پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR

word 794 KB 32414 90
1393 کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی و زراعت
قیمت قبل:۷۳,۲۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۳۳,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پایان نامه کارشناسی ارشد رشته کشاورزی گرایش اصلاح نباتات

    چکیده

            

    د

     

    تنش شوری پس از تنش خشکی، دومین عامل محدود کننده عملکرد گیاهان زراعی در سطح جهانی است. سورگوم بر اساس تقسیم‌‌‌‌‌‌بندی گیاهان از نظر تحمل به تنش شوری، در کلاس نیمه‌متحمل قرار می‌گیرد و آستانه تحمل به شوری آن 9/4 تا 8/6 دسی‌زیمنس بر متر است. در مرحله رویشی و مراحل اولیه زایشی، بسیارحساس بوده در حالی که در دوره گلدهی و مرحله پر شدن دانه به ترتیب کمترین حساسیت را به تنش شوری دارند. به منظور شناسایی ارقام متحمل به شوری در سورگوم (در مرحله گیاهچه‌ای) و یافتن نشانگر مولکولی  SSRمرتبط با ویژگی‌های تحمل به شوری، این پژوهش در دو آزمایش جداگانه به شرح زیر انجام شد. آزمایش اول به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. فاکتور اول شامل تنش شوری در 4 سطح شاهد (محلول هوگلند)، 5، 10 و 20 دسی‌زیمنس بر متر و فاکتور دوم شامل 10 ژنوتیپ سورگوم (Sor834، Sor1003، Sor1009، Sor1011، Sor857، Sor808، Sor1006، MTS، LTS و HTS) بودند. 20 روز بعد از اعمال تیمارهای شوری وزن خشک ریشه، وزن خشک برگ، طول ساقه، سطح برگ، محتوای پرولین ، قند محلول، سدیم، پتاسیم، منیزیم و کلسیم برگ اندازه‌گیری شدند. برهمکنش شوری و ژنوتیپ برای تمامی صفات در سطح 1 درصد معنی‌دار شد. در شرایط تنش شوری همبستگی فنوتیپی مثبت و معنی­داری در سطح احتمال یک درصد بین وزن خشک برگ با میزان پتاسیم وجود داشت. همبستگی ژنتیکی بین کلسیم با پتاسیم برگ منفی و معنی‌دار و با میزان پرولین و قند مثبت و معنی‌دار بود. وزن خشک برگ بیشترین همبستگی ژنتیکی و فنوتیپی مثبت و معنی‌دار را با پتاسیم برگ در شرایط تنش شوری داشت. گروه‌بندی ژنوتیپ‌ها بر اساس نمودار سه بعدی Yp، Ys و STI ژنوتیپ‌های Sor834، Sor1011، Sor1006 و Sor857 را برای کشت در شرایط شور و غیرشور نشان داد، که با در نظر گرفتن سایر ویژگی‌ها، در مجموع می‌توان ژنوتیپ Sor834 را به عنوان یک ژنوتیپ متحمل به شوری در مرحله گیاهچه‌ای معرفی نمود. نتایج حاصل از شدت تنش نشان داد که صفت نسبت سدیم به پتاسیم با مقدار 96/0 بیشترین تأثیر را از تنش شوری پذیرفت. در آزمایش دوم  از 10 جفت آغازگر ریزماهواره‌ای برای بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ‌های سورگوم استفاده شد. بعد از استخراج DNA و تکثیر قطعات با استفاده از آغازگرهای SSR، نوارهای حاصله امتیازبندی شد. و تجزیه‌های آماری صورت پذیرفت. متوسط محتوای اطلاعات چند شکلی (PIC) برای آغازگرهای مورد ارزیابی برابر 48/0 بود و میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار برای تمامی آغازگرها به ترتیب 29/0 و 39/0 محاسبه شد. تجزیه خوشه‌ای بر اساس داده‌های مولکولی با استفاده از ضریب تشابه جاکارد و روش UPGMA، ارقام سورگوم را در 4 گروه اصلی قرار داد. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه به مؤلفه‌های  اصلی، دو مولفه اول یعنی PCA1 و PCA2 به ترتیب 08/50 و 08/10 (مجموعاً 15/60%) از واریانس کل را توجیه کردند. یعنی نشانگرهای SSR مورد استفاده دارای توزیع نسبتاً مناسبی در سطح ژنوم بوده‌اند. نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک دو تایی حاکی از پیوستگی احتمالی بین الل‌های  ALL1-P6 و  ALL2-P8  با صفات شاخص تحمل به تنش و وزن خشک برگ بودند، که در صورت تأیید نهایی، می‌توان از آنها برای غربال ژنوتیپ‌های متحمل به شوری بهره جست.

