فهرست:
فهرست مطالب
عنوان شماره صفحه
فهرست شکلها............................................................................................................................................................................ ذ
فهرست نمودارها........................................................................................................................................................................... ر
فهرست جدولها................................................................................................................................ ز
چکیده ........................................................................................................................................ س
فصل اول: کلیات تحقیق
1- مقدمه:....................................................................................................................................................................................... 1
1-1- تاریخچه گیاهان دارویی: 1
1-2- تفاوت بین گیاهان دارویی، داروهای گیاهی و شیمیایی: 2
1-2-1- ارجحیت گیاهان دارویی: 2
1-3- تیره نعناعیان: 3
1-3-1- مواد موثره: 4
1-4- جنس مرزه: 5
1-4-1- گونههای موجود در ایران: 6
1-4-2- مرزه خوزستانی: 6
1-4-3- مرزه رشینگری: 7
1-4-4- مواد موثره جنس مرزه: 5
1-4-5- خواص دارویی جنس مرزه: 6
1-5- طبقه بندی گیاهان دارویی: 8
1-5-1- طبقه بندی براساس ماده موثره: 9
1-5-1-1- آلکالوئیدها: 10
1-5-1-2- گلیگوزیدها: 11
1-5-1-3- روغنهای فرار(اسانسها): 12
1-5-1-4- مواد تلخ: 14
1-5-1-5- فلاونها و فلاونوئیدها: 14
1-5-1-6-موسیلاژ: 15
1-5-1-7- ساپونینها: 15
1-5-1-8- اسید سیلیسیک: 16
1-5-1-9- تاننها: 16
1-5-2- عملکرد و نقش متابولیتهای ثانویه: 17
1-6- معرفی برخی از باکتریهای بیماریزای انسانی: 18
1-6-1- Escherichia coli : 18
1-6-2- Staphylococcus aureus : 19
1-6-3- Staphylococcus epidermidis : 19
1-6-4- Bacillus cereus : 19
1-6-5- Candida albicans : 20
فصل دوم: مروری بر پژوهشها
2-1- مروری بر پژوهشهای انجام شده روی مواد موثره گونههای مختلف مرزه: 21
2-2- مروری بر پژوهشهای انجام شده روی خاصیت ضدمیکروبی گونههای مختلف مرزه: 22
فصل سوم: مواد و روشها
1-3- مواد گیاهی:........................................................................................................................................................................... 27
3-2- استخراج اسانس گیاه مرزه خوزستانی و مرزه رشینگری: 27
3-3- آنالیز ترکیبات اسانس گیاه مرزه خوزستانی و مرزه رشینگری با استفاده از دستگاهGC/MS: 27
3-4- خالص سازی میکروبهاو نگهداری آنها: 29
3-5- اسامی میکروارگانیزمهای مورد آزمایش: 29
3-6- تعیین قطر هاله عدم رشد برای مقادیر حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی میکروارگانیزمها : 30
3-7- تعیین حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی میکروارگانیزمها به روش میکروبراث دایلویشن: 32
3-8- تجزیه و تحلیل آماری: 32
فصل چهارم: آنالیز و نتایج
4-1- ترکیبات تشکیل دهنده اسانس گیاه مرزه خوزستانی: 34
4-2- ترکیبات تشکیل دهنده اسانس گیاه مرزه رشینگری: 37
4-3- فعالیت ضدمیکروبی اسانس گیاه مرزه خوزستانی: 40
4-4- مقایسه میکروارگانیزمهابر مبنای قطرهاله عدم رشد تحت تاثیر اسانس گیاه مرزه خوزستانی: 40
4-5- تجزیه واریانسآخرین غلظت اسانس گیاه مرزه خوزستانی در روش میکروبراث دایلویشن: 43
. 4-6- حداقل غلظت بازدارندگی(MIC ) و حداقل غلظت کشندگی باکتری(MBC ) اسانس گیاه مرزه خوزستانی در روش میکروبراثدایلویشن: 43
4-7- فعالیت ضدمیکروبی اسانس گیاه مرزه رشینگری: 44
4-8- مقایسه میکروارگانیزمهابر مبنای قطرهاله عدم رشد تحت تاثیر اسانس گیاه مرزه رشینگری: 45
4-9- تجزیه واریانس آخرین غلظت اسانس گیاه مرزه رشینگری در روش میکروبراثدایلویشن: 48
4-10- حداقل غلظت بازدارندگی(MIC ) و حداقل غلظت کشندگی باکتری(MBC ) اسانس گیاه مرزه رشینگری در روش میکروبراثدایلویشن: 48
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
5-1- ترکیبات تشکیل دهنده اسانس گیاه مرزه خوزستانی و مرزه رشینگری: 50
5-2- خاصیت ضدمیکروبی اسانس گیاه مرزه خوزستانی و مرزه رشینگری: 55
نتیجهگیری: 60
پیشنهادات: 60
منابع: 88
منبع:
آخوندزاده، ش. 1379. دایرهالمعارف گیاهان دارویی ایران. پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی تهران. جلد 1.
