فهرست:
صفحه
چکیده. 1
مقدمه. 2
بررسی منابع. 8
2-1- طبقه بندی بلدرچین. 9
2-2- تاریخچه اهلی کردن بلدرچین ژاپنی.. 10
2-3- پراکندگی و محل زیست.. 11
2-4- ویژگیهای عمومی بلدرچین. 11
2-5- اندازه و طول عمر بلدرچین. 12
2-6- افزودنیهای غذایی غیر مغذی. 12
2-6-1- محرک رشد. 12
2-7-راههای استفاده از دارو. 13
2-7-1- درمان با آب.. 13
2-7- 2-درمان همراه غذا 14
2-7-3- درمان به وسیله تزریق.. 14
2-7-4- درمان توسط آئروسل.. 14
2-8- بررسیهای انجام شده در زمینه استفاده بیش از حد دارو. 15
2-9- مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها در پرورش صنعتی دام و طیور 16
2-10- باقی ماندههای دارویی.. 17
2-11- باقی ماندههای دارویی در محصولات دامی خطر جدی سلامت انسان. 18
2-12- تاریخچه استفاده از گیاهان دارویی.. 18
2-12-1- نقشهای گیاهان دارویی و بر خورد با آنها 19
2-13-مواد موجود در گیاهان دارویی.. 20
2-13-1- آلکالوئیدها 20
2-13- 2-گلوکوزیدها 21
2-13-3- ساپونین ها 22
2-13-4- مواد تلخ.. 23
2-13-5- تانن ها 23
2-14- سیاهدانه. 23
2-14-1- معرفی سیاهدانه. 23
2-14-2- گیاه شناسی.. 24
2-14-3- مصارف طبی و سنتی سیاهدانه. 25
2-14-4-استانداردهای بذری. 26
2-14-5- ارزش غذایی.. 26
2-14-6- ترکیبات.. 26
2-14-7- ماده مؤثره. 27
2-14-8-خواص دارویی.. 27
2-14-9- اکولوژی. 27
2-15- کلیاتی در مورد سیستم ایمنی.. 28
2-15-1- لزوم تقویت سیستم ایمنی.. 30
2-16-نقش سیاهدانه در سیستم ایمنی.. 30
2-17- مطالعات انجام شده روی سیاهدانه. 31
مواد و روشها 34
3-1- زمان و محل آزمایش... 35
3-2- آماده سازی سالن. 35
3-3-خرید مواد خوراکی و تنظیم جیرهها 36
3-4- بلدرچینهای مورد آزمایش... 37
3-5- اقدامات انجام شده در روز ورود بلدرچینهای یک روزه. 37
3-6- مدیریت پرورش و تغذیه. 38
3-6-1-برنامه نوری، دما و رطوبت سالن. 38
3-7- فراسنجههای اندازه گیری شده. 38
3-7-1- خوراک مصرفی.. 39
3-7-2- افزایش وزن. 39
3-7-3- ضریب تبدیل غذایی.. 40
3-7-4- صفات لاشه. 40
3-7-5-اندازه گیری فاکتورهای خونی.. 40
3-7-5-1- اندازهگیری متابولیتهای سرم. 41
3-7-5-2-اندازهگیری غلظت هموگلوبین خون. 42
3-7-5-3- هماتوکریت.. 42
3-7-5-4- شمارش گلبولهای قرمز خون. 43
3-7-6 - روش انجام تیتر آنتی بادی SRBC.. 43
3-8- مدل آماری و تجزیه و تحلیل آماری دادهها 44
نتایج.. 45
4-1- صفات عملکرد 46
4-1-1- مصرف خوراک هفتگی.. 46
4-1-2- افزایش وزن هفتگی.. 46
4-1-3- ضریب تبدیل غذایی.. 48
4-2- پارامترهای بیوشیمیایی اندازه گیری شده سرم خون و فاکتورهای خونی.. 51
4-3- بازده و وزن نسبی اجزای لاشه (28 روزگی) 54
4-4- بازده و وزن نسبی اجزای لاشه (42 روزگی) 55
4-9- SRBC.. 56
بحث و نتیجه گیری. 58
5-1- صفات عملکرد 59
5-1-1- مصرف خوراک... 59
5-1-2- افزایش وزن. 59
5-1-3- ضریب تبدیل غذایی.. 60