    کلمات کلیدی: تجزیه لجستیک، شوری، سورگوم، نشان گر SSR

    اهمیت سورگوم

    سورگوم با نام علمی(Sorghum bicolor L.) ، گیاهی است از گروه C4، یک ساله که از خانواده‌ی غلات می‌باشد(دوگت،[1] 1970). سورگوم گیاهی است کم توقع و پر محصول که حتی در زمینهای فقیر از نظر عناصر غذایی و یا شور و قلیایی کشت می‌گردد، به طوری که از نظر استقامت و قناعت از آن به عنوان شتر گیاهی نام می‌برند (کریمی، 1996). همچنین گیاهی است روز کوتاه، عموماً یکساله، که از قرن‌ها قبل توسط بومی‌های آفریقا، خاور نزدیک و خاورمیانه مورد کشت و کار قرار می‌گرفته است. سورگوم از نظر میزان تولید در بین غلات در درجه پنجم اهمیت بعد از گندم، برنج، ذرت و جو قرار دارد (امام، 1386). سورگوم غله‌ اصلی در آفریقا، هند، قسمت‌هایی از چین، آمریکای مرکزی و جنوبی، استرالیا، آرژانتین و مکزیک می‌باشد. عملکرد دانه آن بسته به شرایط آب و هوایی بسیار متفاوت بوده به‌طوری که بین 3000-300 کیلوگرم در هکتار در بعضی از منابع ذکر گردیده است. توزیع گونه‌های خویشاوند سورگوم زراعی در آفریقا بیانگر اهلی و زراعی شدن این محصول در این قاره است. سورگوم به عنوان غذای اصلی در بسیاری از کشورهای با اقلیم گرم مصرف می‌شود. به‌علاوه از سورگوم برای تولید نشاسته، الکل، قند، دکستروز و روغن خوراکی نیز استفاده می‌شود. دانه‌های سورگوم به صورت مکمل‌های غذایی و تهیه کنسانتره دام و طیور بکار رفته و ساقه و برگ آن نیز جهت تغذیه چهارپایان، تهیه مواد ساختمانی و به عنوان سوخت استفاده می‌گردد (امام، 1386).  به طور کلی تنش‌‌‌‌های محیطی از عوامل مهم محدود کننده عملکرد گیاهان زراعی در سطح جهانی هستند. تنش‌های محیطی با تأثیر بر فرایندهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیک گیاه، باعث کاهش عملکرد گیاه زراعی و در موارد شدیدتر حتی باعث مرگ گیاه می‌گردند. در میان تنشهای غیر زنده، تنش شوری پس از تنش خشکی، دومین عامل محدود کننده عملکرد گیاهان زراعی در سطح جهانی است. بیش از 6 درصد از کل اراضی جهان و قریب به پنجاه درصد از اراضی آبی دنیا دارای مشکل شوری هستند (فلور[2] و همکاران، 1997). یکی از مهمترین مشکلات کشاورزی ایران شوری اراضی است. حدود 10 درصد خاک‌های ایران را خاک‌های شور و سدیمی تشکیل می‌دهند. که پیدایش آنها ممکن است طبیعی بوده، یا به واسطه‌ی توسعه آبیاری و تشدید استفاده از آب همراه با سرعت تبخیر بالا و فعالیت بشری تسریع شود (آبرول[3] و همکاران، 1988). پاسخ گیاهان به تنش شوری متفاوت بوده و به میزان سمیت و پتانسیل اسمزی نمک و مدت زمان تنش بستگی دارد (کومبا [4]و همکاران، 1998). تنش شوری عاملی است که به طور جدی تولید محصولات زراعی را در مناطق مختلف از جمله مناطق خشک و نیمه خشک محدود می‌کند. مساله شوری در اغلب مناطق مورد کشت سورگوم در دنیا مطرح است (تیلور [5]و همکاران، 1975). سورگوم بر اساس تقسیم‌‌‌‌‌‌بندی گیاهان از نظر تحمل به تنش شوری، در کلاس نیمه‌متحمل قرار می‌گیرد و آستانه تحمل به شوری آن 9/4 تا 8/6 دسی‌زیمنس بر متر است. اما در بین ارقام یک گونه زراعی، تحمل به تنش شوری می‌تواند بسیار متفاوت باشد. آثار شوری روی گیاه سورگوم در مراحل مختلف متفاوت است. سورگوم در مرحله رویشی و مراحل اولیه زایشی، بسیارحساس بوده در حالی که در دوره گلدهی و مرحله پر شدن دانه به ترتیب کمترین حساسیت را به تنش شوری دارد. شوری در برخی مواقع روی زمان مراحل رشد گیاهی برخی از غلات تأثیر می‌گذارد، به گونه‌ای که جوانه‌زنی، ظهور خوشه‌ها و گلدهی زودتر اتفاق می‌افتد. این واکنش برای گیاهان گندم، سورگوم و یولاف گزارش شده است (میر محمدی میبدی و قره‌یاضی، 1381). امروزه از نشانگرهای مولکولی به عنوان ابزاری مناسب و مکمل روش‌های کلاسیک برای مکان‌یابی و شناسایی ژن‌های کنترل کننده صفات کمی و برنامه‌های گزینش استفاده می‌شود. شناسایی نشانگرهای مولکولی پیوسته با ژن مورد نظر و مکان یابی آن بر روی کروموزوم یک هدف مهم در اصلاح­نباتات برای همسانه‌سازی ژن‌ها و گزینش به کمک نشانگر است (آریف[6]، 2002). کاربرد روش‌های مولکولی می‌تواند اطلاعات مفیدی را در رابطه با مسائل مربوط به ویژگی‌های تنوع ژنتیکی از قبیل شناخت و اندازه‌گیری تفاوت‌های ترکیبات ژنتیکی، میزان شباهت آنها، میزان و علت تنوع و روابط خویشاوندی بین آنها در اختیار قرار دهد. تنوع می‌تواند در سطح گونه، جمعیت و داخل جمعت (افراد) مورد بررسی قرار گیرند (باقری و همکاران، 1380).  میزان چند شکلی، یکی از ویژگی‌های مهم هر نشانگر می‌باشد که اهمیت نسبی آنرا بیان می‌نماید بعلاوه سودمندی یک نشانگر به تعداد آلل‌ها و فراوانی آنها مربوط می‌شود. از سوی دیگر فراوانی‌های آللی نشان‌دهنده ساختار ژنتیکی جوامع هستند. به طور کلی هر گونه علامت یا نشانه‌ای که، بیانگر حضور یا عدم حضور یک صفت و یا یک ویژگی خاص در گیاهی باشد را اصطلاحا نشانگر می‌نامند. باید توجه داشت که هر نشانگر مورد استفاده در اصلاح نباتات، باید دارای دو ویژگی باشد. یکی اینکه در بین افراد جمعیت به صورت مختلف یا متفاوت (چند شکلی) دیده شود و دوم اینکه، منشأ ژنتیکی داشته و قابلیت انتقال از نسلی به نسل دیگر را داشته باشد. نشانگر مولکولی ریز ماهواره یا توالی‌های تکراری ساده SSR)) شامل توالی دو گانه تکراری کوتاهی (6-2 جفت باز) از DNA هستند (محمدی و همکاران، 1389). نشانگر‌های ریزماهواره به علت چند شکلی بالا، ماهیت هم‌بارز، ارزیابی آسان و تکرار پذیری بالا به عنوان نشانگر‌های متداول برای مکان‌یابی ژن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نشانگر‌ها علاوه بر برخوردار بودن از مزایایی چون فراوانی زیاد و چندشکلی بالا، دارای توزیع یکنواختی بر روی ژنوم بوده و جایگاه کروموزومی آن‌ها بر روی نقشه‌های ژنتیکی مشخص گردیده است. در گیاهان خانواده چلیپاییان استفاده از این نشانگر‌ها گسترش زیادی پیدا کرده است (آچاریا [7]و همکاران ، 1983). با وجود شور بودن مناطق وسیعی از ایران و سازگار بودن این گیاه به شرایط شوری، تحقیقات اندکی در خصوص جنبه‌های به نژادی آن در کشور انجام گرفته است و با توجه به اینکه سورگوم گیاهی کم توقع می‌باشد و همچنین نظر به اینکه گزارشی در مورد بررسی تحمل به شوری این گیاه در استان کهگیلویه و بویراحمد در دسترس نیست، این آزمایش با هدف شناسایی بهترین ارقام متحمل به شوری و یافتن نشانگر مولکولی SSR مرتبط با ویژگی‌های تحمل به شوری در این گیاه در مرحله‌ گیاهچه‌ای، انجام شد.

     

     

    1-2-  اهداف تحقیق

    تعیین بهترین رقم سورگوم از نظر تحمل به شوری در مرحله گیاهچه‌ ای

    تعیین تنوع ژنتیکی ارقام سورگوم با استفاده از نشانگر‌های SSR

    یافتن نشانگر مولکولی SSR مرتبط با تحمل یا حساسیت به شوری در سورگوم

     

     

    1-3- فرضیه­های تحقیق

    ارقام سورگوم مورد مطالعه از نظر تحمل به شوری در مرحله گیاهچه‌ای با هم متفاوت هستند

    ارقام سورگوم مورد مطالعه از نظر نشانگر‌های SSR چند شکلی نشان خواهند داد

    برخی نشانگر‌های SSR در سورگوم مرتبط با تحمل به شوری می‌باشند

     

     

    Abstract

    After drought stress salinity is the second factor limiting crop yield globally. According to the classification of plants tolerance to salinity sorghum is a moderately tolerant plant and it’s salt tolerance threshold is 4.9 to 6.8 dS-1 m. Sorghum is very sensitive to salinity at the early vegetative and reproductive growth stages, while less sensitive at grain filling stage. In order to identify salt tolerant varieties of sorghum at seedling stage and to finding SSR molecular marker associated with salt tolerance characteristics, this study was conducted in two separate experiments. The first experiment was conducted in factorial based on completely randomized design with three replications. The first factor consisted of four levels of salinity including control (Hoagland solution), 5, 10 and 20 dS-1m and the second factorconsisted 10sorghum genotypes (Sor834, Sor1003, Sor1009, Sor1011, Sor857, Sor808, Sor1006, MTS, LTS and HTS). 20 days after the salinity treatments application root dry weight, leaf dry weight, stem length, leaf area, leaf proline content, leaf soluble sugar, leaf sodium, potassium, magnesium and calcium contents were measured. results showed that salinity and genotype interaction was significant for all measured traits at 1% probability level. Leaf dry weight showed positive and significant phenotypic correlation with potassium content in salinity strees condition. Genetic correlation was negative and significant between leaf calcium and potassium content while calcium content showed positive and significant genetic correlation with proline and soluble sugar content. The most significant and positive genetic and phenotypic correlations was obsorved for leaf dry weight and leaf potassium in content salt stress condition. on three-dimensional plot of Yp, Ys and STI Sor834, Sor1011, Sor1006 and Sor857 were suitable genotypes for salinity and non-stress conditions. In general sor834 genotype showed more salt tolerance at seedling growth stage. The results of stress intensity showed that salinity affected the sodium to potassium ratio with SI=0.96 more than other traits. In the second experiment, 10 microsatellite primer pairs were used to study the genetic diversity among above mentioned sorghum genotypes. After DNA extraction and amplification by SSR primers, the resulting bands were scored and subjected to statistical analysis. The average polymorphic information content for accessed primers was 0.48 and the mean observed and expected heterozygosity for all primers, were 0.29 and 0.39 respectively. Cluster analysis based on molecular data using Jaccard's similarity coefficient and UPGMA method, classified the genotypes of sorghum into four major groups. Based on principal component analysis results, the first two components PCA1 and PCA2 explained, 50.08 and 10.08 (total 60.15 %) of the total variance expressed respectively, indicating that SSR markers distribution have been relatively good across the genome. The results of binary logistic regression suggests a possible linkage between alleles ALL2-P8 and ALL1-P6 with salt tolerance index (STI) and leaf dry weight respectively, recommended to be used for screening of salt tolerant cultivars after final confirmation.

