فهرست:
فصل اول: مقدمه
1-1-.اهمیت سورگوم..................................................................................................................................................................................1
1-2-.اهداف تحقیق....................................................................................................................................................................................3
1-3-.فرضهای تحقیق...............................................................................................................................................................................3
فصل دوم: مروری بر پژوهشهای انجام شده
2-1- سورگوم................................................................................................................................................................................................4
2-2- گیاهشناسی سورگوم.......................................................................................................................................................................4
2-3-موارد مصرف سورگوم.........................................................................................................................................................................4
2-4- تنشهای محیطی.............................................................................................................................................................................5
2-5- تنش شوری........................................................................................................................................................................................5
2-5-1- طبقهبندی خاکها بر اساس هدایت الکتریکی......................................................................................................................6
2-5- 2-واکنش گیاهان به تنش شوری..................................................................................................................................................6
2-5-3- واکنش گیاهان به یونهای ویژه...............................................................................................................................................8
2-5-3-1- واکنش گیاهان به یونهای سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم.......................................................................................8
2-5- 4-اثر شوری بر پرولین برگ........................................................................................................................................................10
2-5-6- اثر شوری بر قندهای محلول گیاه..........................................................................................................................................10
2-5- 7-اثر تنش شوری بر صفات رویشی گیاه..................................................................................................................................11
2-5-7-1- سطح برگ و طول ساقه......................................................................................................................................................11
2-5-8- گروهبندی گیاهان از نظر تحمل به شوری...........................................................................................................................12
2-6- اهمیت تنوع ژنتیکی......................................................................................................................................................................13
2-7- نشانگرهای ژنتیکی و انواع آن......................................................................................................................................................14
2-7-1- نشانگرهای ظاهری....................................................................................................................................................................14
2-7-2- نشانگرهای مولکولی..................................................................................................................................................................15
2-7-2-1- نشانگرهای پروتئینی...........................................................................................................................................................15
2-7-2-2- نشانگرهای DNA.................................................................................................................................................................15
2-7-2-3- نشانگرهای ریزماهواره........................................................................................................................................................16
2-8- شاخصهای مهم در مطالعه تنوع ژنتیکی مولکولی................................................................................................................17
2-9-مروری بر پژوهشهای انجام شده با نشانگر SSR. ...................................................................................................................18
I
فصل سوم: مواد و روشها
3-1- زمان و موقعیت آزمایش................................................................................................................................................................19
3-2- آزمایش اول: بررسی تحمل به شوری در مرحله گیاهچهای.................................................................................................19
3-2- 1- مشخصات تیمارهای آزمایشی و ژنوتیپهای مورد بررسی.............................................................................................19
3-3- روش اجرای آزمایش ....................................................................................................................................................................19
3-4- فرمول غذایی هوگلند....................................................................................................................................................................20
3-5- روشهای نمونهبرداری و اندازهگیری صفات مورد بررسی.....................................................................................................21
3-5-1- اندازهگیری سطح برگ.............................................................................................................................................................21
3-5-2- اندازهگیری وزن خشک برگ..................................................................................................................................................21
3- 5-3- اندازهگیری پرولین و قندهای محلول کل..........................................................................................................................21
3-5-3-1- تهیه عصاره الکلی................................................................................................................................................................21
3-5-3-2-اندازهگیری پرولین................................................................................................................................................................22
3-5-3-3-اندازهگیری قندهای محلول کل((TSS............................................................................................................................23
3- 5-4- مواد معدنی برگ......................................................................................................................................................................24
3-5-4-1- طرز تهیه استاندارد پتاسیم................................................................................................................................................24
3-5-4-2- طرز تهیه استاندارد سدیم..................................................................................................................................................24
3-5-5-تجزیه و تحلیل دادههای آزمایش اول....................................................................................................................................25
3-6-آزمایش دوم: بررسی تنوع ژنتیکی به کمک نشانگرSSR........................................................................................................26
