فهرست:
چکیده................................................................................................................................................................. 1
مقدمه.................................................................................................................................................................. 2
فصل اول............................................................................................................................................................. 5
1-1- تاریخچه و پیدایش و خاستگاه ذرت...................................................................................................... 6
1-2- علت توسعه کشت ذرت......................................................................................................................... 8
1-2-1- قدرت سازش پذیری ذرت با شرایط گوناگون اقلیمی......................................................................8
1-2-2- تنوع ارقام..............................................................................................................................................8
1-2-3- پتاسیل عملکرد......................................................................................................................................9
1-2-4- مسیر فتوسنتزی....................................................................................................................................9
1-2-5- ساختار گیاهی.......................................................................................................................................9
1-2-6- تأمین مواد غذایی (انسان، دام و طیور) ............................................................................................10
1-3- اهمیت و موارد مصرف ذرت..................................................................................................................10
1-4- سطح زیر کشت، عملکرد و تولید جهانی ذرت.....................................................................................10
1-5- میزان تولید ذرت در جهان و ایران..........................................................................................................12
1-6- انواع گونه های جنس Zea.....................................................................................................................15
1-7- طبقه بندی ذرت بر اساس نوع نشاسته....................................................................................................18
1-8- شرایط لازم برای جوانه زنی و سبز شدن یکنواخت...............................................................................18
1-8-1- رطوبت کافی و یکنواخت در اطراف بذر...........................................................................................18
1-8-2- تماس بذر با خاک..............................................................................................................................19
1-8-3- دمای کافی و یکنواخت خاک در ناحیه بذر....................................................................................19
1-8-4- چگونگی رشد و نمو ذرت و شرح مراحل آن...............................................................................19
1-9- عوامل محیطی مورد نیاز ذرت..............................................................................................................21
1-9-1- حرارت...............................................................................................................................................23
1-9-2- نور......................................................................................................................................................24
1-9-3- رطوبت................................................................................................................................................25
1-9-4- خاک..................................................................................................................................................27
1-9-5- نیاز کودی ذرت.................................................................................................................................27
1-10- علوفه ذرت...........................................................................................................................................28
فصل دوم...........................................................................................................................................................30
2-1- علفهایهرز و اثرات آنها....................................................................................................................31
2-2- تأثیر علفهایهرز بر تولید ذرت........................................................................................................34
2-3- علفهایهرز مزارع ذرت.................................................................................................................35
2-3-1- تاجخروس.....................................................................................................................................36
2-3-2- قیاق.................................................................................................................................................39
2-3-3- سوروف...........................................................................................................................................44
2-3-4- سلمهتره...........................................................................................................................................45
2-4- نقش علفکشها در مدیریت علفهایهرز.....................................................................................48
2-5- ضرورت کاهش میزان مصرف علفکشها در گیاهان زراعی.........................................................49
2-6- مدیریتتلفیقیعلفهایهرز......................................................................................................................50
فصل سوم..........................................................................................................................................................53
3-1- زمان و موقعیت اجرای طرح................................................................................................................54
3-2- مشخصات خاک محل اجرای آزمایش................................................................................................54
3-3- طرح آماری مورد استفاده......................................................................................................................56
3-4- عملیات زراعی.......................................................................................................................................57
3-6- صفات زراعی .......................................................................................................................................58
3-7- صفات مربوط به علفهای هرز..........................................................................................................58
