فهرست:
چکیده. 1
فصل اول. 2
مقدمه وکلیّات.. 2
مقدمه: 3
1-کلیات.. 4
1-1: پیشینه کشت و کار توتون در جهان و ایران. 4
1-1-1 : پیشینه کشت و کار در جهان. 4
1 1-2 : پیشینه کشت و کار در ایران. 4
1 1-3 : سطح زیر کشت و مقدار تولید توتون در جهان و ایران. 5
1 1-4: اهمیت اقتصادی توتون. 5
1-2: مشخصات گیاهشناسی توتون. 9
1-2-1: مشخصات زیر جنس پتونیویدس ( ( Nicotiana Petunioides. 10
1-2-2 : مشخصات زیر جنس روستیکا ( Nicotiana Rustica ) 10
1-2-3 : مشخصات زیر جنس تاباکوم ( Nicotiana Tabacum ) 11
1-3 : طبقه بندی غیربوتانیکی (صنعتی) 12
1-4: مشخصات مرفولوژیکی و گیاه شناسی توتون. 14
1-4-1 : برگ... 14
1-4-2 : گل.. 15
1-5: درجه حرارت و آب و هوای عمومی.. 15
1-6 : مفهوم کلی کیفیت برگ توتون. 16
1-6-1: ویژگیهای فیزیکی شامل.. 17
1-6-2 : ویژگیهای شیمیایی.. 17
1-6-3 : ویژگیهای فیزیکی برگ... 17
1-7 : عطر توتون ( aroma )یا بوی توتون ( odor ) 20
1-7-1 : مزه یا طعم ( taste ) 21
1-7-2 : عطر و طعم ( Flavour ) 21
1-8: ویژگی های شیمیایی توتون. 21
1-8-1: آب.. 21
1-8-2 : مواد خشک و خاکستر. 22
1-8-3 : ترکیبات معدنی.. 23
1-8-4 : ترکیبهای آلی: کربوهیدراتها 24
1-8-5 : سلولز و لیگنین. 24
1-8-6 : همی سلولز. 24
1-8-7 : ترکیبهای ازتی(nitrogenous compunds) 25
1-8-8: ازت: کل (total nitrogen) 25
1-8-9: پروتئین ها 25
1-8-10 : ازت آلفل آمین. 25
1-8-11: آلکالوئیدها 25
1-8-12: بازهای فرار کل ( tvb) total volatile basis. 26
1-9: توزیع نیکوتین در سطح برگ... 26
1-9-1: اترهای نفتی قابل استخراج.. 26
1-10: عوامل مختلفی که بر کیفیت برگ توتون موثرند. 27
1-11: انواع توتون و محل برگ روی ساقه. 27
1-12: اثر عوامل محیطی و زراعی مؤثر برروی کیفیت برگ توتون. 29
1-12-1: تأثیر آب و هوا 29
1-12-2: تأثیر مواد غذایی روی کیفیت برگ توتون. 30
1-12-3 : فسفر. 31
1-12-4: پتاسیم.. 31
1-12-5: گلزنی و کنترل جوانههای جانبی روی کیفیّت توتون برگ... 31
1-12-6 : کلر. 31
1-13 : نقش عوامل زراعی روی کیفیت برگ توتون. 32
1-14 : آماده سازی خاک برای کاشت توتون. 32
1-15: کنترل جوانه های جانبی.. 33
1-16 : برداشت، عمل آوری، جور و دسته بندی و خرید توتون ویرجینیا 36
1161: اصول برداشت توتون ویرجینیا: 36
1 16 2: علایم رسیدگی برگ های ویرجینیا: 37
1163 : زمان برداشت و عملیات سوزن زنی و یا کاست زنی: (Racking ) 37
1 17 : عمل آوری توتون ویرجینیا: 39
1171: تأسیسات عمل آوری: 39
117 2 : گرمخانه سنتی: 39
1173 : گرمخانه نیمه مدرن: 39
117 4 : گرمخانه مدرن: 39
فصل دوم. 41
بررسی منابع. 41
2-1-عملکرد و اجزای عملکرد گیاه توتون. 42
2-2- خصوصیات کیفی برگها 42
2-6-1- چین.. 43
2-6-2- رسیدگی برگ و برداشت.. 44
فصل سوم. 48
مواد و روشها 48
3-1. مشخصات محل اجرای آزمایش... 49
3-2- اطلاعات هواشناسی منطقه آزمایش... 49
3-3-خصوصیات خاک محل انجام آزمایش... 51
3-4- طرح آزمایشی.. 52
3-5-نحوه اجرای آزمایش... 52