     

    Keywords: Logistic Regression, Salinity,Sorghum, SSR Marker

  • فهرست:

    فصل اول: مقدمه

    1-1-.اهمیت سورگوم..................................................................................................................................................................................1

    1-2-.اهداف تحقیق....................................................................................................................................................................................3

    1-3-.فرض‌های تحقیق...............................................................................................................................................................................3

     

    فصل دوم: مروری بر پژوهش‌های انجام شده

    2-1- سورگوم................................................................................................................................................................................................4

    2-2-  گیاهشناسی سورگوم.......................................................................................................................................................................4

    2-3-موارد مصرف سورگوم.........................................................................................................................................................................4

    2-4- تنش‌های محیطی.............................................................................................................................................................................5  

    2-5- تنش شوری........................................................................................................................................................................................5

    2-5-1- طبقه‌بندی خاک‌ها بر اساس هدایت الکتریکی......................................................................................................................6

    2-5- 2-واکنش گیاهان به تنش شوری..................................................................................................................................................6

    2-5-3- واکنش گیاهان به یون‌های ویژه...............................................................................................................................................8

    2-5-3-1- واکنش گیاهان به یون‌های سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم.......................................................................................8

    2-5- 4-اثر شوری بر پرولین برگ........................................................................................................................................................10

    2-5-6- اثر شوری بر قندهای محلول گیاه..........................................................................................................................................10

    2-5- 7-اثر تنش شوری بر صفات رویشی گیاه..................................................................................................................................11

    2-5-7-1- سطح برگ و طول ساقه......................................................................................................................................................11

    2-5-8- گروه‌بندی گیاهان از نظر تحمل به شوری...........................................................................................................................12

    2-6- اهمیت تنوع ژنتیکی......................................................................................................................................................................13

    2-7- نشانگرهای ژنتیکی و انواع آن......................................................................................................................................................14

    2-7-1- نشانگرهای ظاهری....................................................................................................................................................................14

    2-7-2- نشانگرهای مولکولی..................................................................................................................................................................15

    2-7-2-1- نشانگرهای پروتئینی...........................................................................................................................................................15

    2-7-2-2- نشانگرهای DNA.................................................................................................................................................................15

    2-7-2-3-  نشانگرهای ریزماهواره........................................................................................................................................................16

    2-8- شاخص‌های مهم در مطالعه تنوع ژنتیکی مولکولی................................................................................................................17

    2-9-مروری بر پژوهش‌های انجام شده با نشانگر SSR. ...................................................................................................................18

    I

     

     

     

     

    فصل سوم: مواد و روش‌ها

    3-1- زمان و موقعیت آزمایش................................................................................................................................................................19

    3-2- آزمایش اول: بررسی تحمل به شوری در مرحله‌ گیاهچه‌ای.................................................................................................19

    3-2- 1- مشخصات تیمارهای آزمایشی و ژنوتیپ‌های مورد بررسی.............................................................................................19

    3-3- روش اجرای آزمایش ....................................................................................................................................................................19

    3-4- فرمول غذایی هوگلند....................................................................................................................................................................20

    3-5- روش‌های نمونه‌برداری و اندازه‌گیری صفات مورد بررسی.....................................................................................................21

    3-5-1- اندازه‌گیری سطح برگ.............................................................................................................................................................21

    3-5-2- اندازه‌گیری وزن خشک برگ..................................................................................................................................................21

    3- 5-3- اندازه‌گیری پرولین و قندهای محلول کل..........................................................................................................................21

    3-5-3-1- تهیه عصاره الکلی................................................................................................................................................................21

    3-5-3-2-اندازه‌گیری پرولین................................................................................................................................................................22

    3-5-3-3-اندازه‌گیری قندهای محلول کل((TSS............................................................................................................................23

    3- 5-4- مواد معدنی برگ......................................................................................................................................................................24

    3-5-4-1- طرز تهیه استاندارد پتاسیم................................................................................................................................................24

    3-5-4-2- طرز تهیه استاندارد سدیم..................................................................................................................................................24

    3-5-5-تجزیه و تحلیل داده‌های آزمایش اول....................................................................................................................................25

    3-6-آزمایش دوم: بررسی تنوع ژنتیکی به کمک نشانگرSSR........................................................................................................26

    3-6- 1- استخراج DNA ژنومی از نمونه‌های گیاهی مورد بررسی..............................................................................................26

    3-6-2-بررسی کیفیت و کمیت DNA..............................................................................................................................................27

    3-6- 2-1-بررسی کمیت DNA به روش اسپکتروفتومتری ........................................................................................................27

    3-7-PCR..................................................................................................................................................................................................28

    3-7-1- الگوی دمایی..............................................................................................................................................................................30

    3-7-2- امتیازبندی داده‌های مولکولی و تجزیه و تحلیل‌های آماری آن‌ها..................................................................................30 

    3-7-2-1- محتوای اطلاعات چندشکلی.............................................................................................................................................31

    3-7-2-2- محاسبه تعداد آلل مشاهده شده (Na) و تعداد آلل مؤثر (Ne)..............................................................................31

    3-7-2-3- محاسبه تنوع ژنوتیپی.........................................................................................................................................................31

    3-7-2-4- تجزیه خوشه‌ای.....................................................................................................................................................................31

    3-7 -2-5- تجزیه به مؤلفه‌های اصلی (PCA)................................................................................................................................31

     

    فصل چهارم: نتایج، بحث و پیشنهادها

    4-1-آزمایش اول: تجزیه و تحلیل مشاهدات در مرحله گیاهچه­ای...............................................................................................32

    4-1-1-آمار توصیفی  برآورد اجزاء واریانس، دامنه تغییرات، ضرایب تنوع و توارث­پذیری عمومی صفات مورد بررسی....32

    4-1-2- تأثیر شوری بر صفات مورفولوژیکی ارقام مختلف سورگوم..............................................................................................34

    4-1-2- 1-طول ساقه..............................................................................................................................................................................34

    4-1-2-2-سطح برگ...............................................................................................................................................................................35

    4-1-2- 3-وزن خشک برگ...................................................................................................................................................................35

    4-1-2-4- وزن خشک ریشه..................................................................................................................................................................36

    4-1-3-تأثیر شوری بر صفات فیزیولوژیک(پرولین و قندهای محلول) در ارقام مختلف سورگوم...........................................38

    II

     

    4-1-3-1- غاظت پرولین برگ..............................................................................................................................................................38

    4-1-3-2- غلظت قندهای محلول........................................................................................................................................................39

    4-1-4-بررسی تغییرات عناصر معدنی ارقام مختلف سورگوم تحت تنش شوری.......................................................................41

