پایان نامه: جهت دریافت دکترای پزشکی
چکیده فارسی
زمینه وهدف: سرطان پستان شایع ترین کانسر مهاجم در زنان می باشد و 16% همه سرطان های زنان را شامل می شود . سرطان پستان شایع ترین علت مرگ ناشی از کانسر در زنان می باشد .از این رو در این مطالعه به مقایسه میزان Vit D ,ESR ,CRP سرم بیماران دارای توده بدخیم و توده خوش خیم پستان و افراد سالم در مراجعه کنندگان به بیمارستان خاتم الانبیاء شاهرود و مرکز فوق تخصصی پستان تهران در سال 93-92 پرداخته شد.
روش مطالعه: این مطالعه مشاهده ای به صورت یک بررسی مقطعی توصیفی – تحلیلی در میان 120 نفر از بیماران دارای توده بدخیم و توده خوش خیم پستان و افراد سالم در مراجعه کنندگان به بیمارستان خاتم الانبیاء شاهرود و مرکز فوق تخصصی پستان تهران در سال 93-92 انجام گردید و میزان Vit D ,ESR ,CRP سرم در سه گروه مذکور مقایسه گردید.
یافته ها: در این مطالعه مشاهده گردید که کمبود ویتامین D به میزان معناداری در مبتلایان به کانسر(میانگین 36/12) بیش از دو گروه افراد سالم(میانگین 7/33) و افراد دارای توده خوشخیم(میانگین 45/23) می باشد (P=0.027). میانگین ESR در گروه دچار بدخیمی 15/37، در گروه دارای توده خوشخیم 8/13 و در گروه افراد سالم 3/10 بود که اختلاف آماری معناداری را نشان می داد (P=0.037). میانگین CRP در گروه دچار بدخیمی 43/3، درگروه دارای توده خوشخیم 23/2 و گروه افراد سالم 47/1 بود که اختلاف آماری معناداری را نشان می داد (P=0.044).
نتیجه گیری: بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه و مقایسه آنها با سایر مطالعات مشابه صورت گرفته در این زمینه، چنین استنباط می شود که سطح ESR و CRP در توده های بدخیم پستان بالاتر بوده و سطح ویتامین D پایین تر می باشد.
کلیدواژه ها: توده پستان، ESR، CRP، ویتامین D
مقدمه:
در سراسر جهان شایع ترین کانسر مهاجم در زنان کانسر پستان می باشد که حدود 9/22 درصد از کانسرهای مهاجم در زنان را شامل می شود و16 درصد از کل کانسرهای زنان نیز کانسر پستان می باشد. در بررسی صورت گرفته در سال 2008 سرطان پستان موجب بیش از 450هزار مورد مرگ در سراسر جهان شد که این مقدار 7/13 درصد از تمامی مرگ های ناشی از سرطان در زنان و 6 درصد از مرگ های ناشی از سرطان در هر دو جنس را شامل می شود (1-5).
تعداد مبتلایان به کانسر پستان از سال 1970 بطور چشمگیری افزایش یافت که به نظر می رسد ناشی از شیوه زندگی مدرن رایج در دهه های اخیر باشد البته در دهه اخیر میزان کانسر پستان کاهش یافته که آن را به کاهش مصرف HRT نسبت می دهند. سرطان پستان به وضوح با افزایش سن رابطه دارد؛ بطوری که فقط 5 درصد از مبتلایان زیر 40 سال سن دارند و طبق آمار گرفته شده در سال 2011 در انگلیس 80 درصد مبتلایان بالای 50 سال سن داشتند .میزان بروز و مرگ و میر کانسر پستان در جوامع آسیایی و آفریقایی و در حال توسعه نسبت به جوامع غربی و اروپایی پایین تر است که ظاهرا بدلیل تفاوت در شیوه تغذیه و الگوی زاد و ولد در جامعه می باشد (6-9). با توجه به اهمیت مطلب، در این مطالعه به مقایسه میزان Vit D ,ESR ,CRP سرم بیماران دارای توده بدخیم و توده خوش خیم پستان و افراد سالم در مراجعه کنندگان به بیمارستان خاتم الانبیاء شاهرود و مرکز فوق تخصصی پستان تهران در سال 93-92 پرداخته شد.