5-2- پارامترهای بیوشیمیایی اندازه گیری شده سرم خون و فاکتورهای خونی.. 61
5-2-1- کلسترول، تری گلیسرید، 61
5-2-2 LDL، VLDL، HDL. 62
5-2-3- آلبومین و پروتئین تام. 62
5-2-4- گلبولهای قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت.. 63
5-3- بازده و وزن نسبی اجزای لاشه. 64
5-5- SRBC.. 64
5-6- نتیجه گیری. 65
5-7-پیشنهادات.. 66
منابع و مأخذ: 67
چکیده انگلیسی.. 76
منبع:
- اکبری، م. (1387 ). اثر ویتامین های A و E و عنصر روی و پروبیوتیک ها در تغذیه و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی. رسالهی دکترای تخصصی تغذیهی طیور. دانشکدهی کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد.
2- امامی میبدی، م. ع. ع. سمیع، م. مرادی شهر بابک، و. ع. ا. دهقانپور. (1380). ترکیب پذیری صفات وزن زنده و لاشه در سویههای بلدرچین وارداتی، اولین سمینار اصلاح نژاد کشور. صفحه 292- 89.
3- امامی میبدی، م. ع. (1372). پرورش بلدرچین در بنگلادش. مجله پژوهش و سازندگی. 30: 134-132.
4- بیگی بندر آبادی، م. و. کلانتری، م. (1385). تأثیر استفاده از چهار گیاه دارویی (گزنه، شنبلیله، مریم گلی و وسعه) بر عملکرد مرغهای تخمگذار. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم.
5- پور رضا، ج. صادقی، ق. و. مهری، م. (1385). تغذیه مرغ. اصفهان: انتشارات ارکان دانش. (تا لیف) 672 ص.
6- زهری، م. (1382) . پرورش طیور گوشتی، موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران (چاپ یازدهم).
7- شریفی، م. شمس شرق، م. دستار، ب. حسنی، س. (1389) . تأثیر سطوح مختلف مکمل سین بیوتیک بر عملکرد و برخی از پارامترهای خونی در بلدرچین ژاپنی. چهارمین کنگره علوم دامی.
8- شکوهمند، م. (1387). پرورش بلدرچین، تهران: انتشارات نور بخش160 ص (تالیف).
9- صعام شریعت، س. ه. (1383). گزیده گیاهان دارویی. انتشارات مانی.
10- عسگری، ص. هلالات، ع. دیانی، ن. و. قنادی، ع. (1378). اثر سیاهدانه بر فاکتورهای هماتولوژیک در خرگوشهای تحت رژیم معمولی و پرکلسترول. فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. جلد 24 شماره 1 ص 66-73 .
11- گلیان، الف؛ و. سالار معینی، م. (1378). تغذیه طیور. واحد آموزش و پژوهش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر
12- لیلوی، ه. و. رعایایی، م. (1381 ). ایمنی شناسی. انتشارات سایه هور194 ص (تالیف).
13- نجف پور نوایی، م. (1373). مطالبی پیرامون گیاه دارویی شنبلیله. انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
14- وجدانی، ح. (1381). گیاهان دارویی و کاربرد آنها در دامپزشکی و دامپروری. مجله دامدار، سال یازدهم، شماره 145 ص 12- 10.
15- وجدانی، ح. (1380). بررسی تولید و صادرات گیاهان دارویی ایران ارائه شده در همایش ملی گیاهان دارویی ایران، کرج، موسسه تحقیقات جنگلهای و مراتع کشور.
