فهرست:
چکیده.........................................................................................................................................................1
فصل اول: مقدمه و کلیات...............................................................................................................2
1-1-گیاهشناسی.........................................................................................................................................3
1-2- اهمیت اقتصادی................................................................................................................................4
1-3- بیان مسئله.........................................................................................................................................4
1-4- هدف از انجام آزمایش......................................................................................................................5
فصل دوم بررسی منابع..............................................................................................................................6
2-1- پیری.................................................................................................................................................7
2-2- انسداد توسط باکتری ها....................................................................................................................7
2-3- تیمار با ترکیبات ضد عفونی کننده و بهبود دهنده عمر گلجایی.......................................................7
2-4- اسانس ها..........................................................................................................................................7
2-5- تحقیقات انجام شده در زمینه تاثیر اسانس های گیاهی بر عمر گلجایی...........................................8
فصل سوم: مواد و روشها.....................................................................................................................10
3-1- مواد گیاهی ....................................................................................................................................11
3-2- پیاده کردن طرح آزمایشی...............................................................................................................11
3-3- نحوه آماده سازی گل ها.................................................................................................................12
3-4- معرفی تیمارها................................................................................................................................12
3-5- اندازه گیری صفات........................................................................................................................13
3-5-1- عمر گلجایی..............................................................................................................................13
3-5-2- افزایش وزن تر...........................................................................................................................13
3-5-3- درصد ماده خشک.....................................................................................................................14
3-5-4- جذب آب..................................................................................................................................14
3-5-5- محتوای پروتئین گلبرگ.............................................................................................................14
3-5-6- افزایش درجه بریکس (درصد ساکارز موجود در ساقه)............................................................15
3-5-7- رنگیزه کاروتنویید گلبرگ..........................................................................................................15
3-5-8- کلروفیل a، b و کل برگ...........................................................................................................16
3-5-9- شاخص کاهش قطر گل ............................................................................................................16
3-5-10- شمارش باکتری ساقه و محلول گلجا......................................................................................17
3-5-11- پراکسیده شدن لیپیدها.............................................................................................................17
3-5-12- آنزیم پراکسیداز POD...........................................................................................................17
3-5-13- آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز SOD.......................................................................................18
3-5- تجزیه و تحلیل داده ها...................................................................................................................18
فصل چهارم: نتایج و بحث.....................................................................................................................19
4-1- عمر گلجایی...................................................................................................................................20
4-2- جذب آب.......................................................................................................................................24
4-3- درصد ماده خشک..........................................................................................................................25
4-4- شاخص کاهش قطر گل ................................................................................................................26
4-5- افزایش درجه بریکس.....................................................................................................................28
4-6- افزایش وزن تر...............................................................................................................................29
4-7- کاروتنویید گلبرگ..........................................................................................................................31
4-8- پروتئین گلبرگ...............................................................................................................................32
4-9- کلروفیل a......................................................................................................................................34
4-10- کلروفیل b....................................................................................................................................34
4-11- کلروفیل کل..................................................................................................................................35
4-12- شمارش باکتری ساقه و محلول گلجا...........................................................................................37
4-13- پراکسیداسیون لیپیدها MDA (میزان مالون دی آلدئید)..............................................................39
4-14- آنزیم های آنتی اکسیدانی (سوپراکسید دیسموتاز و پرکسیداز)....................................................42
نتیجه گیری کلی.......................................................................................................................................45
پیشنهادها..................................................................................................................................................46
منابع.............
منبع:
1- ادریسی، ب. 1388. فیزیولوژی پس از برداشت گل های شاخه بریده. انتشارات پیام دیگر. 150 صفحه.
2- اسفندیاری، ب.، رضایی، ا.، نعمتی، ج.، تهرانی فر، ع. و اشرفی، ج. 1390. نقره در عمر پس از برداشت لیلیوم رقم شاکینگ (Lilium orientalis cv. Shocking). مجموعه مقالات هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران. صفحه 2444 تا 2446.
3- بصیری، ی. و زارعی، ح. 1390. بررسی اثر نانوسیلور روی طول عمر و برخی صفات کیفی گل بریدهی میخک رقم Yellow Liberty. مجموعه مقالات هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران. صفحه 2478 تا 2479.
4- بیات، ح.، عزیزی، م.، شور، م. و وحدتی، ن. 1389. تاثیر اتانول و اسانس گیاهان دارویی در افزایش عمر گلجایی گلهای شاخه بریده میخک (Dianthas caryophllus cv. Yellow candy). نشریه ی علوم باغبانی. جلد 25. شماره 4. صفحه 384 تا 390.
