فهرست:
فصل اول: مقدمه و کلیات.................................................................................................. 2
1-1-مقدمه.................................................................................................................................................................. 2
2-1- گل رز در فرهنگ.................................................................................................................................................. 3
3-1- تاریخچه گلکاری در جهان.................................................................................................................................. 4
4-1- تاریخچه گلکاری در ایران.................................................................................................................................... 5
5-1-وضعیت تولید گل وگیاهان زینتی در ایران........................................................................................................... 5
6-1- مشکلات صادرات گل در ایران.............................................................................................................................. 6
7-1- سطح زیر کشت گل ........................................................................................................................................ 6
8-1- اهمیت گل رز....................................................................................................................................................... 6
9-1 - مشخصات گیاه شناسی ................................................................................................................................ 6
1-9-1-نسترن R. moschata................................................................................................................................... 6
2-9-1-گلمحمدی R. domoscena....................................................................................................................... 7
3-9-1-سگ گل R. canina...................................................................................................................................... 7
4-9-1-رز زرد R. foetida ........................................................................................................................................... 7
5-9-1-رز هیبرید R. hybrid...................................................................................................................................... 7
10-1 - مشکل گل های بریده...................................................................................................................................... 8
1-10-1-عوامل زراعی قبل از برداشت: ....................................................................................................................... 8
2-10-1-عوامل محیطی پس از برداشت: ................................................................................................................... 9
11-1 - عوامل مهم پیر شدن گل................................................................................................................................ 9
1-11-1-عدم توانائی جذب آب بوسیله ساقه............................................................................................................. 9
2-11-1-از دست دادن مقدار زیادی آب از گل های بریده............................................................................................... 9
3-11-1-کمبود کربوهیدرات ها................................................................................................................................... 9
4-11-1-بیماری ها و آفات............................................................................................................................................ 9
5-11-1-تأثیر منفی گاز اتیلن...................................................................................................................................... 9
12-1 - راهکارهای افزایش طول عمر گل های بریده ................................................................................................... 10
13-1- انبارداری ............................................................................................................................................................ 10
14-1 - انواع انبار......................................................................................................................................................... 10
1-14-1- انبار مرطوب.................................................................................................................................................. 10
2-14-1-انبار خشک ................................................................................................................................................... 10
3-14-1-انبار با اتمسفر کنترل شده (CA).................................................................................................................. 11
4-14-1-انبار با فشار کم (LPS ).............................................................................................................................. 11
15-1- مواد طولانیکننده عمر گل های بریده ........................................................................................................... 11
16-1-کربو هیدرات ها ................................................................................................................................................. 11
17-1-میکروب کش ها و مهار کننده های رشد میکروبی.......................................................................................... 12
1-17-1-نمکهای 8 هیدروکسی کوئینولین................................................................................................................. 12
2-17-1-تیو سولفات نقره (Ag2S2O3 , STS)....................................................................................................... 12
3-17-1-نیترات نقره (AgNo3 , SN)........................................................................................................................ 12
18-1-اتیلن................................................................................................................................................................... 12
19-1-تنظیمکنندههای رشد....................................................................................................................................... 14
1-19-1-جیبرلین ها ................................................................................................................................................... 14
2-19-1-سیتوکنین .................................................................................................................................................... 14
3-19-1-آبسیزیک اسید.............................................................................................................................................. 15
20-1-سایر تنظیم کننده های رشد .......................................................................................................................... 15
21-1-کند کنندههای رشد.......................................................................................................................................... 15
22-1-نحوه فعالیت کند کننده های رشد.................................................................................................................. 16
23-1-سایر ترکیبات افزایشدهنده طول عمر.............................................................................................................. 16
24-1-کیفیت آب.......................................................................................................................................................... 16