    4-1-4-1- تأثیر شوری بر میزان پتاسیم................................................. ..........................................................................................41

    4-1-4-2- میزان کلسیم .......................................................................................................................................................................42

    4-1-4-3-میزان منیزیم ........................................................................................................................................................................43

    4-1-4-4- تأثیر شوری بر میزان سدیم برگ.....................................................................................................................................43

    4-1-4-5- تأثیر شوری بر میزان نسبت سدیم به پتاسیم...............................................................................................................44

    4-1-5-همبستگی ژنتیکی و فنوتیپی بین صفات..............................................................................................................................46

    4-1-6-.گروه‌بندی ژنوتیپ‌ها در شرایط تنش و بدون تنش با استفاده از شاخص STI .........................................................48

    4-2-آزمایش دوم: بررسی چندشکلی با استفاده از نشانگرهای SSR..........................................................................................50

    2-4-1- گروهبندی ژنوتیپ‌ها بر اساس داده‌های SSR..................................................................................................................53

    4-2-2- نتایج حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی..........................................................................................................................54

    4-3- ارتباط بین نشانگر‌های مولکولی و ویژگی‌های اندازه‌گیری شده در مرحله گیاهچه‌ای....................................................56

    4-4- نتیجه‌گیری......................................................................................................................................................................................59

    4-5- پیشنهادها........................................................................................................................................................................................59

    منابع............................................................................................................................................................................................................61

     

     

    منبع:

     

    آذری، آ.، س. ع. م.  مدرس ثانوی، ح. عسکری، ف.  قناتی، ا.  م.  ناجی و ب . علیزاده. 1391. اثر تنش شوری بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک دو گونه کلزا و شلغم   .(Brassica napus and B. rapa)مجله علوم زراعی ایران. 14 (2): 135-121.

    اصیلی، ع. 1386. بررسی اکوتیپ های مختلف گیاه  Allium hirtifolium از دیدگاه مولکولی (با نشانگر RAPD) و مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی(آلیسین). پایان‌نامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات تهران.  

      امام، ی. 1386. زراعت غلات. چاپ سوم، انتشارات دانشگاه شیراز. 190 صفحه.  

    همائی، م. 1381. واکنش گیاهان به شوری، انتشارات کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران. 97 صفحه.

    باقری، ا.، احمدی، م. تایب، م. و ب.  یزدی صمدی. 1380. بررسی همبستگی و روابط بین عملکرد و سایر صفات کمی و کیفی گلرنگ. مجله علوم کشاورزی ایران 2 (32): 295-397.

    باقری، ف. 1389. بررسی اثر تاریخ کشت بر عملکرد و اجزای عملکرد ده رقم سورگوم دانه‌ای در منطقه‌ی یاسوج. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج.

    جزائری، م. ر. و ع. م. رضایی. 1385. ارزیابی تحمل به خشکی در ارقام یولاف در شرایط آب و هوایی اصفهان. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 10: 404-393.

    جهانی، ص.، م. لاهوتی و ف. عباسی. (1390). اثر برهمکنش Ca+2- Na+ بر رشد رویشی، میزان سدیم، پتاسیم و کلسیم در گیاه  جو (Hordeum vulgar L.). اولین همایش ملی راهبردی دستیابی به کشاورزی پایدار. 7 صفحه.

    حیدری شریف آباد، ح. 1380. گیاه و شوری. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.

    خوش گفتار منش، ا.، و ح. سیادت. 1381. تغذیه معدنی سبزیجات و محصولات باغی در شرایط شور، معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ، انتشارات نشریه و آموزش کشاورزی، 87 صفحه.

    دهداری، ا.  1383. تجزیه ژنتیکی تحمل به شوری در تلاقیهای گندم نان. پایان‌نامه دکترای اصلاح نباتات.  دانشگاه صنعتی اصفهان. 141 صفحه.

    دهقان‌نیری، ف.، س. عبدمیشانی، ع. م.، شکیب، س. م.، ابراهیم سید طباطبایی، و ا.  بانکه‌ساز. 1384. تعیین روابط ژنتیکی اینبرد لاین‌های ذرت با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره. مجله علوم کشاورزی ایران- 36- (1):49-43.

    راهنما، ع. 1382. بررسی و تعیین مناسب‌ترین تراکم کاشت ارقام امید بخش سورگوم علوفه‌ای در شرایط آب و هوایی خوزستان. گزارش پایانی طرح تحقیقاتی. مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان. 20 صفحه.

    رجبی، ر.، ک. پوستینی، پ. جهانی­پور و ع. احمدی. 1384.  اثرات شوری بر کاهش عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیکی 30 رقم گندم. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 12 (21): 163-153.

    زادوریان،گ.، م. خدارحمی، ا. امینی و خ. مصطفوی. 1390.  بررسی تأثیر تنش شوری ناشی از کلریدسدیم بر بیوماس ارقام تجارتی گندم نان در مرحله گیاهچه‌ای. مجله زراعت و اصلاح نباتات، 8(2) :83-69.

    سوری، ج.، ح. دهقانی و س. ح. صباغ‌پور. 1384.  مطالعه ژنوتیپهای نخود در شرایط تنش آبی. مجله علوم کشاورزی ایران، 36: 1537-1517.

    شمس الدین سعید، م. و ح. فرحبخش. 1388. اثر تنش شوری بر عملکرد و برخی صفات زراعی و فیزیولوژیک دو هیبرید ذرت در منطقه کرمان. تولیدات گیاهی (مجله علمی کشاورزی)، 1(32):22-13.

    شیدائی، س. 1386.  بررسی اثرات شوری بر برخی از خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک در گلرنگ. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان.

    صادقی لطف‌ آبادی، س.، م. کافی و ح. ر. خزائی. 1389. بررسی اثرات تعدیل کننده کاربرد خاکی و محلول پاشی کلرید پتاسیم و کلرید کلسیم بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه سورگوم ((Sorghum bicolor L. در شرایط تنش شوری. نشریه آب و خاک (علوم و صنایع کشاورزی). 24 (2): 393-385.

    صبوری، ح.، ع. رضایی و ع. مؤمنی. 1386. ارزیابی تحمل به شوری در ارقام بومی و اصلاح شده برنج ایرانی. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 4 (5): 63-47.

    عبدمیشانی، س. و ع. ا.  شاه‌نجات بوشهری. 1377. اصلاح نباتات تکمیلی (جلد اول). انتشارات دانشگاه تهران.320 صفحه.

    علوی پناه، س.، ک. 1371. احیای مناطق شور. نشریه سازمان جنگلها و مراتع.

    فارسی، م. و ع. باقری. 1383. اصول اصلاح نباتات. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 374 صفحه.

    فرشادفر، ع. 1377. کاربرد ژنتیک کمی در اصلاح نباتات. انتشارات طاق بستان. جلد اول. 528 صفحه.

    قره‌یاضی، ب. 1375. کاربرد نشانگرهای DNA در اصلاح نباتات. مقالات کلیدی چهارمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران. دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان. صفحات (380-328). 

    کافی، م.، ا. نظامی، ح. حسینی و ع. معصومی. 1384. اثرات فیزیولوژیک تنش خشکی ناشی از پلی­اتیلن­گلایکول بر جوانه­زنی ژنوتیپ­های عدس. مجله پژوهش­های زراعی ایران، 3: 79- 69.

    کافی، م.، و د. ا. استوارت. 1380. اثرات شوری در رشد و عملکرد نه رقم گندم (Triticum aestivum). مجله علوم و صنایع کشاورزی. 2 (11): 24-16.

    کافی، م. و م. گلدانی. 1380. تأثیر پتانسیل آب و ماده ایجاد­کننده آن بر جوانه­زنی سه گیاه زراعی گندم، چغندرقند و نخود. مجله علوم و صنایع کشاورزی، 15 صفحه.