آروین، آ. 1382. فیتوشیمی، خرده نگاری و بررسی اثرات ضدمیکروبی و ضدقارچی ساتوریا خوزستانیکا بومی وکشت شده، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، شماره پایان نامه٤٣٦٠،١٣٨٢.
آیت الهی، م، 1389 . تاریخچه گیاهان دارویی در ایران.
ابراهیم پور، ف، عیدی زاده، خ، 1388. گیاهان دارویی. دانشگاه پیام نور.
احمدی، ش، سفیدکن، ف، باباخانلو، پ. عسگری، ف، خادمی، ک، ولیزاده، ن، کریمی فر،م،ع. 1388. مقایسه ترکیبهای موجود در اسانس مرزه بختیاری(Satureja bachtiarica Bunge) در مراحل قبل ازگلدهی و گلدهی کامل در رویشگاه مزرعه. فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 25(2): 159-169 .
اریک فون ویک، ب، وینک، م. 1387. مهمترین گیاهان دارویی جهان. ترجمه صفایی خرم، م، جعفرنیا، س، خسروشاهی، س. مجتمع آموزشی سبز ایران.
اشرفی، ج، حسن زاده، ن. 1389. اثر ضدباکتریایی اسانس مرزه و دو سم مسی در کنترل باکتری عامل سرطان طوقه مو. فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 26(1): 1-13.
اصغری، غ، ر. 1385. بیوتکنولوژی گیاهان دارویی و تولید داروهای گیاهی. چاپ اول. اصفهان: انتشارات جهاد دانشگاهی واحد اصفهان.
امید بیگی، ر. 1388. رهیافتهای تولید وفرآوری گیاهان دارویی. مشهد: انتشارات فکر روز. جلد اول. 283
امید بیگی، ر. 1384. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. مشهد: انتشارات آستان قدس رضوی. جلداول.
امید بیگی، ر. 1392. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. چاپ هفتم. مشهد: انتشارات آستان قدس رضوی. جلداول.
اﻣﻴﺪ ﺑﻴﮕﻲ، ر. 1376. ﺗﻮﻟﻴﺪ و ﻓﺮآوریﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲ. چاپ اول. مشهد: اﻧﺘﺸﺎرات آﺳﺘﺎنﻗﺪس رﺿﻮی. جلد دوم .
اﻣﻴﺪ ﺑﻴﮕﻲ، ر. 1386. ﺗﻮﻟﻴﺪ و ﻓﺮآوریﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲ. چاپ چهارم. مشهد: اﻧﺘﺸﺎرات آﺳﺘﺎنﻗﺪس رﺿﻮی. جلد دوم با بازنگری کامل .
باباخانلو، پ، میرزا، م، سفید کن، ف، احمدی، ل، برازنده، م، م، عسگری، ف. 1377. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر. چاپ اول. تهران: انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها ومراتع .
بهروان، ج، مصفا، ف، کریمی، غ، ر، و، ایرانشاهی، م. 1386.بررسی برونتنی محافظت لکوسیتی توسط اسانس و عصاره اتانولی گیاه مرزه .Satureja hortensis L. فصلنامه گیاهان دارویی.22:64-70 .
پویان، م. 1384. شناخت گیاهان دارویی. جزوه درسی.