16- هاشم پور، ف. پرورش بلدرچین، پایان نامه برای دریافت درجه دکترای دامپزشکی از دانشگاه تهران.
17- یگانه پرست، م. و. م. ترابی، و. سلیمانی فر، ع. (1385). بررسی اثر مخلوط شش گیاه دارویی بر توان تولید گوسالههای نر پرواری. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم.
18- یگانی، م؛ و حاج صادق، ن. (1378) . عوامل محرک رشد در دام و طیور، مرکز نشر سپهر- نیکخواه.
19- Akhondian, J., Kianifar, H., Raoofziaee, M., Moayedpour, A., Toosi, M.B. and Khajedaluee, M. (2011) The effect of thymoquinone on intractable pediatric seizures (pilot study). Epilepsy research, 93, 39-43.
20- Akhtar, M.S., Nasir, Z. and Abid, A.R. (2003) Effect of feeding powdered Nigella sativa L. seeds on poultry egg production and their suitability for human consumption. Veterinarski arhiv, 73, 181-190.
21- Alamer, M.A. and Basiouni, G.F. (2005) Feeding Effects of Fenugreek Seeds Trigonella foenum-graecum L. on Lactation Performance, Some Plasma Constituents and Growth Hormone Level in Goats. Pakistan Journal of Biological Sciences, 8, 1553-1556.
22- Ali, B. and Blunden, G. (2003) Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. Phytotherapy Research, 17, 299-305.
23- Alkofahi, A., Batshoun, R., Owais, W. and Najib, N. (1996) Biological activity of some Jordanian medicinal plant extracts. Fitoterapia, 67, 435-442.
24- Al-Beitawi, N. and El-Ghousein, S. (2008) Effect of feeding different levels of Nigella sativa seeds (Black cumin) on performance, blood constituents and carcass characteristics of broiler chicks. Int. J. Poult. Sci, 7, 715-721.
25- Al-Beitawi, N.A., El-Ghousein, S.S. and Nofal, A.H. (2009) Replacing bacitracin methylene disalicylate by crushed Nigella sativa seeds in broiler rations and its effects on growth, blood constituents and immunity. Livestock Science, 125, 304-307.
26- ALHaj, N.A., Shamsudin, M.N., Alipiah, N.M., Zamri, H.F., Bustamam, A., Ibrahim, S. and Abdullah, R. (2010) Characterization of Nigella sativa L. essential oil-loaded solid lipid nanoparticles. American Journal of Pharmacology and Toxicology, 5, 52.
27- Al- Hader, A., Aqel, M. And Hasan, Z. (1993) Hypoglycemic effects oOf the volatile oil of Nigella sativa. European journal of Pharmacogn, 31, 96-100.
28- Al‐Johar, D., Shinwari, N., Arif, J., Al‐Sanea, N., Jabbar, A.A., El‐Sayed, R.a., Mashhour, A., Billedo, G., El‐Doush, I. and Al‐Saleh, I. (2008) Role of Nigella sativa and a number of its antioxidant constituents towards azoxymethane‐induced genotoxic effects and colon cancer in rats. Phytotherapy Research, 22, 1311-1323.
29- Al-Majed, A.A., Al-Omar, F.A. and Nagi, M.N. (2006) Neuroprotective effects of thymoquinone against transient forebrain ischemia in the rat hippocampus. European journal of pharmacology, 543, 40-47.
30- Aqel, M. and Shaheen, R. (1996) Effects of the volatile oil of Nigella sativa seeds on the uterine smooth muscle of rat and guinea pig. Journal of ethnopharmacology, 52, 23-26.
31- Botnick, I., Xue, W., Bar, E., Ibdah, M., Schwartz, A., Joel, D.M., Lev, E., Fait, A. and Lewinsohn, E. (2012) Distribution of Primary and Specialized Metabolites in Nigella sativa Seeds, a Spice with Vast Traditional and Historical Uses. Molecules, 17, 10159-10177.