3-6 روش نمونه برداری. 53
3-7- خصوصیات مورد بررسی.. 53
3-7-1- تعداد برگ کل.. 53
3 - 7-2- تعداد برگ مورد استفاده در صنعت تجاری. 53
3-7-3- قطر ساقه. 53
3-7-4- ارتفاع بوته. 53
3-7-5-تاریخ گلدهی.. 53
3-7-6- طول وعرض پا برگ... 54
3-7-7-طول و عرض کمر برگ... 54
3-7-8- طول وعرض لچه برگ... 54
3-7-9- عملکرد برگ خشک... 54
3-7-10- عملکرد اقتصادی(عملکرد برگ سبز و خشک) 54
3-7-11- میزان عدد SPAD برگها 54
3-8- روشهای اندازه گیری قند احیاء ،نیکوتین،کلر. 55
3-8-1- قند احیاء : 55
3-8-2- نیکوتین.. 55
3-8-3- کلر. 57
3-9-محاسبات آماری. 57
فصل چهارم. 58
نتایج وبحث.. 58
4-1 نتایج وبحث اثر میزان رسیدگی برگ توتون وتعداد چین برداشتی بر خصوصیات مورفولوژیکی گیاه توتون به شرح زیر می باشد. 59
4-1-1 تعداد برگ قابل برداشت.. 59
4-1-2 طول برگ توتون. 59
4-1-3 عرض برگ توتون. 60
4-1-4- قطر ساقه توتون. 60
4-1-5- ارتفاع ساقه توتون. 61
4-1-6- سطح برگ توتون. 61
4-2- اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی بر وزن تر برگ توتون. 64
4-3 اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی بر وزن خشک برگ توتون(عملکرد) 65
4-4 اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی بر قیمت متوسط یک کیلوگرم توتون خشک 66
4-5 اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی برعملکرد اقتصادی. 67
4-6 صفات کیفی.. 71
4-6-1 اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی برمقدار نیکوتین برگ توتون. 71
4-6-2 اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی برمقدار قند برگ توتون. 72
4-6-3 اثر میزان رسیدگی برگ توتون و چین برداشتی بر عدد SPAD پا برگ گیاه توتون 73
پیشنهادات.. 78
منابع. 79
فهرست منابع: 80
منبع:
1-آهی فر، ح. 1367. بوتانیک توتون و مشخصات توتونهای ایران .گزارش علمی مرکز تحقیقات و بررسیهای علمی شرکت دخانیات ایران.
2- آهی فر، ح . 1376. مقایسه خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و عملکرد کمی و کیفی دوهیبرید استابل با واریته های تیکلاک و ترابوزان. کارنامه پژوهشی انستیتو تحقیقات توتون تیرتاش، شرکت دخانیات ایران، 26 – 16.
3- امامی ،ف 1381.از بذر تا دود ،مرکز تحقیقات توتون ارومیه
4- اوانز، ای. تی. 1377. تکامل، سازگاری و عملکرد گیاهان زراعی. رحیمیان، ح.؛ ع. کوچکی و الف. زند. نشر آموزش کشاورزی. 495 صفحه
5-پیری ،م.1376. سرزنی و کنترل جوانه جانبی .نشریه آموزشی وترویجی شرکت دخانیات ایران
6-خدابنده، ن. 1376. زراعت گیاهان صنعتی. مرکز نشر سپهر
7-خواجه پور.1385.گیاهان صنعتی.انتشارات جهاد دانشگاهی صنعتی اصفهان.چاپ دوم. صفحه564
8-رستمی، م. 1376. اثرات مقادیر ازت بر عملکرد و کیفیت دو رقم توتون بارلی. پایان نامه
9-رنجبر،م،1384زراعت توتون نشریه مرکز تحقیقات توتون رشت
10-سازگار، پ. 1370الف. درآمدی بر مصرف سیگارت درایران. گزارش علمی مرکز تحقیقات و بررسیهای علمی شرکت دخانیات ایران.