حامد موسویان، م، ت، بصیری، ش.1387.بررسی تاثیرات درجه حرارت و سرعت جریان هوا درخشک کردن صنعتی آویشن گونه برگ باریک روی مقادیرکمی اسانس استحصالی. خلاصه مقالات هجدهمین همایش ملی علوم و صنایع غذایی ایران. دانشگاه فردوسی مشهد. 225 .
حیدری، ا، دخیلی رنجو، م، ذوالفقاری، م، ر.1390. بررسی تاثیر ضدمیکروبی اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis L) برجدایه های coli.E روده جوجه گوشتی. فصلنامه پژوهشهای علوم گیاهی. شماره پیاپی 21 .6(1): 25-35.
جعفری، م، جلیلی، ع، معصومی، ع، ا، حسین زاده، ع، ر، بابا خانلو، پ،. توکلی، ح، ا، میرزائی ندوشن، ح. 1375. کتاب سال گیاهان دارویی(توانمندیهای کشور در زمینه گیاهان دارویی). وزارت جهاد کشاورزی( معاونت آموزش و تحقیقات، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع). 9.
جمزاد، ز. 1388. آویشنها و مرزههای ایران. تهران: انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور .
داداش پور، م، رسولی، ا، رضایی، م، ب، سفیدکن، ف، تقی زاده، م، درویش علیپورآستانه، ش. 1389. کلاتینگ یون فروس، رادیکالزدایی نیتریک اکساید و سمیت سلولی اسانس مرزه سهند. دو ماهنامه علمی-پژوهشی دانشور پزشکی دانشگاه شاهد. 18(91): 29-36.
رسولی، ا. 1374. مهارتولیدآفلاتوکسین قارچ Aspergillus parasiticus توسط روغنهای اسانسی. مجله پژوهش وسازندگی، ویژه نامه منابع طبیعی. 3 :146.
زرگری، ع. 1369. گیاهان دارویی. انتشارات دانشگاه تهران. جلد 4.
سفیدکن، ف، جمزاد، ز، برازنده، م، م. 1383. اسانس Satureja bachtiarica BUNGE به عنوان منبعی غنی از کارواکرول. فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقاتی گیاهان دارویی و معطر ایران. 20(4): 425-439 .
سفیدکن، ف، صادق زاده، ل، تیموری، م، عسگری، ف، احمدی، ش. 1386. بررسی اثرات ضدمیکروبی اسانس2 گونه مرزه Satureja khuzistanica JAMZAD&Satureja bachtiarica BUNGEدر دو مرحله برداشت. فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 23(2):174-182 .
شبکه ملی مدارس(رشد). 1393. گروههای عمده باکتریها. (تاریخ بروز رسانی: 5خرداد1393).
Available fromhttpdaneshnamehroshdir/mavara/
شهنازی، س، خلیفی سیگارودی، ف، اجنی، ی، یزدانی، د، تقی زاد فرید، ر، اهوازی، م، عبدلی، م. 1386. بررسی ترکیبات شیمیایی وخواص ضدمیکروبی اسانس حاصل از گیاه مرزه تالشی(Saturejaintermedia C.A.May.). فصلنامه گیاهان دارویی. سال7 .دوره 1 . 25:85-92.
شیرالی، ر، بابادائی سامان، ر، علیزاده، ا. 1392. بررسی ترکیبات تشکیل دهنده و خاصیت ضدمیکروبی اسانس گیاه دارویی مرزه خوزستانی Satureja khuzistanica JAMZAD. دانشگاه تربت حیدریه .
صالحی سورمقی، م، ح. 1385. گیاهان دارویی وگیاه درمانی. انتشارات دنیای تغذیه. جلداول.
صداقت، س. 1386. شیمی اسانس. دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال. ص 163.
ﺻﻔﺎﻳﻲ ﺧﺮم، م، ﺟﻌﻔﺮﻧﻴﺎ، س، ﺧﺴﺮوﺷﺎﻫﻲ، س. 1387. ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲﺟﻬﺎن (ﺗﺮﺟﻤﻪ). ﻣﺠﺘﻤﻊ آﻣﻮزش ﻛﺸﺎورزی ﺳﺒﺰاﻳﺮان. 442 .
صمصام شریعت، ه. 1374. پرورش و تکثیرگیاهان دارویی.80 .