32- Bourgou, S., Bettaieb, I., Saidani, M. and Marzouk, B. (2010) Fatty acids, essential oil, and phenolics modifications of black cumin fruit under NaCl stress conditions. Journal of agricultural and food chemistry, 58, 12399-12406.
33- Bourgou, S., Pichette, A., Marzouk, B. and Legault, J. (2010) Bioactivities of black cumin essential oil and its main terpenes from Tunisia. South African Journal of Botany, 76, 210-216.
34- Burits, M. and Bucar, F. (2000) Antioxidant activity of Nigella sativa essential oil. Phytotherapy Research, 14, 323-328.
35- Calderón, C.B., Sabundayo, B.P., Schwalbe, R., Steele-Moore, L. and Goodwin, A. (2007) Antimicrobial classifications: drugs for bugs. Antimicrobial Susceptibility Testing Protocols, 7.
36- Canan, B. Ş., Özgür, K. M., Kuddusi, E. , and Hilal, Ü. (2009) Effect of feeding Nigella sativa oil on laying hen performance,cholesterol and some proteins ratio of egg yolk and Escherichia coli count in fecesArch.Geflügelk. 73 (3). S. 167–172, ISSN 0003-9098.
37- Chaieb, K., Kouidhi, B., Jrah, H., Mahdouani, K. and Bakhrouf, A. (2011) Antibacterial activity of Thymoquinone, an active principle of Nigella sativa and its potency to prevent bacterial biofilm formation. BMC complementary and alternative medicine, 11, 29.
38- Choct, M. (2001) Alternatives to in-feed antibiotics in monogastric animal industry. ASA Technical Bulletin. AN, 30.
39- David, RW., Omar, A.G. And Peter, A.C. (1998) In vitro antitumor activity of some crude and purified components of black seed Nigella Sativa. Antimicrobial agents and chemotherapy, 18, 1527-3.
40- Denli, M., Okan, F. and Celik, K. (2003) Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pak. J. Nutr, 2, 89-91.
41- El-Fatatry, H. (1975) Isolation and structure assignment of an antimicrobial principle from the volatile oil of Nigella sativa L. seeds. Die Pharmazie, 30, 109-111.
42- Fararh, K., Atoji, Y., Shimizu, Y., Shiina, T., Nikami, H. and Takewaki, T. (2004) Mechanisms of the hypoglycaemic and immunopotentiating effects of Nigella sativa L. oil in streptozotocin-induced diabetic hamsters. Research in veterinary science, 77, 123-129.
43- Ferdous, A., Islam, S., Ahsan, M., Hasan, C. and Ahmed, Z. (1992) In vitro antibacterial activity of the volatile oil of Nigella sativa seeds against multiple drug‐resistant isolates of Shigella spp. and isolates of Vibrio cholerae and Escherichia coli. Phytotherapy Research, 6, 137-140.
44- Ghamarnia, H., Jalili, Z. and Daichin, S. (2012) The effects of saline irrigation water on different components of black cumin (Nigella sativa L.). International Journal of AgriScience, 2, 915-922.
45- Ghosheh, O.A., Houdi, A.A. and Crooks, P.A. (1999) High performance liquid chromatographic analysis of the pharmacologically active quinones and related compounds in the oil of the black seed (Nigella sativa L). Journal of pharmaceutical and biomedical analysis, 19, 757-762.
46- Gill, M., Simjee, S., Al-Hattawi, K., Robertson, B., Easmon, C. and Ison, C. (1998) Gonococcal Resistance to β-Lactams and Tetracycline Involves Mutation in Loop 3 of the Porin Encoded at thepenB Locus. Antimicrobial agents and chemotherapy, 42, 2799-2803.
47- Gillor, O., Kirkup, B.C. and Riley, M.A. (2004) Colicins and microcins: the next generation antimicrobials. Advances in applied microbiology, 54, 129-146.
48- Gillor, O., Nigro, L.M. and Riley, M.A. (2005) Genetically engineered bacteriocins and their potential as the next generation of antimicrobials. Current pharmaceutical design, 11, 1067-1075.
