فهرست:
چکیده: ب
فهرست جداول ج
فهرست اشکال د
فهرست مطالب ه
فصل اول: کلیات 1
١-١ –بیان مسأله: 2
١-۳-اهداف، فرضیات و سوالات تحقیق 4
فصل دوم : بررسی منابع 6
٢-١- تاریخچه 7
٢-٢-ترکیبات شیمیایی برنج 8
٢-٢-١-نشاسته برنج 8
٢-٢-٢-پروتئین دانه 9
٢-٢-٣-چربی 10
٢-٢-٤-ویتامین 10
٢-٢-٥-مواد معدنی 10
٢-٣-طبقه بندی ارقام برنج از نظر تیپ اقلیمی 11
٢-٣-١-نوع ایندیکا 11
٢-٣-٢-نوع ژاپونیکا 12
٢-٣-٣-نوع جاوانیکا 12
٢-٤-طبقه بندی ارقام برنج از نظر گیاه شناسی 12
٢-٤-١-برنج دانه بلند 12
٢-٤-٢-برنج دانه متوسط 12
٢-٤-٣-برنج دانه گرد یا کوتاه 13
٢-٥-کیفیت دانه برنج 13
٢-٥-١-کیفیت تبدیل 13
٢-٥-٢-اندازه دانه 14
٢-٥-٣-ظاهر دانه 14
٢-٥-٤-کیفیت پخت 15
٢-٥-٥-کیفیت تغذیه ای برنج 15
٢-٦-شناخت ارقام مختلف برنج رایج در بازار مصرف کشور 15
٢-٦-١-میزان عطر، بو و طعم برنج 16
٢-٧-بررسی وضعیت تولید و میزان واردات برنج کشور 16
٢-٧-١-سطح زیر کشت وتولید برنج 16
٢-٧-٢-واردات برنج 18
٢-٧-٣-مصرف برنج کشور 18
٢-٨- سیستم های مواد غذایی –گیاه – خاک در برنج 20
٢-٨-١-سیستم کشت ماندابی 20
٢-٨-٢-سیستم خاک 20
٢-٨-٣-پتانسیل رداکس 21
٢-٨-٣- مناطق اکسیدی و احیایی در خاک 21
٢-٨-٥-سیستم گیاه برنج 22
٢-٨-٥-١-آناتومی ریشه ها 22
٢-٨-٦-سازگاری فیزیولوژیکی : 23
٢-۸-٧-قدرت سبز شدن در شرایط غرقابی: 23
٢-٩-١آناتومی برنج: 24
٢-١٠-تغذیه برنج و مدیریت کودی: 26
٢-١٠-١-نیتروژن 27
٢-١٠-٢-فسفر 28
٢-١٠-٢-١اهمیت فسفر در تغذیه برنج: 28
٢-١٠-٢-٢-علائم کمبود فسفر در برنج 29
٢-١٠-٣-پتاسیم 30
٢-١٠-٤-روی 30
٢-١٠-٥-کلسیم 32
٢-١٠-٦-منیزیم 33
٢-١٠-٧- گوگرد 33
٢-١١- مدیریت تلفیقی مواد غذایی 34
٢-١١-١-منابع آلی مختلف، مکمل کودهای شیمیایی 34
٢-١١-٢-مصرف ضایعات صنعتی و فاضلابهای بیولوژیکی 34
٢-١١-٣-مشخصات کوددهی مؤثر 35
٢-١١-٤-کود سبز برنج 36
٢-١١-٥-آزولا غنی کننده نیتروژن خاک برنج 36
٢-١١-٦-حد مطلوب عناصر غذایی در خاک، برگ و دانه برنج 36
٢-١٢-آلوده شدن آب آبیاری 38
٢-١٣-فرآیند تبدیل برنج 39
٢-١٣-١-خشک کردن : 40
٢-١٣-٢-نیم جوش کردن 40
٢-١٣-٣-تمیز کردن 41
٢-١٣-٤-ماشین های پوست کن 41
٢-١٣-٥-سفید کنهای برنج 41
٢-١٣-٦-ماشینهای صیقل دهنده (پولیشر یا براق کننده) 42
٢-١٣-٧-درجه بندی برنج 42
٢-١٤- سم شناسی سرب 43
