فهرست:
چکیده. أ
فصل اول : مقدمه و کلیات
1- مقدمه. 3
1-1- خرمالو. 3
1-1-1- گیاهشناسی خرمالو. 3
1-1-2- اثرات فارماکولوژیکی خرمالو. 3
1-1-3- ترکیبات شیمیایی خرمالو. 4
1-2- اهمیت چربیها و روغنهای خوراکی.. 6
1-3- روغن آفتابگردان. 6
1-3-1- تاریخچه. 6
1-3-2- خصوصیات کلی گیاه آفتابگردان. 6
1-3-3- ترکیب روغن آفتابگردان معمولی.. 7
1-3-4- خواص درمانی تخمه آفتابگردان. 7
1-4- واکنشهای اکسیداسیونی و مکانیسم آنها 8
1-5- عوامل مؤثر در اکسیداسیون چربیها 10
1-6- روشهای پایدار سازی روغنها 10
1-7- آنتی اکسیدان ها 11
1-8- طبقه بندی آنتی اکسیدان ها بر اساس نحوه عملکرد. 11
1-8-1- آنتی اکسیدان های اولیه. 11
1-8-2- آنتی اکسیدان های ثانویه. 12
1-8-3- آنتی اکسیدان های تشدید کننده. 12
1-9- آنتی اکسیدان های مورد استفاده در مواد غذایی.. 13
1-9-1- آنتی اکسیدان های سنتزی. 13
1-9-2- آنتی اکسیدان های طبیعی.. 13
1-10- تانن ها 14
1-11- فرضیه ها 14
1-12- اهداف.. 14
فصل دوم: پیشینه تحقیق
2- بررسی منابع. 17
پایداری اکسایشی روغنها با استفاده از عصاره های طبیعی آنتیاکسیدانی.. 17
فصل سوم: مواد و روشها
3- مواد و روش ها 24
3-1- تهیه روغن آفتابگردان. 24
3-2- تهیه عصاره پوست خرمالو. 24
3-3- ساختار اسید چرب.. 25
3-4- اندازه گیری ترکیبات توکوفرولی.. 25
3-4-1- ترسیم منحنی کالیبراسیون: 25
3-4-2- اندازه گیری ترکیبات توکوفرولی نمونه: 26
3-5- اندازه گیری ترکیبات فنلی.. 27
3-5-1- ترسیم منحنی کالیبراسیون. 27
3-5-2- اندازه گیری ترکیبات فنلی نمونه. 27
3-6- اندازه گیری عدد پر اکسید. 28
3-6-1- ترسیم منحنی کالیبراسیون. 28
3-6-2- تهیه محلول استاندارد آهن III 29
3-6-3- تهیه محلول تیوسیانات آمونیوم. 29
3-6-5- اندازه گیری عدد پر اکسید نمونه روغن. 30
3-7- عدد اسیدی. 30
3-8- اندازه گیری مقدار کل ترکیبات قطبی(TPC) 31
3-8-1- آماده سازی سیلیکاژل. 31
3-8-2- اندازه گیری مقدار کل ترکیبات قطبی.. 31
3-8-2-1- پر کردن ستون کروماتوگرافی.. 31
3-8-2-2- تهیه و آماده سازی نمونه و حلال جداسازی. 31
3-8-2-3- عملیات کروماتوگرافی و محاسبه در صد ترکیبات قطبی کل.. 31
3-9- اندازه گیری عدد دی ان مزدوج (CDV)1 32
3-10- اندازه گیری عدد کربونیل(CV2).. 32
3-10-1- خالص سازی حلال. 32
3-10-2- محاسبه میزان ترکیبات کربونیل.. 32
3-11- شاخص پایداری اکسایشی((OSI1 33
3-12- اندازه گیری مواد صابونی ناشونده. 33
3-13- اندازه گیری رنگ... 34
3-14- تجزیه و تحلیل آماری. 34
فصل چهارم: نتایج و بحث
4- نتایج و بحث.. 36
4-1- مشخصات روغن آفتابگردان. 36
4-2- مشخصات عصاره خرمالو. 37
4-3- تغییرات کیفی روغن آفتابگردان طی 60 روز نگهداری در دمای 30 درجه سانتی گراد. 37
4-3-1- رنگ روغن آفتابگردان. 37
4-3-2- تغییرات عدد اسیدی روغن آفتابگردان. 38
4-3-3- تغییرات پایداری اکسایشی روغن آفتابگردان. 40
4-3-4- تغییرات عدد پراکسید روغن آفتابگردان. 41
4-4- تغییرات کیفی روغن آفتابگردان طی 24 ساعت حرارت دهی در دمای 180 درجه سانتی گراد (شرایط اکسیداسیون تسریع یافته) 42
4-4-1- تغییرات رنگ روغن آفتابگردان در حین حرارت دهی.. 42
4-4-3- تغییرات ترکیبات قطبی روغن آفتابگردان در حین حرارت دهی.. 45
4-4-5- تغییرات عدد دی ان مزدوج روغن آفتابگردان در حین حرارت دهی.. 47
4-4-6- تغییرات عدد کربونیل روغن آفتابگردان در حین حرارت دهی.. 48
فصل پنجم:نتیجه گیری و پیشنهادات
5-1- نتیجه گیری. 51
5-2- پیشنهادات پژوهشی.. 51
فصل ششم: منابع
منابع. 53
ضمائم.. 58
منبع:
ابوطالبیان، م. 1385. استخراج ترکیبات فنولیک موجود در برگ های گیاهان نعناع، پونه و ریحان و مقایسه اثر آنتی اکسیدانی آنها در روغن آفتابگردان. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان.