49- Guler, T., Dalkilic, B., Ertas, O. and Ciftci, M. (2006) The effect of dietary black cumin seeds (Nigella sativa L.) on the performance of broilers. ASIAN AUSTRALASIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCES, 19, 425.
50- Gurung, R.L., Lim, S.N., Khaw, A.K., Soon, J.F.F., Shenoy, K., Ali, S.M., Jayapal, M., Sethu, S., Baskar, R. and Hande, M.P. (2010) Thymoquinone induces telomere shortening, DNA damage and apoptosis in human glioblastoma cells. PLoS One, 5, e12124.
51- Hanafy, M. and Hatem, M. (1991) Studies on the antimicrobial activity of Nigella sativa seed (black cumin). Journal of ethnopharmacology, 34, 275-278.
52- Hawkey, P. (2008) The growing burden of antimicrobial resistance. Journal of antimicrobial chemotherapy, 62, i1-i9.
53- Houghton, P.J., Zarka, R., de las Heras, B. and Hoult, J. (1995) Fixed oil of Nigella sativa and derived thymoquinone inhibit eicosanoid generation in leukocytes and membrane lipid peroxidation. Planta medica, 61, 33-36.
54- Ibrahim, A.S., Edwards, J.E., Fu, Y. and Spellberg, B. (2006) Deferiprone iron chelation as a novel therapy for experimental mucormycosis. Journal of antimicrobial chemotherapy, 58, 1070-1073.
55- Iqbal, M.S., Nadeem, S., Mehboob, S., Ghafoor, A., Rajoka, M.I., Qureshi, A.S. and Niaz, B. (2011) Exploration of genotype specific fingerprinting of Nigella sativa L. using RAPD markers. Turk J Agric For, 35, 569-578.
56- Jabeen, R., Iftikhar, T., Mengal, T. and Khattak, M.I. (2012) A comparative chromosomal count and morphological karyotyping of three indigenous cultivars of kalongi (Nigella Sativa) . Pakistan Journal of botany, 44, 1007-1012.
57- Jawale, M., Zanzad, A., Kukde, R. and Kambale, R. (2006) Effect of partial replacement of maize by orange pomace supplemented with enzymes in broilers. Journal of Bombay Veterinary College, 14, 28-30.
58- Jrah Harzallah, H., Kouidhi, B., Flamini, G., Bakhrouf, A. and Mahjoub, T. (2011) Chemical composition, antimicrobial potential against cariogenic bacteria and cytotoxic activity of Tunisian Nigella sativa essential oil and thymoquinone. Food Chemistry, 129, 1469-1474.
59- Katie, T. (1998) Keeping quail. A guide to domestic and commercial management third edition .Published by broadleys publishing company.
50- Kaviarasan, S., Vijayalakshmi, K. and Anuradha, C. (2004) Polyphenol-rich extract of fenugreek seeds protect erythrocytes from oxidative damage. Plant Foods for Human Nutrition, 59, 143-147.
61- Khanna, T., Zaidi, F.A ., And Dandiya, P.,C. (1993) CNS And Analgesic Studies On Nigella Sativa. Fitoterapia , 64, 407-10.
62- Landsberg, H. (1949) Prelude to the discovery of penicillin. Isis, 40, 225-227.
63- Lee, K.-W., Everts, H., Kappert, H., Yeom, K.-H. and Beynen, A. (2003) Dietary carvacrol lowers body weight gain but improves feed conversion in female broiler chickens. The Journal of Applied Poultry Research, 12, 394-399.
64- Losso, J.N., Bawadi, H.A. and Chintalapati, M. (2011) Inhibition of the formation of advanced glycation end products by thymoquinone. Food Chemistry, 128, 55-61.
65- Lucey, D.R., Clerici, M. and Shearer, G.M. (1996) Type 1 and type 2 cytokine dysregulation in human infectious, neoplastic, and inflammatory diseases. Clinical microbiology reviews, 9, 532-562.