25-1-رو ش های مختلف تیمار پس از برداشت گل های بریده ................................................................................... 16
1-25-1-مقاوم کردن یا سازگار کردن ......................................................................................................................... 16
2-25-1-اشباعکردن..................................................................................................................................................... 17
3-25-1-آغشته کردن یا فرو بردن................................................................................................................................ 17
4-25-1-شکوفا نمودن غنچهها................................................................................................................................... 17
26-1-اهداف از اجرای این طرح..................................................................................................................................... 17
فصل دوم : بررسی منابع..................................................................................................... 18
فصل سوم: مواد و روشها................................................................................................... 22
1-3-محل انجام آزمایش............................................................................................................................................... 22
2-3-موقعیت جغرافیایی استان سمنان................................................................................................................... 22
3-3-موقعیت جغرافیایی شهرستان دامغان و حومه آن............................................................................................ 22
4-3-مواد مورد استفاده در پژوهش.............................................................................................................................. 23
5-3- طرح آزمایشی و نحوه اجرا.................................................................................................................................. 23
6-3- اجرای طرح........................................................................................................................................................... 23
7-3- روش های اندازه گیری صفات مورد نظر.............................................................................................................. 24
1-7-3-اندازه گیری وزن تر گل ...................................................................................................................................... 24
2-7-3-اندازه گیری درصد باز شدن گل ها .................................................................................................................. 24
3-7-3-اندازه گیری پتانسیل آب در گلبرگ.................................................................................................................. 25
4-7-3-اندازه گیری درصد پژمردگی گل ها................................................................................................................... 25
5-7-3-اندازه گیری وزن خشک گل ها......................................................................................................................... 25
6-7-3اندازه گیری سطح برگ..................................................................................................................................... 26
فصل چهارم : نتایج و بحث ................................................................................................ 27
1-4- اثر تیمارهای متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره و کلرید کلسیم بر وزن ترگل.................................................. 27
2-4- اثر متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره وکلرید کلسیم بر وزن خشک گل........................................................... 30
3-4- اثر سطح برگ با متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره و کلرید کلسیم بر گل رز ............................................... 32
4-4- اثر متقابل زمان، رقم و متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره، کلرید کلسیم بر روی قطر گل............................... 35
5-4- اثر زمان، متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره، کلرید کلسیم و نوع رقم بر روی پتانسیل آبی گل........................ 41
6-4- اثر زمان، متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره، کلرید کلسیم و نوع رقم بر روی درصد پژمردگی گل رز................. 47
7-4- ضریب همبستگی صفات .................................................................................................................................. 58
8-4 نمودارهای همبستگی........................................................................................................................................... 60
نتیجه گیری نهایی....................................................................................................................................................... 65
پیشنهادات................................................................................................................................................................... 68
فهرست منابع............................................................................................................................................................. 69
فهرست منابع انگلیسی ........................................................................................................................................... 71
چکیده انگلیسی ........................................................................................................................................................ 74
منبع:
ابراهیم زاده، ا.، س. مسیحا، ع. ناظمیه، م. ولی زاده. (1382). بررسی اثر محلول های نگهدارنده گل روی دوام و چند ویژگی کیفی گل بریدنی میخک. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 4(2-1): 0-0
ابراهیم زاده. اصغر، 1377، بررسی اثرات تیمارهای مختلف شیمیایی بر روی دوام گل و برخی خصوصیات کیفی گل بریده میخک، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز.
اسفنانی، م.، غ. ح. داوری نژاد، ع. تهرانی فر، ح. آرویی، س. م. خرازی. 1386. اثر محلول پاشی کلرید کلسیم بر طول عمر گل شاخه بریدنی رز (Alexander). خلاصه مقالات، پنجمین کنگره علوم باغبانی ایران. 428.
امامی، ح.، ع. حاتم زاده، د. بخشی. 1388. اثر اسید سیتریک، سولفات آلومینیوم، اسید جیبرلیک روی خصوصیات پس از برداشت گل های شاخه بریدنی رز. خلاصه مقالات، ششمین کنگره علوم باغبانی ایران. 356-355
جوکار، محمد مهدی و حسن صالحی، 1378، تاثیر محلولهای نگهدارنده مختلف بر عمر گلجایی گل بریده مریم در شرایط رایج نگهداری در منزل، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد واحد جهرم.
جوکار، م. م.، آ. توکلی. 1386.تاثیر چند ترکیب میکروبی بر جمعیت میکروبی محلول گلجای و روابط آبی گل بریدنی رز رقم الدورادو. 432.
جمالی زواره. عبدالحسین شریفی تهرانی. عباس محمدی. مجتبی، ( 1386)، اثر عصاره برگ Reynoutria sachalinensis بر واکنش های دفاعی بوته خیار سالم یا مایه زنی شده با عامل بیماری سفیدک پودری، علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی 11(41 (ب)):299-306 .
جودی. لیلا، (1385) خواص ضدمیکروبی و ترکیبات شیمیایی مهم عصاره و اسانس گیاهان مرزنجوش، پونه و نعناع فلفلی، پایان نامه کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی علوم گیاهی، دانشگاه ارومیه، ص125.
داوری نژاد، غ. ح.، م. شور، د. فتحی. 1382. مطالعه افزایش عمر ماندگاری گل بریده رز تحت تیمارهای هرمونی و شیمیایی. خلاصه مقالات، سومین کنگره علوم باغبانی ایران.3.
خلیقی، ا.، 1376. گلکاری ( پرورش گیاهان زینتی ایران). انتشارات روزبهان. 392ص.
فلاحتی رستگار. ماهرخ رضوی. وندانا جهانبخش. وحید، (1380)، ارزیابی خواص قارچ کشی عصاره برخی از اندامهای گیاهی، علوم و صنایع کشاورزی 15(1):87-95 .
