فهرست:
چکیده فارسی 1
فصل اول: کلیات تحقیق
1-1- مقدمه. 3
1-2- فرآیند خشک کردن. 3
1-2- 1- اهمیت خشک کردن. 4
1-3- انواع خشک کردن. 4
1-3- 1- خشک کردن (به روش سنتی) 4
1-3- 1- 1- مشکلات روش خشک کردن سنتی. 5
1-3- 2- خشک کن خورشیدی. 6
1-3- 3- خشک کن خورشیدی فعال و غیر فعال. 7
1-3- 4- خشک کردن به روش ماکروویو. 7
1-4- معرفی لیمو. 8
1-4- 1- طبقه بندی گیاه لیمو. 9
1-4- 2- اهمیت لیمو. 9
1-4- 3- مواد مؤثر موجود در لیمو. 10
1-4- 4- آب لیمو به عنوان فراورده مهم لیمو. 11
1-4- 5- مصارف دارویی لیمو. 12
1-4- 6- تاریخچه لیمو. 14
1-4- 7- میزان تولید داخلی و خارجی لیمو. 14
1-5- اهداف پژوهش.. 15
1-5- 1- هدف کاربردی. 15
1-5- 2- اهداف علمی. 16
فصل دوم: مبانی نظری و سوابق پیشین
فصل سوم: مواد و روش کار
3-1- انواع روش های خشک کردن در پژوهش.. 22
3-1- 1- ساخت دستگاه خشک کن خورشیدی. 22
3-1- 2- خشک کردن در خشک کن خورشیدی. 23
3-1- 3- خشک کردن در آون آزمایشگاهی. 24
3-1- 4- خشک کردن در معرض نور مستقیم خورشید (روش سنتی) 25
3-2- روش تهیه نمونه لیمو. 25
3-3- روش اجرای پژوهش و گروه بندی تیمارها 26
3-3- 1- مشخصات طرح آماری. 26
3-3– 1 - 1– نام طرح. 26
3-3– 1 - 2–تیمارها 26
3-3– 1 - 3– تکرار تیمار 26
3-4- آزمون های میکروبی. 28
3-4- 1- شناسایی کپک و مخمر 28
3-4- 2- شناسایی اشرشیاکلای (Ecoli) 28
3-5- متغیرهای پژوهش.. 29
3-5- 1- متغییرهای مستقل. 29
3-5- 2- متغییرهای وابسته. 29
3-6- تیمارهای قابل اندازه گیری در پژوهش حاضر 29
3-6- 1- روش اندازه گیری کاهش رطوبت طی زمان خشک کردن. 29
3-6- 2- اندازه گیری ظرفیت جذب آب محصول طی زمان خشک کردن. 30
3-6- 3- اندازه گیری چروکیدگی محصول طی زمان خشک کردن. 31
3-6- 7- اندازه گیری شاخص های رنگ محصول نهایی. 31
3-7- روش گرد آوری و تجزیه و تحلیل داده ها 32
فصل چهارم: نتایج
4-1- نتایج مربوط به سنتیک افت رطوبت در روش های مختلف خشک کردن (تابعی از زمان) 34
4-2- نتایج مربوط به شدت افت رطوبت در خشک کن آون (تابعی از رطوبت مطلق) 36
4-3- نتایج مربوط به سنتیک افت رطوبت در دو روش خشک کردن خورشیدی و سنتی. 37
4-4- نتایج مربوط به تغییرات درصد چروکیدگی لیمو در آون (تابع زمان) 39
4-5- نتایج مربوط به تغییرات درصد چروکیدگی لیمو در آون (تابع رطوبت) 41
4-6- نتایج مربوط به تغییرات جذب آب در روش خشک کردن با آون (تابع رطوبت) 43
4-7- نتایج مربوط به تغییرات رنگ لیمو در سه روش خشک کردن. 44
4-8- نتایج آزمایش های میکروبی. 47
فصل پنجم: بحث و نتیجهگیری
5-1- بحث.. 49
5 2- تفسیر نتایج مربوط به شدت افت رطوبت در روش های مختلف خشک کردن. 50
53 تفسیر نتایج مربوط به چروکیدگی در سه روش خشک کردن. 52
5 4 تفسیر نتایج مربوط به تغییرات قابلیت جذب آب در سه روش خشک کردن. 52
5 5 تفسیر نتایج مربوط به تغییرات رنگ لیمو در سه روش خشک کردن. 53
5 6- تفسیر ننتایج مربوط به تغییرات میکروبی در سه روش خشک کردن. 55
5 7 نتیجهگیری. 57
پیشنهادها 58
فهرست منابع فارسی. 59
فهرست منابع غیر فارسی. 62
چکیده انگلیسی 67
منبع:
اکبری ع، شاهدی م، همدمی ن و همکاران. سینتیک افت رطوبت و مقایسه ورقه های گوجه فرنگی در مرحله خشک شدن با سه روش: خشک کردن خورشیدی، آفتابی سنتی و هوای خشک. علوم و فنون کشاورزی، 1388؛ 13 (47): 445-460.