٢-١٤-١- سرب 43
٢-١٤-٣- توکسیکوکینتیک سرب 44
٢-١٤-٣-١- جذب سرب 45
٢-١٤-٣-٢- تجمع سرب در بدن 46
٢-١٤-٣-٣-دفع 46
٢-١٤-٤- راه های مسمومیت 47
٢-١٤-٥- مکانیسم مسمومیت 48
٢-١٤-٦- عوارض مسمومیت های حاصل از ترکیبات سرب 48
٢-١٤-٧- عوارض سرب بر ارگان های مختلف 49
٢-١٤-٧-١-خون 49
٢-١٤-٧-٢-سیستم عصبی 50
٢-١٤-٧-٣- گوارش 51
٢-١٤-٧-٤- تولید مثل 51
٢-١٤-٧-٥- کلیه 51
٢-١٤-٧-٦-سیستم اسکلتی 52
٢-١٤-٧-٧ جفت وجنین 52
٢-١٤-٨-مسمومیت با املاح آلی سرب 53
٢-١٤-٩- سرطانزایی سرب 53
٢-١٤-١٠- تشخیص مسمومیت سرب 54
٢-١٤-١١- درمان مسمومیت با سرب 54
٢-١٤-١٢-حد مجاز سرب 55
٢-١٥- سم شناسی کادمیوم 55
٢-١٥-١- کادمیوم 55
٢-١٥-٢-مصارف کادمیوم 56
٢-١٥-٢-١- راه های مسمومیت با کادمیوم 57
٢-١٥-٣- توکسیکو کینتیک کادمیوم 59
٢-١٥-٣-١-جذب 59
٢-١٥-٣-٢-تجمع کادمیوم در بدن 60
٢-١٥-٣-٣- دفع 60
٢-١٥-٤- علائم مسمومیت 61
٢-١٥-٥- عوارض کادمیوم بر ارگان های بدن 62
٢-١٥-٥-١-کلیه 62
٢-١٥-٥-٢- سیستم اسکلتی 62
٢-١٥-٥-٣-دستگاه تولید مثل 63
٢-١٥-٥-٤- سیستم تنفسی 63
٢-١٦- سرطانزایی کادمیوم 63
٢-١٧- تشخیص مسمومیت کادمیوم 64
٢-١٧-٣- درمان مسمومیت 65
٢-١٨- حد مجاز کادمیوم 65
٢-١٩- روشهای طیف سنجی اتمی 66
٢-١٩-١-جذب اتمی 66
٢-١٩-٢- مشخصات دستگاه 67
٢-١٩-٣- کوره 69
فصل سوم: مواد و روش ها 75
٣-١-مواد و تجهیزات 76
٣-٢-روش کار 77
٣-٣-اندازه گیری روی در خاک برنج های داخلی 78
٣-٤-روش اندازه گیری سرب وکادمیوم در خاک برنج های ایرانی 79
٣-٥-روش اندازه گیری سرب وکادمیوم وروی موجود در آب 79
٣-٦- اندازه گیری کادمیوم 80
٣-٧- اندازه گیری سرب 80
٣-٨-اندازه گیری روی 80
٣-٩- اندازه گیری درصد رطوبت برنج 81
۳-١٠- روش آنالیز آماری 82
فصل چهارم: نتایج و بحث 83
٤-١- بررسی میزان خواص اندازه گیری شده برنج ها 84
٤-١-١- میزان غلظت سرب 84
٤-١-٢- غلظت کادمیوم 86
٤-١-۳- غلظت روی 87
٤-١-٤- وزن هزار دانه 88
٤-١-٥- درصد رطوبت 90
٤-٢ بررسی میزان روی، کادمیوم و سرب خاکهای شالیزارهای شمال کشور 91
٤-۳- بررسی میزان روی، کادمیوم و سرب در آب مورد استفاده در آبیاری 92
فصل پنجم: نتیجه گیری و پیشنهادات 94
٥-١- نتیجه گیری 95
٥-٢-پیشنهادات 98
منبع:
١-احمدی زاده، م، ١٣٧٦، سم شناسی صنعتی(فلزات سنگین)، چاپ اول، انتشارات هزاران، ص ١٦-١١و٩٥-٩٠.