3-6- 1- استخراج DNA ژنومی از نمونههای گیاهی مورد بررسی..............................................................................................26
3-6-2-بررسی کیفیت و کمیت DNA..............................................................................................................................................27
3-6- 2-1-بررسی کمیت DNA به روش اسپکتروفتومتری ........................................................................................................27
3-7-PCR..................................................................................................................................................................................................28
3-7-1- الگوی دمایی..............................................................................................................................................................................30
3-7-2- امتیازبندی دادههای مولکولی و تجزیه و تحلیلهای آماری آنها..................................................................................30
3-7-2-1- محتوای اطلاعات چندشکلی.............................................................................................................................................31
3-7-2-2- محاسبه تعداد آلل مشاهده شده (Na) و تعداد آلل مؤثر (Ne)..............................................................................31
3-7-2-3- محاسبه تنوع ژنوتیپی.........................................................................................................................................................31
3-7-2-4- تجزیه خوشهای.....................................................................................................................................................................31
3-7 -2-5- تجزیه به مؤلفههای اصلی (PCA)................................................................................................................................31
فصل چهارم: نتایج، بحث و پیشنهادها
4-1-آزمایش اول: تجزیه و تحلیل مشاهدات در مرحله گیاهچهای...............................................................................................32
4-1-1-آمار توصیفی برآورد اجزاء واریانس، دامنه تغییرات، ضرایب تنوع و توارثپذیری عمومی صفات مورد بررسی....32
4-1-2- تأثیر شوری بر صفات مورفولوژیکی ارقام مختلف سورگوم..............................................................................................34
4-1-2- 1-طول ساقه..............................................................................................................................................................................34
4-1-2-2-سطح برگ...............................................................................................................................................................................35
4-1-2- 3-وزن خشک برگ...................................................................................................................................................................35
4-1-2-4- وزن خشک ریشه..................................................................................................................................................................36
4-1-3-تأثیر شوری بر صفات فیزیولوژیک(پرولین و قندهای محلول) در ارقام مختلف سورگوم...........................................38
II
4-1-3-1- غاظت پرولین برگ..............................................................................................................................................................38
4-1-3-2- غلظت قندهای محلول........................................................................................................................................................39
4-1-4-بررسی تغییرات عناصر معدنی ارقام مختلف سورگوم تحت تنش شوری.......................................................................41
4-1-4-1- تأثیر شوری بر میزان پتاسیم................................................. ..........................................................................................41
4-1-4-2- میزان کلسیم .......................................................................................................................................................................42
4-1-4-3-میزان منیزیم ........................................................................................................................................................................43
4-1-4-4- تأثیر شوری بر میزان سدیم برگ.....................................................................................................................................43
4-1-4-5- تأثیر شوری بر میزان نسبت سدیم به پتاسیم...............................................................................................................44
4-1-5-همبستگی ژنتیکی و فنوتیپی بین صفات..............................................................................................................................46
4-1-6-.گروهبندی ژنوتیپها در شرایط تنش و بدون تنش با استفاده از شاخص STI .........................................................48
4-2-آزمایش دوم: بررسی چندشکلی با استفاده از نشانگرهای SSR..........................................................................................50
2-4-1- گروهبندی ژنوتیپها بر اساس دادههای SSR..................................................................................................................53
4-2-2- نتایج حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی..........................................................................................................................54
4-3- ارتباط بین نشانگرهای مولکولی و ویژگیهای اندازهگیری شده در مرحله گیاهچهای....................................................56
4-4- نتیجهگیری......................................................................................................................................................................................59
4-5- پیشنهادها........................................................................................................................................................................................59
منابع............................................................................................................................................................................................................61
منبع:
آذری، آ.، س. ع. م. مدرس ثانوی، ح. عسکری، ف. قناتی، ا. م. ناجی و ب . علیزاده. 1391. اثر تنش شوری بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک دو گونه کلزا و شلغم .(Brassica napus and B. rapa)مجله علوم زراعی ایران. 14 (2): 135-121.
اصیلی، ع. 1386. بررسی اکوتیپ های مختلف گیاه Allium hirtifolium از دیدگاه مولکولی (با نشانگر RAPD) و مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی(آلیسین). پایاننامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات تهران.
امام، ی. 1386. زراعت غلات. چاپ سوم، انتشارات دانشگاه شیراز. 190 صفحه.
همائی، م. 1381. واکنش گیاهان به شوری، انتشارات کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران. 97 صفحه.
باقری، ا.، احمدی، م. تایب، م. و ب. یزدی صمدی. 1380. بررسی همبستگی و روابط بین عملکرد و سایر صفات کمی و کیفی گلرنگ. مجله علوم کشاورزی ایران 2 (32): 295-397.
باقری، ف. 1389. بررسی اثر تاریخ کشت بر عملکرد و اجزای عملکرد ده رقم سورگوم دانهای در منطقهی یاسوج. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج.
جزائری، م. ر. و ع. م. رضایی. 1385. ارزیابی تحمل به خشکی در ارقام یولاف در شرایط آب و هوایی اصفهان. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 10: 404-393.
جهانی، ص.، م. لاهوتی و ف. عباسی. (1390). اثر برهمکنش Ca+2- Na+ بر رشد رویشی، میزان سدیم، پتاسیم و کلسیم در گیاه جو (Hordeum vulgar L.). اولین همایش ملی راهبردی دستیابی به کشاورزی پایدار. 7 صفحه.
حیدری شریف آباد، ح. 1380. گیاه و شوری. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
خوش گفتار منش، ا.، و ح. سیادت. 1381. تغذیه معدنی سبزیجات و محصولات باغی در شرایط شور، معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ، انتشارات نشریه و آموزش کشاورزی، 87 صفحه.
دهداری، ا. 1383. تجزیه ژنتیکی تحمل به شوری در تلاقیهای گندم نان. پایاننامه دکترای اصلاح نباتات. دانشگاه صنعتی اصفهان. 141 صفحه.
