فهرست:
چکیده..............................................................................................................................................................1
مقدمه...............................................................................................................................................................2
فصل اول– کلیات و تاریخچه
اهمیت غلات..............................................................................................................................................6
1-2 گندم..........................................................................................................................................................6
1-2-1 گیاهشناسی..............................................................................................................................................6
1-2-1-1 ریشه.................................................................................................................................................7
1-2-1-2 ساقه...................................................................................................................................................7
1-2-1-3 برگ..................................................................................................................................................7
1-2-1-4 گل آذین...............................................................................................................................................8
1-2-1-5 میوه.....................................................................................................................................8
1-2-2 فیزیولوژی................................................................................................................................9
1-2-3 اکولوژی...................................................................................................................................9
1-2-3-1 شرایط مناسب رشد..................................................................................................................9
1-2-3-2 آب و هوای مناسب رشد..........................................................................................................10
1-2-4 سطح زیر کشت و میزان تولید. ....................................................................................................10
1-3 پیریدوکسین.................................................................................................................................12
1-3-1 پیریدوکسین و تأثیر آن بر گیاه......................................................................................................12
1-3-2 تأثیر پیریدوکسین بر رشد و جذب در گیاه........................................................................................13
فصل دوم- بررسی منابع
1-2 مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینهی پرایمینگ بر شاخصهای جوانه زنی...............................15
2-2 مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینهی اثرات پیریدوکسین بر شاخصهای جوانه زنی....................18
2-3 مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینهی اثرات پیریدوکسین و سایر ویتامینها بر روی فعالیت دو آنزیم کاتالاز و پراکسیداز.............................................................................................................................19
2-4 مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینهی طولدوره ی پرایمینگ بر شاخصهای جوانه ....................24
فصل سوم- مواد و روشها
3-1 مواد و روشها............................................................................................................................27
3-2 سترون سازی بذور.......................................................................................................................27
3-3 تهیهی محلولهای لازم برای اعمال تیمارهای مختلف.............................................................................28
3-3-1 تهیهی محلول پیریدوکسین...........................................................................................................28
3-4 تیمارهای به کار رفته در آزمایش.....................................................................................................28
3-5 روش کشت بذر...........................................................................................................................29
کشت در پتریدیش...............................................................................................................................29
3-6 استخراج پروتئین برای سنجش فعالیت آنزیم (Sundhakar et al., 2001)................................................30
3-7 سنجش فعالیت آنزیم کاتالاز (Kar Mischra, 1976)...........................................................................30
3-8 سنجش فعالیت آنزیم پراکسیداز (حدادچی، 1365)................................................................................31
3-9 اندازه گیری شاخصهای جوانه زنی..................................................................................................31
3-10 تجزیه و تحلیل آماری..................................................................................................................34
فصل چهارم- نتایج
4-1 طول ریشهچه............................................................................................................................36
4-2 طول ساقهچه...............................................................................................................................40
4-3 درصد جوانه زنی.........................................................................................................................44
4-4 وزن تر گیاهچه............................................................................................................................48
4-5 وزن خشک گیاهچه.......................................................................................................................52
4-6 سرعت جوانه زنی........................................................................................................................56
4-7 ضریب سرعت جوانه زنی..............................................................................................................60
4-8 بنیه بذر......................................................................................................................................64
4-9 میانگین مدت جوانه زنی................................................................................................................68
4-10 میانگین جوانه زنی روزانه...........................................................................................................72
4-11 سرعت جوانه زنی روزانه............................................................................................................76
4-12 بنیه گیاهچه...............................................................................................................................80
4-13 فعالیت آنزیم کاتالاز....................................................................................................................83
4-14 فعالیت آنزیم پراکسیداز...................................................... .........................................................87
فصل پنجم- بحث و نتیجهگیری
5-1 شاخصهای جوانه زنی................................................................................................................101
5-2 فعالیت کاتالازی و پراکسیدازی......................................................................................................102
5-3 نتیجه گیری...............................................................................................................................103
5-4 پیشنهادات.................................................................................................................................104
فصل ششم- منابع
منابع.............................................................................................................................................106
منبع:
احتشامی. س. م، فروزی. م. و شهبازی. م. 1389. اثر هیدروپرایمینگ بذر بر مولفه های جوانه زنی و رشد گیاهچه کلزا در شرایط تنش شوری، فصلنامه پزوهش های به زراعی، سال دوم، شماره 202، صفحه 107.