    کریمی، ه. 1370. گیاهان زراعی. چاپ سوم. تهران. دانشگاه تهران.

     

    مجدی، م.، ق. کریم زاده و س. محفوظی. 1386. اثر دماهای پایین و کلسیم خارجی بر روی راندمان کوانتومی فتوسیستم II و میزان کلروفیل در ارقام گندم حساس و متحمل به سرما. مجله پژوهش و سازندگی. 77: 181-175.

    محمدی، ر.، م. نقوی، ر. امیری و م. رضایی. 1389. شناسایی نشانگرهای آگاهی ریزماهواره در بخشی از یونجه‌های زراعی (Medicago sativa L.) ایران. ژنتیک نوین، 5(2): 66-57.

     میر محمدی میبدی، س. ع. و ب. قره یاضی. 1381. جنبه‌های فیزیولوژیکی و بهنژادی تنش شوری گیاهان، انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان.274 صفحه.

    نعمت‌زاده، ق. ع. و غ. کیانی. 1383. اصلاح نباتات ( روش‌های کلاسیک). جلد اول. انتشارات دانشگاه مازندران، 456 صفحه.

    نقوی، م.، ب. قره‌یاضی و ق. حسینی­سالکده. 1386. نشانگرهای مولکولی. انتشارات دانشگاه تهران، 334 صفحه.

    هوشمند، س. 1373. تجزیه میانگین نسل‌ها برای عملکرد دانه و سایر خصوصیات وابسته در سورگوم. پایان‌نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه صنعتی اصفهان.              

    یارنیا، م.، 1385. بررسی امکان افزایش تولید علوفه سورگوم در شرایط شور با استفاده از کربنات‌کلسیم. مجله دانش نوین  کشاورزی. 2 (5). 21 صفحه

    یوسفی آذر، م. و ع. م. رضایی. 1386 . ارزیابی تحمل به خشکی در لاین ‌های گندم. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 11: 113-112.

    Abrol, I. P., J. S. P. Yadav and F. I. Massoud. 1988. Salt-affected soils and their management. FAO Soils Bulletin39, Food and Agriculture Organization of The united Nations, FAO, Rome, Italy.

    Acharya, S. N., S. N. Duch and R. K. Downey. 1983. Selection and heritability studies on canola/ rape seed for low temperature germination. Canadian Journal of Plant Science, 63: 377-384.          

    Ahmad, I. and J. Hellebust. 1988. Therelationship between in organic nitrogen metabolism  and proline accumulation in osmoregu latory responses of two enryhalion microalgae. Journal of Plant Physiology, 88: 348-354.

    Alwala, S., A. Suman, J. A., Arro, J. C., Veremis, and C.A. Kimbeng. 2006. Target   region amplification (TRAP) for assessing genetic diversity in sugarcane germplasm collections. Crop Sciences, 46: 448-455.

    Arif, M. 2002. Molecular mapping of genes/QTLs affecting resistance to Xanthomonasoryzaepv.  Oryzae and grain quality traits in rice (Oryza sativa L.). PhD thesis.University of Philippines in Los Banos. Philippines.

    Ashraf, M. and W. Oleary. 1996. Response of some newly developed salt tolerance genotypes of         spring wheat to salt stress, I. Yield components and ion distribution. Journal of Agronomy and Crop Science, 176: 91-10.

    Ashraf, M. and T. MacNielly. 2004. Salinity tolerance in brassica oilseeds. Plant Science. 23: 157- 174.     

    Badzinski D. and C. R. Stewart. 1983. Effect of NaCl on proline synthesis and utilization in excised Barley leaves. Plant Physiology, 72: 664-667.

    Barbosa, J. F., M. E. Sorrells, and G. Cisar. 1996. Prediction of heterosis  in wheat using coefficient of parentage and RFLP-based estimates of genetic relationship. Genome 39:1142-1149.                  

    Bajji, M., S. Lutts and J. M. Kinet. 2001. Water deficit effects on solute contribution to osmotic adjustment as a function of leaf ageing in three durum wheat (Triticum durum Desf.) cultivars performing differently in arid condtions. Plant Science, 160: 669- 681.

    Bassil, E. S. and S. R. Kaffka. 2002. Response of safflower (Carthamus tinctorius L.) to saline soils and irrigation. Agriculture. Water Management. 54: 81-92.

    Bhardwaj, S, H., N. K. Sharma, P. K. Srivastava and G. Shukla. 2010. Salt tolerance assessment in alfalfa (Medicago sativa L.) ecotypes. Botany Research Journal. 3:1-6.                                        

    Blacke. A., C., Fanning and  C. Fanning. 1992. Soil-plant relationship, Krier Pub. Co. USA. pp25.

    Bohnert, H. J. and R. G. Jensen. 1996. Strategies for engineering water stress tolerance in plants. Trends in Biotechnology, 14: 89- 97.

    Botestien, D. R. L., White, M.  Skolnick, and R. W.  Davis. 1980. Construction of genetic linkage map in human restriction fragment length polymorphism. The America Journal of Human Biology, 32:314-321.

    Bowcock, A. M. A.,  Ruiz-Linares, A. Tomfohrde, E. Minch, J. R., Kidd, and L. L. Cavalla-Sforza, 1994. High-resolution human evolutionary trees from polymorphic microsatellites, Nature, 368: 455-457.

    Celucia, S. U., C. R. de la Peña and N. O. Villa. 2009. Genetic Characterization of Brassica rapa chinensis L., B. rapa parachinensis (L. H. Bailey) Hanelt, and B. oleracea alboglabra (L. H. Bailey) Hanelt Using Simple Sequence Repeat Markers. Philippine Journal of Science, 138(2): 141-152.

    Chen, C. C. S., and , A. L. Plant. 1999. Salt-induced proteins synthesis in tomato roots :The role of ABA. Journal of Experimental Botany, 50: 677-678.

    Chen, C. K.,  J. Inglese, R. J., Lofkowitz, and, J. B.  Hurley. 1995.  Ca2+ dependent interaction of recovering with rhodopsin kinase. Turkey. Biologycal Chemistry, 270: 18060-18066.

    Chu T. M. D., Aspinall and L. G. Paleg. 1976. stress metabolism salinity and proline accumulation in barley. Austtralian Journalof Plant Physiology 3; 219-228.

    Clark, D. R., C. J. Green, V. G. Allen and C. P. Brown. 1999. Influence of salinity in irrigation water on forage sorghum and soil chemical properties. Journal of Plant Nutrition, 22 (12): 1905-1920.

    Comba, M. E., M. P. Benavides and M. L. Tomaro. 1998. Effects of salt on antioxidant defense system in soybean root nodules. Australian Journal of  Plant Physiology, 25:665-671.

    Cramer, G. R. and D. C. Bowman. 1991. Short term leaf elongation kinetics of maize in     response to salinity are independent of the root. Plant Physiology, 95: 965-967.

    Cramer, G. R. G. J., Alberico. and  C. Schmidit. 1994. Salt tolerance is not associated with the sodium accumulation of to maize hybrids. Australian Journal of Plant Physical, 21: 675-692.

    Cramer, G. R. 2002.  Sodium calcium interactions under salinity stress, in Salinity: Environment plant molecules, A. Lauchli, U. Luttge, (eds.). Springer, pp: 205-228.

    Cramer, G. R. A.  Lauchil, and  E. Epstein. 1986. Effect of Nacl and CaCl2 on ion activies in complex nutrient solutions and root growth of cotton. Plant Physiology, 81:792-797.

    Dean, R. E., J. A. Dahlbery, M. S. Hopkins, S. E. Mitchell and S. Kresovich. 1999. Genetic redundancy and diversity among orange accessions in the U. S. National Sorghum Collection as assessed with simple sequence repeat (SSR) markers. Crop Science. 39: 1215-1221.

