فهرست:
خلاصه فارسی ........................................................................................................................................................................ 1
فصل اول :کلیات
1-1.ضرورت و اهمیت موضوع ............................................................................................................................................ 4
1-2.بیان مسئله........................................................................................................................................................................ 4
1-3.هدف اصلی........................................................................................................................................................................ 5
فصل دوم :بررسی متون و مطالعات دیگران در این زمینه
بخش اول :کلیات گیاه شناسی
2-1-1.اختصاصات تیره نعنائیان.......................................................................................................................................... 8
2-1-2.رده بندی گیاه Otostegia persica............................................................................................................. 10
2-1-3.جنس Otostegia............................................................................................................................................... 11
2-1-4.گونه persica ........................................................................................................................................................ 11
2-1-5.رویشگاه گونه persica ........................................................................................................................................ 12
2-1-6.اثرفارماکولوژیک و بیولوژیک جنس Otostegia ......................................................................................... 12
2-1-7.موارد استعمال جنس Otostegia .................................................................................................................. 13
بخش دوم :مراحل تهیه عصاره گیاهی
2-2-1.تعریف عصاره ............................................................................................................................................................ 16
2-2-2.عصاره گیری............................................................................................................................................................... 16
2-2-3.روش های عصاره گیری ........................................................................................................................................ 16
2-2-3-1.روش خیساندن.................................................................................................................................................... 16
2-2-3-2.روش پرکولاسیون............................................................................................................................................... 17
2-2-3-3.انتخاب حلال مناسب ....................................................................................................................................... 18
2-2-3-4.مزایای پرکولاسیون ........................................................................................................................................... 19
2-2-3-5.روش خیساندن با حرارت ملایم .................................................................................................................... 19
2-2-3-6.روش دم کردن ................................................................................................................................................... 19
2-2-3-7.روش جوشاندن .................................................................................................................................................. 20
2-2-4.روش های مختلف تغلیظ عصاره ........................................................................................................................ 20
2-2-4-1.تقطیر در خلا....................................................................................................................................................... 20
2-2-4-2.لیو فیلیزاسیون ................................................................................................................................................... 20
2-2-4-3.حرارت مستقیم .................................................................................................................................................. 21
بخش سوم :کلیات قارچ شناسی
2-3-1. خصوصیات قارچ ها................................................................................................................................................ 23
2-3-2.تولید مثل قارچ ها .................................................................................................................................................. 24
2-3-2-1.تولید مثل غیر جنسی ..................................................................................................................................... 24
2-3-2-2.تولید مثل جنسی .............................................................................................................................................. 25
2-3-3.ساختمان پیکری قارچ ها ..................................................................................................................................... 25
2-3-4.شرایط لازم رشد قارچ ها ...................................................................................................................................... 26
2-3-5.قارچ های مورد بررسی در این تحقیق .............................................................................................................. 27
2-3-5-1.جنس میکروسپوریوم(Microsporum..................................................................................................... 27
2-3-5-1-1.میکروسپوروم کانیس (M. canis) ....................................................................................................... 27
2-3-5-1-2.میکروسپوروم جیپسئوم (M .gypseum............................................................................................ 28
2-3-5-2.جنس ترایکوفایتون ( Trichophytom ) ............................................................................................. 29
2-3-5-2-1.ترایکوفایتون منتاگروفایتیس (T.mentagrophaytes ).............................................................. 29
2-3-5-2-2.ترایکوفایتون روبروم(T .rubrum) ...................................................................................................... 30
2-3-5-2-3.ترایکوفایتون وروکوزوم(T. vorrocosum,)....................................................................................... 30
