فهرست:
خلاصه فارسی.................................................................................................................................................................. 1
فصل اول: کلیات
مقدمه.................................................................................................................................................................................... 3
1-1. بیان مسأله................................................................................................................................................................. 3
1-2. ضرورت اهمیت موضوع......................................................................................................................................... 4
1-3. اهداف......................................................................................................................................................................... 4
فصل دوم: مروری بر متون گذشته
2-1. خانواده کمپوزیته..................................................................................................................................................... 6
2-2. مشخصات جنس بومادران..................................................................................................................................... 9
2-2-1. رویشگاه و پراکنشگیاه بومادران................................................................................................................. 10
2-2-2. اهمیت اقتصادی و موارد مصرف بومادران................................................................................................ 10
2-2-3. نیازهای اکولوژیکی گیاه بومادران............................................................................................................... 12
2-3. جایگاه بومادران زاگرسی در عالم گیاهی....................................................................................................... 12
2-3-1. ویژگیهای گیاه شناسی بومادران زاگرسی (Achillea filipendula)................................................... 15
2-4. پیشینه تحقیق در مورد گونه های مختلف بومادران.................................................................................. 16
2-4-1. پیشینه تحقیق در داخل ایران.................................................................................................................... 18
2-4-2. پیشینه تحقیق در خارج از ایران................................................................................................................ 18
2-5. روغن های اسانسی و اثرات دارویی آنها........................................................................................................ 20
2-5-1. روغن های اسانسی......................................................................................................................................... 20
2-5-2. تشکیل و محل جایگزینی اسانس ها......................................................................................................... 20
2-5-3. عوامل ﻣﺆثر در کیفیت اسانس ها............................................................................................................... 21
2-5-4. ﺗﺄثیر مناطق رویشی بر میزان اسانس........................................................................................................ 22
2-5-5. کمیت و کیفیت اسانس در اندامهای مختلف.......................................................................................... 22
2-6. ویژگی های اسانس ها......................................................................................................................................... 23
2-6-1. خواص فیزیکی اسانس ها............................................................................................................................. 23
2-6-2. خواص شیمیایی اسانس ها.......................................................................................................................... 26
2-7. اثرات فارماکولوژی اسانس ها............................................................................................................................ 29
2-7-1. اثرات گوارشی.................................................................................................................................................. 30
2-7-2. اثرات قلبی و عروقی...................................................................................................................................... 31
2-7-3. اثرات تنفسی.................................................................................................................................................... 32
2-7-4. اثر کاهش قند خون....................................................................................................................................... 33
2-7-5. اثرات ضدمیکروبی و ضدقارچی.................................................................................................................. 34
2-7-6. اثرات پوستی.................................................................................................................................................... 35
2-8. ترکیبات شیمیایی اسانس ها............................................................................................................................ 36
2-8-1. ترپنوئیدها......................................................................................................................................................... 38
2-8-2. فنیل پروپانوئیدها............................................................................................................................................ 38
2-9. ترکیب های اسانس ها........................................................................................................................................ 39
2-9-1. الکل ها............................................................................................................................................................... 39
2-9-2. استرها................................................................................................................................................................ 39
2-9-3. هیدروکربن های معطر.................................................................................................................................. 40
2-9-4. اکسیدها............................................................................................................................................................. 40
2-9-5. آلدئیدها............................................................................................................................................................. 41
2-9-6. کتون ها............................................................................................................................................................. 41