    Delseny, M., J. Salses, R. Cooke, C. Sallaud, F. Regad, P. Lagoda, E. Guiderdoni, M. Ventelon, C. Brugidou and A. Ghesquiere. 2001. Rice genomics Present and future. Plant Physiology. Biochem, (39): 323-334.

    Delgado. I. C., and A. J. Sanchez-Raya. 1999. Physiological response of seedling sunflower to salinity and sources. Commun. Soil Science. Plant Anal. 30: (5-6).

    Damir Kaya, M. and A. Ipek. 2003. Effect of different soil salinity levels on germination and seedling growth of safflower. Turkey, Agriculture, 27: 221-227.

    Devitt, D. W., M. Jarrell, and K. L. Steven. 1981. Sodium-potassium  ratios in soil solution and plant response under saline canditions .Soil Science of American. Journal. 34: 80-86.

    Dje, Y., M.  Heuertz, C. Lefebyre, and X. Vekemans. 2000. Assesment of genetic diversity within and among germplasm accessions in cultivated sorghum using  microsatellite markers. Theorotical an Applied Genetics, 100: 918-925.

    Dogget, H. 1970. Sorghum, Longmans Pub. 403 p

    Dubey, R. S. and A. K.  Singh. 1999. Salinity induces accumulation of soluble sugars and             alters the activity of sugar metabolizing enzymes in rice plants. Biology Plant, 42: 233 239.

     Estilai, A. B., B. Ehdiae., H. H. Naqvi, D. A. Dierig, D. T. Roy and A. D. Thompson. 1992. Correlation and path analysis of agronomic traits in guayule. Crop Sience. 32:953-957.            

    Fernandez, G. C. J. 1992. Effective selection criteria for assessing stress tolerance. In: Kuo, C. G. (ed.). Proceedings of the International Symposium on Adaptation of Vegetables and Other Food Crops in Temperature and Water Stress. AVRDC Publication, Tainan, Taiwan. pp. 257-270.

    Flower. T. J., A. Garcia, M. Koyama and A. R. Yeo. 1997. Breeding for salt tolerance in crop plants the role of molecular biology. Acta Physiologyl. Plantarum, 19: 427-437.

    Flowers, T. J., P. F. Troke and A. R. Yeo. 1977. The mechanisms of salt tolerance in halophytes. Annual Review of Plant Physiology, 28: 183-221.

    Francois, L. E. 1994. Growth, seed yield and oil content of canola grown under saline conditions. Crop Science, 86: 233-234.

      Fritz, A. K., T. S., Cox, B. S. Gill, and R. G. Sear. 1995. Marker – based anaylsis of quantitative trait in winter wheat  triticum tauschi population. Crop Science, 35: 1695-1699.

    Foisset, N., R.  Deloume, P., Barret, N., Hubert, B. S.  Landry, and M.  Renard. 1990. Molecular mapping analysis in Brassica napus using isozyme, RAPD and RFLP makers on a double haploid progeny. Theoretical and Applide Genetics, 93: 1011- 1025. 

    Garcia, A. B., E. Almedia, S. Iyer, T. Gerats, M., Vanmontagu, and A. Caplan. 1997. Effects of osmoprotectants upon NaCl stress in rice. Plant Physiology, 115: 159-169.

    Gavuzzi, P. F. Rizza, M. Palumbo, R. G. Campaline, G. L. Ricciardi, and B. Borghi. 1997. Evaluation of field and laboratory of drought and heat stress in winter cereals. Canadian Journal of Plant Science, 77: 523-531.

    Girija, C., B. N. Smith. and P. M. Swamy. 2002. Interactive effects of sodium chloride and calcium chloride on the accumulation of proline and glycinebetaine in peanut (Arachis hypogaea L.). Environmental and experimental Botany, 47: 1-10.

    Greenway, H. and R. Munns. 1980. Mechanisms of salt tolerance in nonhalophytes. Annual Review of Plant Physiology, 31:49-190.

    Hecker, K. H. and K. H. Roux. 1996. High and low annealing temperatures increase both specificity and yield in touchdown and stepdown PCR. Biology Techniques 20:478-485.

    Hoagland, D. R. and D. I. Arnon. 1950. The water-culture for growing plant without soil. California Agriculture Experiment Statistics. Circular. 347:32.

    Hugo, E. C. Louis and K. Prom. 2013. Assessment of molecular diversity and population structure of the Ethiopian sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench] germplasm collection maintained by the USDA–ARS National Plant Germplasm System using SSR markers. Genet Resour Crop Evoluation, 7:1-14.

    Hurry, V. M., A. Strand  and M. Tobiaeson. 1995. Cold hardening of spring and winter wheat and rape results in differential on growth, carbon metabolism and carbohydrate content. Plant Physiology, 109: 697-706.

    Indulkar, B. S. and S. D. More. 2004. Response if sorghum to phosphorus application

    in presence of chloride and sulphate salinity. Current Agriculture, 8 (1-2): 81- 85.

     

    Irigoyen, J. J., D. W. Emerich and M. Sanchez-Diaz. 1992. Water stress induced changes in concentration of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa) plants. Physiology Plants, 84: 55-60.

    Jeschke, W. D. and O. Wolf, 1988. Effect of NaCI on groweth development, ion distribution and ion translocation in castor bean (Ricinus commumis L.). Journal of Plant Physiology. 132: 45-52. 

    Johnson, R. C., W. J. Johnston, C. T., Golob, M. C. Nelson, and R. J. Soreng. 2002. Characterization of the USDA poapratensis apllection using RAPD markers and agronomic descriptors. Genetic Resources and Crop Evolution, 49: 349-361.

    Ji, G. S., Y. F. Song, G. Q. Liu, R.H. D. U. and F. W. Hao. 2011. Genetic analysis of sorghum resources from China using SSRs. Journal of SAT Agricultural Research, 9: 1-7.

    Junjian, N., P. M. Colowit and D. Mackill. 2002. Evaluation of genetic diversity in rice subspecies by microsatellite markers. Crop Science, 42: 601-607.

    Kawasaki, T. and M. Moritsugu. 1978. Effect of calcium on salt injury in plants. Barley and rice. Ber. Ohara. Inst. Landwirtsch. Biological, 17: 73-81.

    Kimani, P. M., W. Wachira, E. K. Cheruiyot, J. Owuoche and E. Kimani. 2014. Genetic diversity of African sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) accessions based on microsatellite markers. Australian Journal of Crop Science. 8 (2): 171-177.

    Kimber, D. S. and D. I. McGregor. 1995. The species and their origin, cultivation and world production. Brassica oilseeds: Production and utilization. CAB International. pp:1-10.

    Kimura, M. and J. F. Crow. 1964. The number of alleles that can be maintained in a finite population. Genetics, 49:25-38.

    Kingsbury, R.W. and E. Epestein. 1986. Salt sensitivity in wheat. Plant Physiology, 80: 651-654.    

    Kumar, P., V. K. Gupta, A. K, Misra, D. R. Modi  and B. K. Pandey. 2009. Potential of molcular markers in plant biotecnology. Plant Omics Journal, 2 (4):141-162.

    Lauchli, A. and E. Epstein. 2000. Plant responses to saline and sodic conditions. pp: 11-117. New York.

    Levene, H. 1949. On a matching problem in genetics. Annals of Mathematical Statistics, 20: 91-94.

    Lavi, U., P. Cregan, T., Schaap and J. Hillel. 1994. Application of DNA markers for identification and breeding of perennial fruit crops. Plant Breeding Review, 12: 195-226.

    Levitt, J. 1980. Response of plant to environment stresses. Vol. 2. Water, radiation, salt   other stresses. Academic Press. NewYork. P 607.

    Lewontin, R. 1972. The apportionment of human diversity. Evolution Biology, 6: 381-398.