3-7-1- تعیین گونه های علف هرز و میانگین تراکم.................................................................................58
3-7-2- تعیین وزن خشک علف های هرز..................................................................................................59
3-9- محاسبات آماری......................................................................................................................................59
فصل چهارم......................................................................................................................................................60
4-1- علفهای هرز............................................................................................................................................61
4-1-1- تراکم تاج خروس ایستاده 20 روز پس از سمپاشی.......................................................................61
4-1-2- تراکم خرفه 20 روز پس از سمپاشی...............................................................................................62
4-1-3- تراکم تاج خروس خوابیده 20 روز بعد از سمپاشی......................................................................63
4-1-4- وزن خشک تاج خروس ایستاده 20 روز بعد از سمپاشی.............................................................68
4-1-5- وزن خشک خرفه 20 روز بعد از سمپاشی......................................................................................69
4-1-6- وزن خشک تاج خروس خوابیده 20 روز بعد از سمپاشی............................................................70
4-1-7- وزن خشک مجموع علفهای هرز 20 روز بعد از سمپاشی........................................................71
4-1-8- تراکم تاج خروس ایستاده 40 روز بعد از سمپاشی.......................................................................78
4-1-9- تراکم خرفه 40 روز بعد از سمپاشی..............................................................................................78
4-1-10- تراکم تاج خروس خوابیده 40 روز بعد از سمپاشی...................................................................79
4-1-11-وزن خشک تاج خروس ایستاده 40 روز بعد ازسمپاشی.............................................................85
4-1-12-وزن خشک خرفه 40 روز بعد از سمپاشی....................................................................................85
4-1-13-وزن خشک تاج خروس خوابیده 40 روز بعد از سمپاشی......................................................... 86
4-1-14-وزن خشک مجموع علفهای هرز 40 روز بعد از سمپاشی........................................................87
4-2- صفات زراعی.........................................................................................................................................94
4-2-1- ارتفاع گیاه...........................................................................................................................................94
4-2-2- تعداد گره.........................................................................................................................................95
4-2-3- تعداد برگ........................................................................................................................................96
4-2-4- ارتفاع اولین بلال از کف.................................................................................................................96
4-2-5- طول تاسل.......................................................................................................................................101
4-2-6- وزن تاسل........................................................................................................................................101
4-2-5- قطر ساقه..........................................................................................................................................101
4-2-6- قطر بلال...........................................................................................................................................102
4-2-7- طول بلال..........................................................................................................................................106
4-2-8- تعداد دانه در ردیف.........................................................................................................................106
4-2-9- تعداد ردیف بلال..............................................................................................................................107
4-2-10- تعداد دانه در بلال...........................................................................................................................107
4-2-11- وزن هزار دانه................................................................................................................................114
4-2-12- عملکرد دانه..................................................................................................................................114
4-2-13- عملکرد بیولوژیک........................................................................................................................115
4-2-14- شاخص برداشت...........................................................................................................................116
4-2-15- عملکرد علوفه تر..........................................................................................................................116
نتیجه گیری: ...................................................................................................................................................123
پیشنهادات: .....................................................................................................................................................124
منابع................................................................................................................................................................125
منبع:
امام، ی. و غ. رنجبر. 1379. تأثیر تراکم بوته و تنش خشکی در مرحله رویشی بر عملکرد، اجزای عملکرد و کارایی استفاده از آب در ذرت دانه. مجله علوم زراعی ایران 2 (3): 51-62.
امانلو، ح. 1372. خوراک دادن و تغذیه گاوهای شیری. انتشارات دانشگاه زنجان.
تاجبخش، م. 1375. ذرت: زراعت – اصلاح – آفات و بیماریها. انتشارات احراز تبریز.
خدابنده، ن. 1374. زراعت غلات. انتشارات دانشگاه تهران. 258صفحه.
چوگان، ر. 1375. بررسی و مقایسه عملکرد و اجزای عملکرد در ارقام هیبرید سیلویی. نشریه تحقیقاتی کشاورزی نهال و بذر. جلد 12. شماره 2. ص 40-36.
راشد محصل، م.ح.، م. عبدی و ع. ملامافیلابی. 1376. زراعت غلات. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 122 صفحه.
روضاتی، نو س.، ا. غلامی، ح.ر. اصغری، ا. بانکهساز. 1390. تأثیر مدیریت کود نیتروژن بر شاخص های رشد و صفات کمی سه هیبرید ذرت دانه ای در شاهرود. مجله علوم گیاهان زراعی ایران.شماره 2، ص 318-305.
شریفی الحسینی، م. و و. قاسم زاده گنجه ای. 1388. اثرات تقسیط و محلول پاشی کود ازته بر عملکرد کمی و کیفی دو رقم گندم دوروم. مجله پژوهش های خاک (علوم خاک و آب). جلد.23 شماره1. ص. 123-134.