2-9-7. فنل ها................................................................................................................................................................ 44
2-9-8. اترهای فنلی..................................................................................................................................................... 48
2-9-9. اسیدها............................................................................................................................................................... 49
2-9-10. اسانس های حاوی ترکیب های ازتی و گوگرد.................................................................................... 50
2-10. راههای مختلف مصرف اسانس ها............................................................................................................... 51
2-11. عوارض جانبی ناشی از مصرف اسانس ها.................................................................................................. 52
2-12. نگهداری اسانس ها........................................................................................................................................... 52
2-13. روش های تهیه و استخراج اسانس ها........................................................................................................ 52
2-13-1. روش تقطیر با آب (Hydro Distillation ) ......................................................................................... 53
2-13-2. روش تقطیر با آب و بخار آب (Water & Steam Distillation ).................................................... 53
2-13-3. روش تقطیر با بخار آب مستقیم ( Direct Steam Distillation ).................................................. 53
2-13-4. استخراج بوسیله آنزیم ها.......................................................................................................................... 54
2-13-5. روش فشردن در حرارت معمولی (Exprssion).................................................................................. 55
2-13-6. روش اکوله (Ecuelle)................................................................................................................................. 55
2-13-7. استخراج بوسیله حلالهای آلی فرار......................................................................................................... 56
2-13-8. استخراج بوسیله حلالهای غیر فرار......................................................................................................... 56
2-13-8-1. استخراج با چربی سرد (Enfleurange)........................................................................................... 57
2-13-8-2. استخراج با چربی داغ (Maceration).............................................................................................. 58
2-14. روشهای تجزیه و شناسایی اسانس ها......................................................................................................... 59
2-14-1. تقطیر جز.ء به جزء...................................................................................................................................... 61
2-14-2. کروماتوگرافی................................................................................................................................................. 62
2-14-2-1. کروماتوگرافی لایه نازک (TLC)........................................................................................................ 62
2-14-2-2. کروماتوگرافی گازی................................................................................................................................ 63
2-14-2-3. کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)...................................................................................... 63
2-14-3. طیف سنجی جرمی..................................................................................................................................... 64
2-15. کاربرد شاخص بازداری در شناسایی اجزای اسانس ها........................................................................... 64
فصل سوم: مواد و روشها
3-1. منابع گیاهی استفاده شده................................................................................................................................. 68
3-2. مشخصات اقلیمی منطقه گیاه کشت شده ی مورد مطالعه..................................................................... 71
3-2-1. مشخصات اقلیمی و زراعی منطقه اجرای طرح...................................................................................... 71
3-2-2. خصوصیات خاک محل کشت گیاهان....................................................................................................... 71
3-2-3. مواد گیاهی مورد آزمایش............................................................................................................................. 71
3-3. جمع آوری گیاهان و خشک کردن................................................................................................................. 71
3-4. اسانس گیری به روش تقطیر با آب................................................................................................................ 72
3-4-1. روش اسانس گیری از گیاهان..................................................................................................................... 72
3-4-2. محاسبه بازده اسانس..................................................................................................................................... 73
3-5. تجزیه و شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس.............................................................................. 74
3-5-1. دستگاه GC...................................................................................................................................................... 75
3-5-2. دستگاه GC/MS............................................................................................................................................. 75
3-6. تجزیه و تحلیل کاری........................................................................................................................................... 75
فصل چهارم: نتایج
4-1. بازده اسانس نمونه های مختلف Achillea filipendula............................................................................ 78
4-2. بازده اسانس اندامهای مختلف نمونه تصادفی Achillea filipendula.................................................... 79
4-3. ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس اندامهای مختلف Achillea filipendula...................................... 81
4-4. ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس سرشاخه گلدار اکسشن های مختلف Achillea filipendula 84
4-5. مقایسه بازده اسانس جمعیت های مختلف بومادران زاگرسی................................................................. 85
4-5-1. مقایسه بازده اسانس اندام های مختلف نمونه تصادفی بومادران زاگرسی....................................... 87