اسماعیل زاده کناری، ر، مهدی پور، س. ز. 1391. اثر آنتی اکسیدانی عصاره متانولی پوست کیوی در پایدارسازی روغن آفتابگردان. نشریه علمی پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، 8 (2)، 245-250.
پریزن، ط. الهامی راد، ا.ح. استیری، س.ح، آرمین، م. 1390. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی برگ سنا و تاثیر آن در پایداری روغن سویا مجله علمی پژوهشی علوم و فناوری غذایی، سال سوم، شماره اول، 59-51.
خواجه پور، م. ر. 1389. گیاهان صنعتی. انتشارات جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان-مرکز انتشارات. چاپ چهارم.
رفیعی، ز. جعفری، س.م. اعلمی، م. خمیری، م. 1390. ویژگی های آنتی اکسیدانی عصاره برگ زیتون و کاربرد آن در روغن آفتاب گردان. مجله پژوهشهای صنایع غذایی، جلد21،شماره1.
شهسواری، ن.، برزگر، م.، سحری، م.ع. و نقدی آبادی، ح. 1387. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس گیاه. آویشن شیرازی در روغن سویا. فصلنامه گیاهان داروئی،.28
صمد لوئی، ح. ر.، عزیزی، م. ح. و برزگر، م. 1386. اثر آنتی اکسیدانی ترکیبات فنولی هسته انار بر روغن سویا. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 14:4.
طاهرنژاد، م، برزگر، م، سحری، م. ع، نقدی بادی، ح. 1391. ارزیابی فعالیت آنتی رادیکالی عصاره پنیرک (Malva sylvestris L.) و کاربرد آن در سامانه روغن. فصلنامه گیاهان دارویی، 11 (2)، 86-97.
عیوقی، ف، برزگر، م، سحری، م. ع، نقدی بادی، ح. 1388. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس شوید (Anethum graveolens) در روغن سویا و مقایسه آن با آنتی اکسیدان های شیمیایی. فصلنامه گیاهان دارویی، 8 (2)، 71-84.
گوهری، ا. 1388. بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و پایداری اکسایشی روغن دانه کدوی تخم کاغذی و اثر آن بر تندی روغن کانولا طی فرآیند سرخ کردن عمیق. پایان نامه دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، 151.
مالک، ف. 1379. چربیها و روغنهای نباتی خوراکی (ویژگیها و فراوری). انتشارات فرهنگ و قلم، 464 ص.
محققی، آ.، پور آذرنگ، ه.، اخلاقی، ه.، الهام یراد، ا.ج. و همت یار، ن. فعالیت آنتی اکسیدانی پوست سیب زمینی راجا. مجله علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران،32 .
میر احمدی، ف.، برزگر، م. و سحری، م .ع .1384 اثر عصاره برگ سبز چای در جلوگیری از اکسیداسیون.61- روغن آفتابگردان. فصلنامه علوم و صنایع غذائی ایران، 2:.70.
Abdalla, A. E. and Roozen, J. P. 1999. Effect of plant extracts on the oxidative stability of sunflower oil and emulsion. Food Chemistry. 64:323 -329.
Ahmadi, F., Kadivar, M. and Shahedi, M. 2007. Antioxidant activity of Kelussia odoratissima Mozaff in model and food systems. Food Chemistry. 105: 57-64.
Andersson, K. and Lingnert, H. 1999. Kinetic studies of oxygen dependence during initial lipid oxidation in rapeseed oil. Food Science. 64:262–6.
Antolovich M, Bedgood DJR, Bishop A, Jardine D, Prenzler P and Robards K. 2004. LC-MS investigation of oxidation products of phenolic compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry 52: 962-971 .
Anwar, F., Anwer, T. and Mahmood Z. 2005. Methodical characterization of rice (Oryza sativa) bran oil from Pakistan. Grasas y Aceites 56:125-34.
AOCS. 1993. Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemists’ Society. AOCS Press. Champaign. IL.
Badifu, G.I.O. 1991. Unsaponifiable matter in oils from some species of Cucurbitaceae. Journal of food composition and analysis, 4: 360-365.
Bera D, Lahiri D and Nag A. 2006. Studies on a natural antioxidant for stabilization of eddible oil and comparison with synthetic antioxidants. Journal of Food Eng. 74:542 -545.
Bockisch ,'fats and oils handbook'.AOCS Press , Champaign Illinois, 1998, p.p.237-242.