66- Magdy, M.-A., Hanan, E.-A. and Nabila, E.-M. (2012) Thymoquinone: Novel gastroprotective mechanisms. European journal of pharmacology.
67- Mahmmoud, Y.A. and Christensen, S.B. (2011) Oleic and linoleic acids are active principles in Nigella sativa and stabilize an E sub 2 sub P conformation of the Na, K-ATPase. Fatty acids differentially regulate cardiac glycoside interaction with the pump. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Biomembranes, 1808, 2413-2420.
68- Marshall, C., Lessard, I., Park, I.-S. and Wright, G. (1998) Glycopeptide antibiotic resistance genes in glycopeptide-producing organisms. Antimicrobial agents and chemotherapy, 42, 2215-2220.
69- Midilli, M., Tuncar, S. D. (2001) The Effects Of Enzyme And Probiotic Supplementation To Diets On Broiler Performance. Turkey. Journal of ethnopharmacology, 6, 895-903.
70- Miraghaee, S.S., Heidary, B., Almasi, H., Shabani, A., Elahi, M. and Nia, M.H.M. (2011) The effects of Nigella sativa powder (black seed) and Echinacea purpurea (L.) Moench extract on performance, some blood biochemical and hematological parameters in broiler chickens. African Journal of Biotechnology, 10, 19249-19254.
71- Morikawa, T., Xu, F., Ninomiya, K., Matsuda, H. and Yoshikawa, M. (2004) Nigellamines A 3, A 4, A 5, and C, new dolabellane-type diterpene alkaloids, with lipid metabolism-promoting activities from the Egyptian medicinal food black cumin. Chemical and pharmaceutical bulletin, 52, 494-497.
72- Nasir, Z. and Grashorn, M. (2010) Effects of Echinacea purpurea and Nigella sativa supplementation on broiler performance, carcass and meat quality. Journal of Animal and Feed Sciences, 19, 94-104.
73- Naz, H. (2011) Nigella sativa: the miraculous herb. Pakistan Journal of Biochemistry and Molecular Biology (PJBMB), 44.
74- Norozpoor, G. and Rezvani Moghaddam, P. (2007) Effect Of Different Irrigation Intervals And Plant Density On Oil Yield And Essences Percentage Of Black Cumin (Nigella Sativa). Pajouhesh And Sazandegi, 19.
75- Okan, F., Denli, M., and Uluocak, A., N. (2004) Effect of dietary supplementation of herb essential oils on the growth performance, carcass and intestinal characteristics of quail (Coturnix coturnix japonica). South African Journal of Animal Science, 34 , 174_179.
76- Paramasivam, A., Sambantham, S., Shabnam, J., Raghunandhakumar, S., Anandan, B., Rajiv, R., Vijayashree Priyadharsini, J. and Jayaraman, G. (2012) Anti-cancer effects of thymoquinone in mouse neuroblastoma (Neuro-2a) cells through caspase-3 activation with down-regulation of XIAP. Toxicology letters, 213, 151-159.
77- Pirotta, M.V. and Garland, S.M. (2006) Genital Candida species detected in samples from women in Melbourne, Australia, before and after treatment with antibiotics. Journal of clinical microbiology, 44, 3213-3217.
78- Ramadan, M.F. (2013) Healthy blends of high linoleic sunflower oil with selected cold pressed oils: functionality, stability and antioxidative characteristics. industrial crops and products, 43, 65-72.
79- Ramadan, M.F. and Morsel, J.-T. (2002) Characterization of phospholipid composition of black cumin (Nigella sativa L.) seed oil. Nahrung/Food, 46, 240.
80- Randall, M. and Bolla, G. (2008) Raising Japanese quail. Primefacts, 602, 1-5.
81- Rchid, H., Chevassus, H., Nmila, R., Guiral, C., Petit, P., Chokaïri, M. and Sauvaire, Y. (2004) Nigella sativa seed extracts enhance glucose‐induced insulin release from rat‐isolated Langerhans islets. Fundamental & clinical pharmacology, 18, 525-529.
