فهرست:
فصل اول 2
1-1- مقدمه 3
1-2- اهداف 4
1-3- بیان مسئله 5
1-4- کلیات 5
1-4-1-امواج الکترومغناطیس 6
1-4-2- طیف نور مرئی 7
1-4-3- مایکروویو 8
1-4-4-رفتار امواج 8
1-4-5-تاثیر امواج 9
1-4-5-1-آثار بیولوژیک امواج 9
1-4-5-1-1- اثر بر انسان 10
1-4-5-2-آثارفیزیولوژیک امواج 11
1-4-5-2-1- اثر بر گیاهان 11
1-5- امواج والقاء تنش 12
1-5-1- مکانیسم های دفاعی گیاه 13
1-5-1-1- دفاع غیرآنزیمی 13
1-5-1-1-1- کاروتنوئید ها 13
1-5-1-1-2-آنتوسیانین ها 13
1-5-1-2- دفاع آنزیمی 14
1-5-1-2-1- تنظیم اسمزی 14
1-5-1-2-2- پرولین 14
1-6-کاربردهای امواج مایکروویو 15
1-7-گیاهان دارویی 16
1-7-1- تاریخچه 16
1-7-2- شیرین بیان 17
1-7-3-خصوصیات گیاهشناسی 17
1-7-4- اندام های مورد استفاده 18
1-7-5- مواد وترکیبات 19
1-7-6-کاربرد های دارویی 20
1-7-7- روش های تکثیر 20
1-7-8- خواب بذر 20
1-7-8-1- خواب اولیه 21
1-7-8-2- خواب ثانویه 22
1-7-8-3-برطرف کردن خواب 22
1-8- اصطلاحات 22
فصل دوم 25
2- نتایج یافته های دیگران 26
2-1- اثر تیمارهای مختلف در شکستن خواب بذر 26
2-2- اثر امواج الکترومغناطیس بر پارامترهای رشد 26
2-3- اثر امواج الکترومغناطیس بر پارامترهای بیوشیمیایی 28
فصل سوم 30
3- مواد وروش ها 31
3-1- زمان ومحل آزمایش 31
3-2- مواد گیاهی 31
3-3-تیمار اسید سولفوریک 31
3-4- نحوه اعمال تیمارها 31
3-4-1- گروه بندی تیمارها 31
3-4-2- تیمار امواج مایکروویو 31
3-5- مطالعه صفات مورفولوژیک 32
3-5-1- محاسبه درصد جوانه زنی 32
3-5-2- محاسبه سرعت جوانه زنی 32
3-5-3- محاسبه شاخص بنیه بذر 33
3-5-4-محاسبه شاخص استرس 33
3-5-5- اندازه گیری طول ریشه چه وساقه چه 34
3-5-6- محاسبه وزن تر وخشک 34
3-6- مطالعات بیوشیمیایی 34
3-6-1- اندازه گیری مقدار رنگیزه های گیاهی 34
3-6-1-1- سنجش کلروفیل و کاروتنوئید 34
3-6-1-2- سنجش آنتوسیانین 35
3-6-1-3- سنجش پرولین 35
3-6-1-3-1- روش تهیه معرف 35
3-6-1-3-2-روش اندازه گیری پرولین 35
3-6-1-3-3- منحنی استاندارد 36
3-7- عملیات آماری 36
فصل چهارم 37
4- نتایج 38
4-1-اثر تیمارهای مایکروویو بر پارامترهای جوانه زنی 38
4-1-1- درصد جوانه زنی 38
4-1-2- سرعت جوانه زنی 39
4-1-3- شاخص بنیه بذر 39
4-1-4- شاخص استرس جوانه زنی 40
4-2- اثر تیمارهای مایکروویو بر پارامترهای مورفولوژیک 41
4-2-1-طول ریشه چه 41
4-2-2- طول ساقه چه 42
4-2-3- وزن تر ریشه چه 43
4-2-4- وزن خشک ریشه چه 43
4-2-5-وزن تر ساقه چه 44
4-2-6- وزن خشک ساقه چه 45
4-3- اثر تیمارهای مایکروویو بر پارامترهای بیوشیمیایی 45
4-3-1- محتوای کلروفیل a 45
4-3-2- محتوای کلروفیل b 46
4-3-3-محتوای کاروتنوئید 47
4-3-4- محتوای کل رنگدانه ها 47
4-3-5-محتوای آنتوسیانین ریشه چه 48
4-3-6- محتوای آنتوسیانین ساقه چه 49
4-3-7- محتوای پرولین ریشه چه 50
4-3-8- محتوای پرولین ساقه چه 51
فصل پنچم 53
5- بحث ونتیجه گیری 54
5-1- اثر تیمارهای مایکروویو بر پارامترهای جوانه زنی 54
5-2- اثر تیمارهای مایکروویو بر پارامترهای مورفولوژیک 56
5-3- اثر تیمارهای میکروویو بر رنگیزههای گیاهی 59
5-3-1- محتوای کلروفیل وکاروتنوئید 59
5-3-2- محتوای آنتوسیانین 61
5-4- پرولین 62
5-5- نتیجه گیری کلی 63
5-6- پیشنهادات 65
5-7-منابع علمی 67
5-8- چکیده انگلیسی
منبع:
ابراهیم پور،ف.، عیدی زاده ،خ.، 1388. گیاهان دارویی .انتشارات دانشگاه پیام نور.178 صفحه.
