انتشارات مانی، اصفهان، ص 13-2.
6-فاطمی، ح، 1378 ،شیمی مواد غذایی، شرکت سهامی انتشارات تهران
7-هاشمی تنکابنی،1364.1 .آزمایش روغن ها و چربی ها . چاپ اول ،مرکز نشر دانشگاهی تهران، ص 544.
8-مالک، ف، چربی ها و روغن های نباتی و خوراکی (ویژگی ها و فرآوری) انتشارات قلم و فرهنگ 1379 ص 464 .
9-مجتهدی ،ع .زراعت آفتابگردان . شرکت سهامی خاص توسعه کشت دانه های روغنی ، تهران ،1355 ص 99 .
10-مهدویان مهر،ه . حداد خداپرست، م. بررسی استفاده از برگ های زیتون به عنوان منبعی از پلی فنل ها برای پایداری اکسیداتیو و فعالیت آنتی اکسیدانی روغن های نباتی تجاری. اولین همایش تخصصی روغن زیتون.
11-Alexander. P, Ritsuko . M, Miechal . S, Bat-sheva . C, Fostk– Magyar . C and Dubinsley . Z., 1998 . Natural antioxidant activity in some microbial species . J plant Sci , 46 169-176 .
12-Ayaz, F. A. Demir, O., Torun, H., Koleuoglu, Y., Colack, A. (2008). Characterization of poly phenol oxidase (ppo) and total phenolic contents in medlar (Mespilusgermanica L.) fruit during ripening and over ripening. Food chemistry.106 :291-298.
13-Auaghi, F.Barzegar, M., Sahari, M.A.and Naghdibadi.H. (2009). Antioxidant effect of dill ( AnethumgraveolenusBoiss.) oil in crude soya been oil and comparasion with chemical antioxidants. J. Med plants. 30 : 71-84.
14-Bamdad, F.Kadivar, M.andKermat, J. (2006). Evaluation of phenolhc content and antioxidant activity of Iranian caraway in comparation with clove and BHT using model systems and vegeytables oil.Inter . J. Food sci. techno , 41 :7-20.
15-Ballard , S. T. 2008. Optimizing the Extraction of phenolic Antioxidant compounds from peanut skins . Ebook Black sburg , AV.
16-Bektas, T.andManevver SH. (2006). Screening of the antioxidant potentials of six salvia species from Turkey. Food chem.95 :4-200.
17-Bera, D., Lahiri, O., Nag, A.(2006). Studieson a natural anyioxidant for stabilization of edible oil and comparison with syntetic antioxidants.Journal of Food Engineering.74 :542-545.
18-Brand-willams, W., Cuvelier, M. E., Beret, C. (1995). Use of a free radical Method to Evaluate Antioxidant Activity. Lebensm .wiss .u Technol . 28 :25-30.
19-Branen. A. L. 1975. Tmicologyand butylatedhydroxyanysol and butylatedhydroxytoluene. J . AM.Oil.Chem. Soc., 52,59.
20-Byers T ,perry G. Dietary carotens , vitamin c and vitamin E as protective antioxidant in human cancers . Annu.Rev .Nutr1992 , 12 : 139-159 .
21-Chimi, H.cillard, J .chillard, P . andRahmani , M . 1991. The Peroxyl and Hydroxyl radical scavenging activity of sove natural soc.68 307.
22-Chry sam , M. M. and Erickson , D. R. 1985. Bailey s industrial oil and products . Newyork, 42 (4 ) 1102-1106 .
23-Dhol wani , K. K. ,saluja , A , K. , Gupta A. R , shah , D. R. 2008 .Areview on plant –derived maturalproducts and their analogs with anti –tumor activity . Indian J pharmaool ,vol 40 49-58.
24-Dincer, B., Clak, A., Aydin, N., Kadioglu, A., Guner, S. (2002). Characterization of poly phenol oxidase from medlar fruits (Mespilusgermanica L., Rosaceae). Food chemistry. 77: 1-7.
25-Douald, R.B., 2000.Antioxidant activities of flavonoids.The LinutspaulingJnstiute.
26-Dziezak , J. D. 1986 .preservatives , antioxidants Food Tech . vol 40: 94-103
27-Ebrahimzadeh MA ,Pourmorad F. Hafezi S. Antioxidant activities of Iranian corn silk . Turk .J .Biol .2008 32 43-9.
28-Emad S. Antioxidant effect of extracts from red grape seed and peel on lipid oxidation in oils of sunflower LWT. 39 :92-833.
29-Flangan J. (2008). Analysis of antioxidant activities of common vegetabls employing oxygen radical absorbance capacity (ORAP)andFerrhc reducing antioxidant power (FRAP) assay : A comparative study . J. Agric .Food chem.50 :8-3122
30-Fraga. C. G., shigenaga M. K., park J , W. Degam , P. and Ames B. N., 1990. Oxdidative damage to DNA during aging 8-hydroxil -2-deoxy uanisine in rat organ DNA and urin. Proceeding of the National Academy of science of the united states of America 87, pp 4533-4537.