ایورشه ا. کتاب ۱۰۰ گیاه ۱۰۰۰ استفاده، ترجمه مرضیه آزاد، چاپ اول، ۱۳۶۹، انتشارات ناهید، ص ۲۴۷- 249.
بی نام. آمارنامه کشاورزی ایران. اداره کل امار و اطلاعات کشاورزی، تهران: 1379؛ نشریه شماره 01/79.
تسلیمی ا، مظلومی م ت، جمشیدی ا. مقایسه اثرات فرآیندهای خشک کردن خورشیدی و خلاء با روش سنتی بر ویژگی های زعفران. فصلنامه علوم و صنایع غذایی ایران، 1385؛ 3 (3): 9-17.
رادنیا ح. 1375، پایه های درختان میوه (ترجمه). چاپ اول، نشر آموزش کشاورزی. ص 637.
زارع د ع، قاسم خانی و ح. تأثیر دبی جرمی هوای ورودی و زمان تخلیه محصول بر روند کاهش رطوبت شلتوک در یک خشک کن نیمه پیوسته خورشیدی. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 1384؛ 9 (1): 251- 264.
زیرجانی ل، توکلی پور ح. تأثیر پیش فرآیندهای مختلف در فرآیند خشک کردن موز توسط مایکروویو. مجله علوم و فناوری غذایی، 1389؛ 2 (1): 55- 67.
سهیلی مهدیزاده ا، کیهانی ع. طراحی خشک کن خورشیدی با همرفت اجباری برای سبزی های برگی و ارزیابی عملکرد جمع کننده انرژی خورشیدی. تحقیقات مهندسی کشاورزی، 1385؛ 7 (27): 147- 163.
صالحی زاده پ، بصیری ع ر، میزانی م. بررسی اثرات دما در فرآیند خشک کردن به روش جابه جایی بر روی ویژگی های کیفی برگه زردآلو. علوم غذایی و تغذیه، 1390؛ 8(3): 88-98.
صیاد م. اثر دما و سرعت هوای خشک کن روی سنتیک خشک کردن ورقه های سیب به صورت لایه نازک. پایان نامه کارشناسی ارشد صنایع غذایی، 1384؛ دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
عاطفی م. 1381. بررسی اثر خشک کردن انجمادی بر فاکتورهای کیفی زعفران. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، ص 19- 63.
فرجی هارمی ر. اصول نگهداری مواد غذایی. انتشارات دانشگاه شیراز. 1371.
محتشمی س، بابالار م، ابراهیم زاده موسوی س م و همکاران. بررسی اثر شرایط کشت و روش های مختلف خشک کردن، بر مدت زمان خشک شدن، میزان اسانس، خصوصیات رنگ و بار میکروبی گیاه دارویی بادرشبی (Dracocephalum moldavica). مجله علوم باغبانی ایران، 1391؛ 43 (2): 243- 254.
محمد پور ا، میرزایی م ع، غفاری م م. عملکرد خشک کن خورشیدی در خشک کردن لیمو. مجله مهندسی مکانیک، 1392؛ 14 (43): 1-10.
مصباحی غ ر، زمردیان ع، داداش زاده م، فرحناکی ع. بررسی مقایسه ای تولید کشمش به وسیله خشک کن خورشیدی و سایر روش های خشک کردن. مجله پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، 1385؛ 2 (2) نیمه دوم: 61-74.
ملکی م، دخانی ش. صنایع غذایی. جلد اول، چاپ سوم، انتشارات دانشگاه شیراز. 1374.
موحد نژاد م ه، خوش تقاضا م ه، عباسی س. تاثیر تیمارهای مختلف آب گیری بر برخی ویژگی های کیفی آب لیموترش جهرمی فراوری نشده. مجله مهندسی بیوسیتم ایران، 1390؛ 42 (1): 87-93.
موسویان م ت ح، محمدپور و. بررسی پارامترهای موثر در فرآیند خشک کردن مواد غذایی با امواج ماکروویو. پنجمین همایش ملی دانشجویی مهندسی، 1385؛ دانشگاه اصفهان.