دهقاننیری، ف.، س. عبدمیشانی، ع. م.، شکیب، س. م.، ابراهیم سید طباطبایی، و ا. بانکهساز. 1384. تعیین روابط ژنتیکی اینبرد لاینهای ذرت با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره. مجله علوم کشاورزی ایران- 36- (1):49-43.
راهنما، ع. 1382. بررسی و تعیین مناسبترین تراکم کاشت ارقام امید بخش سورگوم علوفهای در شرایط آب و هوایی خوزستان. گزارش پایانی طرح تحقیقاتی. مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان. 20 صفحه.
رجبی، ر.، ک. پوستینی، پ. جهانیپور و ع. احمدی. 1384. اثرات شوری بر کاهش عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیکی 30 رقم گندم. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 12 (21): 163-153.
زادوریان،گ.، م. خدارحمی، ا. امینی و خ. مصطفوی. 1390. بررسی تأثیر تنش شوری ناشی از کلریدسدیم بر بیوماس ارقام تجارتی گندم نان در مرحله گیاهچهای. مجله زراعت و اصلاح نباتات، 8(2) :83-69.
سوری، ج.، ح. دهقانی و س. ح. صباغپور. 1384. مطالعه ژنوتیپهای نخود در شرایط تنش آبی. مجله علوم کشاورزی ایران، 36: 1537-1517.
شمس الدین سعید، م. و ح. فرحبخش. 1388. اثر تنش شوری بر عملکرد و برخی صفات زراعی و فیزیولوژیک دو هیبرید ذرت در منطقه کرمان. تولیدات گیاهی (مجله علمی کشاورزی)، 1(32):22-13.
شیدائی، س. 1386. بررسی اثرات شوری بر برخی از خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک در گلرنگ. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان.
صادقی لطف آبادی، س.، م. کافی و ح. ر. خزائی. 1389. بررسی اثرات تعدیل کننده کاربرد خاکی و محلول پاشی کلرید پتاسیم و کلرید کلسیم بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه سورگوم ((Sorghum bicolor L. در شرایط تنش شوری. نشریه آب و خاک (علوم و صنایع کشاورزی). 24 (2): 393-385.
صبوری، ح.، ع. رضایی و ع. مؤمنی. 1386. ارزیابی تحمل به شوری در ارقام بومی و اصلاح شده برنج ایرانی. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 4 (5): 63-47.
عبدمیشانی، س. و ع. ا. شاهنجات بوشهری. 1377. اصلاح نباتات تکمیلی (جلد اول). انتشارات دانشگاه تهران.320 صفحه.
علوی پناه، س.، ک. 1371. احیای مناطق شور. نشریه سازمان جنگلها و مراتع.
فارسی، م. و ع. باقری. 1383. اصول اصلاح نباتات. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 374 صفحه.
فرشادفر، ع. 1377. کاربرد ژنتیک کمی در اصلاح نباتات. انتشارات طاق بستان. جلد اول. 528 صفحه.
قرهیاضی، ب. 1375. کاربرد نشانگرهای DNA در اصلاح نباتات. مقالات کلیدی چهارمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران. دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان. صفحات (380-328).
کافی، م.، ا. نظامی، ح. حسینی و ع. معصومی. 1384. اثرات فیزیولوژیک تنش خشکی ناشی از پلیاتیلنگلایکول بر جوانهزنی ژنوتیپهای عدس. مجله پژوهشهای زراعی ایران، 3: 79- 69.
کافی، م.، و د. ا. استوارت. 1380. اثرات شوری در رشد و عملکرد نه رقم گندم (Triticum aestivum). مجله علوم و صنایع کشاورزی. 2 (11): 24-16.
کافی، م. و م. گلدانی. 1380. تأثیر پتانسیل آب و ماده ایجادکننده آن بر جوانهزنی سه گیاه زراعی گندم، چغندرقند و نخود. مجله علوم و صنایع کشاورزی، 15 صفحه.
کریمی، ه. 1370. گیاهان زراعی. چاپ سوم. تهران. دانشگاه تهران.
مجدی، م.، ق. کریم زاده و س. محفوظی. 1386. اثر دماهای پایین و کلسیم خارجی بر روی راندمان کوانتومی فتوسیستم II و میزان کلروفیل در ارقام گندم حساس و متحمل به سرما. مجله پژوهش و سازندگی. 77: 181-175.
محمدی، ر.، م. نقوی، ر. امیری و م. رضایی. 1389. شناسایی نشانگرهای آگاهی ریزماهواره در بخشی از یونجههای زراعی (Medicago sativa L.) ایران. ژنتیک نوین، 5(2): 66-57.
میر محمدی میبدی، س. ع. و ب. قره یاضی. 1381. جنبههای فیزیولوژیکی و بهنژادی تنش شوری گیاهان، انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان.274 صفحه.