31-Frankel EN. Recent advances in lipid oxidation .J sci Food Agric . 1999; 54:495-511.
32-Gan, Q., Raham, H., weathrley L. R. (1998). Simultaneous reaction and separation in enzymatic hydrolysis of high oleate sunflower oil-evaluation of ultrafiltration performance and process synergy. Chemical Engineering Journal .71 :271-277.
33-Glew, R. H., Ayaz, F. A., Sanz, C., Vanderjagt, D. J., Huang H. S., Chuang L. T., Strand M. (2003). Changes in sugars, organic acids and amino acid in medlar (Mespilusgermanica L.) during fruit development and maturation . Food chemistry.83 :363-369.
34-Griffishs , B. and MC Donald B. 1985. Antioxidants , Food flavouring , Ingredient , pakajing and processing . 7 (5) : 44-47.
35-Gruz, J., Ayaz, F. A., Torun H., Strnad M. (2011). Phenolic acid content and radical scavenging activity of extracts from medlar (Mespilusgermanica L.) fruit and different stages of ripening. Food chemistry 124 :271-277
36-Haciseferogullari, H., Ozcan, M., Sonmete M. H., Ozbek, O. (2005). Some physical and chemical parameters of wild medlar (Mespilusgermanica L.)Fruit grown in turkey.Journal of Food Engineering.69 :1-7.
37-Hamilton , J, 1995. Development in oil fats. Chapman and Hall , London , p 44.
38-Hamilton , R. J. 1995. Development in oil and fats . Champan and Hall , pub 270.
39-Ingold .K. K.U.1960 .Ihibhtion of oil oxidation by Z, 6- di - butyl -substitutes phenolic , J . phys .chem ., 64 1636-7642.
40-Irwandi , J. che man , kitts , D., 2000. Use of natural antioxidant in refined palm olein during repeated deep - fat frying food research , 33, 501-508.
41-Jones Dp. Coates RJ , Flagg EW , Block G, Green berg RS, Gunter ET . Jacks B. Glutathione in food listed in the national cancer Institutes health habits and history Food Frequency questionnaire . Nutr cancer 1999 ; 17 : 57-75 .
42-Juntachote, T,. Berghofer, E. (2005). Antioxidativeproperties and stability of ethanolic extracts of Holy basil and Galangal. Food Chemistry, 92 ,193-202 .
43-Juntachote T, Berghofer E., Siebenhandl, S. Bauer, (2007). Antioxidative effect of added driedHoly basil and its ethanolic extracts on suscepitibility of cooked ground pork to lipid oxidation . Food Chemistry , 100, 129-135.
44-Kahkonen . M. P, Hopia A. I, vourela . H. J, Rauha . J, P, Pihlaja K, Kujala . T. S and Heinonen . M., 1999 . Antioxidant activity of plant extracts containting phenolic compounds . J Agr food chem , 47 3954-3962.
45-Kandaswam , C. , Middleton , E. , 1994 . Free radical scavenging and antioxidant activity of plant flavonoids Advanses in experimental Modicine and Biology 366 , 351-376 .
46-Kinslar TW .TaffeBG , Free radicals in tumor promotion . AdvFree radical . Biol Med 1986 ; 2 : 347-382 .
47-Kumaran A, Karunakaran R. J. Antioxidant and Freee radical scavenging activity of an aqueous extract of coleus aromaticus . Food chemistry .2006 , 97 109-114 .
48-Lawkia, s, 1994, Areview on the use of citric acid in the processing of oil and fats , Dleagineum . 39 84-109 .
49-Liu H. R. and white , P. J. 1992. Oxidative stability forsoybeen oils with altered fatty acid composition . J. A. O. C. S. 69(6) 528-532.
50-Liu , H. R. and white , P. J. 1992. High temperature stability forsoybeen oils with altered fatty acid composition . J .A . O . C .S . 17(11) 780-790.
51-Lopez-Amoros, M.L., Hernandez, T., Estrella, I.(2006). Effect of germhnation on legume phenolic compounds and their antioxidant activity.Journal of Food composition and Analiysis. 19 :277-283.
52-Machlin LJ.Bendich A. Free radical damage :protective role of antioxidant nutrients . FASEB J 1987; 1 :441-445 .
53-Mansour . E. H, Khalil . A. H., 2000 . Evaluation of antioxidant activity of some plant extracts and their application to ground beef patties Food chem , 69 135-141 .
54-Martin AD.Gilbert D. Enzyme change accompanying liver enlargement in rate treated with 3- tert butyl -4- hydroxyanisol- Biochem J 1968 ; 106 :22-27 .
55-Mathew S, Abraham TE, In vitro antioxidant activiyy and scavenging effects of cinnamomumverum Leaf extract assayed by different methodologies . Food chemToxicol .2006 , 44 198-206 .
56-Maxwell, R.J .1995 .prospects for use of antioxidant therapies. Drugs. 49(3) 345-360
57-Mccord , J. M. 2000. Evaluation of free radicals and oxidative stress , American journal of medicine 108 652-659
58-Min , D. B. and smouse , T. H. 1985 .flaver chemistry of fats and oil . second Edition . American oil chemist s society.