ارادتمند اصلی. د، قاسمی. و. 1388. نقش پیریدوکسین و تنش خشکی قبل و بعد از گلدهی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم. فصلنامه پژوهش های به زراعی، سال دوم، شماره 2. صفحه 143.
اسفندیاری. ع. شکیبا. م. ر، سلطانعلی. م، آلیاری. ه و برادران فیروزآبادی. م. 1388. اثر تنش خشکی بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپیدی گیاهچه های گندم، مجله دانش کشاورزی، جلد 19، شماره 2، صفحات 138- 129.
آمار نامه کشاورزی، جلد اول: محصولات زراعی سال زراعی 89-1388. نشر تهران، وزارت جهاد کشاورزی، معاونت برنامه ریزی و اقتصادی، دفتر آمار و فناوری اطلاعات، 1390.
امام، ی. 1386. زراعت غلات، مرکز نشر دانشگاهی شیراز، 200 صفحه.
خدابنده، ن. 1379. زراعت غلات. انتشارات دانشگاه تهران.
شاهسوند، ک. توکل افشار، ر. ,چائیچی، م. ر. 1388. تأثیر اسموپرایمینگ بر صفات جوانه زنی بذر چهار گونه گیاه مرتعی تحت تنش خشکی. مجله علمی پژوهشی مرتع. سال سوم، شماره اول، ص: 490-479 .
شکاری . ف ، پاک مهر . آ، راستگو . م، وظایفی. م و قریشی نسب. م. ج. 1389. اثر پرایمینگ بذر با اسید سالیسیلیک بر پاره ای صفات فیزیولوژیک لوبیا چشم بلبلی (Vigna nuguiculata L.) تحت تنش کم آبی در زمان غلاف بندی، مجله علمی پژوهشی علو کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، سال چهارم، شماره 13.
صالحی. م، تمسکنی. ف، احسانی. م و عارفی. م. 1388. تاثیر پرایمینگ بر جوانه زنی و رشد گیاهچه کلزا در مقایسه با نانو سیلور تحت تنش شوری، پزوهش های علوم گیاهی : 4 ( 4 ( پیاپی 16 ) ) : 52 – 57.
فرخی. غ. ارادتمند اصلی. د، 1385. تاثیر پیریدوکسین و سطوح مختلف نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 704. مجله زراعت و اصلاح نباتات ایران. شماره 1. جلد 4. صفحات 17-5.
قربانلی. م فرزامی سپهر. م. و نوروزی . ف . 1389 . مطالعه اثر خشکی و اسید آسکوربیک بر 2 رقم کلزا و پاسخ گیاه سویا به عصاره گیاهان تیمار دیده، فصلنامه علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، سال دوم، شماره سوم ( جلد 7 ) .
کافی، م.، جعفرنژاد، الف و جامی الاحمدی، م. 1384. گندم (اکولوژی و فیزیولوژی و برآورد عملکرد)، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد، 476 صفحه.
مظاهرانی تیرانی. م. و منوچهری کلانتری. خ . 1385. بررسی سه فاکتور سالیسیلیک اسید ، تنش خشکی و اتیلن و اثر متقابل آنها بر جوانه زنی بذر کلزا ( Brassica napus ) ، مجله زیست شناسی ایران، جلد 19، شماره 4.
مهرابیان مقدم. ن، آروین. م. ج، خواجوی نژاد. غ. و مقصودی. ک. 1390. اثر سالیسیلیک اسید بر رشد و عملکرد علوفه و دانه ذرت در شرایط تنش خشکی در مزرعه، فصلنامه به زراعی نهال و بذر، سال 27، شماره 2701، صفحات 55 – 41 .
نورمحمدی، ق.، سیادت، ع و کاشانی، ع. 1383. زراعت غلات، جلد اول، انتشارات دانشگاه شهید چمران، چاپ پنجم.
Abdul- Baki, A. and J.D. Anderson. 1973. Vigor determination in Soybean seed by multiple criteria. Crop Sci. 13: 630-633.