2-3-5-3. جنس اپیدرموفایتون (Epidermophyton) ....................................................................................... 31
2-3-5-3-1.اپیدرموفایتون فلوکوزوم((E.floccosum ........................................................................................... 31
2-3-5-4.جنس آسپرژیلوس( Aspergillus) ...................................................................................................... 31
2-3-5-4-1.آسپرژیلوس فومیگاتوس (Aspergillus fumigates).................................................................. 32
2-3-5-4-2.آسپرژیلوس فلاووس (Aspergillus fumigates) ..................................................................... 32
2-3-5-5.کاندیداالبیکنس (Candida albicans.................................................................................................. 32
بخش چهارم: بیماری های قارچی
2-4-1.اکتساب عفونتهای قارچ........................................................................................................................................ 34
2-4-2.انواع بیماریهای قارچی حاصل ازقارچ های مورد نظر.................................................................................. 34
2-4-2-1.بیماری قارچی گوش خارجی ........................................................................................................................ 35
2-4-2-2.بیماری قارچی جلدی......................................................................................................................................... 36
2-4-2-3.آسپرژیلوزیس ...................................................................................................................................................... 41
2-4-2-3-1.آسپرژیلوزیس آلرژیک................................................................................................................................... 42
2-4-2-3-2.آسپرژیلوما یا آسپرژیلوزیس کلنیزه........................................................................................................... 42
2-4-2-3.آسپرژیلوزیس مهاجم......................................................................................................................................... 43
2-4-2-4.کاندیدیازیس......................................................................................................................................................... 43
2-4-2-4-1.عفونتهای مخاطی........................................................................................................................................ 44
2-4-2-4-2.بیماریهای جلدی......................................................................................................................................... 44
2-4-2-4-3.بیماریهای سیستمیک .............................................................................................................................. 44
بخش پنجم:روش های بررسی عوامل ضد قارچی
2-5.روشهای اندازهگیری عوامل ضدقارچی.................................................................................................................. 47
2-5-1.عوامل مؤثر بر رشد میکروارگانیسمها................................................................................................................. 47
2-5-1-1.محیط کشت ....................................................................................................................................................... 47
2-5-2-2.عوامل مؤثر در کشت ........................................................................................................................................ 47
2-5-2-3. مقدار قارچ........................................................................................................................................................... 48
2-5-2-4. دما.......................................................................................................................................................................... 48
2-5-2-5 .اکسیژن................................................................................................................................................................. 48
2-5-3.ارزیابی ترکیبات ضد قارچی.................................................................................................................................. 49
2-5-3-1.روش رقیقسازی................................................................................................................................................. 49
2-5-3-1.روش لوله............................................................................................................................................................... 49
2-5-3-2.روش پلیت با استفاده از محیط جامد........................................................................................................... 49
2-5-3-1-3. روش گرادیانت پلیت................................................................................................................................... 50
2-5-3-2.روش کدورت سنجی.......................................................................................................................................... 50
2-5-3-3.روش انتشار........................................................................................................................................................... 51
2-5-3-3-1.انتشار عمودی................................................................................................................................................. 51
2-5-3-3-1.انتشار افقی...................................................................................................................................................... 51
2-5-4 .عوامل مؤثر در اندازهگیری به روش انتشار .................................................................................................... 54
2-5-4-1.آگار ........................................................................................................................................................................ 54
2-5-4-2. pHآگار و محلول مورد اندازهگیری.............................................................................................................. 55
2-5-4-3. شرایط کشت در گرمخانه................................................................................................................................ 56
2-5-4-4. طرز قرار دادن میکروارگانیسمهاروی اگار................................................................................................... 56
2-5-4-5.ماده مورد اندازهگیری......................................................................................................................................... 57