5- حسینی درویشان، ص.، چمنی، ا. و پور بیرامی هیر، ی. 1390. بررسی اثرات عصاره های برخی گیاهان دارویی بر عمر پس از برداشت گل بریده رز. مجموعه مقالات کنگره ی علوم باغبانی ایران. صفحه ی 2359 تا 2360.
6- خلیقی، ا. 1389. گلکاری (پرورش گیاهان زینتی). انتشارات روز بهان. 392 صفحه.
7- خوشخوی، م. (ترجمه). 1387. ازدیاد نباتات (مبانی و روشها، جلد اول). انتشارات دانشگاه شیراز. 428 صفحه.
8- روئین، ز. و حسن پور اصیل، م. 1390. تاثیر ترهالوز بر عمر گلجایی و رابط آبی گل بریده آلسترومریا. مجموعه مقالات هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران. صفحه 2363-2367.
9- شیراوند، د. و رستمی، ف. 1388. بذر گیری و تغییرات ژنتیکی در پرورش گل های زینتی و شاخه بریده انتشارات سروا. 206 صفحه.
10- عباس زاده، م. و الهیان، ه. 1390. بررسی اثر برخی از ترکیبات طبیعی بر پارامترهای مرتبط با عمر گلجایی گل بریده داودی رقم مهندسی زرد. مجموعه مقالات هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران. صفحه ی 526 تا 527.
11- عیسوند، ح.ر. و عشوری، پ. 1389. فیزیولوژی تنش (ترجمه). چاپ اول. انتشارات دانشگاه لرستان. 288 صفحه.
12- فتحی، ق. و اسماعیل پور، ب. 1379. مواد تنظیم کننده رشد گیاهی: اصول و کاربرد (ترجمه). انتشارات دانشگاهی مشهد، 288 صفحه.
13- فهیمی، ح. 1388. تنظیم کننده های رشد گیاهی. انتشارات دانشگاه تهران. 150 صفحه.
14- کلاته جاری، س.، خلیقی، ا.، مرادی، ف. و فتاحی مقدم، م.ر. 1387. اثر سایتوکینین ها، ساکارز و 8-هیدروکسی کینولین سولفات بر کیفیت و طول عمر گل های شاخه بریده رز رقم ردگانت. مجله علوم باغبانی ایران، دوره ی 39، شماره 1، صفحه ی 125 تا 135.
15- کیا محمدی، م. 1388. بهینه سازی عمر پس از برداشت گل شاخه بریده ی لیسیانتوس، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر. 150 صفحه.
16- محمدی، ن.، زارعی، ح. و قاسم نژاد، ع. 1390. بررسی اثر عصاره رزماری بر میزان برخی شاخص های کیفی و ماندگاری گل شاخه بریده ی گلایول. مجوعه مقالات هفتمین کنگره ی علوم باغبانی ایران. صفحه ی 539 تا 540.
17- مظفری، و. و اسدالهی کوثر ریزی، ز. 1390. تاثیر منگنز و شوری در محیط کشت پرلیت بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی پسته. مجموعه مقالات هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران. صفحه 2183-2180.
18- منشی زاده، س.، ربیعی، و. و مرتضوی، س.ن. 1390. اثر کلرید کبالت بر عمر گلجایی گل شاخه بریده مریم رقم پیرول (Polianthes tuberosa). خلاصه مقالات هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران، صفحات 894 تا 896.
19- موسوی بزاز.، تهرانی فر، ع. و نازدار، ط. 1390. تاثیر چند اسانس گیاهی جهت افزایش طول عمر گل بریده آلسترومریا. مجموعه مقالات هفتمین کنگره ی علوم باغبانی، 14-17 شهریور 1390. اصفهان. ایران. ص. 2480-2483.
20- نبی گل، ا.، نادری، ر.، مصباح، ب. و کافی، م. 1385. افزایش عمر گل های داودی (Chrysanthemum morifolum L.) با استفاده از محلول های نگهدارنده و انجام باز برش انتهای ساقه. مجله علوم و فنون باغبانی ایران، شماره 7، شماره 4، صفحه 207 تا 216.
21- هاشم آبادی، د. 1390. مقایسه ی نانوذرات نقره و تیو سولفات نقره روی کیفیت و عمر گلجایی گل بریده ی میخک رقم تمپو. گزارش نهایی طرح تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت. 101 صفحه.