صارمی، م. و سیادت، س.ع. 1374. اثر تنش ناشی از فواصل آبیاری ها روی عملکرد و اجزای عملکرد و خصوصیات مورفولوژیکی ذرت رقم 704 تحت شرایط آب و هوایی اهواز. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان.
غلامی، س.، ا. امیری، ح.ر.مبصر، س.ا.ع. موسوی. 1390. بررسی تأثیر آبیاری نوبتی و کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت دانه ای. اولین همایش ملی مباحث نوین در کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه- آبان.
کاظمی اربط، ح. 1374. زراعت خصوصی. انتشارات مرکز نشر دانشگاهی تهران.
کریمی، ه. 1375. گیاهان زراعی. انتشارات دانشگاه تهران. 714 صفحه.
مودب شیستری، م.، م. مجتهدی. 1369. فیزیولوژی گیاهان زراعی. مرکز نشر دانشگاهی تهران.
میرلوحی، ا.، ن. بزرگوار، و م. بصیری. 1379. اثر مقادیر مختلف کود ازته بر رشد، عملکرد و کیفیت سیلویی سه هیبرید سورگوم علوفهای. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 4 (2): 116-105.
میرهادی، م. 1380. ذرت. انتشارات سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. 214 صفحه.
نور محمدی، ق.، س. ع. سیادت و ع. کاشانی. 1380. زراعت غلات (جلد اول). انتشارات دانشگاه چمران. 442 صفحه.
Anonymous. 2002. FAOSTAT Agriculture Data. 5 July 2003. http: //apps. fao. org. Available.
Darren, L.B., Donald, H.S. and Daniel, T.W. 2000. Maize response to time of nitrogen application as affected by level of nitrogen deficiency. Agron J. 92:1228-1236.
Ceretta, C.A., Basso, C.J., Diekow, J. and Aita, C. 2002. Nitrogen fertilizer Split- Application for Corn in No- Till succession to black oats. Sci Agric. 59: 549-554.
Chapman, S. C., J. Crossa, K. E. Basford and P. M. Kroonenberg. 1997. Genotype by environment effects and selection for drought tolerance in tropical maize. II. Three-model pattern analysis. Euphytica 95(1): 11-20.
Curran, B. and Posch, J. 2000. Agronomic management of silage for yield and quality height. Crop Insights Vol : 10 (2). Pioneer Hi-bred International. INC.
Doebly, J. 2003. The Taxonomy of Zea. Laboratory of genetic university of Wisconsin- Madison. Available at: http:wisc.edu/taxonomy.html
Donald, W. 1986. Introduction to Research in Education Second Edition. New York Northern Illionis University.
EL-Habbak, K.E. 1996. Response of some maize genotypes to nitrogen fertilizers levels. Ann. Agric Sci. Moshtohor. 34: 529-547.
Emam, Y. and Seghat Alslami, M.J. 2005. Yield of Agricultural Plants (Physiology and Processes). University of Shiraz Press. 594p
Emam, Y. 2007. Cereal Production. 3rd ed., Shiraz University Press, 190 p. (In Farsi).
Emam, Y. and M. Niknejad 2004. An Introduction to the Physiology of Crop Yield. Shiraz University Press, 571 p. (In Farsi).
Fageria, N. K. 1992. Maximizing crop yields. New York: Marcel Dekker.
Feroze, A., Abdul, W., Shamshad, A., Ahmad, A., Chaudhary, F.M., Akbar, F., Wahid, A. and Akhtar, S. 1999. Optimization of method and time of nitrogen application for increased nitrogen used efficiency and yield in maize. Pakistan J. Bot. 31: 337-341.
Galinat, W. V. 1971. The evolution of sweet corn. Mass. Agric. Exp. Sta. Res. Bull. 591.
Gaur, B. L. Mansion, P.R., and Gupta, D.C. 1992. Effect of nitrogen levels and their splits on yield of winter maize (Zea mays L.) Indian J. Agron. 37: 816-817.