59-Mour A, surzGM , Franco D , Dominguez J . Natural Antioxidant from Residual sources . foodchem .2001 72 145-71.
60-Pokorng , J., yanhshlivea N. and Gordon , M . 2001 .Antioxidant in food . CRC press -380 p.Pokorny , J., yanishlieva , N. and gordan, M. 2001. Antioxidants in food practical Applications . CRC pressLLC,Boca Raton , Fl.
61-Pokorny, J. andKorczak, J. (2001). Preparation of natural antioxidants in J. pokorny. N. Yanishliva and M. H. Gordon (Eds), Antioxidants in food practical application. Cambridge . 41: 176-177.
62-Poli , G., Albano , E. andDianzani , M. V . 1993. Free radicals from basic science to medicine ( molecular and cell biology updates ) verlag Basel switzer land Birkhauser . pp 69-143.
63-Pratt , D . E .and Hudson , R . J .F .1990 . Natural antioxidant notexplioted commercially . In Food antioxidants .Hudson , B . J .F .eds. Elsevier appliedscience , London and Newyork , pp 171-192 .
64-Puchard , N . A .and Kelly , F. J .1996 .Free radical approach . united state oxford university press pp 101-131 .
65-Rossell , J . B .1988 . Fats and Fatty foods . In food industries manual .Ranken , M . D. ,eds , Blackie and son Ltd , London and Newyork . pp 168-215 .
66-Samadloiy H.R, Azizi M.H.and Barzegar M. (2008). Physic-chemical quality of seeds of pomegranate caltivars (punicagranatum L.) grown in Iran and antioxidant activity of their phenolic component J. Food sci . Technol.45 :2-190.
67-Shahid I.andBhanger M. (2007). Stabilization of sunflower oil by garlic extract during accelerated storage. Food chem.100 :54-246.
68-Shahidi , F. 1997. Natural antioxhdants chemistry , health effects , and application AOCS press , champaign , I 11 inojs , pp 474 .
69-Shahidi F. 2004. Phenolics in Food andNutraceuticals. CRC PRESS. Boca Raton London New York Washington. D. c. pp:409.
70-Shahsavari , N., Barzegar , M ., Sahari , M. A. Naghdibadi , H. 2008 . Antioxidant activity and chemical characterization of essential oil of Buniumpersicum. plant Foods for Human Nutrtion DOI 10 .1007 S 11130-008-0091-y.
71-Shirak M . , Hara y. osawa T. , Kumon H. , Nakayama T . , KawakishiS . (1996 ) Antioxidant and antimutagenic effects of the aflavins from black tea .
72-Simic , M . G., Jordanovic , S . V .andNiki , E . 1992 . Mechanism of lipid for functional food ingredients and antioxidant nutraceuticals . Food chemistry ., 97 277-284 .
73-Singh G.Mauarya S.andDelampasona M . P . A. (2007) .comparison of chemical anthoxidant and antimicrobial studies of cinnamon leaf and bark volatile oils , oleoresins and their constituents, Food chem. Toxicol.45 :61-1650.
74-Skerget, M., Kotnik, P., Hadolin, M., Haras., A. R., Simonic , M., Knez, Z. (2005). Phenols, proanthocyanidins, flavones and flavanols in some plant materials and their anthoxidant activities. Food chemistry. 89 :191-198.
75-Soun E, Amin, G., Faarsum H, BrazandehTehrani M. Screening of antioxidant activity and phenolic content of 24 medicinal plant extracts. DARU.2008 16(2) :83-87.
76-Stuckey , B. H. 1972 CRC Hand book of additives . chemical R ubber co., Cleveland. Ohio .
77-Taguri T, Tanka T, Kuano I, (2004 ) Antimicrobial activity of 10 different plant polyphenols against bacteria causing Food –borne disease . Biol pharm Bull . 27 1965-9 .
78-Wiki pediacontribbutors , Medlar The Free Encyclopedia accessed January 15., (2008).
79-Williams . G, M., M cgneen, C . A and Tong . C. 1990. Toxicity studies of BHA and BHT . Genetic and cellular effects .
80-Williams .G , M. WANG . C. X andlatropoulos , M. J. 1990 - Toxicity studies BHA and BHT . 11 chronic feeding studies . foodchem toxicology . 28 799-806 .
81-Yasoubi , P ., Barzegar , M ., Sahari , M. A ., Azizi M. H. 2007 . Total phenolic contents and antioxidant activity of pomegranate ( punicagranatum L. ) peel extract . Journal of Agricultural sciences and Technology . 9 35-42.
82-Yasubi P. Barzegar M.Sahari M. A. and Azizi MA. (2007). Total phenolic content and antioxidant activity of pomegranate (punicagranatum) peel extract. J. Agric . sci.Technol .9 : 35-42.
83-Zia _ur R, Habib F, Shah WH. Utilizatin of potato peels extract as a natural antioxidant in soybeen oil food chem 2004 , 85(2) : 215-220 .