٢- اخوت، م. و د. وکیلی. برنج، کاشت، داشت، برداشت. انتشارات فارابی. ١٣٧٦. ص٢١٢
٣-ادریسی، م.، درخشی، پ.، ذوالریاستین، ف.، رامبد، ر.، سهرابی، م.، شریف، م.، صمیمی، ح.، وکنور، ا.، ١٣٧٤، شیمی دستگاهی، چاپ اول، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، ص، ١٧١-١٥٦.
٤-اسماعیلی، م.، وبیداری، ا.، ١٣٧١، مسمومیت هاو حوادث محیطی، چاپ اول، انتشارات دانش پژوه،ص ٦٨-٧٠.
٥-بلالی، م. ر. و غ. ر. امینی رنجبر. ١٣٨٢. امنیت جهانی غذا و نقش حاصلخیزی پایدار خاک در آن. کنگره جهانی امنیت غذا و نقش حاصلخیزی پایدار خاک در آن، رم، ایتالیا.
٦- بهمنیار، م. ع. و س. ح. احمدیان. ١٣٨٠. برهمکنش پتاسیم و روی بر رشد و عملکرد برنج طارم (در: ملکوتی، م. ج. و م. کاووسی.. تغذیه متعادل برنج. وزارت جهاد کشاورزی- معاونت زراعت. ١٣٨٣ص٦١١.
٧-تیمبرل، جی.، ، مقدمه ای بر سم شناسی، ترجمه :آملی، س.، چاپ اول، انتشارات جهاد دانشگاهی، ٢٠٠ص١٣٧٨-١.
٨-پایان ،ر.مقدمه ای به تکنولوژی فرآورده های غلات..چاپ دوم.انتشارات آییژ١٣٨٧ص٣٦٣
٩- ثنائی، غ.، ١٣٧٥،سم شناسی صنعتی،جلد چهارم، انتشارات دانشگاه تهران، ص ٢٢٨-١٨٠
١٠-جواد معین م.اصول مقدماتی زراعت برنج .انتشارات سازمان ترویج کشاورزی.
١١-زمانی ق، علیزاده م.خصوصیات و فرآورده های ارقام مختلف برنج ایران.چاپ اول انتشارات پلک.١٣٨٦ص٥-١٢٢
١٢-راجو آر،ترجمه همیشگی م وبابااکبری م.تکنولوژی برنج(کاشت،داشت، برداشت).چاپ اول انتشارات سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور . ١٣٨٧
١٣- سعادتی، ن. و و. م. فلاح.. مصرف متعادل کود در شالیزار. انتشارات فنی معاونت ترویج١٣٨٠ .ص٣١
١٤-فاطمی، ح.، ،شیمی مواد غذایی، انتشارات شرکت سهامی انتشار،١٣٨١ ص ٤٥٧ .
١٥-فلاح، و. م. و ن. سعادتی. ١٣٧٦. مدیریت مصرف کود در شالیزار. انتشارات مؤسسه تحقیقات برنج کشور- معاونت مازندران. ص٢١
١٦- قاسمخان، ع.، ١٣٨٦،سم شناسی صنعتی، انتشارات برای فردا، ص ١٤٧-١٣٠.