22- Ashraf, M.Y., Azmi, A.R., Khan, A.H. and Ala, S.A. 1994. Effect water stress on total phenols, peroxidase activity and chlorophyll content in wheat. Acta Physiologiae Plantarum. 16(3): 185-191
23- Bailly, C., Bogatek-Leszczynska, R., Come, D. and Corbineau, F. 2002. Changes in activities of antioxidant enzymes and lipoxygenase during growth of sunflower scedlings from seeds of different vigour. Seed Science Research. 12: 47-55.
24- Blankenship, S. and Dole, J.M. 2003. 1-methyleylo-propenr: A review. Postharvest Biol. Technol. 28: 1-25.
25- Bradford, M.M. 1976. A. Rapid and sensitive method for the quantitation of microgram guantities of protein utilizing the principle of protein-dyebinding. Analytical Biochemisitry. 72: 248-254.
26- Boroch, A. and Woodson, R. 1989. Physiology and biochemistry of flower petal senescence. Hort. Rev. 11: 15-43.
27- Botelho, M.A., Nogueira, A.A.P., Bostos, G.M., Fonseca, S.G.C., Lemos, T.L.G., Matos, F.J.A., Montenegro, D., Heukelbakck, T., Rao, V.S. and Brito, G.A.C. 2007. Antimicrobial activity of essental oil from Lippia sidoides, carvacrol and thymol against oral pathogens. Braz. T. Med. Bio. Res. 40: 349-356.
28- Bounatirou, S., Simits, S.M., Miguel, M.G., Faleiro, L., Rejeb, M.N., Neffati, M., Casta, M.M., Figueiredo, A.C., Barroso, J.G. and Pedro, L.G. 2007. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities of the essential oilsisolat from Tunisian (Thymus capitatus). Food Chem. 146-155.
29- Coorts, G.D. 1972. Internal metabolic changes in cut flowers. Hort. Science. 8: 195.
30- Di, W. 2008. Effects of antibiotics on the senescence of Gerbera jamesonii cut flower. Journal of Anhui Agriculture Sciences. 25: 10768-10770.
31- Edmond, J.B., Muser, A.A. and Anderw, S.F.S. 1957. Fundamentals of horticulture. Mc Graw. Hill Book Compauy. New Tork. 711p.
32-Ezhilmathi, K., Singh, V.P., Arora, A. and Sairam, P.K. 2007. Effect of 5-sulfosalcylic acid on antioxidant activity in relation to vase life Gladiolus cut flowers. Plant Growth Regul. 51: 99-108.
33- Farrager, R.S., Daw, Z.Y. and Abo-Raya, S.H. 1989. Influence of some spice essential oils on Aspegillus arasiticus growth and production of aflatoxin in a synthetic medium. J. food. Sci. 54: 74-76.
34- Ferrant, A., Hunter, D.A., Hackett, W.P. and Reid, M. 2002. Thidiazuron- a potent inhibitor of leaf senescence in Alestromeria. Postharvest Biol. Thechnol. 25: 333-338.
35- Figueroa, I., Colinas, N.T., Mejia, J. and Ramires, F. 2005. Postharvest physiological changes in rose of different vase life. Cien. Inv. Age. 32: 167-176.
36- Giannopolitis, C. and Ries, S. 1997. Superoxide dismutase I: occurrance in higher plant. Plant Physiol. 59: 309-314.
37- Halevy, H. and Mayak, S. 1981. Senescing leaves lose photosynthetic activity. Current Sci. 64: 226-234.
38- Heath, R.L. and Parker, L. 1986. Photoperoxidation in isolated chloroplast: I. Kinetics and stiochiometry of fatty acid peroxidation. Arch of Biochem. Biophys. 125: 189-198.
39- In, B.G., Sootomura, K., Inamoto, M. and Mora, G. 2007. Multivariente analysis of realation between preharvest environmental factors, postharvest morphological and physiological factors and vase life of cut ′Asomi Red′ Roses. Japanese Society for Horticultural Science, 76: 66-72.
40- Jalili Marandi, R., Hassani, A., Abdollahi, A. and Hanafi, S. 2011. Improvement of vase life cut gladiolus flowers by essential oils, salicylic acid and silver thiosulphate. Journal of Mediacinal Plants Research. 5: 5039-5043.
41- Kazemi, M. and Ameri, A. 2012. Effect of Ni, CO, AS and Sucrose extending the vase life of lily cut flower. Iranica Journal of Energy and Enviroment. 3(2): 162-166.
42- Kazemi, M. and Ameri, A. 2012. Response of vase life carnation cut flower to salicylic acid, silver nano particles, glutamine and essential oil. Asian Journal of Animal Acience. 6(3): 122-131.