طوافی، م، احمدوند، ح، تمجیدی پور، ا، خلعتبری، ع، ر، دلفان، ب، بیرجندی، م. 1389. تاثیر اسانس مرزه خوزستانی(Satureja khuzestanica) بر مهار تغییرات گلومرولی در رتهای دیابتی-نفرکتومی یک طرفه. فصلنامه علمی-پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی لرستان. 12(3)(45): 51-61.
ﻓﺎﻛﺮﺑﺎﻫﺮ، ز، م. رﺿﺎﺋﻲ، ب، ﻣﻴﺮزا، م، ﻋﺒﺎسزاده، ب.1380. ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﻐﻴﻴﺮات ﻛﻤﻲ وﻛﻴﻔﻲ اﺳﺎﻧﺲ ﻣﺮزه (.Satureja hortensis L) درﻃﻲ ﺗﻨﺶﺧﺸﻜﻲ در ﻣﺰرﻋﻪ. ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲ و ﻣﻌﻄﺮ اﻳﺮان. 7: 37-51.
فتاحی، م، شکوهی، ط، هاشمی، م، ب، هدایت، م، ت، اخوتیان، ع، تمدنی، ا، کرمی، ح، مسلمی، د، ایاز، م. 1386. شناسایی مولکولی کاندیدا آلبیکنسهای جدا شده از بیماران انکولوژی در چهار مرکز آموزشی- درمانی استان مازندران. (84-85).17(61):1-11.
فلوک، ه. 1384. ترجمه توکلی صابری، م، ر، صداقت، م، ر. گیاهان دارویی. چاپ ششم. تهران: انتشارات روزبهان.
قاسمی دهکردی، ن، مهدی طالب، ا. 1380. استخراج شناسایی و تعیین مقدار ترکیبات موجود در گیاهان دارویی شاخص اصفهان. انتشارات چوگان.
قاسمی دهکردی، ن. 1381. فارماکوپه گیاهی ایران. چاپ اول. اصفهان: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاونت غذا و دارو.
عباسی، خ، سفیدکن، ف، یمینی، ی، ا. 1384. مقایسه بازده و ترکیبهای اسانس دو گونه مرزه Saturejarechingeri&Satureja hortensisبا استفاده از روش تقطیر و استخراج با سیال فوق بحرانی. فصلنامه پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 2(3): 307-318.
علیزاده، ا. 1392. گیاهان دارویی اندمیک ایران. دانشگاه آزاد اسلامی واحد استهبان. جزوه درسی.
مجد، ا، نژاد ستاری، ط، خاودری نژاد، ر، ع، دوستی، ب. 1387. بررسی تغییرات کمی وکیفی ترکیبات سازنده اسانس گونه دارویی مرزه خوزستانی(Satureja khuzestanica J)در طول تکوین گیاه وخواص ضدمیکروبی اسانس آن درشرایط in vitro . مجله علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی(JSIAU). 18(1/70):51-60.
محبوبی، م، فیض آبادی، م، م. 1388. بررسی اثر ضد میکروبی اسانسهای آویشن، مرزنجوش، مرزه و اکالیپتوس بر باکتریهای اشرشیاکلی، سالمونلاتیفی موریوم و قارچهای آسپرژیلوس نایجر و آسپرژیلوس فلاووس .فصلنامه گیاهان دارویی. 30: 36 .
محمدی، ف، تبرایی، ب، داوودیان، ا، ملکی، ع، ملک نیا، ش، صادقی فرد، ن، خ، نجاتی، م، تبرایی، ت. 1390. بررسی فراوانی مقاومت دارویی ایزوله های انتروکوکوسفکالیس و انتروکوکوس فاسیوم شناسایی ژن Van A/Bدرمیان سویه های مقاوم به ونکومایسین باروشPCR دربیمارستانهای ایلام و کرمانشاه. مجله میکروب شناسی پزشکی ایران. 5(5):14-18.
مرادی، ن، جوادپور، ص، کرمستجی، ا. 1390. کاهش حساسیت نسبت به ونکومایسین درStaphylococcus aureus. مجله پزشکی هرمزگان. سال پانزدهم. 15(3):169-177.
مرعشیان، م. 1381. ارزیابی و مقایسه اثر اسانس کارواکرول بر درد دندان. دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی لرستان. پایان نامه.