    Mango T., F. Carriero, R. A. Cifarelli, M. Gallitelli and F. Cellini. 2001. Development of microsatellite markers in Durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum). Plant and Animal Genome IX Conference. Acta Genetica Sinica, 33 (10): 917–928.

    Marschner, H. (1995) Mineral nutrition of higher plants. Academic Press, London. PP 889.

    Mass, E.V. and G.J. Hoffman.1977. Crop salt tolerance-Current assessment. Journal of Irrigation and Drainage Engineering. 103: 115-134.

    Maas, E. V. and C. M. Grieve. 1990. Spike and leaf development in salt-stressed wheat. Crop Science, 30: 1309–1313.

    Mass, E.V. 1993. Plant  growth response to salt stress. In: H. Lieth and A. A. Al. Massom (eds.). Towards the rational  use of high salinity tolerant plants. Vol. l.klu. Academy. Pub.  Pp: 279-291.

    Matus, I. A. and P. M. Hayes. 2002. Genetic diversity in three groups of barley germplasm assessed by simple sequence repeat. Genome 45: 1095- 1106.  

    Meneguzzo, S., Navari-Izzo, F. and Izzo, R. 2000. NaCl effects on water relations and accumulation of minerals in shoots, roots and cell sap of wheat seedling. Journal of Plant Physiology, 156: 711-716

    Munns, R. and A. Termaat. 1986. Whole plant response to salinity. Australian, Journal of Plant Physiology, 13: 143-160.

    Munns, R. 2002. Comparative physiology of salt and water stress. Plant Cell Environment, 28:239- 250.         

    Nandakumr, N., A. Singh, K. Sharma, R. K. Mohapara, T. K. V. Prabhu and F. U. Zaman. 2004. Molecular fingerprinting of hybrids and assessment of genetic purity of hybrid seeds in rice using microsatellite markers. Euphytica, 136 : 257-264.                                                        

    Naghavi M. R., M. Mardi., H. A. Ramshini. and B. Fazelinasab. 2004. Comparative analysis of the  genetic diversity among bread wheat genotypes based on RAPD and SSR markers. Iranian. Journal of Biotechnology. 2: 195 – 202.                                                                                                                                                                                        

    Netonda G.W., J. C. Onyango and E. Beck. 2004. Sorghum and salinity: II. Gas exchange and chlorophyll fluorescence of sorghum under salt stress. Crop Science. 44: 806- 811.

    Omidbakhsh Fard. M. A. 2005. Staudy of genetic diversity in durum wheat using SSR marker. MSc. Thesis. University. of Tehran. pp.  91.

    Orcutt, D. M. and E. T. Nilsen. 2000.The phosiology of plants under stress, soil and biotic factors. Johnwily, NewYork.

    Ottman, M. and M. Olsen. 2009. Growing grain sorghum in Arizona. Arizona Cooperation Extension. The University of Arizona, College of Agriculture and Life Sciences. Available in: http://ag.arizona.edu/pubs/crops/az1489.pdf

    Parida, A. K. and A. B. Das. 2005. Salt tolerance and salinity effects on plants: A review. Ecotoxicol, Environment, Safety, 60: 324-349.

    Parvaiz, A. and Satyawati, S. 2008. Salt stress and phyto-bilochemical responses plants. Plant Soil Environment,54: 89-99.

    Patterson, B. E. Macrae and I. Ferguson. 1984. Estimation of hydrogen peroxide in plant extracts using titanium (IV). Annual Biochemical, 139: 487-492.

    Pearce, S. R., M. Knox., T. N. H. Ellis., A. J. Flavell and A. Kumar. 2000. Pea Ty1-copia group

    Retrotran sposons: transitional activity and use as markers to study genetic diversity in Pisum. Molcular Gene Genetics, 263: 898–907.

    Rawson, H. M., M. J. Long and R. Munns. 2006. Growth and development in NaCl treated plants. I: Leaf Na+ and Cl- concentration do not determine gas exchange of leaf blades in sorghum,  Australian  Journal of  Plant Physiology, 35: 519- 527.

    Redmann, R. E., M. Q. Qi and M. Belyk. 2005. Growth of sorghum varieties in response to soil salinity. Canadian  Journal of  Plant Science, 94: 797- 799.

    Rosiel, A. A. and J. Hamblin. 1981. Theoretical aspects of selection for yield in stress and non-stress environments. Crop Science, 21: 943-946.

    Rolf, T. H.  Frederick, W. Rattunde Subhash Chandra,G. Soma Raju and C. Tom Hash. 2005. The pattern of genetic diversity of Guinea-race Sorghum bicolor  L.) Moench landraces as revealed with SSR markers. Theoretical and Application Genetics. 111: 399-409.

    Senior, M. L., J. P. Mutphy, M. M. Goodman, and C. W. Stuber. 1998. Utility of SSRs for determining genetic similarities and relationships in maize using an agarose gel system. Crop Science, 38:1088-1098.

    Sepaskhah, P. R. and L. Boersma. 1979. Elongation of wheat leaves exposed to several levels of matric potential and NaCl induced osmotic potential of soil water. Agronomice  Journal, 71:848-852.

     Sharopova, N., M. D., McMullan, and L. Schultz. 2002. Development and mapping of SSR markers for maize, Plant Molecular Biology Reporter, 48: 463-481.

    Shannon, M. C. 1984. Breeding, selection and the genetics of salt tolerance. In Plants: R. C. Staples, and G. H. Toenniessen (eds.).  Salinity tolerance in plants. John Wiley and Sons, pp: 231-254.

    Shinha, A., and, S. R.  Gupta. 1982. Effect of osmotic tension and salt stress on germination

    of three grass species. Plant and Soil, 69: 13-19.

    Silva, J. V., C. F. Lacerd.  P. H. A. Costa, J. E., Filho, E. G. Filho,  and  J. T. Prisco. 2003.

    Physiological responses of NaCl stressed cowpea plants grown in nutrient solution supplemented with CaCl2 . Brazilian, Journal of  Plant Physiology, 15: 99-105.

    Singh, B. D. 2005. Plant Breeding: Principles and Methods (7th ed.). Kalyani publishing, New Delhi.PP.670.

    Stewart,  C. R., G. Voetberg,  and P. J.  Rayapati . 1986.  Plant Physiology, 82: 703-707.

    Stragonov, B. P. 1964. Physiological basis of salt tolernce if plants. Academic. Sin. USSR. Davery and Co. New York. PP. 279-1964.

    Shehzad, T. H., Okuizumi, M. Kawase  and K. Okuno. 2009. Development of SSR-based sorghum (Sorghum bicolor  L. Moench) diversity research set of germplasm and its evaluation by morphological traits. Genetic Resources Crop Evolution,56:809–827

    Taylor, R. M., E. F. Young  and R. H. Rivera. 1975. Salt tolerance in cultivars of grain sorghum. Crop Science, 15: 735-740.

    Temnykh, S., G. Declerck  and  A. Lukashova. 2001. Computational and experimental analysis of microsatellites in rice (Oryza sativa L.): frequency, length variation, transposon associations, and genetic marker potential. Genome Research, 11: 1441-1452.        

    Tiwari, T. N., R. P. Srivastava and G. P. Sing. 1997. Salinity tolerance in sugarcane cultivars. Sugar cane, 1: 10-14.

    Van Horn, J. W. 1991. Development of soil salinity during germination and early seedling growth and its effect on several crops.  Agriculture  Managerial, 20: 17-28.

    Virk, P. S., V. Brian, F. Lyod, M. Jackson  and  H. J.  Newbury. 1995. Use of RAPD for the study of diversity within plant germplasm collection. Heredity, 74: 170-179.