82- Rezvani Moghadam, P. and Ahmad Zadeh Motlagh, M. (2007) Effect of sowing date plant density on yield and yield components black cumin (Nigella sativa) in islamabad -ghayein. Pajouhesh-va-sazandegi.
83- Sabuncu, E., David, J., Bernède-Bauduin, C., Pépin, S., Leroy, M., Boëlle, P.-Y., Watier, L. and Guillemot, D. (2009) Significant reduction of antibiotic use in the community after a nationwide campaign in France, 2002–2007. PLoS medicine, 6, e1000084.
84- Saha, A. and Datta, A.K. (2008) Black cumin (Nigella sativa L.)-a model plant for cytogenetical studies. Plant Archives, 8, 1-5.
85- Salih, B., Sipahi, T. and Dönmez, E.O. (2009) Ancient nigella seeds from Boyalı Höyük in north-central Turkey. Journal of ethnopharmacology, 124, 416-420.
86- Scholz, M., Lipinski, M., Leupold, M., Luftmann, H., Harig, L., Ofir, R., Fischer, R., Prüfer, D. and Müller, K.J. (2009) Methyl jasmonate induced accumulation of kalopanaxsaponin I in Nigella sativa. Phytochemistry, 70, 517-522.
87- Shah, S. and Ahmad, I. (2006) Effect of gibberellic acid spray on growth, nutrient uptake and yield attributes during various growth stages of black cumin (Nigella sativa L.). Asian Journal of Plant Sciences, 5.
88- Shewita, R. S., Taha, A. E. (2011) Effect of dietary supplementation of different levels of black seed (Nigella Sativa L) on growth performance, immunological, hematological and carcass parameters of broiler chicks. World academy of science, Engineering and technology 77.
89- Slama, T.G., Amin, A., Brunton, S.A., File Jr, T.M., Milkovich, G., Rodvold, K.A., Sahm, D.F., Varon, J. and Weiland Jr, D. (2005) A clinician’s guide to the appropriate and accurate use of antibiotics: the Council for Appropriate and Rational Antibiotic Therapy (CARAT) criteria. The American journal of medicine, 118, 1-6.
90- Swamy, S. and Tan, B. (2000) Cytotoxic and immunopotentiating effects of ethanolic extract of Nigella sativa L. seeds. Journal of ethnopharmacology, 70, 1-7.
91- Toghyani, M., Toghyani, M., Gheisari, A., Ghalamkari, G. and Mohammadrezaei, M. (2010) Growth performance, serum biochemistry and blood hematology of broiler chicks fed different levels of black seed( Nigellasativa) and peppermint (Mentha piperita). Livestock Science, 129, 173-178.
92- Tuluce, Y., Özkol, H., Sogut, B., Çelik, I. (2009). Effects of Nigella sativa L. on Lipid Peroxidation and Reduced Glutathione Levels in Erythrocytes of Broiler Chickens. Cell membranes and free radical research.95-99.
93- Umar, S., Zargan, J., Umar, K., Ahmad, S., Katiyar, C.K. and Khan, H.A. (2012) Modulation of the oxidative stress and inflammatory cytokine response by thymoquinone in the collagen induced arthritis in Wistar rats. Chemico-Biological Interactions, 197, 40-46.
94- Venkatachallam, S.K.T., Pattekhan, H., Divakar, S. and Kadimi, U.S. (2010) Chemical composition of Nigella sativa L. seed extracts obtained by supercritical carbon dioxide. Journal of food science and technology, 47, 598-605.
95- Yalçın, S., Uzunoğlu, K., Duyum, H. and Eltan, Ö. (2012) Effects of dietary yeast autolysate (Saccharomyces cerevisiae) and black cumin seed( Nigella sativa L.) on performance, egg traits, some blood characteristics and antibody production of laying hens. Livestock Science, 145, 13-20.