Capannesi, C., Palchetti, I., Mascini, M., and Parenti, A. 2000. Electrochemical sensor and biosensor for polyphenols detection in olive oils. Food Chemistry, 71: 553-562.
Cheman Y and Jaswir I. 2000. Effect of rosemary and sage extracts on frying performance of refined, bleached and deodorized (RBD) palm olein during deep-fat frying. Food Chemistry. 69: 301 - 7.
Choe, E., and Min, D.B. 2006. Mechanisms and factors for edible oil oxidation. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 5: 169-186.
Decker, E.A. 2002. Antioxidant mechanisms. In: Akoh CC, Min DB, editors. Food lipids. New York: Marcel Dekker. p 517–42.
Dillard, C.G. and German, G.B. 2000. Phytochemicals: nutraceuticals and human health. Journal of the Science of Food and Agriculture. 80: 1744-1756.
Endo, Y., Li, C.M., Tagiri-Endo, M., and Fugimoto, K. 2001. A modified method for the estimation of total carbonyl compounds in heated and frying oils using 2- propanol as a solvent. Journal of the American Oil Chemists' Society, 10: 1021-1024.
Eskin, M., and Robinson, S. 2000. Antioxidants and shelf life of foods in:food shelf life stability:chemical ,biochemical, and microbiological changes. CFC Press LLC.
Farag ,R.S.,Barats,E.L.,Amany,M.(2003).The influence of phenolic extracts obtained from the olive plant on the stability of sunflower oil .international journal of food science and technology 38, 81-87
Farhoosh, R. 2007. The effect of operational parameters of the Rancimat method on the determination of the oxidative stability measures and shelf-life prediction of soybean oil. Journal of the American Oil Chemists' Society, 84:205-209.
Farhoosh, R., and Moosavi, S.M.R. 2006. Determination of carbonyl value in rancid oils: a critical reconsideration. Journal of Food Lipids, 13: 298-305.
Farhoosh,R.,& Esmaeilzadeh kenari ,R.(2009).Anti-rancidity of sesame and rice bran oils on canola oil during deep frying .journal of AOCS 86, 539-544
Farhoosh,R.,& Esmaeilzadeh kenari ,R.(2009).Anti-rancidity of sesame and rice bran oils on canola oil during deep frying .journal of AOCS 86, 539-544
Fazel M, Omidbeygi M, Barzegar M and Naghdi Badi H. 2007. Influence of heating on antiradical activity of essential oils of Thyme, Summer Sarvory and Clove by 2, 2- Diphenyl- 1-Picrylhydrazyl (DPPH•) Method. J. of Medicinal Plants. 6: 54- 63.
Firestone,D.,Stier,R.F., Blumental , M.M. 1991. Regulation of frying fats and oils. Journal of Food Technology. 45:90-94
Frega, N., Mozzon, M., and Lercker, G. 1999. Effect of free fatty acids on the oxidative stability of vegetable oils. Journal of the American Oil Chemists' Society, 76: 325-329.
Frutos, P., Hervás, G., Giráldez, F. J. and Mantecón, A.R. 2004. Spanish Journal of Agricultural Research 2 (2): 191-202.
Gertz, C. 1996. Chemical changes of oils and fats at elevated temperatures. In: Fat in the Diet. Bell, B.M., Bridgwater, Barnes and Associates, England.
Giordani, E., Doumett, S., Nin, S., and Bubba, M. D.2011. Selected primary and secondary metabolites in fresh persimmon ( Diospyros kakiThunb.): A review of analytical methods and current knowledge of fruit composition and health bene fi ts. Food Research International. 44 : 1752-1767.
Goli AH, Barzegar M and Sahari MA. . 2005. Antioxidant activity and total phenolic compounds of pistachio (Pistachia vera) hull extracts. Food Chemistry; 92: 521 - 5.
Guillen, M.D. and Cabo, N. 2002. Fourier transform infrared spectra data ersus peroxide and anisidine values to determine oxidative stability of edible oils. Food Chemistry. 77:503–10.
Haddad Khodaparast, M. H and Dezashibi, Z. 2007. Phenolic Compounds and Antioxidant Activity of Henna Leaves Extracts (Lawsonia Inermis). World Journal of Dairy & Food Sciences. 2 (1):38-41.
Hai-feng gu, Chun – Mei li , Yu – juan Xu , Wan-Feng Hu, Mei-hong chen, Qiong- hong wan. (2008) structural features and antioxidant activity of tannin from persimmon pulp. Food reasergh Intemational,41, 208-217 .
Iqbal, S., Bhanger, M.I. (2007). Stabilization of sunflower oil by garlic extract during accelerated storage . Food Chemistry, 100, 246 - 254.
Jang, I. C., Jo, E. K., Bae, M. S., Lee, H. J., Jeon, G. I., and Park, E. 2009. Antioxida nt and antigenotoxic activities of different parts of persimmon ( Diospyros kaki cv. Fuyu) fruit. Journal of