آل عمرانی نژاد، م. ح. رضوانی اقدم،علی.1390.اثر تیمارهای مختلف در شکستن خواب بذر توده شیرین بیان منطقه آبادان و خرمشهر.دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه.
امید بیگی. ر، (1388). تولید و فرآوری گیاهان دارویی، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ پنجم، ص 347.
امید بیگی ،ر .1379. رهیافت های تولید وفرآوری گیاهان دارویی. انتشارات آستان قدس رضوی.جلد سوم .چاپ دوم.
انتشاری ش.، کلانتری م. خ.، قربانلی م. و ترک زاده م. 1384. تأثیر باندهای مختلف اشعه ماوراءبنفش بر رنگیزههای موجود در برگ سویا (Glycine max L.). مجله زیست شناسی ایران. 18 (1) : 77-84.
آئینه چی ،ی.1370. مفردات پزشکی وگیاهان دارویی ایران. تهران. انتشارات دانشگاه تهران .
حاجی مهدی پور. ه، امن زاده. ی، حسنلو. ط، شکرچی. م، عابدی. ز، پیرعلی همدانی. م، (1387)، بررسی کیفیت ریشه های شیرین بیان جمع آوری شده از رویشگاه های مختلف ایران. فصلنامه گیاهان دارویی، شماره 27، ص106-114.
خیرالدین ح وقزوینیان خ.1390. گیاهان دارویی ومعطر ،ویژگی واهمیت آنها .انتشارات سمنگان .
زرگری ، ع 1376.گیاهان دارویی ، انتشارات دانشگاه تهران. جلد دوم
سوهانی .م (١٣٨٩ ) کنترل و گواهی بذرناشر : دانشگاه گیلان, ویرایش اول, چاپ سوم
شاکری. م، میان آبادی. م و یزدان پرست. ر. 1388. اثر تیمارهای مختلف در شکستن خواب بذر در گیاه مریم نخودی. دو فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران. جلد 17، شماره 1، ص 100 – 111.
ملکی زاده تفتی. م، فرهودی. ر، نقدی بادی. ح و مهدی زاده. ع. 1385. تعیین بهترین تیمار جوانه زنی بذر گیاه دارویی روناس، اکیناسه و مورد. فصلنامه علمی – پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. جلد22، شماره 2، ص 105-116.
نصیری. م، مداح عارفی. م، عیسوند. ح ر،(1383). بررسی تغییرات قوه نامیه و شکستن خواب بذر برخی از گونه های موجود در بانک ژن منابع طبیعی، فصلنامه پژوهشی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران جلد 12. شماره 2 . ص 163 – 182.
هاشمی نژاد.ا وبهادری .ا .1388 .شناخت گیاهان دارویی و معطر .ناشر : فرهیختگان دانشگاه .
KC Kupta . 1373 . ریز موج ها ؛ ترجمه دکتر فرخ حجت کاشانی ؛ایران جلد2 ناشر : دانشگاه علم وصنعت ایران.
یزداﻧﻲ، د.، ﺷﻬﻨﺎزی، س. و ﺳﻴﻔﻲ، ح.، 1383. ﻛﺎﺷﺖ، داﺷﺖ و ﺑﺮداﺷﺖ ﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲ. اﻧﺘﺸﺎرات ﺟﻬﺎد داﻧﺸﻜﺎﻫﻲ واﺣﺪﺷﻬﻴﺪ ﺑﻬﺸﺘﻲ، ﺗﻬﺮان، 180 ﺻﻔﺤﻪ.