ESR: Erythrocyte Sedimentation Rate
CRP: C Reactive Protein
Vit D: Vitamin D
اهداف
الف - هدف کلی:
مقایسه میزان Vit D ,ESR ,CRP سرم بیماران دارای توده بدخیم و توده خوش خیم پستان و افراد سالم در مراجعه کنندگان به بیمارستان خاتم الانبیاء شاهرود و مرکز فوق تخصصی پستان تهران در سال 93-92
ب- اهداف فرعی طرح:
تعیین توزیع فراوانی سنی افراد در سه گروه مورد مطالعه
تعیین توزیع فراوانی سطح ویتامین D در سه گروه مورد مطالعه
تعیین توزیع فراوانی ESR در سه گروه مورد مطالعه
تعیین توزیع فراوانی CRP در سه گروه مورد مطالعه
تعیین توزیع فراوانی سطح 25- هیدروکسی ویتامین D بر اساس اندازه تومور
تعیین توزیع فراوانی سطح ESR بر اساس اندازه تومور
تعیین توزیع فراوانی سطح CRP بر اساس اندازه تومور
تعیین توزیع فراوانی سطح 25- هیدروکسی ویتامین D بر اساس درگیری غدد لنفاوی
تعیین توزیع فراوانی سطح ESR بر اساس درگیری غدد لنفاوی
تعیین توزیع فراوانی سطح CRP بر اساس درگیری غدد لنفاوی
تعیین توزیع فراوانی سطح 25- هیدروکسی ویتامین D بر اساس Stage
تعیین توزیع فراوانی سطح ESR بر اساس Stage
تعیین توزیع فراوانی سطح CRP بر اساس Stage
تعیین ارتباط 25- هیدروکسی ویتامین D با ESR و CRP
ج- سوالات تحقیق:
توزیع فراوانی سنی افراد در سه گروه مورد مطالعه چگونه است؟
توزیع فراوانی سطح ویتامین D در سه گروه مورد مطالعه چگونه است؟
توزیع فراوانی ESR در سه گروه مورد مطالعه چگونه است؟
توزیع فراوانی CRP در سه گروه مورد مطالعه چگونه است؟
آیا توزیع فراوانی سطح 25- هیدروکسی ویتامین D بر اساس اندازه تومور متفاوت است؟
آیا توزیع فراوانی سطح ESR بر اساس اندازه تومور متفاوت است؟
آیا توزیع فراوانی سطح CRP بر اساس اندازه تومور متفاوت است؟
آیا توزیع فراوانی سطح 25- هیدروکسی ویتامین D بر اساس درگیری غدد لنفاوی متفاوت است؟
آیا توزیع فراوانی سطح ESR بر اساس درگیری غدد لنفاوی متفاوت است؟
آیا توزیع فراوانی سطح CRP بر اساس درگیری غدد لنفاوی متفاوت است؟
آیا توزیع فراوانی سطح 25- هیدروکسی ویتامین D بر اساس Stage متفاوت است؟
آیا توزیع فراوانی سطح ESR بر اساس Stage متفاوت است؟
آیا توزیع فراوانی سطح CRP بر اساس Stage متفاوت است؟
آیا 25- هیدروکسی ویتامین D با ESR و ارتباط دارند؟
د- فرضیات تحقیق:
توزیع فراوانی سطح 25- هیدروکسی ویتامین D بر اساس اندازه تومور متفاوت است.
توزیع فراوانی سطح ESR بر اساس اندازه تومور متفاوت است.
توزیع فراوانی سطح CRP بر اساس اندازه تومور متفاوت است.
توزیع فراوانی سطح 25- هیدروکسی ویتامین D بر اساس درگیری غدد لنفاوی متفاوت است.
توزیع فراوانی سطح ESR بر اساس درگیری غدد لنفاوی متفاوت است.
توزیع فراوانی سطح CRP بر اساس درگیری غدد لنفاوی متفاوت است.
توزیع فراوانی سطح 25- هیدروکسی ویتامین D بر اساس Stage متفاوت است.
توزیع فراوانی سطح ESR بر اساس Stage متفاوت است.
توزیع فراوانی سطح CRP بر اساس Stage متفاوت است.
25- هیدروکسی ویتامین D با ESR و ارتباط دارند.
Abstract
Background: This study was performed for comparison of serum CRP, ESR, and Vitamin-D levels among patients with benign and malignant masses and healthy subjects attending to Khatam-ol-Anbia Hospital in Shahrood and Breast Center in Tehran in 2013 and 2014.
Methods and Materials: This observational study was performed as a cross-sectional descriptive comparative survey among 120 patients with benign and malignant masses and healthy subjects attending to Khatam-ol-Anbia Hospital in Shahrood and Breast Center in Tehran in 2013 and 2014 and serum CRP, ESR, and Vitamin-D levels were compared among three groups.
Results: In this study the vitamin-D deficiency was more common among patients with malignant masses (P=0.0001). The ESR level was high in 37.5%, 15%, and 5% in malignant, benign, and healthy group, respectively (P=0.001). The CRP level was high in 22.5%, 5%, and 7.5% in malignant, benign, and healthy group, respectively (P=0.031).
Conclusions: Finally, according to the obtained results in this study, it may be concluded that ESR and CRP levels are higher in patients with breast malignancy and the serum vitamin-D level is lower among them.
Key Words: Breast mass, ESR, CRP, Vitamin D