١٧-علیزاده ش.ج.تغذیه متعادل برنج.انتشارات سنا.١٣٨٣.ص ٣
١٨-عیوض زاده آ.آزمایشگاه شیمی تجزیه مواد غذایی.انتشارات دانشگاه آزاد ورامین ١٣٨٦.ص٤٧-٤٢
١٩-محمدیان، م.. بررسی راندمان کود ازته و افزایش آن در برنج. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی، انتشارات مؤسسه تحقیقات برنج کشور- معاونت مازندران.١٣٨٤. ص٦٥
٢٠- ملکوتی، م. ج. ١٣٧٨. ضرورت مصرف بهینه کود برای افزایش عملکرد ارقام برنج پرمحصول (قسمت دوم). نشریه شماره ٧١. شورای عالی سیاستگذاری کاهش مصرف سموم و استفاده بهینه از کودهای شیمیائی وزارت کشاورزی.
٢١- ملکوتی، م. ج. ١٣٨١. بررسی منشأ و روشهای کاهش آلاینده های نیترات و کادمیم در شالیزارهای شمال کشور. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی، مؤسسه تحقیقات خاک و آب، تهران، ایران.
٢٢- ملکوتی، م. ج.، نفیسی، م.، و متشرع زاده، ب.، ١٣٨٠، عزم ملی برای تولید کوددر داخل کشور، چاپ اول،انتشارات بابک، ص١٥.
٢٣-ملکوتی،م.ج،کاووسی.م.تغذیه متعادل گیاه برنج ١٣٨٣،چاپ اول انتشارات سنا،ص١٦٤-٥٠٢
٢٤-ملکوتی، م. ج. و م. همایی. ١٣٨٣. حاصلخیزی مناطق خشک (مشکلات و راه حلها)، چاپ دوم با بازنگری کامل، انتشارات دانشگاه تربیت مدرس. ص٦٠٠.
٢٥- ملکوتیان م, یغماییان ک, مصرقانی م, محوی آ, دانش پژوه م,بررسی میزان سرب وکادمیوم ونیکل وکروم در برنج های وارداتی ایران.مجله سلامت ومحیط ,علمی پژوهش١٣٩٠.دوره چهارم شماره اول: ص٧٧-٨٤
٢٦-رضایی- م،١٣٩٠ ، بررسی میزان آلودگی سرب و کادمیوم در چای ایرانی وخارجی،پایان نامه برای دریافت کارشناسی ارشداز دانشگاه آزاد ورامین
٢٧- نیک نشان، س.، 1386،بررسی میزان آلودگی سرب و کادمیوم شیر خام در زرین شهر، پایان نامه برای دریافت دکترای دامپزشکی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شماره501
28-Amtmann A,Hammond J.P,Amengaud P,White P.J.Nutrient sensing and signaling in plants :Potassium and Phosphorus.Sci Advances in Botanical Research.2005;43:209-257
29-Malakouti ,M.J,Shahabi,A and Bazarghan,K.Potassiumin in Irannian Agriculture2005.Sana Press.Tehran.292p
30-Giordano,P.M and J.J Mortvedt .Zinc sources and method of application forrice.Agronomy Jornal1973;65:51-533
31- EFSA (European Food Safety Authority), 2009.Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the European Commission on cadmium in food. The EFSA Journal , 980, 1-139.
32- EFSA (European Food Safety Authority), 2010.Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the European Commission on lead in food. The EFSA Journal , 1570, 1-139.
33- Brent, J., Wallace, K., Burkhart, K., Phillips, S, D., Donovan, J, W.,(2005). Critical Care Toxicology, Elsevier MOSBY, 1st ed , pp, 817-821-832.
34- Horwitz W., Latimer G.W., (2006), “Official Methods of Analysis”, AOAC International USA.
35-IPCS(WHO 17International Programme on Chemical Safety), 1996, Guidelines for Drinking Other Supporting Information, p 971.-Water Quality, Second Edition, Volume 2 - Health Criteria and
36- Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA), 2010. Seventy- third Meeting. Summary and Conclusions. Geneva: World Health Organization.
37- Michael, j, D., and Mannfred, A, H.,(2002).HANDBOOK OF TOXICOLOGY, Honeywell International Inc, 2ed, pp,926-929.