Abdul-Baki, A.A. and Anderson, J. D. (1973) Vigour determination in Soyabean by multiple criteria. Crop Science, 10: 31-34.
Ahmet Esitken, Metin Turan, “Alternating Magnetic Field Effects on Yield and Plant Nutrient Element Composition of Strawberry (Fragaria x ananassa cv. Camarosa)”, Soil and plant science, vol. 54, 2004, pp.135-139
Akoyunoglou. G., 1964 “Effect of a magnetic field on carboxydimutase”, Nature, vol. 4931, pp.452–454
Aladjadjiyan, A. (2002) Study of the influence of magnetic field on some biological characteristics of Zea mais. Journal of Centeral European Agriculture. 3(2): 89-94.
Aladjadjiyan, A. (2010a) Effect of microwave irradiation on seeds of lentils (Lens culinaris,. Med.). Romanian J. Biophys., Vol. 20, no. 3, p. 213–221, Bucharest,
Aladjadjiyan, A. (2010b) Influence of stationary magnetic field on lentil seeds. Agrophysics. 24: 321-324.
Aladjadjiyan A. (2003a). The effect of pre-sowing treatment by physical methods on seed germination in some ornamental tree species. Rastenievudni Nauki, vol.30, No.2, pp.176-179.
Aladjadjiyan A. (2003b). The effect of pre-sowing treatment by physical methods on seedlings length and fresh mass in some ornamental tree species. Rastenievudni Nauki, vol.30, No.3, pp. 278 - 282.
Arun, K.S. (2002) A handbook of organic farming Pub. Agrobios, India.
Banik, S., S. Bandyopadhyay, and S.ganguly, 2003,Bioeffects of microwave – a brief review, Bioresource Technology, 87, 155–159.
Bathnagar. D., A. Deb, 1977 “Some aspects of pregermination exposure of wheat seeds to magnetic field I. Germination and early growth”, Seed Res., Vol. 5, , pp.129–137
Bates, L. S., Waldren. R. p, and Teare. I. D. 1973. Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant and Soil. 29: 205-207
Belyaev.I.2005 . Non-thermal Biological Effects of Microwaves. IEEE Transactions on Microwave Theory and Techniques, vol. 48, pp. 2172-2179,
Bullard E. C., Cynthia Freedman, H. Gellman, Jo Nixon, 1950 “The Westward Drift of the Earth's Magnetic Field”, Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series A, Mathematical and Physical Sciences, Vol. 243, Issue 859, , , pp.67-92
Carbonell, M.V., Martinez, E., Florez, M., Maqueda, R., Lopez-Pintor, A. and Amaya, J.M. (2008) Magnetic field treatments improve germination and seedling growth in Festuca arundinacea Schreb. and Lolium perenne L. Seed Science and Technology. 36: 31-37.
Chen, Y., M. YUE, X. WANG, Influence of He-Ne laser irradiation on seeds thermodynamic parameters and seedlings growth of Isatis indogotica, Plant Sci., 2005, 168, 601–606
Choudhury, S., Panda S. K. (2004). Role of salicylic acid in regulating cadmium induced oxidative stress in Oryza sativa L. roots. Plant Physiology. 30 (3-4): 95-110.
Colom, M. R. and Vazzana, C. (2001). Drought stress effects on three cultivars of Eragrostis curvula: photosynthesis and water relations. Plant Growth Regulation. 34: 195-202
Dayal, S.R. P. Singh, 1986 “Effect of seed exposure to magnetic field on the height of tomato plants”, Indian J. Agric. Science, vol. 56, , pp.483–486
Devlin, M. R. and Withman, F. H. (2002). Plant Physiology. CBS Publishers & distributors. Chapter 12
Dhawi F, Al-KhayriJM (2008) Prolineaccumulation in response to magnetic fields in date palm (Phoenix dactylifera L.)Open Agric J 2:80-83
Fischer, G., Tausz, M., Kock, M. and Grill, D. (2004) Effects of weak 16 Hz magnetic fields on growth parameters of young sunflower and wheat seedlings. Bioelectromagnetics. 25: 638-641.
French, A.P. (1971). Vibrations and Waves (M.I.T. Introductory physics series). Nelson Thornes. ISBN 0-393-09936-9.