4-6. بررسی کیفیت اسانس نمونه های مختلف بومادران زاگرسی................................................................... 68
4-6-1. بررسی کیفیت اسانس اندامهای مختلف نمونه تصادفی بومادران زاگرسی...................................... 71
4-6-2. بررسی کیفیت اسانس سرشاخه گلدار اکسشن های مختلف بومادران زاگرسی........................... 71
4-7. بررسی خواص برخی از ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس بومادران زاگرسی.............................. 71
4-7-1. آلفا-پینن........................................................................................................................................................... 71
4-7-2. بتا-پینن............................................................................................................................................................. 71
4-7-3. میرسن............................................................................................................................................................... 72
4-7-4. کامفن................................................................................................................................................................. 72
4-7-5. 1،8-سینئول.................................................................................................................................................... 73
4-7-6. سانتولینا الکل................................................................................................................................................... 74
4-7-7. ای-بتا-اوسیمن............................................................................................................................................... 75
4-7-8. گاما-ترپینن...................................................................................................................................................... 75
4-7-9. ترانس-پینوکاروول.......................................................................................................................................... 75
4-7-10. کامفر................................................................................................................................................................ 71
4-7-11. بورنئول............................................................................................................................................................ 71
4-7-12. ترپینن-4-اول............................................................................................................................................... 72
4-7-13. آلفا-ترپینئول................................................................................................................................................. 72
4-7-14. سیس-کریزانتنیل استات.......................................................................................................................... 73
4-7-15. بورنیل استات................................................................................................................................................ 74
4-7-16. نریل استات.................................................................................................................................................... 75
4-7-17. جرماکرن دی................................................................................................................................................. 75
4-7-18. اسپاتولنول...................................................................................................................................................... 75
4-8. مشخصات آمار توصیفی شامل میانگین، حداکثر، حداقل و انحرف معیار برای هر یک از ترکیبهای مورد مطالعه بر اساس تجزیه 16 جمعیت A. filipendula............................................................................................................................ 71
4-9. تجزیه به مؤلفههای اصلی.................................................................................................................................. 71
4-10. تجزیهای خوشهای براساس ترکیبات اسانس............................................................................................. 71
فصل پنجم: بحث و پیشنهادات
5-1. بحث......................................................................................................................................................................... 90
5-1-1. نتیجهگیری کلی.............................................................................................................................................. 90
5-2. پیشنهادات.............................................................................................................................................................. 90
منابع ................................................................................................................................................................................. 93
خلاصه انگلیسی....................................................................................................................................................... 105
ضمایم ........................................................................................................................................................................... 106
منبع:
1- ابراهیمی،ع.،1379، طرح پیشنهادی ساماندهی تحقیقات گیاهان دارویی و داروهای گیاهی به کمیسیون شورای عالی وزارت جهادسازندگی.
2- احسانی، ا.، 1389، بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس برگ ومیوه گونههای مختلف جنس ارس. پایان نامه کارشناسی ارشد «میکروبیولوژی»، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد کرج، دانشکده علوم، ص.94
3- آزادبخت، م.، 1378. رده بندی گیاهان دارویی، تهران: ﻣؤسسه فرهنگی انتشاراتی تیمور زاده (نشر طبیب) ،296-309.
4-آزادی، ب.،1382-1383، بررسی ترکیبات اسانس برگ و پوست میوه نارنج شمال ایران به روش GC/MS، پایان نامه دکتری عمومی«داروسازی»، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی، دانشکده داروسازی، ،ص. 89
5-استوک، ر.،ورایس، س.ب.ف.، ترجمه سید واقف،ح.،منظوری،ج.،1371. روش های کروماتوگرافی، مرکز نشر دانشگاهی تهران.
6- امید بیگی، ر.، 1384، تولید و فرآوری گیاهان دارویی، انتشارات آستان قدس رضوی، به نشر، جلد دوم، ص. 438
7- امید بیگی، ر.، 1379، کشت گیاهان دارویی و نکاتی مهم پیرامون آنها. مجله رازی، سال پنجم، شماره 7، صص. 39 و 24
8-امیدبیگی، ر.،1374 ، رهیافت های تولید و فرآوری گیاهان دارویی ، تهران: انتشارات فکر روز، جلد اول، ص.78
9- امیدبیگی،م.، 1385،تاثیر اسانسهای روغنی آویشن،مرزه، ومیخک درجلوگیری از رشد آسپرژیلوس فلاووس در رب گوجه فرنگی، پایان نامه کارشناسی ارشد«کشاورزی»، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، ص. 83
10- امیدبیگی، ر.، 1379، رهیافتهای تولید و فرآوری گیاهان دارویی، ،ویرایش دوم، طراحان نشر.