38- Tanmoy, K., and R.M. Bhagat.,(2010). Trace elements in tea leaves, made tea and tea infusion.Food Research International, 43, 2234–2252.
39-WHO (2003e). Lead in drinking-water, background document for preparation of WHO Guidelines for drinking-water quality.Geneva: World Health Organization (WHO/SDE/WSH/03.04/9).
40-Shimbo S,Zhang Z-W Watanabe T,Nakatsuka H,Matsuda-Inoguchi N, Higashikawa K,Ikeda M.Cadmium and Lead content in rice and other cereal products in Japan in 1998_2000.Sci total Environ 2001;281:165-175
41-Ping L,Xingxiang W,Taolin Z,Dongmei Z,Yuanqiu H.Effect of several amendments on rice growth and uptake of copper and cadmium from a contamination soil.Sci total Environ 2008;20:449-455 actions.2008:pp51-81
42-Philip j.white,johon P.hommond.The ecophysiolology of plant-phosphorus Inter
43-Chou T-S ,Chou Y-Y,Huang W-D,Hong C-Y,Kao C.Effect of magnesium deficiency on antioxidant status and cadmium toxichty in rice seedlings.Sci plant physiology 2011;168:1021-1030
44-Tsukahara T,Ezaki T,Matsuda-Inoguchi N,Ikeda M.Rice as the most influential source of cadmium intake among general Japanese population.Sci Environ 2003;305:41-51
45-Vassileva E,R.Quetel C.Certification measurement of the cadmium ,copper and Lead content in rice using isotope dilution inductively coupled plasma mass spectrometry.Sci Analytica Chimica2004;519:79-86
46-Es 'haghi Z,Khalili M,Khazaeifar A, Rounaghi G.Simultaneous extraction and determination of Lead ,cadmium and copper in rice samples by a new pre-concentration technique:Hollow fiber solid phase microextraction combined with differential pulse anodic stripping voltammetry.Sci Electrochimica 2011;56:3139-3146
47-Zeng F,Mao Y,Cheng W,Wu F,Zhang G.Genotypic and environmental variation in chromium, cadmium and lead concentration in rice.Sci Environ pullution2008;153:309-314
48-Oymak T,Tokalioglu S,Yilmaz V, kartal S,aydin D.Determination of head and cadmium in food samplesby the coprecipitation method.Sci food chimistry2009;113:1314-1317
49--M.S. D. Nezio, M. E. Palomeque, B. S. F. Band, Talanta, 63 (2008) E. Shams, A. Babaei, M. Soltaninezhad, Anal. Chim. Acta, 501 (2004)119. -50
51-yoshida,S.,G.w.MC Lean,M. Shafi,and K. E.Muller.2007.Effect of different method of zinc application on growth and yield of rice in a calcareous soil,West Pakistan.Soil Sci.and Plant Nutr.,16:147.
52-Sha chou T,Yang chao Y,Dar Huang W,Yang hong CH,Huei kao CH.Effect of magnesium deficiency on antioxidant status and cadmium toxicity in rice seedlings.Sci jornal of plant physiology.2011;168:1021-1030
53-Ping L,Xingxiang W,Taolin Z,Dongmei Z,Yuanqiu H.effect of several amendments on rice growth and uptake of copper and cadmium from a contaminated soil.Sci jornal of Environmental sciences2008;20:449-45
54-Venkatasubra A,B.V,Meht.1974.Effect of Zn and Fe application on the yield and chemical composition or rice.Indian J.Agric.Sci.44:602-607
-55- Wen Y.H., Yuan, Z.S., Li, F. M., Jian, Y.R., and Fang, J.Z., (2007)." Effect of liming and seasonal variation on lead concentration of tea plant". Chemosphere, 66, 84–90.
56-Rascio N, Vecchia F.D, barbato R, Pagliano C,Raviolo M,Gonnelli C.Environmental and Experimental body.2008;267-278