    Vigoruroux, Y., S. Mitchell, Y. Matsuoka, M. Hamblin, S. Kresovich, J. S. C. Smith, J. Jaqueth, O. S. Smith and J. Doebley. 2005. An analysis of genetic diversity across the maize genome using microsatellite. Genetics, 169: 1617-1630.

    Vonarx, M. M., R. J. Mailer and N. Wratten. 1999. Reliabilty of RAPDs for identification of Australian canola cultivars. Proceeding of the 10th International Rapeseed Congress, Canberra, Australia, 3(1): 24-35.

    Wang, Y. X. and  B.  Zhang. 2009. Effects of salt stress on enzyme activity and soluble sugar content of alfalfa. Journal of Horticulture Science and Biotechnology, 45: 589-591.

    Weimberg R., H. R. Lerner and A. Plojakoff-mayer. 1984. Changes in growth and water-soluble solute concentrations in sorghum bicolor stressed with sodium and potassium salts Plant, Physiology, 62: 472-480.

    Williams, J. G. K., A. R. Kubelic, K. J. Livak, J. A. Rafalsky and S. V. Tingey. 1990. DNA polymorphism camplified by aribitrary primers are useful as genetic markers. Nucleic Acids Research, 18: 6531- 6535.

    Wignarajah, K. 1974.  Response of bean plants to sodium chloride. PhD, Thesis. University of Liverpool. PP. 260-1974.

    Wolfe, A. D. and Liston, A. 1998. Contributions of PCR-based methods to plant systematics and evolutionary biology. In Plant molecular systematics II. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, The Netherlands, pp. 43–86.

    Wyn Jones, R. G. 1980. An assessment of quaternary ammonium and related compunds as asmotic effectorsin crop plants. Crop Science, 62: 11-21.

    Zhang, X. Y., C. W.,  Li, L. F., Wang, H. M., Wang, G. X., You  and Y. S.  Dong, 2002. An

    estimation of the minimum number of SSR alleles needed to reveal genetic relationships in wheat varieties. Information from large-scale planted varieties and cornerstone breeding parents in Chinese wheat improvement and production. Theoretical and Applied Genetics, 106: 67-73.

    Yang, Y. W., R. J. Newton and F. R. Miller. 1990. Salinity tolerance in sorghum, whole plant response to sodium chloride in S. Bicolor and S. Halepense. Crop Sciencei, 30: 775-781.

    Yeo, A. R., K. S. Lee, P. Izard, P. J. Bousier  and T. J. Flowers. 1991. Short and long term effects of salinity on leaf growth 


موضوع پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, نمونه پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, جستجوی پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, فایل Word پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, دانلود پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, فایل PDF پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, تحقیق در مورد پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, مقاله در مورد پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, پروژه در مورد پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, پروپوزال در مورد پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, تز دکترا در مورد پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, تحقیقات دانشجویی درباره پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, مقالات دانشجویی درباره پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, پروژه درباره پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, گزارش سمینار در مورد پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, تحقیق دانش آموزی در مورد پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, مقاله دانش آموزی در مورد پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR, رساله دکترا در مورد پایان نامه ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله‌ گیاهچه‌ ای و ارتباط آن با نشان گر‌ های مولکولی SSR

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی گرایش زراعت چکیده این طرح به منظور بررسی اثر کود نیتروکسین تحت شرایط قطع آبیاری(بر اساس BBCH، مراحل فنولوژی گیاهان) بر روی صفات فیزیولوژیک و زراعی ارقام ارزن علوفه­ ای در منطقه دامغان در سال زراعی 92 _1391 به صورت آزمایش اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجراء شد تیمارها شامل سه سطح آبیاری، شاهد ...

پایان نامه دوره کارشناسی ارشد: رشته ی برنامه ریزی گردشگری–اکوتوریسم چکیده: از دهه 1990 رویکردهای سنتی توسعه گردشگری به چالش کشیده و با تاکید همزمان بر پیامدهای مطلوب و نامطلوب گردشگری، حرکت از گردشگری انبوه به سوی رویکرد توسعه پایدار گردشگری آغازشد. رویکرد به اکوتوریسم، به عنوان الگوی فضایی گردشگری در طبیعت، امروزه مورد توجه فراوان قرار گرفته است .علّت این توجه نه فقط به خاطر ...

پایان­نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته بیوتکنولوژی کشاورزی کلید­ واژه­ها: الکتروفورز دو بعدی، تنش کلرید سدیم، گندم چکیده: گندم (Triticum aestivum L.) یکی از قدیمی­ترین و اولین گیاهان زراعی ‌است که به عنوان ماده اولیه تهیه نان در تغذیه بشر نقش اساسی ایا کرده است. با توجه به رشد جمعیت و نیاز روز­ افزون به محصولات کشاورزی به ویژه گندم می­بایست تولید گندم را در کشور ...

  پايان‌نامه براي دريافت درجه کارشناسي ارشد در رشته مهندسي عمران گرايش سازه بهمن ماه   1393  چکيده: در سال هاي اخير پيشرفت هاي چشمگيري در زمينه بهسازي و مقاوم

چکیده تنش شوری یکی از مهمترین تنش­های غیر زیستی در جهان بوده وآثارمنفی آن بر رشد گیاهان زراعی باعث افزایش تحقیقات در زمینه تحمل به شوری باهدف بهبود تحمل گیاهان شده است. کودهای پتاسه علاوه بر افزایش رشد به بهبود کیفیت محصول و افزایش مقاومت گیاه در برابر عوامل نامساعد محیطی (شوری، خشکسالی، سرما و …) کمک می‌کند. از آنجایی که قارچهای میکوریز با اکثرخانواده های اصلی گیاهان زراعی ...

پايان نامه کارشناسي ارشد در (مهندسي اقتصاد کشاورزي) زمستان 1393 چکيده: خشکسالي از جمله مشکلات عمده­اي است، که استان کرمان با آن مواجه است. و در دهه­ي اخير ابعاد بحراني پيدا کرده ا

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد (M.A) گرایش: جغرافیا و برنامه ریزی توریسم چکیده این پایان نامه به بررسی وضعیت گردشگری جنگ به منظور توسعه گردشگری ملّی «مطالعه موردی استان خوزستان» پرداخته است. با توجه به این موضوع که جنگ پیامدهای منفی بر صنعت گردشگری دارد، در دهه های اخیر، به موضوع گردشگری بعد از جنگ در مناطق جنگی پرداخته شده است. گردشگری جنگ، شکلی جدید از گردشگری است ...

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد (M.A) رشته: تحقیقات آموزشی چکیده پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر فشارهای شغلی برعملکرد معلمان زن مقطع متوسطه دوم تهیه و تدوین گردیده است. گردآوری داده­ها در این پژوهش به روش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه معلمان آموزش پرورش زن به تعداد 285 نفر تشکیل داده اند که بر اساس جدول تعیین حجم نمونه کرجیسی مورگان تعداد ...

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد (M.A.) گرایش: صنعتی و سازمانی رابطه خلاقیت سازمانی و ویژگی­های جمعیت­شناختی با بهره­وری وظایف سازمانی کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان فارس چکیده هدف این پژوهش بررسی رابطه خلاقیت سازمانی و ویژگی­های جمعیت­شناختی با بهره­وری وظایف سازمانی کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان فارس بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان اداره آموزش ...

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد رشته مدیریت بازرگانی گرایش بازرگانی بین الملل چکیده انقلاب اطلاعات و ابرفضای شبکه ای ، چشم انداز بازاریابی و نقش آفرینان سنتی آن را دگرگون ساخت و فرصتهای تازه ای را در اختیار صاحبان کسب و کار قرار گرفته است. دسترسی آسان به اطلاعات، امکان مقایسه سریع محصولات و بسیاری دیگر از امکانات اینترنت قدرت مصرف کنندگان را به مراتب بیشتر ساخته است. و ...

ثبت سفارش