مصحفی، م، ح، مهربانی، م، ذوالحسب، ح. 1383. بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارههای مریم گلی آذربایجانی بر شش سوش میکروبی گرم مثبت و گرم منفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی کرمان( مقاله پژوهشی). 11(2):109-118.
معماریان، م، ملک زاده، ف، رضوی، م، ر، دخیلی، م.1390. ارزیابی اثرات ضد قارچی اسانس سه گیاه دارویی آویشن، پونه و مرزه بر روی مهار رشد اسپور و تشکیل آن و رشد سلولی قارچ آسپرژیلوی نایجر. فصلنامه یافته های زیست شناسی. 7(3): 1-9.
معلم، ا، قاسمی پیر بلوطی، ع، یوسف نعنایی، ص. 1390. مطالعه میکروسکوپی میوه و دانه گرده مرزه خوزستانی (Satureja khuzistanica Jamzad). فصلنامهی داروهایی گیاهی. 2(3): 193-201.
مقصودلو، ی، اصغرپور، ا، آریایی، پ. 1392. اثرافزودن اسانس مرزه خوزستانی(Satureja khusestanica) بر خصوصیات باکتریایی،شیمیایی وحسی سوسیس فرانکفورتر. نشریه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی. 2(3): 279-294.
مکی زاده تفتی، م، نقدی بادی، ح، ع، رضازاده، ش، ع، اجنی، ی، کدخدا، ز. 1389. ارزیابی خصوصیات گیاه شناسی و بازده و اجزای اسانس اکوتیپهای آویشن کرمانی درایران(Thymus carmanicus Jalas). فصلنامه گیاهان دارویی. 9(4(36)): 57-65.
میر جلیلی، م. 1382. جایگاه اقتصادی گیاهان اسانسدار در جهان. مجله زیتون. 26: 156.
لاهوجی، ع، میرابوالفتحی، م، کرمی اسبو، ر، ا. 1389. اثر اسانسهای آویشن شیرازی و مرزه و مواد تیمول و کارواکرول بر Fusarium graminearum و داکسینیوالنول. بیماریهای گیاهی. 46(1): 37-50 .
نجف زاده ورزی، ح. 1386. آنتی بیوتیکها وداروهای ضدمیکروب(مفاهیم بنیادی و کاربردهای بالینی). چاپ اول.اهواز: انتشارات تراوا .
ولاگ، ژ، استودولا، ژ. 1382. گیاهان دارویی. ترجمه زمان س. چاپ پنجم. تهران: انتشارات ققنوس.
ولاگ، ژ، استودولا، ژ. 1387. گیاهان دارویی. ترجمه زمان س. چاپ هفتم. تهران: انتشارات ققنوس.
ویکی پدیا دانشنامه آزاد. 2014. اشرشیا کلی. (تاریخ بروز رسانی: 19 مارس 2014).
Available fromhttpfa.Wikipedia.org/wiki/
ویکی پدیا دانشنامه آزاد. 2013. کاندیدا آلبیکانس. (تاریخ بروز رسانی: 23ژوئیه 2013).
Available fromhttpfa.Wikipedia.org/wiki/
ویکی پدیا دانشنامه آزاد. 2014. Bacillus cereus. (تاریخ بروز رسانی: 19آوریل2014).
Available fromhttpfa.Wikipedia.org/wiki/
یزدان پناه گوهر ریزی، ل، سپهداری، ا، شریف پور، ع، شریف روحانی، م، درویش، د.1391. میزان تاثیراسانس مرزه (Satureja hortensis L.) در جلوگیری از تولید سم آفلاتوکسین در غذای آبزیان. مجله علمی شیلات ایران. 21(3):137-144.
یزدان پناه گوهر ریزی، ل، مینایی، م، م، پناهی، ب، امامی فر، م، مهدیان،م. 1389. نقش ضد قارچی اسانس گیاه مرزه برAlternaria citri. مجله فنآوری تولیدات گیاهی.10(2):83-90.
Abbasi, KH., Sefidkon, F., Yamini, Y. 2005 .Comparison of oil content and composition of two Satureja species )Satureja hortensis L.&Satureja rechingeri Jamzad (by Hydrodistillation and Supercritical Fluid Extraction SFE. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 21)3:(307-318.