نعمتزاده، ق. ع. و غ. کیانی. 1383. اصلاح نباتات ( روشهای کلاسیک). جلد اول. انتشارات دانشگاه مازندران، 456 صفحه.
نقوی، م.، ب. قرهیاضی و ق. حسینیسالکده. 1386. نشانگرهای مولکولی. انتشارات دانشگاه تهران، 334 صفحه.
هوشمند، س. 1373. تجزیه میانگین نسلها برای عملکرد دانه و سایر خصوصیات وابسته در سورگوم. پایاننامه کارشناسی ارشد. دانشگاه صنعتی اصفهان.
یارنیا، م.، 1385. بررسی امکان افزایش تولید علوفه سورگوم در شرایط شور با استفاده از کربناتکلسیم. مجله دانش نوین کشاورزی. 2 (5). 21 صفحه
یوسفی آذر، م. و ع. م. رضایی. 1386 . ارزیابی تحمل به خشکی در لاین های گندم. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 11: 113-112.
Abrol, I. P., J. S. P. Yadav and F. I. Massoud. 1988. Salt-affected soils and their management. FAO Soils Bulletin39, Food and Agriculture Organization of The united Nations, FAO, Rome, Italy.
Acharya, S. N., S. N. Duch and R. K. Downey. 1983. Selection and heritability studies on canola/ rape seed for low temperature germination. Canadian Journal of Plant Science, 63: 377-384.
Ahmad, I. and J. Hellebust. 1988. Therelationship between in organic nitrogen metabolism and proline accumulation in osmoregu latory responses of two enryhalion microalgae. Journal of Plant Physiology, 88: 348-354.
Alwala, S., A. Suman, J. A., Arro, J. C., Veremis, and C.A. Kimbeng. 2006. Target region amplification (TRAP) for assessing genetic diversity in sugarcane germplasm collections. Crop Sciences, 46: 448-455.
Arif, M. 2002. Molecular mapping of genes/QTLs affecting resistance to Xanthomonasoryzaepv. Oryzae and grain quality traits in rice (Oryza sativa L.). PhD thesis.University of Philippines in Los Banos. Philippines.
Ashraf, M. and W. Oleary. 1996. Response of some newly developed salt tolerance genotypes of spring wheat to salt stress, I. Yield components and ion distribution. Journal of Agronomy and Crop Science, 176: 91-10.
Ashraf, M. and T. MacNielly. 2004. Salinity tolerance in brassica oilseeds. Plant Science. 23: 157- 174.
Badzinski D. and C. R. Stewart. 1983. Effect of NaCl on proline synthesis and utilization in excised Barley leaves. Plant Physiology, 72: 664-667.
Barbosa, J. F., M. E. Sorrells, and G. Cisar. 1996. Prediction of heterosis in wheat using coefficient of parentage and RFLP-based estimates of genetic relationship. Genome 39:1142-1149.
Bajji, M., S. Lutts and J. M. Kinet. 2001. Water deficit effects on solute contribution to osmotic adjustment as a function of leaf ageing in three durum wheat (Triticum durum Desf.) cultivars performing differently in arid condtions. Plant Science, 160: 669- 681.
Bassil, E. S. and S. R. Kaffka. 2002. Response of safflower (Carthamus tinctorius L.) to saline soils and irrigation. Agriculture. Water Management. 54: 81-92.
Bhardwaj, S, H., N. K. Sharma, P. K. Srivastava and G. Shukla. 2010. Salt tolerance assessment in alfalfa (Medicago sativa L.) ecotypes. Botany Research Journal. 3:1-6.
Blacke. A., C., Fanning and C. Fanning. 1992. Soil-plant relationship, Krier Pub. Co. USA. pp25.
Bohnert, H. J. and R. G. Jensen. 1996. Strategies for engineering water stress tolerance in plants. Trends in Biotechnology, 14: 89- 97.
Botestien, D. R. L., White, M. Skolnick, and R. W. Davis. 1980. Construction of genetic linkage map in human restriction fragment length polymorphism. The America Journal of Human Biology, 32:314-321.
Bowcock, A. M. A., Ruiz-Linares, A. Tomfohrde, E. Minch, J. R., Kidd, and L. L. Cavalla-Sforza, 1994. High-resolution human evolutionary trees from polymorphic microsatellites, Nature, 368: 455-457.
Celucia, S. U., C. R. de la Peña and N. O. Villa. 2009. Genetic Characterization of Brassica rapa chinensis L., B. rapa parachinensis (L. H. Bailey) Hanelt, and B. oleracea alboglabra (L. H. Bailey) Hanelt Using Simple Sequence Repeat Markers. Philippine Journal of Science, 138(2): 141-152.
Chen, C. C. S., and , A. L. Plant. 1999. Salt-induced proteins synthesis in tomato roots :The role of ABA. Journal of Experimental Botany, 50: 677-678.