Gubbels .G. H., 1982 “Seedling growth and yield response of flax, buckwheat, sunflower and field pea after presowing magnetic treatment”, Canadian Journal of Plant Science, vol. 62, , pp.61–64
Gupta,A, )1997(, Studies on seed germination and seedling vigour in glycyrrhizaglabra, Jurnal of medicinal and aromatic plants sciences, 19:2.
Hoyos, M. E. and Zhang, S. )2000(. Calcium-independent activation of salicylic acid-induced protein kinase and a 40-kilodalton protein kinase by hyperosmotic stress. Plant Physiology. 122: 1355-1363.
Hall, A. E., Chen, Q. G., Findell, J. L., Schaller, G. E. and Bleecker, A. B. 1980. The relationship between ethylene binding and dominant insensitivity conferred by mutant forms of the ETR1 ethylene receptor. Plant Physiology. 121: 291–299,
Hamada.E ,( 2002) Effects of microwave treatment on growth, photosynthetic pigments and some metabolites of wheat, Biologia PLANTARUM 51 (2): 343-345
Huang Yuanyuan, Jianchun Sheng, Fangmei Yang, QiuHui Hu.(2007). Effect of enzyme inactivation by microwave and oven heating on preservation quality of green tea . Laboratory of Food Processing and Quality Control, College of Food Science and Technology, Nanjing Agricultural University, Nanjing 210095, PR China . Journal of Food Engineering 78- 687–692و 2007
Inze, D. and Montagu, M. V. (2000). Oxidative stress in plants. TJ International Ltd, Padstow, Cornawall. Great Britain. 321 pages
Katsuhiko, Ogata. 2004 .System Dynamics. 4th Edition. University of Minnesota . (p. 617)
Kavi Kishor P.B., Sangam S., Amrutha R.N., Sri Laxmi P., Naidu K.R., Rao K.R.S.S., Rao S., Reddy K.J., Sreenivasulu N. (2005). Regulation of proline biosynthesis, degradation, uptake and and transport in higher plants: Its implications in plant growth and abiotic stress tolerance. Cur Sci. 88(3): 424-438.
Kavi .P. S., 1983 “The effect of non-homogeneous gradient magnetic field susceptibility values in situ ragi seed material”, Mysore J. Agric. Science, vol. 17, , pp.121–123
Kc Gupta, Microwaves (Wiley, New Delhi, 1979); F. Gardiol, Introduction to Microwaves (Artech House, Dedham, MA, 1984). D. Moses, M. Sinclair and aj Heeger link.aps.org/doi/10.1103/PhysRevB.53.4462
Khalafallah, A.A., SAMIRA M. SALLAM. (2009) Response of maize seedlings to microwaves at 945 mhz , Romanian J. Biophys., vol. 19, no. 1, p. 49–62, Bucharest,.
Kunitz, M. (1947) Crystalline soybean trypsin inhibitors II general properties. General Physiology, 30: 291-310.
Li L., Van Staden J. (1998). Effects of plant growth regulators on the antioxidant system in callus of two maiz cultivars subjected to water stress. Plant Growth Regul. 24: 55-66.
Loggini, B., Scartazza, A. Brugonli, E. and Navari-Izzo, F. 1999. antioxidative Defense system, pigment composition, and photosynthetic efficiency in two wheat cultivars subjected to drought. Plant Physiology. 119: 1091-1099.
Lois ,R. (1994) Accumulation of UV-absorbing flavonoids induced by UV-B radiation in Arabidopsis thaliana L. I. Mechanism of UV-resistance in Arabidopsis. Planta, 194,
498-503
Martinez, E., Carbonell, M. V. and Amaya, J. M. (2000) A static magnetic field of 125 mT stimulates the initial growth stages of barley (Hordenum vulgare L.). Electro- and Magnet. 19(3): 271-277.
Matysik J., Alia, Bhalu B., Mohanty P. (2002). Molecular mechanism of quencling of reactive oxygen species by proline under water stress in plants. Cur. Sci. 82:525–532.
Morar .R., A. Iuga, L. Dascalescu, V. Neamtu, I. Munteanu.1988, “Separation and biostimulation of soybeans using high intensity electric fields”, Proceedings of the International Conference on Modern Electrics, Beijing, China, , pp.158-160
Nagarajan, S., Pandita, V. K. and Modi, B. S.( 2003). Physiology and enzymatic activity of asiatic carrot seeds as affected by invigoration treatments. Indian Plant Physiology, 3: 222-227.