11-سازگار ، پ. 1370ب.شیمی توتون . گزارش علمی مرکز تحقیقات و بررسیهای علمی شرکت دخانیات ایران کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران
12-شعاعی دیلمی، م و ر. هنر نژاد. 1374. بررسی خصوصیات ژنتیکی و قابلیت ترکیب پذیری ارقام توتون ویرجینیا. کارنامه پژوهشی مرکز تحقیقات توتون گیلان، شرکت دخانیا ایران، 38-23.
13-صفرزاده ویشکایی، م.ن.، ق. نورمحمدی، الف. مجیدی و ب. ربیعی. 1386. اثر متانول بررشد و عملکرد بادام زمینی، علوم کشاورزی، سال سیزدهم(1): 104-87 .
14-علیزاده .الف 1378 رابطه آب وخاک وگیاه مشهد ،دانشگاه امام رضا(ع)
15-کارنامه آماری .1381 .آمار کشت ،تولید و خرید انواع محصولات کشاورزی دخانی.انتشارات اداره کل امور کشاورزی شرکت دخا نیات.
16-کمیته تحقیق آموزش وترویج .1375 . کشت و عمل آوری توتون ویرجینیا. انتشارات شرکت دخانیات ایران
17- کیا ،ن ومجتبی ،م 1366.تاثیر کنترل کننده پرایم پلاس در مقایسه با سایر کنترل کننده ها .انستیتو تحقیقات توتون تیر تاش
18-متشرع زاده،ب وملکوتی ،م 1379 آشنایی با روش وزمان مصرف کود های شیمیایی جدید ساخت داخل کشور نشریه فنی شماره 69 وزارت کشورزی
19-مصباح ،م. 1381 .آفات وبیماریهای توتون ،نشریه ترویجی شماره 4،5 مرکز تحقیقات توتون رشت
20- مصباح ،م1379.آبیاری توتون ،انتشارات مرکز تحقیقات توتون رشت
21- مصباح ،م.1381.کیفیت توتون انتشارات مرکز تحقیقات توتون رشت
22-مصباح ،م.1375.کود توتون .انتشارات مرکز تحقیقات توتون رشت
23-Abanda-Nkpwatt, D., M. Musch, J. Tschiersch, M. Boettne and W. Schwab. 2006. Molecular interaction between Methylobacterium extorquens and seedlings: growth promotion, methanol consumption, and localization of the methanol emission site. J. Exp. Bot. 57(15):4025-4032
24-Albrecht, S.L., C.L. Douglas, E.L. Klepper, P.E. Rasmussen, R.W. Rickman, R.W. Smiley, D.W. Wysocki and D.E. Wilkins. 1995. Effects of foliar methanol application on crop yield. Crop Sci. 35: 1642–1646.
25-Akhusrst,BC,1981 .tobacco Humanities press,NewYork
26-Amthor, J. 2003. Efficiency of lignin biosynthesis: a quantitative analysis. Ann. Bot. 91: 673-695.
27-Amaratha, S. and R. Sinha. 1985. Varietal performance of chewing tobacco at varying Levels of topping under rain feed condition of north Bihar. Tob. Res. 11:1-5.
28-Bacher,C.,Tyndall,G.S.,and Orlando,J.J.,2001: the atmospheric chemistry of glycolaldehyde,J.Atmos. Chemm.39,171-189
29-Billenkamp, N. 1997. Estimation of quantitative genetic parameters inbreeding population of flue–cured tobacco. Coresta 1997, AP.16.
30-Bhattacharya, S., N.C. Bhattacharya, B.B. Bhatnagar. 1985. Effect of ethanol, methanol and acetone on rooting etiolated cuttings of Vigna radiata in presence of sucrose and auxin. Ann. Bot. 55: 143–145.