کریمی. حمیدرضا، 1383، گلکاری، جزوه درسی، دانشگاه ولیعصر.
چمنی ، ا. ۱۳۸۴ . تأثیر تی دیازورون ، ۱- متیل سایکلوپروپن ، اکسید نیتری ک ،تیوسولفا ت نقر ه و اتیل ن بر
خواص فیزیکوشیمیایی گل بریده رز. رساله دکتری دانشگاه تهران .
نلسون، پ، و1374، مدیریت گلخانه، برگردان از واحد انتشارات سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران، انتشارات سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران، ج اول، 444 ص.
ریزاردن، ر، ن، 1375، انبارداری و جابجائی گلهای بریده، گیاهان سبز زینتی و گیاهان گلدانی، ترجمه اصغر ابراهیمزاده و یوسف سیفی، انتشارات اختر، 233 ص.
ران. ویلس. ب، کلاسون، د، گراهام ود، جویس1382، فیزیولوژی پس از برداشت، ترجمه مجید راحمی، انتشارات دانشگاه شیراز، 437 ص.
زمانی، س . ۱۳۸۸ . بررسی اثرات اسید مالیک، اسید سالسیلیک، اسید سیتریک و ساکارز بر طول عمر و کیفیت پس از برداشت گل، بریده داودی. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کر
معین، محمد. «گلسرخ». در فرهنگ فارسی. ج. دوم و سوم. تهران: مؤسسه انتشارات امیرکبیر، ۱۳۵۷.
ناصری، عباسعلی. «طرحهای فرش ایران». فصلنامه رشد آموزش هنر، ش. ۱۸ (۱۳۸۸).
مقتدر. «بلبل و گل». فصلنامه نامه فرهنگستان(قدیم)، ش. ۲ (۱۳۲۳).
رضی، هاشم. گاهشماری و جشنهای ایران باستان. تهران: انتشارات فروهر، ۱۳۵۸.
گرامی، بهرام. «گل و گیاه در شاهنامه فردوسی». در گل و گیاه در شاهنامه فردوسی. ایراننامه، فصلنامه ایرانشناسی از انتشارات بنیاد مطالعات ایران. بازبینیشده در ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۲.
بری، سوزان و استیو برادلی. گیاهان و باغچهها. ترجمهٔ محمدعلی فرزاد. تهران: کارنگ، ۱۳۸۵.
ناصری، م. ت. و م. ابراهیمی کروی.1381. تولید گل های پیازی (ترجمه). چاپ اول. انتشارات آستان قدس رضوی شرکت به نشر. 262ص.
فهرست منابع انگلیسی
Huber, D., J. Jeong and M. Ritenour. 2003. Use of 1- Methylcyclopropene (1-MCP) on tomato and avocado fruits: potential for enhanced shelf life and quality retention. http://edis.ifas.ufl.edu.
Anjum ,M. A, Naveed , F., Shakeel , F. & Amin , Sh. ,2001.Effect of some chemicals on keeping quality and vase-life of tuber rose (Polianthes tuberose L.) cut flowers. Bzumail.edu.pk/jrscience/vol 12 no1/1.html.
Halevy , A. H. and S. Mayak. 1979. Senescence & postharvest Physiology of cut flower. Hort. Rev. 1:204 – 236.
Lion, L. J., Lin, Y. H., Houng, K. L., Chen , W. S. and Cheny , Y. M . , 2000. Postharvest life of cut rose flowers as affected by silver thiosulfate and sucrose. Bot. Bull. Acad. Sin, 41: 299 - 303.
Van Doorn, W. G. and K. D’hont. 1994. Interaction between the effects of bacteria and dry storage --on the opening and water relations of cut rose flowers. J. Appl. Bacteriol. 77: 644-649
Jin J., Ningwei S.H., Nan M., Jinhe b., an - 10peroxidase at the transcript level is involved tolerance to post harvest water deficit stress in the cut rose samanta. Post harvest Biology and Technology 40: 236-243
Bhattacharjee, S.K. 1994. Post harvest life of cut -3roses as affected by varietal difference. South Indian Horticulture 42(5) 331-334
Faragher J.D., Mayak S., and Tirosh T. 1986. -7Physiological response of cut rose flowers to cold storage. Physiologia Plantarum 67: 205-
Geng X.M., Liu J., Lu J.G., Hu F.R., and Okubo- 9 H. 2009. Effects of cold Storage and different pulsing treatments on postharvest quality of cut OT Lily ‘Mantissa’ flowers. Journal of Faculty Agriculture Kyushu University 54 (1): 41–45.