Afzal . I , AhmadBasra . SH. M , Hameed . A . and Farooq . M . 2006 . Physiological enhancements for alleviation of salt stress Wheat , Pak . J . Bot . , 38 ( 5 ) : 1649 – 1659
Arrigoni O., Calabrese G., De Gara L., Bitonti M.B. and Liso R. 1997. Correlation between changes in cell ascorbate and growth of Lupinus albus seedlings. Journal of Plant Physiology, 150: 302-308.
Ashraf, M. and Foolad, M. R. 2005. pre – sowing seed treatment – Ashotgun approach to Improve germination, growth and crop yield under saline and none – saline conditions. Advances in Agronomy. 88: 223-265.
Azooz . M . M . 2009 . Salt stress Mitigation by seed priming with Salicylic Acid in two Faba bean Genotypes differing in salt tolerance , International Journal of Agriculture & Biology , 11 : 343 – 350.
Baghizadeh . A , Hajmohammadrezaei . M . 2011 . Effect of Drought stress and its interaction with Ascorbate and Salicylic acid on Okra ( Hibisicus Esculentus .L ) germination and seedling growth , Journal of Stress & Biochemistry , Vol 1 , pp 55 – 65.
Basra, A. S., Farooq, M., Afzal, I. and Hussain, M. 2006. Influence of osmopriming on the germination and early seedling growth of coarse and fine rice. Int. J. Agr. Biol. 8: 19-21.
Berland, B.R., Bonin, D. J., Maestrini, S.Y. 1978. Facteurs limitant la production primaire
d'une aire côtière méditerranéenne (calanque d'En-Vau, Marseille). Int. Revues. Ges.
Hydrobiol., 63 (4) : 501-531.
Bradford, K. J. 1995. Water relations in seed germination. In "seed development and germination" (J. kigel and G. Galili, Eds.), pp. 361-396. Marcel Dekker Inc., New York. 45: 209-214.
Burguieres . E . , Mccue . P . Inkwon . Y . and Shetty . K . 2006 . Effect of Vitamin c and Folic acid and Phenolic – linked Antioxidant activity , Science Direct . Bioresource Technology , Volume 8 , Issue 7 , Pages 1393 – 1404 .
Capron, I, F.F. Corbineau, C. Dacher, D. Come & D. Job. 2000. Sugar beet seed priming: Effects of priming conditions on germination, solubilization of I-S globulin and accumulation of LEA proteins. Scientia Research, 10: 243-254.
Chen, H.and L. Xiong . 2005. Pyridoxine is required for post-embryonic root development and tolerance to osmotic and oxidative stresses. Plant J. 44(3):396-408.
Chojnowski, F. C. and Come, D. 1997. physiological and biochemical changes induced in sunflower seeds by osmopriming and subsequent drying, storage and aging. Seed science Research. 7: 323-331.
Daneshmand . F , Arvin . M . J . and Manouchehri kalantari . Kh . 2009 . Effect of Acetyl salicylic acid ( Aspirin ) on salt and osmotic in Solanum bulbocastanum in vitro : Enzymatic Antioxidants , American _ Eurasian J . Agric & Environ . Sci . 6 (1 ) : 92 -99.
De Gara L, Paciolla C. Liso R, Stefani A, Blanco A, Arrigoni O. 1993. Ascorbate metabolism in mature pollen grains of Dasypyrum villosum. J. Plant Physiol. 141:405-409.
Dolatabadian . A . and Saleh jouneghani . R. 2009 . Impact of exogenous Ascorbic acid on Antioxidant Activity and some physiological traits of Common Bean subjected to salinity stress , Not . Bot . Hort . Agrobot . Cluj 37 ( 2 ) , 165 – 172 .
Dolatabadian . A . and Modarres sanavay . S . A . 2008 . Effect of the Ascorbic acid , Pyridoxine and Hydrogen peroxide treatments on Germination , Catalase activity , Protein and Malondialdehyde content of three oil seeds . Not . Bot . Hort . Agrobot . Cluj 36 ( 2 ) , 61 – 66 .
Ehrenshaft, M., Bilski, P., Li, M.Y., Chignell, C.F., and Daub, M.E. 1999. A highly conserved sequence is a novel gene involved in de novo vitamin B6 biosynthesis. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 96: 9374-9378.
Eradatmand Asli . A . and Houshmandfar. A . 2011 . Response of Corn (Zea mays L.) to seed pyridoxine-priming and different levels of nitrogen . Advance in Environmental Biology , 5(1): 53-57.