31-Burns, H.A. and M.S. Mcintosh. 1988. Growth rates and nutrient
concentration in Mari land tobacco. Tob. Sci 32: 82-87
32-Chaplin, J.F. and W.Weeks. 1982. Association between precept total alkaloids and other traits in flue – cured tobacco. Crop. Sci. 16: 416- 418
33-Chen, L.H. and B.K. Huang. 1983. Effects of light intensity and duration on relation ships among leaf area, fresh and dry weight of tobacco leaves. Tob. Sci. 14: 58-62
.
34-Chaubey, C.N., S.K.Mishra. and A.P. Mishra. 1990. Study of variability and path analysis for leaf yield components in hookah tobacco. Tob Res. 16: 47-52.
35-Cossins, E.A. 1987. Folate biochemistry and the metabolism of one-carbon units. In D.D Davies, ed, The Biochemistry of Plants, Vol 11. Academic Press, San Diego, CA, pp. 317-353
.
36-Croftsbrands, S.Y., Y.E. Leygett, T.G. Sutton. and J. L. Sims. 1987.Effect of root system genotype and nitrogen fertility on physiogical differences between burley and flue – cured tobacco. I. single leaf measurements. Crop. Sci, 27: 535- 543.
37-Danesh nameh.Roshd.ir. 2010
38-Devlin, M., P.C. Bhowmik and S.J. Karczmarczyk. 1994. Influence of methanol on plant germination and growth. Plant Growth Regul. Soc. Am. Q. 22: 102– 108.
39-Downie, A., S. Miyazaki, H. Bohnert, P. John, J. Coleman, M. Parry and R. Haslam. 2004. Expression profiling of the response of Arabidopsis thaliana to methanol stimulation. Phytochem. 65: 2305–2316.
40-Farzad p.Mirakhori m.Jami al-ahmadi mTookalo m and Nazeri p 2009 Physiological response of soybean (Glycin max) to foliar application of methanol under different soil moistures, American journal of agricultural and biological sciences 4(4);311-318
41-Fall, R. and A.A. Benson. 1996. Leaf methanol—the simplest natural product from plants. Trends Plant Sci. 1: 296–301.
42-Faver, K.L. and T.J. Gerik. 1996. Foliar-applied methanol effects on cotton(Gossypium hirsutum L.) gas exchange and growth. Field Crops Res. 47: 227–234.
43-Feibert, E.B.G., S.R. James, K.A. Rykbost, A.R. Mitchell and C.C. Shock. 1995. Potato yield and quality not changed by foliar-applied methanol. Hortsci. 30(3): 494-495.
44-Field, T.S., D.W. Lee and N.M. Holbrook. 2001. Why leaves turn red in autumn. The role of anthocyanins in senescing leaves of red-osier dogwood. Plant Physiol. 127, 566–574.
45-Gay et.al 1980.physiological aspects of yield improvement in soybean,argon.J.72:387-391
46-Galbally, E. and W. Kirstine. 2002. The Production of Methanol by Flowering Plants and the Global Cycle of Methanol. J. Atmos. Chem. 43(3): 195-229.
47-Gupoyl, B., E.B. ventura., R.L.Rivera. 1987. Diallel cross and combining ability in burley tobacco. Tob. Sci. 87:240-245.
48-Gout, E., S. Aubert, R. Bligny, F. Rebeille and A.R. Nonomura. 2000. Metabolism of methanol in plant cells. Carbon-13 nuclear magnetic resonance studies. Plant Physiol. 123: 287– 296.
49-Laythen.Davis and Mark,T,Nielsen. 1999.Tobacco,Production, Chemistry and Technology.Blakwell Science.USA
50-Idinoba, M.E., P.A. Idinoba and A.S. Gbadegesin. 2002. Radiation interception and its efficiency for dry matter production in three crop species in the transitional humid zone of Nigeria. Agronomie, 22: 273–281.
51-Ivanova, E.G., N.V. Doronina and Y.A. Trotsenko. 2001. Aerobic methylobacteria are capable of synthesizing auxins. Microbiol. 70:392–397.
52-Karczmarczyk S.J., R. Devlin and M. Zbieć. 1995. Influence of
methanol on winter rape seedlings. Acta Agrobotanica 48 (2), 37-42.