.Zhang. J., and Kirkham M.B. 1996.21 Antioxidation responses to drought in Sunflower
and sorghum seedling. New Phytologist 132: 361-373
. Buchanan–Wollaston, V. 1997. The molecular-4 biology of leaf senescence. Journal of Experimental Botany 48: 181-199
. Dhindsa R.S., Plumb-Dhinds D., and Thorpe T.A.-6 1981. Leaf senescence correlated with increased levels of membrane permeability and lipid peroxidation and decreased levels of superoxide dismutase and catalase. Journal of Experimental Botany 32: 93-101
Mattock J (1998) The rose and its heritage. In:-15 Botanica’s Roses, The Encyclopedia of Roses. Pp. 24-
Ahmadi N, Mibus H and Serek M (2008) Isolation of an ethylene induced putative nucleotide laccase miniature roses (Rosa hybrida L.). Plant Growt Regulation. 27: 320-330
. Taiz L and Zeiger E (2006) Ethylene: The Gaseous - 20Hormone. In: Plant Physiology. Sinauer Assoc. Sunderland, MA. Pp. 571-591
Müller, R., A. S. Anderson and M. S. Serek. 1998. Differences in display life of miniature potted roses (Rosa hybrida L.). Sci. Hort. 76: 59-71.
Barth C., Tullio M., and Conklin P.L. 2006. The role of ascorbic acid in the control of flowering time and the onset of senescence. Journal of Experimental Botany 57: 1657-1665.
Nowak, J. and R. M. Rudniki. 1990. Post harvest Handling of tuberose. Acta Hort. 261:313-317.
Nowak, J. and R.M. Rudnicki. 1990. Postharvest Handling and Storage of Cut Flowers, Florist Greens and Potted Plants. Timber Press, Portland, Oregon, USA, 210 p.
Mortazavi, N., P. Naderi, A. Khalighi, M. Babalar and H. Allizadeh. 2007. The effect of cytokinin and calcium on cut flower quality in rose cv. Illona. J. Food. Agriculcure. Enviroment. Vol.5(3&4): 311-313.
Conway. W. S. 1987. The effect of Postharvest Infiltration of Calcium, Mangnesium - or Strontium on decay, Firmness and Respiration of Apples. Journal of American
Society of Horticultural Science 97: 437-9.
Fallahi, E. Conway S. W., Hickeyk. D. and Sams, C. E. 1997. The role of Calcium - and Nitrogen in postharvest quality and disease resistance of apples. Department
of Plant and Soil Science. Idaho University, Idaho, USA. HortScience 32 (5): 831-835.
Huang, K. L., Liao, L. J., Shen, R. S., Chen, W. S., and Lin, Y. H. 2002. The-119
synergetic effect of Maleic Hydrazide (1.2-dihydro-3,6-pyridazinedione) and Sucrose on vase life of cut roses. Australian Journal of Experimental Agriculture
42: 637-641.
Rezvanipour, S. and M. Osfori. 2009. Effect of antimicrobial compounds on - 120
postharvest flower longevity of rose cut flower (Rosa hybrida L.). In: Pp. 996-998.
Proceedings of 6th Iranian Horticultural Science Congress. Iran.
Van Doorn, W. G. and Cruz., P. 2000. Evidence for a wounding-induced-121
xylem occlusion in stems of cut chrysanthemum flowers. Postharvest Biology
Technolog 19: 73-83.
Mehran, A., D. G. Hossein and A. Tehranifar. 2008. Effects of pre-harvest calcium fertilization on vase life of rose cut flowers cv. Alexander. Acta Hort. 804: 215-218.
Michalczuk, B., D. M. Goszczynska, R. M. Rudnicki and A. H. Halevy. 1989. Calcium promotes longevity and bud opening in cut rose flowers. Isr. J. Bot. 38: 209-215
Starkey, R. K. and A. R. Pedersen. 1997. Increased levels of calcium in the nutrient solution improve the postharvest life of potted rose. J. Am. Soc. Hort. Sci. 122: 863-868.
De Capdeville, G., L.A. Maffia, F.L. Finger and U.G. Batista. 2003. Gray mold severity and vase life of rose buds after pulsing with citric acid, salicylic acid, calcium sulfate, sucrose and silver thiosulfate. Fitopatol. Bras. 28(4):156-197.
Wilkins, H.F. 1973. Introduction to the Workshop: Post-harvest Physiology of Floral Crops. Hort. Sci. 8: 2-12.
Ezhilmanthi K, Singh VP, Arora A and Sairam RK (2007) Effect of 5-sulfosalicylic acid on antioxidant activity in relation to vase life of Gladiolus cut flowers. Plant Growth Regul. 51: 99-108.
Guy, L., Joan, L., Huber, A. & Steven, C. Huber. (1992). Sucrose phosphate synthase and sucrose accumulation at low temperature. Plant Physiology, 100, 502-508
Klessig, D. F. & Malamy, J. (1994). The salicylic acid signal in plants. Plant Mo1ecular Biology, 26, 1439-1458.