2-5-4-6.هالههای رشد و عدم رشد ............................................................................................................................... 57
2-5-5. صحت نتایج حاصل ............................................................................................................................................... 58
2-5-6. محاسن و معایب روش انتشار ............................................................................................................................ 58
2-5-7.حداقل غلظت مهاری ............................................................................................................................................. 59
2-5-8.روشهای تعیین MIC ........................................................................................................................................ 59
2-5-9.عوامل مؤثر در تعیین MIC ............................................................................................................................... 59
فصل سوم :مواد و روش ها
بخش اول :کارهای مقدماتی
3-1-1.مواد و وسایل آزمایش ........................................................................................................................................... 63
3-1-2.جمعآوری گیاه.......................................................................................................................................................... 64
3-1-3. خشک کردن............................................................................................................................................................. 64
3-1-4.پودر کردن ................................................................................................................................................................. 64
3-1-5.پرکولاسیون................................................................................................................................................................ 64
3-1-6.تغلیظ عصارههای تهیه شده توسط دستگاه...................................................................................................... 65
بخش دوم:کشت قارچ
3-2-1.تهیه غلظتهای مورد نیاز از عصاره گیاه............................................................................................................ 67
3-2-2.تهیه محیط کشت..................................................................................................................................................... 67
3-2-2-1.روش چاهک......................................................................................................................................................... 67
3-2-2-2.کشت قارچ............................................................................................................................................................. 68
3-2-2-3.روش اختلاط عصاره و محیط کشت.............................................................................................................. 68
3-2-2-3. روش تهیه سوسپاسیون قارچ و عصاره گیاهی ........................ 68
3-2-4.کنترل + ..................................................................................................................................................................... 68
3-2-5.کنترل – .................................................................................................................................................................... 68
فصل چهارم:نتایج
1-4.مشاهد پلیت ها بعد از کشت قارچ ها...................................................................................................................... 70
فصل پنجم :بحث و نتیجه گیری
1-5.بحث و نتیجه گیری...................................................................................................................................................... 73
2-5.پیشنهادها ....................................................................................................................................................................... 74
خلاصه انگلیسی ................................................................................................................................................................. 75
فهرست منابع........................................................................................................................................................................ 76
ضمائم......................................................................................................................................................................................... 80
منبع:
Zargari, A. Medicinal plants, Tehran university publication, forth edition;1990.p.1-4
2-Ayatollahi S.A.M., Kobarfard F., Asgarpanah J., Choudhary M.I., Diterpenoids of Otostegia persica, Daru;2009.p. 32-36
3-Yassa,N[etal] cf.,Otostegia persica as a source of natural antioxidants, Pharmaceutical Biology, 2005. 43(1), 33-38
4-Ayatollahi S.A.M., Kobarfard F., Asgarpanah J., Choudhary M.I., 2010, Antiglycation activity of Otostegia persica, Afr.J.Biotech., 9(18), 43-46
5-Ebrahimpoor MR, Khaksar Z.,Noorafshan A.Antidiabetic effect of orally administered Otostegia persica extract on Streptozotocin diabetic rats, DOI 10.1007/s00580-010-1030-5, Comp. Clin. Pathol.
6-Hajhashemi V., Asghari G., Karami-Saravi Z. Rabbani M. Effects of Otostegia persica on morphin withdrawal syndrome in mice, Int.J.Pharm. Res. 3,2004.p. 171-175
7-Asghri G., Nourollahi H., Havaie S.A., Issa L. Antimicrobial activity of Otostegia persica extracts, Res.Pharm.Sci.2004.p. 1, 53-58
8-خانوی ‚م«بررسی فیتوشیمیایی ا ز جنس سنبله (Stachy ) ».پایا ن نامه تخصصی
ارماگنوزی،دانشگاه تهران –دانشکده داروسازی؛1373.ص.51-50
9-Viqar Uddin A.‚]et al.[ Four new diterpenoids from Ballota limbata.Helvitica Chimica Acta.2004؛87:682-89
10-Gahreman A.‚Attra F :Biodiversity of Plant Species.Tehran University Publication.2005.p.101-110
11-Zargari‚A.Medicinal Plant.Tehran University Publication;1989:Vol.2.P:2-5
12-Gahreman A.color Atlas of Iranian Flora.The Resaerch Institue of forest and ranglands-Botinical Department Publication;1987.Vol.8.P:1731
13-Shinwariz.k.‚KhanA.A.‚NakaikeT.Medicinal and other useful plants of Distric .Swat ‚Pakistan;2003.P.82
14-Watt G .Dictionary of the economical products of India.1972.P.336
15-Asahi,M.,[etal]..purificationand characterizationofmajorextracellular proteinases from Trichophyton rubrum .Biochem .J. 1985,232:139-144
16-Bishop,C.T.,Perry,M.B.,and Blank,F., The water-soluble polysaccharide of dermato-phytes.Can.J.Chem.1966.44:2291-2297.