Harder, H.J., Corlson, R.E. and show, R.H. 1982. Corn grain yield and nutrient response to foliar applied during filling. Agron J. 74:106-110.
Hardman, L.L., and J. L. Gunsolus. 1998. Corn growth and development. Extension of Minosta university. Fo-5700.
Kaul, J. N., Mukesh, K., Brar, Z.S. and Kumar, M. 1995. A physiological analysis of growth, dry matter partitioning and grain yield of transplanted winter maize in relation to nitrogen management. J. Agron Res. 31: 9-14.
Muthukumar, V.B., Velaudham, K. and Thavaprakaash, N. 2005. Growth and yield of bady corn (Zea mays L.) as Influenced by plant growth regulators and different time of nitrogen application. J. Agric. Biol. Sci. 1: 303-307.
Nesmith, D. S. and J. T. Ritchie. 1992. Short and long-term responses of corn to a pre- anthesis soil water deficit. Agron. J. 84:107-113.
Nielson, R.L. 2004. Requirement for uniform germination and emergence of corn. Purde university department of agronomy. Corny and news network article.
Norwood, C. A. 2000. Water use and yield of limited irrigated and dry land corn. Soil Sci. Soc. Am. J. 64:365-370.
Osborne, S. L., Scheppers, J. S., Francis, D. D. and Schlemmer, M. R. 2002. Use of spectral Radiance to in-season biomass and grain yield in nitrogen and water-stressed corn. Crop Sci. 42: 165 171.
Padmavathi, P. and Gopalaswamy, N. 1995. Effect of time of nitrogen application, method of weed control and sowing on yield and economics of maize. Madras Agric J. 82: 460-461.
Palled, Y.B. and Shenoy, H. 2000. Effect of nitrification inhibitors and time of nitrogen application on hybrid maize. Agric. Sci. Bangalore, 29: 19-20.
Pandey, R. K., J. W. Marienville and A. Adum. 2000. Deficit irrigation and nitrogen effect on maize in a sahelian environment. I. Grain yield components. Agric. Water Manag. 46: 1-13.
Raes Sadat, A. 2001. Importance of application of urea fertilizer in corn production. farmer. 23: 264 p.
Rhoads, F.M., Mansell, R.S. and Hammond, L.C. 1987. Influence of water and fertilizer management on yield and water-input efficiency of corn. Agron J. 70: 305-308.
Ritchie, S. W., J.J. Hanway and G. O. Benson. 1993. How a crop plant develops. Sp. Rpt. 348. Iowa state university of science and technology. Cooperative extension service. Ames, IA.
Setter, T. L. 1990. Transport / harvest index: Photosynthetic partitioning in stressed plants. PP. 17-36. Stress Responses in Plant: Adaptation and Accumulation Mechanism. Wiley-Liss Inc., New York.
Setter, T. L., A. Brian, F. Lannigan and J. Melkonian. 2001. Loss of kernel set due to water deficit and shade in maize: carbohydrate supplies abscise acid, and cytokinins. Crop Sci. 41: 1530-1540.
Sharma, J. J. and Thakur, D. R. 1995. Effect of nitrogen and time of split application on growth and yield of rainfed maize. Himachal J. Agric Res. 21: 1-4.
Sinclair, T. R., J. M. Bennett and R. C. Muchow. 1990. Relative sensitivity of grain yield and biomass accumulation to drought in field grown maize. Crop Sci. 30: 690-693.
Spargue, G, J. Dudley. 1988. Corn and corn improvement. Thirded. American Society of Agronomy, Inc, Madison.
Stagenborg, S.A., W. B. Gordon., V. L. Martin, D. L. Fujiell. T. Dumler., G. Kilgore, and R. K. Taylor. 2001. Narrow corn production Kansas. Kansas state university agricultural and cooperative extension service MF-2516.
Uhart, S. A. and Andrade, F. H. 1995. Nitrogen deficiency in maize:II. Carbon-nitrogen interaction effects on kernel number and grain yield. Crop Sci. 35: 1384-1389.
Vig, J.C. 1986. Effect of nitrogen application time on ear component of maize. Crop Sci. 162: 320-324.