Farhoudi . R. 2011 . Effect of salt stress on physiological and morphological parameters of Rapeseed cultuvars , Advances in Environmental Biology , 5 ( 8 ) : 2501 – 2508 .
Farooq, M.; Basra, S. M. A.; Warraich, E. A. and Khaliq, A., 2006. Optimization of hydropriming Technigues for rice seed invigoration. seed sci. Technol. 34: 529-534.
Farrokhi. Gh. R, Paykarestan. B. 2010. The effect of Pyridoxine and different levels of Nitrogen on physiological indices of Corn (Zea mays L. var. sc 704), World Academy of Science, Engineering and Technology, 66, 511-513.
Fu, J. R., S. H. Lu, R. Z. Chen Zhang, B.Z.S Liu, Z. S. Li & D. Y. Cai. 1988. Osmoconditioning of peanut (Arachis hypogaea L.) seed with PEG to improve vigor and some bio chemical activities, Seed Science. & T echnology, 16:197-212.
Giri, G. S. and Schillinger, W. F. 2003. Seed priming winter wheat for germination, emergence and yield. Crop Sci. 43: 2135-2141.
Guillard, R.R.L. and Ryther, J.H. 1962. Studies of marine planktonic diatoms. I. Cyclotella nana Hustedt and Detonula confervacea Cleve. Can. J. Microbiol. 8: 229-239.
Hamada., A. M and Khulaef, E. M. 2000. Stimulative Effects of Ascorbic Acid, Thiamin or Pyridoxine on Vicia faba Growth and Some Related Metabolic Activities . Pakistan Journal of Biological Sciences, 3: 1330-1332.
Hamama . H . and Murati . E . 2010 . The effect of Ascorbic acid treatment on viability and vigor Maize ( Zea mays L. ) seedling under drought stress . Hayati Journal of Biosciences September . Vol 17 , No 3 , pp 105 – 109 .
Harris, D.; Raghumanshi, B. S.; Gangwar, J. S.; Singh, S. C.; Joshi, K. D.; Rashid, A. and Hollington, P. A.. 2001. Participatory evalution by farmers of onfarm seed priming in wheat in India, Nepal and Pakistan. Exp. Agric. 37: 403-415.
Hassanein . R . A . Bassuony . F . M . Baraka . D . M . and Khalil . R . R . 2009 . Physiological effects of Nicotinamid and Ascorbic acid on Zea mays plant grown under salinity stress . I – Changes in growth , some relevant metabolic activities and oxidative defense sysyteme , Research Journal of Agriculture and Biological Sciences , 5 ( 1 ) : 72 – 81 .
Hausladen, A and Alscher R.G. 1993. Glutathione-active oxygen in plants. In: Alscher R.G. and Hess J.L. (eds), Antioxidants in Higher Plants. CRC Press, Boca Raton, pp. 12–15.
Hojati . M. and Modarres sanavy . S . A . M . 2011 . Response of growth and antioxidant systems in Carthamus tinctorius L. under water deficit stress . Acta Physiol Plant , 33 : 105 112.
Judi, M. and Sharifzadeh., F. 2006. Investigation the effect of hydropriming in barley cultivars. Biaban.J. 11: 99-109.
Karaki, G. N. 1998. Response of wheat and barley during germination to seed osmopriming at different water potential. Journal of Agronomy and crop science. 181, 4: 229-235.
Kaya, M. D.; Okcu, G.; Atak, M.; Cikili, Y. and Kolarici, O. 2006. Seed treatments to overcome salt and drought stress during germination in sunflower ( Helianthus annuus L.). Europ. J. Agronomy. 24:291-295.
Khan . H . A , Pervez . M . A , Ayub . C . M , Ziaf . k , Balal . R . M , Shahid . M . A and Akhtar . N . 2009 . Hormonal priming alleviates salt stress in Hot Pepper ( Capsicum annuum L. ) , Soil & Environ . 28 ( 2 ) : 130 – 135.
Khan, N.A., Khan, F. A., Aziz, O., and Samiullah, N. 1995. Pyridoxine enhances root growth and leaf NPK content of lentil grown with phosphorus levels, PP:807-808. Ukas Publication, Hyderabad, India.