17-McGinnis,M.R..CurrenttopicsinmedicalMyology.Springer-Velag,New York,Berlin,Heidlberg,Tokyo.1985.p.54-61
18-Beneke,E.S.Amd Rogers,A.L.,.Medical Myology and Human Mycosis.Star Publishing Company,Korea.1999.p.41-50
19-امامی مسعود , کرد بچه پریوش, مقدمی مهین‚زینی فریده 1373 قارچ شناسی پزشکی‚چاپ چهارم‚انتشارات دانشگاه تهران
20-میرزائی معصومه .بررسی بیماری قارچی ریوی در بیماران سلی و غیر سلی و تعیین هویت عوامل انها. تهران دانشکده بهداشت تهران .پایان نامه دکتری داروسازی.1381.ص . 52
21-Barr,C.E. and Torosian, J. P. Oral manifestaions in patients with AIDS or AIDS-related complex .1980.p.51-65
22-Boon,A.P [et al], Cerebral aspergillosis in liver transplantation J.Clin.pathol 1970..43:144-118.
23-Kwon-chung, K.J.& Bennett, J.E. Medical Mycology. Len &febiger , Philadelphia , London 1980.p.12-32.
24-Aboutable A.E.‚ Sokkar N.M.‚ Megid R.M.A.‚ Masoud H. Composition and antimicrobial activity of Otostegia fruticosa forssk‚ J. Essent. Oil Res. 1995; 7 (3) : 299
25-Seidel V ., Verholle Malard Y ., Tillequin F., Fruchart J.C., Duriez P ., Bailleul F., Teissier E. from Ballota nigra L. inhibit invitro LD Lperoxidation ‚Phytotherapy Resaerch.2000;14:93-98
26-Ainsworth,G,C., Austwick,P.K.C., Fungal Disease of Animals. Kew Surrey,England, Common-Wealth Mycological Instiute,1999.P.22.
27-Connie M,Georg M.Diagnostic Microbiology ..London:Academic press;2000.p.328-361
28-Rippon,J.W.Medical Mycology ,.W.B.Saunders Co., Philadelphia. 1988. PP.12, 18,52
29-Koneman,E.W.&Robert,G.D.PracticalLabrotoryMycology..Williams &Wilkins,Baltimore 1985.PP.23,30,41
30-Kereger-Van Rij.N.J.W.,.The Yeasts:a taxonomic study., Elsevier Science Publishers,Amesterdam 1984.p.123-131
31-Scalaron,G.M.,Restrepo,A.[et a]l.,.Medical&Veterinary Mycology.1985 .p.120-220
32-Buch,S.Candida meningitis :agrow ingthreattopremature and full-term infants .Pediatr .Infect .Dis 1988.4:122-125
33-King, D. S. Systematics of fungi causing entomophthoromycosis .Mycologia,.1999 71: 731-745 .
34-کمال ‚ف .اصول اندازگیری روشهای میکروبی .تهران: اداره آموزش وانتشارات دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران;1367.ص.1-24
35-فخرایی‚شیرین."بررسی اثر ضد باکتریی اسانس و عصاره تام هیدروالکلی گیاه آویشن باغی (Thymus vulgaris) بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلی، سود و مونا سآئروژینوازو تعیینMIC موثر ترین انها ".پایانامه دکتری داروسازی‚ واحدعلوم دارویی‚ دانشگاه ازااد اسلامی;.سال تحصیلی 88-1387.صص.97‚100-101
36-صداقتی‚خسرو."بررسی اثرات گیاهCrocus Sativos بر روی میکروارگا نیسم های (قارچ و باکتری)" .پایان نامه دکتری داروسازی‚ دانشکده داروسازی‚دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ; سال تحصیلی 87-1386.ص.23-40.
37-ال محمد‚م.میکروب شناسی عملی . ‚تهران :مرکز نشر دانشگاهی ;1365.ص.217-224.
38-Hewitt W.Microbiological Assay .1st ed:London:Academic.2004.p.p85-100
39-Buapakum , R.,[ et al] , Disseminated infection with Conidiobolus incongruous .Sabouraudia , 1983. 21:323-330
40-Kamalam,A.,andThambia,A.S.Muscle by Basidiobolus haptosporus .Sabouraudia,2003. 22: 273-277 .
41-Martinson, F . D . Chronic phycomycosis of the upper respiratory tract.Trop. Med. Hyg.,1971. 20:449-455