Abdollahi, M., Salehnia, A., Mortazavi, SH., Ebrahimi, M., Shafiee, A., Fouladian, F. 2003. Antioxidant, antidiabetic, antihyperlipidemic, reproductive on stimulatory properties and safety of essential oil of satureja khuzistanica in rat invivo: an oxicopharmacological study. http://zmed.org
Adiguzel, A., Ozer, H., Kilic, H., Cetin, B. 2007. Screening of antimicrobial activity of essential oil and methanol extract of Satureja hortensis on food borne bacteria and fungi. Czech J. Food Sci, 25:81-89.
Alizadeh, A., Khoshkhui, M., Javidnia, k., Firuzi, O., Tafazoil, E., Khalighi, A. 2010. Effect of fertilizer on yield, essential oil composition, total phenolic content and antioxidant activity in satureja hortensis L. )Lamiaceae( cultivated in Iran. Journal of Medicinal Plants Research, 4)1:(33-40.
Azaz, D., Demirci, F., Satil, F. 2002. Antimicrobial activity of some Satureja essential oils. Z Naturforschc, 57)9-10:(817-821.
Balasundram, N., Sundram, K., Samman, S. 2006. Phenolic Compounds in plants and agriindustrial by–products: Antioxidant activity, occurrence, and potential uses. Food Chemistry, 99:191-203.
Balzekovic Dimovska, D., Kakurinov, V., Hristovski, N., Stojanovski, S. 2008. Antifungal andanti-yeast activity of Satureja hortensis L. Lamiaceae essential oil from pelagonian region. Journal of Hygienic Engineering and Design, 113-117.
Baydar, H. 2004. Antibacterial activity and composition of essential oils from origanum, Thymbra and Satureja species with commercial importance in Turkey. Food Control, 15:169 – 172.
Berahou, A., Auhmani, A., Fdil, N., Benharref, A., Jana, M., Gadhi, CA. 2007. Antibacterial activity of quercus ilex bark's extracts. Journal Ethnopharmacol, 112)3:(426-429.
Burt, S. 2004. Essential oils :Their antibacterial properties and potential applications in foods – a revie. International Journal of Food Microbiology, 94: 223–253.
Chang, LW., Yen, WJ., Huang, SC., Duh, PD. 2002. Antioxidant activity of sesame coat. Food Chemistry, 78: 347 – 354.
Cruz, T., Cabo, M., Castillo, M. 2006. Phytotherapy Res. 7: 92.
Daferera, DJ., Ziogas, BN., Polissiou, MG. 2000. GC–MS Analysis of essential oils from some Greek aromatic plants and their fungitoxicity on Penicillium digitatum. Journal of Agricultural Food and Chemistry, 48: 2576–2581.
Damjanovic-Vratnica, B., Perovic, A., Sukovic, D., Perovic, S. 2011. Effect of vegetation cycle on chemical content and antibacterial activity of Satureja montana L. arch. Boil. Sci. Belgrade, 63)4:(1173-1179.
Dalle, F., Franco, N., Lopez, J. 2000. Comparative genotyping of Candida albicans bloodstream and non-bloodstream isolates at a polymorphic microsatellite locus. J Clic Microbiol, 38: 4554-4559.
Dormana, HJD., Peltoketo, A., Hiltunen, R., Tikkanen, MJ. 2003. Characterisation of the antioxidant properties of deodourised aqueous extracts fromselected Lamiaceae herbs. Food Chemistry, 83: 255-262.
Duh, PD., Tu, YY., Yen, GC. 1999. Antioxidant activity of aqueous extract of harn jyur )Chyrsanthemum morifolium Ramat( Lebensmittel–Wissenschaft and Technologie, 32: 269 – 277.
Hashemi, SMB., Mousavi Khaneghah, A., Khoshnoudi nia, S., Mahdavian mehr, H. 2013. Marzeh Khuzistani essential oil as a natural antioxidant in canola oil under forced conditions. International Food Research Journal, 20)5:(2091-2102.
Jose, MP., Iacopini, P. 2007. Food Chem. 104: 889.
Karahan, ZC., Guriz, H., Agirbasli, H., Balaban, N., Gocmen, JS., Aysev, D. 2004. Genotype distribution of Candida albicans isolates by 25S intron analysis with regard Toinvasiveness. Mycoses, 47:465-469.