53-Kotzabasis, K., A. Hatziathanasiou, M.V. Bengoa-Ruigomez, M. Kentouri and P. Divanach. 1999. Methanol as alternative carbon source for quicker efficient production of the microalgae Chlorella minutissima: role of the concentration and frequence of administration. J. Biotechnol. 70:357– 362.
54-Legg, P.D., D.F.Matzinger and T.J. Man. 1965. Genetic variation and co variation in a Nicotiana Tabacum L. synthetic two generations after synthesis. Crop Sci. 5: 30–33.
55- Liang xiaofang, wang shushing, shen guoming, wang chengdong,chen xiaolei and dong shifeng,1976.the prediction on maturity time of tobacco leaves based on the chlorophyll concentrations and spad values, qingzhou tobacco research institute of cntc. Qingdao 266101.
56-Li, Y., J. Gupta and A.K. Siyumbano.1995. Effect of methanol on soybean photosynthesis and chlorophyll. J. Plant Nutr. 18: 1875–1880.
57-Lindow, S.E. and M.T. Brandl. 2003. Microbiology of the phyllosphere. Appl. Environ. Microbiol. 69: 1875–1883.
58-Madhaiyan,T.S poonguzhali, s.p sundaram and T.sa 2006 .a neww insight into foliar applied methanol influencing phylloplane ethylotrophic dynamics and growwth promotion of cotton and sugarcane env.exp.bot.57;168-179
59-Mackown, C.T. 1994. Labaled–nitrate assimilation and nitrogen-15 export from leaves of burley tobacco. Crop Sci. 31 : 1213-1217.
60- Meiner. G.S. and M.R. Tuker. 1990. Plant analysis as aid in fertilizing tobacco. Filed Crop Abster. 44: 766- 773
61-Marani, A. and Y.Sachs. 1996. Heterosis and combining ability in a diallel cross among nine varieties of oriental tobacco. Crop Sci . 6: 19-22.
62-Madhaiyan, T., S. Poonguzhali, S.P. Sundaram and T. Sa. 2006. A new insight into foliar applied methanol influencing phylloplane ethylotrophic dynamics and growth promotion of cotton (Gossypium hirsutum L.) and sugarcane (Saccharum officinarum L.). Env. Exp. Bot. 57: 168–176.
63-Makhdum, M.I., M.N.A Malik, S.U. Din, F. Ahmad and F.I. Chaudhry. 2002. Physiological response of cotton to methanol foliar application. J. Res. (Sci.) 13: 37–43.
64-Metanol Institute ,Alliance consulting .international,San Digo,California,U.S.A 2008 .
65-Miles,J.D.1975. Ln fiuenece of irrigation of flue cured tobacco in Goorgia
.
66- Methanol Production and Use Chemical Industries.1994
67-Minchy, K.E., K.Marvin, J. R. Ayeock, and S. Mcintosh. 1993. Morphological characteristics associated with lodging of tobacco. Crop Sci. 33: 58-62.
68-Miner, G.S,and sims.J.l.1983.changin fertilisution practices and utilization of added plant nutrients for production of burley and flue cured tobacco
69-Mitreski, M. and K. Aleksoka. 1997. Regression analysis for inheritance of the more important chemical components in some verities of tobacco and their diallel crosses. Tob Sci Abster . 50-50.
70-Nemecek-Marshall, M., R.C MacDonald, J.J Franzen, C.L. Wojciechowski and R. Fall. 1995. Methanol emission from leaves: enzymatic detection of gas-phase methanol and relation of methanol fluxes to stomatal conductance and leaf development. Plant Physiol. 108: 1359–1368.
71-Nonomura, A.M. and A.A. Benson. 1992. The path of carbon in photosynthesis: improved crop yields with methanol. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 89: 9794–9798.
72-Omer, Z.S., R. Tombolini and B. Gerhardson. 2004. Plant colonization by pink-pigmented facultative methylotrophic bacteria (PPFMs). FEMS Microbiol. Ecol. 46:319–326
73-Pandeya, R.S., N. Rosa. and F.H. Wite. 1987. Rapid estimation of some flue–cured tobacco chemical characteristics by infrared–reflectance spectroscopy. Tob Sci. 22: 27–31
74-Papenfus,H.D 1987 . some aspects of stress management in tobacco Rec.