Ogata, Katsuhiko. 2004 .System Dynamics. 4th Edition. University of Minnesota . (p. 617)
Pandita, V. K., Nagarajan, S., Sinha, J. S. and Modi, B. S. (2003). Physiological and biochemical changes induced by priming in tomato seeds and its relation to germination and field emergence characteristics. Indian Plant Physiology, 249- 254.
Pang, X. and Deng, B. (2008) Investigation of changes in properties of water under the action of a magnetic field. Science. China. 51(11): 1621-1632.
Parsi . N .2007 . Electromagnetic Effects on Soybeans . Master's thesis. University Of Missouri – Columbia.
Picazo, M.L., E. Martnez, M.V. Carbonell, A. RAYA, J.M. AMAYA, J.L. BARDASANO, 1999,Inhibition in the growth of thistles (Cynara cardunculus L.) and lentils (Lens culinaris L.) due to chronic exposure to 50 Hz 15 μT electromagnetic fields, Electro- and Magnetobiol., 18,147–156.
Pietruszewski. S., 1993 “Effect of magnetic seed treatment on yields of wheat”, Seed Science Technology, Vol. 21, , pp.621–626 75
Podesny, J., Misiak, L. E., Podesna, A. and Pietruzewski, S. (2005) Concentration of radicals in pea seeds after pre-sowing treatment with magnetic field. Agrophysics, 19: 243-249.
Ponomarev, L. I., V. Е. Dolgodvorov, V. V. Popov, S. V. Rodin, О. А. Roman, 1996.The effect of low-intensity electromagnetic microwave field on seed germination (in Russian),Proceedings of Timiryazev Agricultural Academy, , 2, 42–46.
Pittman .U. J, 1963 “Magnetism and plant growth I. Effect on germination and early growth of cereal seeds’, Can. J. Plant Science, vol. 43, , pp.512–518
Pittman ,U. J., D. P. Ormrod, 1970 “Physiological and chemical features of magnetically treated winter wheat seedling”, Can. J. Plant Science, vol. 50, , pp.211–217
Ragha, L., S. Mishra, V. Ramachandran, and M. S. Bhatia, (2011)"Effects of low-power microwave fields on seed germination and growth rate, Journal of Electromagnetic Analysis and Applications, 2011, 3, 165-171
Reina, F.G., Pascual, L. A. and Fundora I. A. (2001) Influence of a stationary magnetic field on water relations in lettuce seeds. Part II: experimental results. Bioelectromagnetics. 22: 596-602.
Sairam, R. K., Deshmukh, P. S. and Saxena, D. C. 1998. Role of antioxidant systemes in wheat genotype tolerance to water stress. Biologia plantarum. 41 (3): 387-394.
Sanborn, M.R. S.K Wan and R.Bulard ; 1982.Microwave Sterilization of Plastic Tissue Culture Vessels for Reuse ; American Society for Microbiology , p 960-964.
Savostin. P. W., 1930 “Magnetic growth relations in plants”, Planta, vol. 12, Issue 327,
Schaller, G. and Kieber, J. 2002. Ethylene. American Society of Plant Biologists. 1-17.
Seki M., Umezawa T., Urano K., Shinozaki K. (2007). Regulatory metabolic networks in drought stress responses. Curr. Opin. Plant Biol. 10: 296-302.
2012- - Biological effects of electromagnetic fields- Revıew(Sevil Yalçın
Wagner, G. J. (1979). Content and vacuole/extra vacuole distribution of neutral sugars, free amino acids, and anthocyanins in protoplast. Plant Physiology. 64: 88-93.
Wang, K., Li, H. and Ecker, J. 2003. Ethylene biosynthesis and signaling networks. The plant cell. S131-S151
Williams Earle R., 1992 “The Schumann Resonance: A Global Tropical Thermometer”, Science, New Series, Vol. 256, Issue 5060, , pp.1184-1187
Williams.J.R, 2001. Thermal and Nonthermal Mechanisms of the Biological Interaction of Microwaves. A Report by an Independent Investigator. http://arXiv.org/pdf/physics/0102007.
Xiyao. B., M. Ancheng, M. Jingrun, L. Xiaoling, Y. Li, W. Qingzhao.1988, “Physiological and biochemical experiments in electrostatically treated seeds”, Proceedings of International Conference on Modern Electrostatics, Beijing, China, , pp.161-165
Yano, A., Hidaka, E., Fujiwara, K. (2001). Limoto, M., Induction of primary root curvature in radish seedlings in a static magnetic field. Biolelectromagnetics. 22: pp.194-199.