Kordali, S., Kotan, R., Mavi, A., Cakir, A., Ala, A., Yildirim, A. 2005. Determination of the chemical composition and antioxidant activity of the essential oil of Artemisia dracunculus and of the antifungal and antibacterial activities of Turkish Artemisia absinthium, A. dracunculus, Artemisia santonicum and Artemisia spicigera essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53:9452–9458.
Farsam, H., Amanlou, M., Radpour, MR., Salehinia, AN., Shafiee, A. 2004. Composition of the essential oils of wild and cultivated Satureuja khuzistanica Jamzad from Iran .Flavour and Fragrance Journal, 19:308–310.
Giraffa, G. 2002. Enterococci from foods. FEMS Microbiology Reviews, 26: 163-171.
Girrafa, G. 2003. Functionality of enterococci in dairy product. International Journal of Food Microbiology, 88: 215-222.
Ghasemi pirbalouti, A., Moalem, E. 2013. Variation in antibacterial activity of different ecotypes of satureja khuzestanica JAMZAD, as an Iranian endemic plant. Indian Journal of Traditional Knowledge, 12)4:(623-629.
Gohari, AR., Ostad, SN., Moradi, AF., Rapoli, F., Malmir, M., Tavajohi, S., Akbari, H., Saeidnia, S. 2012. Evalution of the cytotoxicity of spicigera and its main compounds. The Scientific World Journal, 1-6.
Gülçin, I., Küfrevioglu, ÖI., Oktay, M., Büyükokuroglu, ME. 2004. Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle)Urtica dioica L(. Journal of Ethnopharmacol, 90: 205 – 215.
Güllüce, M., Sökmen, M., Daferera, D., Agar, G., Ozkan, H., Kartal, N., Polissiou, M., Sökmen, A., Sahin, F. 2003. In vitro antibacterial, antifungal and antioxidant activities of the essential oil and methanol extracts of herbal parts and callus cultures of Satureja hortensis L. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 51)14:(3958-3965.
Hazzit, M., Baaliouamer, A., Falerio, MI., Miguel, MG. 2006. Composition of the essential oil of Thymus and Origanum species from Algeria and their antioxidant and antimicrobial activities. Journal of Agricultural Food Chemistry, 54)17:(6314-6321
Heidari Sureshjani, M., Tabatabaei Yazdi, F., Mortazavi, A., Shahidi,F., Alizadeh Behbahani, B. 2013. Antimicrobial effect of Satureja bachtiarica extracts aqueous and ethanolic on Escherichio coli and staphyllococus aureus. Scientific Journal of Biological Sciences, 2)2:(24-31.
Hey, R. 2000. Volatile oil crops. Andarz Publication. Tehran.
Huycke, M . 1998. Multiple-drug resistant enterococci .The nature of the problem and an agenda for the future. Emerging Infections Diseases, 4: 239-249.
Lee, SJ., Umano, K., Shibamoto, T., Lee, K. 2005. Identification of volatile components in basil(Ocimum basilicum L)and thyme leaves(Thymus vulgaris L) and their antioxidant properties. Food Chemistry, 91: 131-137.
Lee, KG., Shibamoto, T. 2001. Antioxidant property of aroma extract isolated from clove buds)Syzygium aromaticum L(. Food Chemistry, 74: 443-448.
Lokman, A. 2010. Inhibitory effect of essential oil on aflatoxin activities. African Journal of Biotechnology, 9 )17:(2474-2481.
Malani, PN., Thal, L., Donabedian, SM., Robinson-Dunn, B., Kauffman, CA., Chow, JW. 2002. Molecular analysis of vancomycin-resistant Enterococcus faecalis from Michigan hospitals during a 10-year period. Journal Antimicrob Chemother, 49:841-843.
Nedyalka, V., Yanishlieva, NV., Marinova, EM., Gordon, MH., Raneva, VG. 1999. Antioxidant activityand mechanism of action of thymol and carvacrolin two lipid systems. Food Chemistry, 64: 59-66.
Neslihan, D., Recep, k., Fatih, D., Fikrettin, S. 2008. Control of Aspergillus flavus with essential oil and methanol extract of Satureja hortensis .International Journal of Food Microbiology, 124: 179-182.