Chen, C. K., J. Inglese, R. J., Lofkowitz, and, J. B. Hurley. 1995. Ca2+ dependent interaction of recovering with rhodopsin kinase. Turkey. Biologycal Chemistry, 270: 18060-18066.
Chu T. M. D., Aspinall and L. G. Paleg. 1976. stress metabolism salinity and proline accumulation in barley. Austtralian Journalof Plant Physiology 3; 219-228.
Clark, D. R., C. J. Green, V. G. Allen and C. P. Brown. 1999. Influence of salinity in irrigation water on forage sorghum and soil chemical properties. Journal of Plant Nutrition, 22 (12): 1905-1920.
Comba, M. E., M. P. Benavides and M. L. Tomaro. 1998. Effects of salt on antioxidant defense system in soybean root nodules. Australian Journal of Plant Physiology, 25:665-671.
Cramer, G. R. and D. C. Bowman. 1991. Short term leaf elongation kinetics of maize in response to salinity are independent of the root. Plant Physiology, 95: 965-967.
Cramer, G. R. G. J., Alberico. and C. Schmidit. 1994. Salt tolerance is not associated with the sodium accumulation of to maize hybrids. Australian Journal of Plant Physical, 21: 675-692.
Cramer, G. R. 2002. Sodium calcium interactions under salinity stress, in Salinity: Environment plant molecules, A. Lauchli, U. Luttge, (eds.). Springer, pp: 205-228.
Cramer, G. R. A. Lauchil, and E. Epstein. 1986. Effect of Nacl and CaCl2 on ion activies in complex nutrient solutions and root growth of cotton. Plant Physiology, 81:792-797.
Dean, R. E., J. A. Dahlbery, M. S. Hopkins, S. E. Mitchell and S. Kresovich. 1999. Genetic redundancy and diversity among orange accessions in the U. S. National Sorghum Collection as assessed with simple sequence repeat (SSR) markers. Crop Science. 39: 1215-1221.
Delseny, M., J. Salses, R. Cooke, C. Sallaud, F. Regad, P. Lagoda, E. Guiderdoni, M. Ventelon, C. Brugidou and A. Ghesquiere. 2001. Rice genomics Present and future. Plant Physiology. Biochem, (39): 323-334.
Delgado. I. C., and A. J. Sanchez-Raya. 1999. Physiological response of seedling sunflower to salinity and sources. Commun. Soil Science. Plant Anal. 30: (5-6).
Damir Kaya, M. and A. Ipek. 2003. Effect of different soil salinity levels on germination and seedling growth of safflower. Turkey, Agriculture, 27: 221-227.
Devitt, D. W., M. Jarrell, and K. L. Steven. 1981. Sodium-potassium ratios in soil solution and plant response under saline canditions .Soil Science of American. Journal. 34: 80-86.
Dje, Y., M. Heuertz, C. Lefebyre, and X. Vekemans. 2000. Assesment of genetic diversity within and among germplasm accessions in cultivated sorghum using microsatellite markers. Theorotical an Applied Genetics, 100: 918-925.
Dogget, H. 1970. Sorghum, Longmans Pub. 403 p
Dubey, R. S. and A. K. Singh. 1999. Salinity induces accumulation of soluble sugars and alters the activity of sugar metabolizing enzymes in rice plants. Biology Plant, 42: 233 239.
Estilai, A. B., B. Ehdiae., H. H. Naqvi, D. A. Dierig, D. T. Roy and A. D. Thompson. 1992. Correlation and path analysis of agronomic traits in guayule. Crop Sience. 32:953-957.
Fernandez, G. C. J. 1992. Effective selection criteria for assessing stress tolerance. In: Kuo, C. G. (ed.). Proceedings of the International Symposium on Adaptation of Vegetables and Other Food Crops in Temperature and Water Stress. AVRDC Publication, Tainan, Taiwan. pp. 257-270.
Flower. T. J., A. Garcia, M. Koyama and A. R. Yeo. 1997. Breeding for salt tolerance in crop plants the role of molecular biology. Acta Physiologyl. Plantarum, 19: 427-437.
Flowers, T. J., P. F. Troke and A. R. Yeo. 1977. The mechanisms of salt tolerance in halophytes. Annual Review of Plant Physiology, 28: 183-221.
Francois, L. E. 1994. Growth, seed yield and oil content of canola grown under saline conditions. Crop Science, 86: 233-234.
Fritz, A. K., T. S., Cox, B. S. Gill, and R. G. Sear. 1995. Marker – based anaylsis of quantitative trait in winter wheat triticum tauschi population. Crop Science, 35: 1695-1699.
Foisset, N., R. Deloume, P., Barret, N., Hubert, B. S. Landry, and M. Renard. 1990. Molecular mapping analysis in Brassica napus using isozyme, RAPD and RFLP makers on a double haploid progeny. Theoretical and Applide Genetics, 93: 1011- 1025.