همتی کاخکی ع. 1370. بررسی تاثیر روش های مختلف خشکانیدن در کیفیت زعفران. سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، پژوهشکده خراسان، ص 5-39.
منابع انگلیسی
Abene, A., V. Dubois and M. L. Ray. 2004. Study of a solar air flat plate collector: use of obstacles and application for the drying of grape. J. Food Eng. 65: 15-22.
Ahmad, J. & Langrish, T. A. G. (2012). Optimisation of total phenolic acids extraction from mandarin peels using microwave energy: The importance of the Maillard reaction. Journal of Food Engineering, 109, 162-174.
Aibinu, I., Adenipekun, T., Adelowotan, T., Ogunsanya, T. and Odugbemi, T. (2007) Evaluation of the antimicrobial properties of different parts of Citrus aurantifolia (lime fruit) as used locally. African Journal of Biotechnology 4(2): 185-195.
Al-Muhtaseb, A. H., W. A. M. McMinn and T. R. A. Magee. 2004. Shrinkage, density and porosity variations during the convective drying of potato starch gel. Proceedings of the 14th International Drying symposium, Sao Paulo, Brazil, PP. 1604-1611.
Bala, M., M. Mondol, B. Biswas, B. Chovdury and S. Janjal. 2003. Solar drying of pineapple using solar tunnel dryer. Renewable Energy, 28: 183-190.
Burdurlu H.S., Koca N., and Karadeniz F. 2005. Degradation of vitamin C in citrus juice concentrates duringand bitter orange, Phytochemistry Vol 62, Issue 8, PP 1283-1289.
Campelo, L. M. L., De Almeida, A. A. C., De Freitas, R. L. M., Cerqueira, G. S., De Sousa, G. F., Saldanha, G. B., Feitosa, C. M. & De Freitas, R. M. (2011). Antioxidant and Antinociceptive Effects of Citrus limon Essential Oil in Mice. Journal of Biomedicine and Biotechnology, 2011, 1-8.
Chen, H., C. E. Hernandez and T. Huang. 2005. A study of drying effect on lemon slices a closed-type solar dryer. Solar Energy, 78: 97-103.
Chua, K.J. Mujumdar, A.S. Hawlader, M.N.A. Chua, S.K. and HO, J.C.2002. Batch drying of banana pieces-effect stepwise change in drying air temperature on drying kinetics and product color, Food Research International (34)721-731.
Doymaz, I. 2004. Effect of pretreatments using potassium metabisulphide and alkaline ethyl oleate onjuice using direct titration. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis,Vol 28, Issue 5, PP 849-855.
Ekechukwu, O. V. and B. Norton. 1999. Review of solar-energy drying systems II: an overview of solar drying technology. Energy Conver and Manag. 40: 615-655.
Espina, L., Somolinos, M., Loran, S., Conchello, P., Garcia, D. & Pagan, R. (2011). Chemical composition of commercial Citrus fruit essential oils and evaluation of their antimicrobial activity acting alone or in combined processes. Food Control, 22, 896- 902.
Fellows, P. 1990. Food Processing Technology. Principles and Practice, Ellis Horwood, New York.
Fotoohi Ghazvini R. Citrus breeding in iran. Gilan university publisher, 1998.
Gallali, Y. M., Y. S. Abujnah and F. K. Bahnani. 2000. Preservation of fruit and vegetable using solar dryer. Renewable Energy, 19: 203-212.
Gonzalez-Molina, E., Dominguez-Perles, R., Moreno, D. A. & Garcia-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citruslimon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 51: 327-345.
Goula, A. M., K. G. Adamopoulos, P. C. Chatzitakis and V. A. Nikas. 2006. Prediction of lycopene degradation during a drying process of tomato pulp. J. Food Eng. 74: 37-46.Lewicki, P. P. 1998. Some remarks on rehydration of dried foods. J. Food Eng. 36: 81-87.
Karathanos, V. T. and V. G. Belessiotis. 1997. Sun and artificial air drying Kinetics of some agriculture products. J. Food Engineering, 31: 35-46.
Karim, M. A. and M. N. A. Hawlader. 2005. Drying characteristics of banana: theoretical modelling and experimental validation. J. Food Eng. 70: 35-45.
Kekelidze, N. A., Lomidze, E. P. & Yanikashvili, H. I. (1989). Analysis of terpen variation in leaves and fruits of citrus unshiu Marc. during otogenessis. Journal of flavor fragrance, 4, 37-41.