National committee for clinical laboratory standards. 2000. Methods for dilution
antimicrobia susceptibility tests for bacteria that grow aerobically( 5th ed. ) Approved
standard, M7-A5.
Pokorny, J., Yanishlieva, N., Gordon, M. 2001. Antioxidants in Food. CRC Press, 70-80.
Rechinger, KH. 1982. Flora Iranica, Labiatae Akademische Druke-u. Velagsanstalt. Graz. Austria, 150:479.
Sadeghi Ghotbabadi, F., Alizadeh, A., Zadebagheri, M., Kamelmanesh, MM., Shaabani, M. 2012. Phytochemical composition of the essential oil, total phenolic content, antioxidant and antimicrobial activity in Iranian Satureja sahendica bornm. At different ontogenesis conditions. Journal of Medicinal Plants Research, 6)19:(3525-3534.
Safari, M., Kamaly, A.,, Hadian, J., Farzaneh, M. 2012. Inhibition of spore development and mycelial growth of rhizopus stonoifer by essential oil of satureja richingeri from Iran. Journal of Essential Oil Research, 23: 4-10.
Samadi, N., zaree, R., Bakhtiar, H., Salehnia, AN., Azimi, SH. 2010. Comparative Antibacterial Efficacy of Endemic Satureja Khuzistanica Jamzad Essential Oil, Sodium Hypochlorite and hlorhexidine Gluconate Solutions as Root Canal Irrigations. Dental Research Journal, 8)1:(28-32.
Sefidkon, F., Ahmadi, SH. 2000. Essential oil satureja khuzistanica JAMZAD. Journal Essential Oil Research, 12:427-428.
Sefidkon, F., Abbasi, K., Jamzad, Z., Ahmadi, S. 2005. The effect of distillation methods and stage of plant growth on the essential oil content and composition of Satureja rechingeri. Food Chem, 100:1054–1058.
Sefidkon, F., Jamzad, Z. 2005. Chemical composition of the essential oil of three Iranian Satureja species S. Mutica, S. Macrantha, S. Intermedia. Food Chemistry, 91: 1-4.
Saei-Dehkordi, S., Fallah, AA., Heidari-Nasirabadi, M., Moradi, M. 2012 . Chemical composition, antioxidative capacity and interactive antimicrobial potency of Satureja khuzestanica Jamzad essential oil and antimicrobial agents against selected food-related microorganisms. International Journal of Food Science & Technology, 47: 1579–1585.
Smith , TL., Pearson, ML., Wilcox, KR., Cruz, C., Lancaster, MV., Robinson-Dunn, B. 1999. Emergence of vancomycin resistance in Staphylococcus aureus. Glycopeptide-intermediate staphylococcus arueus working group. N Engle J Med, 340:493-501.
Skocibusic, M., Bezic, N., Dunkic, V. 2004. Phytochemical composition and antimicrobial activities of the essential oils from Satureja subspicata Vis. Growing in Croatia, Food Chemistry, 21)6:(164.
Suarez, A., Echandi, MM., Ulate, G., Ciccio, JF. 2003. Pharmacological activity of the essential oil of Satureja viminea Lamiaceae. Rev Biol Trop, 51)1:(247-252.
Tabatabaei raisi, A., Khaligi, A., Kashi, A., Asnaashari, S., Bamdad mogadam, S., Delazar, A. 2007. Antioxidant activity and chemical compositions of essential oil of aerial parts of Satureja sahendica Bornm. Pharmaceutical Sciences, 3: 1-6.
Teimouri, M., Baher, Z., Mirza, M. 2003. Antimicrobial activity of essential oil of Satureja laxiflora Gkoch before and after flowering. Iranian Medicinal and Aromatic plant Research, 13:49-68.
Tenover, FC. 2006. Mechanisms of antimicrobial resistance in bacteria. American Journal of Infection Control, 34:3-10.
Tepe, B., Donmez, E., Unlu, M., Candan, F., Daferera, D., Vardar-Unlu, G. 2004. Antimicrobial and antioxidative activities of the essential oils and methanol extracts of Salvia cryptantha montbret et aucher ex benthand Salvia multicaulis vahl. Food Chemistry, 84:519–525.