Garcia, A. B., E. Almedia, S. Iyer, T. Gerats, M., Vanmontagu, and A. Caplan. 1997. Effects of osmoprotectants upon NaCl stress in rice. Plant Physiology, 115: 159-169.
Gavuzzi, P. F. Rizza, M. Palumbo, R. G. Campaline, G. L. Ricciardi, and B. Borghi. 1997. Evaluation of field and laboratory of drought and heat stress in winter cereals. Canadian Journal of Plant Science, 77: 523-531.
Girija, C., B. N. Smith. and P. M. Swamy. 2002. Interactive effects of sodium chloride and calcium chloride on the accumulation of proline and glycinebetaine in peanut (Arachis hypogaea L.). Environmental and experimental Botany, 47: 1-10.
Greenway, H. and R. Munns. 1980. Mechanisms of salt tolerance in nonhalophytes. Annual Review of Plant Physiology, 31:49-190.
Hecker, K. H. and K. H. Roux. 1996. High and low annealing temperatures increase both specificity and yield in touchdown and stepdown PCR. Biology Techniques 20:478-485.
Hoagland, D. R. and D. I. Arnon. 1950. The water-culture for growing plant without soil. California Agriculture Experiment Statistics. Circular. 347:32.
Hugo, E. C. Louis and K. Prom. 2013. Assessment of molecular diversity and population structure of the Ethiopian sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench] germplasm collection maintained by the USDA–ARS National Plant Germplasm System using SSR markers. Genet Resour Crop Evoluation, 7:1-14.
Hurry, V. M., A. Strand and M. Tobiaeson. 1995. Cold hardening of spring and winter wheat and rape results in differential on growth, carbon metabolism and carbohydrate content. Plant Physiology, 109: 697-706.
Indulkar, B. S. and S. D. More. 2004. Response if sorghum to phosphorus application
in presence of chloride and sulphate salinity. Current Agriculture, 8 (1-2): 81- 85.
Irigoyen, J. J., D. W. Emerich and M. Sanchez-Diaz. 1992. Water stress induced changes in concentration of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa) plants. Physiology Plants, 84: 55-60.
Jeschke, W. D. and O. Wolf, 1988. Effect of NaCI on groweth development, ion distribution and ion translocation in castor bean (Ricinus commumis L.). Journal of Plant Physiology. 132: 45-52.
Johnson, R. C., W. J. Johnston, C. T., Golob, M. C. Nelson, and R. J. Soreng. 2002. Characterization of the USDA poapratensis apllection using RAPD markers and agronomic descriptors. Genetic Resources and Crop Evolution, 49: 349-361.
Ji, G. S., Y. F. Song, G. Q. Liu, R.H. D. U. and F. W. Hao. 2011. Genetic analysis of sorghum resources from China using SSRs. Journal of SAT Agricultural Research, 9: 1-7.
Junjian, N., P. M. Colowit and D. Mackill. 2002. Evaluation of genetic diversity in rice subspecies by microsatellite markers. Crop Science, 42: 601-607.
Kawasaki, T. and M. Moritsugu. 1978. Effect of calcium on salt injury in plants. Barley and rice. Ber. Ohara. Inst. Landwirtsch. Biological, 17: 73-81.
Kimani, P. M., W. Wachira, E. K. Cheruiyot, J. Owuoche and E. Kimani. 2014. Genetic diversity of African sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) accessions based on microsatellite markers. Australian Journal of Crop Science. 8 (2): 171-177.
Kimber, D. S. and D. I. McGregor. 1995. The species and their origin, cultivation and world production. Brassica oilseeds: Production and utilization. CAB International. pp:1-10.
Kimura, M. and J. F. Crow. 1964. The number of alleles that can be maintained in a finite population. Genetics, 49:25-38.
Kingsbury, R.W. and E. Epestein. 1986. Salt sensitivity in wheat. Plant Physiology, 80: 651-654.
Kumar, P., V. K. Gupta, A. K, Misra, D. R. Modi and B. K. Pandey. 2009. Potential of molcular markers in plant biotecnology. Plant Omics Journal, 2 (4):141-162.
Lauchli, A. and E. Epstein. 2000. Plant responses to saline and sodic conditions. pp: 11-117. New York.
Levene, H. 1949. On a matching problem in genetics. Annals of Mathematical Statistics, 20: 91-94.
Lavi, U., P. Cregan, T., Schaap and J. Hillel. 1994. Application of DNA markers for identification and breeding of perennial fruit crops. Plant Breeding Review, 12: 195-226.
Levitt, J. 1980. Response of plant to environment stresses. Vol. 2. Water, radiation, salt other stresses. Academic Press. NewYork. P 607.
Lewontin, R. 1972. The apportionment of human diversity. Evolution Biology, 6: 381-398.
Mango T., F. Carriero, R. A. Cifarelli, M. Gallitelli and F. Cellini. 2001. Development of microsatellite markers in Durum wheat (Triticum turgidum L. ssp durum). Plant and Animal Genome IX Conference. Acta Genetica Sinica, 33 (10): 917–928.