Khan, N.A., Khan., T., Hayat, S., and Khan, M. 1996. Pyridoxine improves growth, nitrate reductase and carbonic anhydrase activity in wheat. Sci. Cult. 62:160-161.
Lone, N.A., Khan, N.A., Hayat, S., Azam, Z.M., and Samiullah. N. 1999. Evaluation of effect of some B-vitamins on root development of mustard. Ann. Appl. Biol. 134(supplement): 30-37.
Maguire, J.D. 1962. Speed of Germination-Aid in Selection and Evaluation for Seedling Emergence and Vigor. Crop Sci. 2: 176-177.
Moinuddin Khan, Samiullah, Khan. N. A. 2001. Response of Mustard and Wheat to pre-sowing seed treatment with Pyridoxine and sowing level of Calcium, Indian. J. Plant physiol, Vol. 6. No 3, (N. S.), pp. 300-305.
Moradi Dezfuli, P.; Sharif–zadeh, F. and Janmohammadi, M., 2008. Influence of priming technigues on seed germination behavior of Maize inbred lines (zea mays L.). ARPN Journal of Agri cultural and Biological science. vol. 3, No. 3, May2008. 33: 233-271.
Nagar, R. P.; Dadlani, M. and Sharama, S. P., 1998. Effect of hydropriming on field emergence and crop growth of maize genotypes. Seed. Res. 26: 1-5.
Omidi . H . 2010 . Canges of Proline content and activating of Antioxidant Enzymes in two Canola genotype under drought stress , American Journal of Plant Phisiology 5 ( 6 ) : 338 – 349 .
Penalosa, A. P. S. and Eira, M. T. S. 1993. Hydration – dehydration treatments on tomato seeds (Lgcopersicon esculentum mill.). seed science and technology. 21: 309-316.
Pill, W. G. and Necker, A. D. 2001. The effects of seed treatments on germination and establishment of kentuky blue grass (Poa pratenis L.). J. of Agron. 158: 1187-1195.
Schneider, S.H., K. Kuntz-Duriseti and C.Azar. 2000. Costing non-linearities, surprises,
and irreversible events. Pacific-Asian Journal of Energy, 10, 81-106.
Samiullah, N., khan, N.A., Ansari, S.A., Afridi, M.M.R.K. 1991. Pyridoxine augments growth yield and quality of mustard through efficient. Rew. Life Sci11:49-412.
Schimtz N, Xia JH, Kermode AR 2001. Dormancy of yellow cedar seeds is terminated
by gibberellic acid in combination with fluridone or with osmotic priming and moist chilling.
Seed Sci. Technol. 29:331-346.
Shehab . G . G . A hmed . O . K and El-Beltagi . H . S . 2010 . Effect of various chemical Agents ofAlleviation of Drought stress in Rice plants ( Oryza Sativa ) . Not . Bot . Hort . Agrobot . Vluj 38 ( 1 ) , 139 – 148 .
Singh B G. 1995. Effect of hydration-dehydration seed treatments on vigour and yield of
sunflower. Indian. J. Plant physiol. 38:66-68.
Shim, I.S., Naruse Y., Kim Y.H., Kobayashi K. and Usui K. 1999. Scavenging activity of NaClinduced activated oxygen in two rice (Oryza sativa L.) cultivars differing in salt tolerance. Jpa. J. Trop. Agr. 43: 32–41.
Subedi, K.D., and Ma, B.L. 2005. Seed priming does not improven corn yield in a humid
temperate environment. Agron. J. 97:211-218.
Sung J M, Chiu KY. 1995. Hydration effects on seedling emergence strength of
watermelon seed differing in ploidy. Plant Sci. 110:21-26.
Tovsolli, M. E. and Casenave, E. C. 2005. Water content and the effectiveness of hydro and osmotic priming of cotton seeds. Seed Sci. & Technol. 31:727-735.
Xiujuan . X . and Jin . H . 2004 . Effect of sand priming on seed germination and Physiological and Biological changes of Alfalfa in Salt stress , Rain Fed Crops.
Yasar . F , Ellialtioglu . S and Yildiz . K . 2008 . Effect of salt stress on Antioxidant Defense Systeme ,Lipid peroxidation , and Chlorophyll content in Green Bean , Russian Journal of Plant Physiology , Vol . 55 , No . 6 , pp . 782