43- Kazemi, M., Hadavi, E. and Hakmati, J. 2012. Role of salicylic acid in decrease of membrane senescence in cut carnation flowers. Journal of Agricultural Technology. 7(5): 1414-14235.
44- kazemi, M., Zamani, S. and Aran, M. 2010. Interaction be tween glutamine and different chemicals on extendina the vase life of cut flowers ‘prato’ lily. American Jornal of Plant Physiology, 6(2): 120-125.
45- Lerslerwonga, L., Ketsa, S. and Van Doorn, W.G. 2009. Protein degradation and peptidase activity during petal senescence in Dendrobium cv. ‘Khao Sanan’. Postharvest Biol. Technol. 52: 84-90.
46- Liu, T., Zhang, Z., Joyce, D.G., He, S., Cao, J. and Lv, P. 2009. Effect of postharvest nano-silver treatments on cut flowers. Acta Hort. 847: 245-250.
47- Mazumdar, B.C. and Majumder, K. 2003. Methods on physcochemical analysis of fruits.University College of Agriculture, Calcutta Universiti. 136-150.
48- Mousavi Bazaz, A. and Tehranifar, A. 2011. Effects of chemical preservatives on enhancing vase life of gerbera flowers. J. Trop. Agric. 41: 56-58.
49- Mutui, T.M., Emongor, V.E. and Hutchinson, M.J. 2001. Effect of accel on the vase life and postharvest quality of alestromeria (Alstroemeria aurantica L.) cut flowers. African. J. Sci. Technol. Vol. 2: 82-88.
50- Nell, T.A. 2002. Effect of exogenous sucrose on carbohydrate levels, flower respiration longevity of potted miniature rose flowers during post-prodaction. Postharvest Biol. Technol. 26: 977-982.
51- Oraee, T., Asgharzadeh, A., Kiani, M. and Oraee, A. 2001. The role of preservative compounds on number of bacteria on the of stems and vase colutions of cut Gerbera. J. Ornament. Hort. Plants. 1(3): 161-166.
52- Pembertton, T.C. 1998. Interaction of flowers stage, cultivar and shipping temperature and duration affect pot rose performmce. Hort. Science. 33: 736-740.
53- Reid, M.S. 2009. The commercial storage of fruit, vagetables and florist and nursery stocks. USDA Handbook’ pp. 36.
54- Sharififar, F., Moshafi, M.H., Mansori, S.H., Khodashenas, M. and Khoshnoodi, M. 2007. In vitro evaluation of antibacterial and antioxidant activittes of the essential and methanol extract of endemic Zatoria multiflora Bioss. Food Control. 18: 500-505.
55- Silva, J.A. 2003. Functional units of TCls. In: Thin cell culture system. pp: 65-134.
56- Solgi, M., Kafi, M., Taghavi, T.S. and Naderi, R. 2009. Essential oils and silver nanoparticles (SNP) as navel agents to extend vase life of gerbera (Gerbera jamesonii cv. ‘Dune’) flowers. Postharvest Biology and Technology. 53: 155-158.
57- Sood, S. and Nagar P.K. 2003. The effect of polyamine on leaf senescence in two diverse rose species. Plant Growth Regulation. 39: 155-160.
58-Thompson, J.E. and Legge, R.L. 1987. The role of free radicals in senescence and wounding. New Phytol. 105: 317-334.
59- Van Doorn, W.G. 1997. Water relations of cut flowers. Hortic. Rev. 18: 1-85.
60- Van Doorn, W.G. and Cruz, P. 2000. Evidence for wounding- induced xylem occlusion in stems of cut chrysanthemum flowers. Postharvest Biol. Technol. 19: 73-83.
61- Van Leperen, W., Nijsse, J., Keijzer, C.J. and Van Meteren, V. 2001. Induction of air embolism in xylem conduits of pre-defined diameter. J. Exp. Bot. 52: 981-991.
62- Verlinden, S. and Garcia, J.J.V. 2004. Sucrose loading decreases ethylene responsiveness in carnation (Dianthus caryophyllus cv. White Sim) petals. Postharvest Biology and Technology. 31: 305-312.
63-Woodson, W.R. 1998. The physiological and molecular responses of comation flowers to high temperature. Postharvest Biology and Technology. 14: 185-192.
64- Zamani, S., Hadavi, E., Kazemi, M. and Hekmati, J. 2011. Effect of some chemical treatments on keeping quality and vase life of chrysanthemym cut flowers. World applied Sciences Journal. 12(11): 1962-1966