Marschner, H. (1995) Mineral nutrition of higher plants. Academic Press, London. PP 889.
Mass, E.V. and G.J. Hoffman.1977. Crop salt tolerance-Current assessment. Journal of Irrigation and Drainage Engineering. 103: 115-134.
Maas, E. V. and C. M. Grieve. 1990. Spike and leaf development in salt-stressed wheat. Crop Science, 30: 1309–1313.
Mass, E.V. 1993. Plant growth response to salt stress. In: H. Lieth and A. A. Al. Massom (eds.). Towards the rational use of high salinity tolerant plants. Vol. l.klu. Academy. Pub. Pp: 279-291.
Matus, I. A. and P. M. Hayes. 2002. Genetic diversity in three groups of barley germplasm assessed by simple sequence repeat. Genome 45: 1095- 1106.
Meneguzzo, S., Navari-Izzo, F. and Izzo, R. 2000. NaCl effects on water relations and accumulation of minerals in shoots, roots and cell sap of wheat seedling. Journal of Plant Physiology, 156: 711-716
Munns, R. and A. Termaat. 1986. Whole plant response to salinity. Australian, Journal of Plant Physiology, 13: 143-160.
Munns, R. 2002. Comparative physiology of salt and water stress. Plant Cell Environment, 28:239- 250.
Nandakumr, N., A. Singh, K. Sharma, R. K. Mohapara, T. K. V. Prabhu and F. U. Zaman. 2004. Molecular fingerprinting of hybrids and assessment of genetic purity of hybrid seeds in rice using microsatellite markers. Euphytica, 136 : 257-264.
Naghavi M. R., M. Mardi., H. A. Ramshini. and B. Fazelinasab. 2004. Comparative analysis of the genetic diversity among bread wheat genotypes based on RAPD and SSR markers. Iranian. Journal of Biotechnology. 2: 195 – 202.
Netonda G.W., J. C. Onyango and E. Beck. 2004. Sorghum and salinity: II. Gas exchange and chlorophyll fluorescence of sorghum under salt stress. Crop Science. 44: 806- 811.
Omidbakhsh Fard. M. A. 2005. Staudy of genetic diversity in durum wheat using SSR marker. MSc. Thesis. University. of Tehran. pp. 91.
Orcutt, D. M. and E. T. Nilsen. 2000.The phosiology of plants under stress, soil and biotic factors. Johnwily, NewYork.
Ottman, M. and M. Olsen. 2009. Growing grain sorghum in Arizona. Arizona Cooperation Extension. The University of Arizona, College of Agriculture and Life Sciences. Available in: http://ag.arizona.edu/pubs/crops/az1489.pdf
Parida, A. K. and A. B. Das. 2005. Salt tolerance and salinity effects on plants: A review. Ecotoxicol, Environment, Safety, 60: 324-349.
Parvaiz, A. and Satyawati, S. 2008. Salt stress and phyto-bilochemical responses plants. Plant Soil Environment,54: 89-99.
Patterson, B. E. Macrae and I. Ferguson. 1984. Estimation of hydrogen peroxide in plant extracts using titanium (IV). Annual Biochemical, 139: 487-492.
Pearce, S. R., M. Knox., T. N. H. Ellis., A. J. Flavell and A. Kumar. 2000. Pea Ty1-copia group
Retrotran sposons: transitional activity and use as markers to study genetic diversity in Pisum. Molcular Gene Genetics, 263: 898–907.
Rawson, H. M., M. J. Long and R. Munns. 2006. Growth and development in NaCl treated plants. I: Leaf Na+ and Cl- concentration do not determine gas exchange of leaf blades in sorghum, Australian Journal of Plant Physiology, 35: 519- 527.
Redmann, R. E., M. Q. Qi and M. Belyk. 2005. Growth of sorghum varieties in response to soil salinity. Canadian Journal of Plant Science, 94: 797- 799.
Rosiel, A. A. and J. Hamblin. 1981. Theoretical aspects of selection for yield in stress and non-stress environments. Crop Science, 21: 943-946.
Rolf, T. H. Frederick, W. Rattunde Subhash Chandra,G. Soma Raju and C. Tom Hash. 2005. The pattern of genetic diversity of Guinea-race Sorghum bicolor L.) Moench landraces as revealed with SSR markers. Theoretical and Application Genetics. 111: 399-409.
Senior, M. L., J. P. Mutphy, M. M. Goodman, and C. W. Stuber. 1998. Utility of SSRs for determining genetic similarities and relationships in maize using an agarose gel system. Crop Science, 38:1088-1098.
Sepaskhah, P. R. and L. Boersma. 1979. Elongation of wheat leaves exposed to several levels of matric potential and NaCl induced osmotic potential of soil water. Agronomice Journal, 71:848-852.