Kinoshita, K., Sakai, H. & Hirao, Y. (1989). Crystalline terpineol form oil of citrus umshiu. Journal of Hoshi Yakka Daigaky Kiyo, 8, 11-13.
Kohurger, J. A. and E. H. Marth. 1984. Yeasts and molds. In: Compendium of Methods for Microbiological Examination of Foods, 2nd edition, pp: 197-202.
Kostaropoulos, A. E. and G. D. Saravacos. 1995. Microwave pre-treatment for sun dried raisins. J. Food Engineering, 60: 344-347.
Krokida, M., C. Kiranoudis and Z. Maroulis. 1999. Viscoelastic behavior of dehydrate products during dehydration. J. Food Engineering, 40: 269-277.
Lee, K. T., M. Farid and S. K. Nguang. 2006. The mathematical modelling of the rehydration characteristics of fruit. J. Food Eng. 72(1): 16-23.
Maskan, M. 2000. Microwave air and microwave finish drying of banana, Journal of Food ngineering (44)71-78.
Mayor, L. and A. M. Sereno. 2004. Modelling shrinkage during convective drying of food materials: a review. J. Food Eng. 61: 373–386.
Moufida S., & Marzouk B. 2003. Biochemical characterization of blood orange, sweet orange, lemon, bergamot
Owhe-Ureghe, U. B., Ehwarieme, D. A. and Eboh, D. O. (2010) Antibacterial activity of garlic and lime on isolates of extracted carious teeth. African Journal of Biotechnology 9(21): 3163-3166.
Oyagade, J. O., Awotoye, O. O., Adewunmi, J. T. and Thorpe, H. T. (1999) Antimicrobial Activity of some Nigerian medicinal plants. I. Screening for Antibacterial Activity. Bioscience Research Communications 11(3): 193-197.
Pala, M., Y. B. Saygi and H. Sadikoglu. 1993. A stady on the drying of sultana grape by different
Pangavhane, D. R and P. N. Sawhney. 2002. Review of research and development work on solar dryer for grape drying. Energy Conversion and Management, 43: 45-61.
Paton JC, Paton AW (1 July 1998). "Pathogenesis and diagnosis of Shiga toxin-producing Escherichia coli infections". Clin. Microbiol. Rev. 11 (3): 450–79.
Raina, B.L., Agarwal, S.G., Bhatia, A.K & Gaur. G.S.(1996). Changes in pigments and volatiles of saffron (Crocus Sativus L.) during processing and storage. J. Sci. Food Agric. 71: 27-32.
Rangahau, M.K. (2003).20: 8:20 Growing saffron- the world’s most expen sive spiee. Crop and Food Research. New Zealand nistitute for crop and Food Research Ltd. Acrown Reasearch Inistite.
Robards K., & Antolovich M. 1995. Methods for assesing the authencity of orange juice. Analyst, 120: 1-28.
Roy, B. C., Hoshino, M., Ueno, H., Sasaki, M. & Goto, M. (2007). Supercritical Carbon Dioxide Extraction of the Volatiles from the Peel of Japanese Citrus Fruits. Journal of Essential Oil Research, 19, 78-84.
Sacilik, K. and A. K. Elicin. 2005. The thin layer drying characteristics of organic apple slices. J. Food Eng. 12: 101-115.
Shaw, P. E. (1989). Review of quantitative analyses of citrus essential oils. Journal of Agriculture Food Chemistry, 27, 246-257.
Sjoholm, I. and V. Gekas. 1995. Apple shrinkage upon drying. J. Food Eng. 25: 123-130.
Suntornsuk L., Gritsanapun W., Nilkamhank S., & Paochom A. 2002. Quantitation of vitamin C content in herbalstorage, Journal of Food Engineering,Vol 74, Issue 2, PP 211-216.
Supranto, S. K., W. Daud, M. Othman and B. Yatin. 1999. Design of an experimental solar assisted dryer for palm oil fronds. Renewable Energy, 16: 643-646.
Talla, A., J. R. Puiggali, W. Jomaa and Y. Jannot. 2004. Shrinkage and density evolution during drying of tropical fruits : application to banana. J. Food Eng. 64: 103-109.
Webber, H. J. (1967). History and development of the Citrus industry. In: Reuther, W., Batchelor, L. D. and Webber, H. J. (eds). The Citrus Industry, 2nd edn. University of California Press, California, p. 4-5.
Zanoni, B., C. Peri, R. Nani and V. Lavelli. 1999. Oxidative heat damage of tomato halves as affected by drying. Food Res. Intl. 31(5):395-401.