Sharopova, N., M. D., McMullan, and L. Schultz. 2002. Development and mapping of SSR markers for maize, Plant Molecular Biology Reporter, 48: 463-481.
Shannon, M. C. 1984. Breeding, selection and the genetics of salt tolerance. In Plants: R. C. Staples, and G. H. Toenniessen (eds.). Salinity tolerance in plants. John Wiley and Sons, pp: 231-254.
Shinha, A., and, S. R. Gupta. 1982. Effect of osmotic tension and salt stress on germination
of three grass species. Plant and Soil, 69: 13-19.
Silva, J. V., C. F. Lacerd. P. H. A. Costa, J. E., Filho, E. G. Filho, and J. T. Prisco. 2003.
Physiological responses of NaCl stressed cowpea plants grown in nutrient solution supplemented with CaCl2 . Brazilian, Journal of Plant Physiology, 15: 99-105.
Singh, B. D. 2005. Plant Breeding: Principles and Methods (7th ed.). Kalyani publishing, New Delhi.PP.670.
Stewart, C. R., G. Voetberg, and P. J. Rayapati . 1986. Plant Physiology, 82: 703-707.
Stragonov, B. P. 1964. Physiological basis of salt tolernce if plants. Academic. Sin. USSR. Davery and Co. New York. PP. 279-1964.
Shehzad, T. H., Okuizumi, M. Kawase and K. Okuno. 2009. Development of SSR-based sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) diversity research set of germplasm and its evaluation by morphological traits. Genetic Resources Crop Evolution,56:809–827
Taylor, R. M., E. F. Young and R. H. Rivera. 1975. Salt tolerance in cultivars of grain sorghum. Crop Science, 15: 735-740.
Temnykh, S., G. Declerck and A. Lukashova. 2001. Computational and experimental analysis of microsatellites in rice (Oryza sativa L.): frequency, length variation, transposon associations, and genetic marker potential. Genome Research, 11: 1441-1452.
Tiwari, T. N., R. P. Srivastava and G. P. Sing. 1997. Salinity tolerance in sugarcane cultivars. Sugar cane, 1: 10-14.
Van Horn, J. W. 1991. Development of soil salinity during germination and early seedling growth and its effect on several crops. Agriculture Managerial, 20: 17-28.
Virk, P. S., V. Brian, F. Lyod, M. Jackson and H. J. Newbury. 1995. Use of RAPD for the study of diversity within plant germplasm collection. Heredity, 74: 170-179.
Vigoruroux, Y., S. Mitchell, Y. Matsuoka, M. Hamblin, S. Kresovich, J. S. C. Smith, J. Jaqueth, O. S. Smith and J. Doebley. 2005. An analysis of genetic diversity across the maize genome using microsatellite. Genetics, 169: 1617-1630.
Vonarx, M. M., R. J. Mailer and N. Wratten. 1999. Reliabilty of RAPDs for identification of Australian canola cultivars. Proceeding of the 10th International Rapeseed Congress, Canberra, Australia, 3(1): 24-35.
Wang, Y. X. and B. Zhang. 2009. Effects of salt stress on enzyme activity and soluble sugar content of alfalfa. Journal of Horticulture Science and Biotechnology, 45: 589-591.
Weimberg R., H. R. Lerner and A. Plojakoff-mayer. 1984. Changes in growth and water-soluble solute concentrations in sorghum bicolor stressed with sodium and potassium salts Plant, Physiology, 62: 472-480.
Williams, J. G. K., A. R. Kubelic, K. J. Livak, J. A. Rafalsky and S. V. Tingey. 1990. DNA polymorphism camplified by aribitrary primers are useful as genetic markers. Nucleic Acids Research, 18: 6531- 6535.
Wignarajah, K. 1974. Response of bean plants to sodium chloride. PhD, Thesis. University of Liverpool. PP. 260-1974.
Wolfe, A. D. and Liston, A. 1998. Contributions of PCR-based methods to plant systematics and evolutionary biology. In Plant molecular systematics II. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, The Netherlands, pp. 43–86.
Wyn Jones, R. G. 1980. An assessment of quaternary ammonium and related compunds as asmotic effectorsin crop plants. Crop Science, 62: 11-21.
Zhang, X. Y., C. W., Li, L. F., Wang, H. M., Wang, G. X., You and Y. S. Dong, 2002. An
estimation of the minimum number of SSR alleles needed to reveal genetic relationships in wheat varieties. Information from large-scale planted varieties and cornerstone breeding parents in Chinese wheat improvement and production. Theoretical and Applied Genetics, 106: 67-73.
Yang, Y. W., R. J. Newton and F. R. Miller. 1990. Salinity tolerance in sorghum, whole plant response to sodium chloride in S. Bicolor and S. Halepense. Crop Sciencei, 30: 775-781.
Yeo, A. R., K. S. Lee, P. Izard, P. J. Bousier and T. J. Flowers. 1991. Short and long term effects of salinity on leaf growth