11- آینه چی، ی.، 1370، مفردات پزشکی و گیاهان دارویی ایران، انتشارات دانشگاه تهران، صص. 272-273 و280.
12- جایمند، ک.، 1385، اسانس،دستگاههای تقطیر،روشهای آزمون و شاخصهای بازداری در تجزیه اسانس،انجمن گیاهان دارویی .
13- جایمند، ک.، رضایی، م.، 1383، بررسی ترکیب های شیمیایی اسانس اندام هوایی گیاه Achillea millefolium با روش های تقطیر، تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد20، شماره2، ص. 190-181
14-جایمند، ک.، رضایی، م.، میرزا، م.، احمدی، ل.، برازنده، م.، 1380، تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد9، شماره انتشار269، ﻣﺆسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
15- جایمند، ک.، رضایی، ب.، 1382. بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس گل و برگ گیاه Achillea eriophora DC با روشهای تقطیر، تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد20، شماره1، ص. 89
16-جایمند، ک.، رضایی، ب.، 1382. بررسی ترکیبهای شیمیایی اسانس اندام هوایی گیاه (Achillea millefolium subsp) با روشهای تقطیر، تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، ص. 181
17-جایمند، ک.، اهرابی اصلی، ه.، منفرد، الف.، 1390، استخراج و اندازه گیری ترکیب کوئرستین در اندام های مختلف سه گونه گیاهی بومادران .Achillea biebersteinii Afan., Achillea millefolium L و Achillea tenuifolia Lam ، تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد27، شماره3، ص. 529-539
18-حدیدی، الف.، 1379، بررسی فارماکوگنوزی کندور، پایان نامه دکتری عمومی «داروسازی»، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده داروسازی، ص. 84
19-حمیدیان، ه.،1391، جداسازی 1،8سینئول از اسانس E.globulus و سنتز مشتقات دیگر و بررسی خواص ضد باکتری اسانس و ترکیبات جدید روی S.aureus, E.coli، پایان نامه دکتری عمومی «داروسازی»، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی، دانشکده داروسازی، ص. 78
20-خیری، ع.، سفیدکن، ف.، دلشاد، م.، فتاحی مقدم، م.، ایزدی دربندی، ع.، 1391، بررسی تنوع فیتوشیمیایی اسانس بومادران هزار برگ (Achillea millefolium) رویشگاهای مختلف ایران، فصلنامه پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد28، شماره4، ص. 767-779
21-ربیعی، م .، 1380، بررسی خصوصیات اکولوژیک گونه های جنس درمنه در استان گیلان، پایان نامه کارشناسی ارشد «محیط زیست»، دانشگاه تهران، دانشکده منابع طبیعی. ص. 59
22- زاهدی، م.، 1383، بررسی فیتوشیمیایی مقدماتی و ترکیبات اسانس گیاه Oliveriadecumbens وبررسی اثرات ضد میکروبی آن، پایان نامه دکترای عمومی «داروسازی»، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده داروسازی، ص. 86
23- زرگری، ع.، 1371، گیاهان دارویی، انتشارات دانشگاه تهران، جلد سوم، ص.200
24- زرگری، ع.، 1368، گیاهان دارویی، انتشارات دانشگاه تهران.
25- زمان، س.، 1374، گیاهان دارویی، روش کاشت-برداشت و شرح مصور رنگی256 گیاه،انتشارات ققنوس. ص 18
26-ژان، ولاگ.، ژیری، استودولا.، زمان، س.، 1370، گیاهان دارویی. انتشارات ققنوس، ص. 98
27- سلطانی، ف.، 1385، بررسی کمی وکیفی اسانس و فعالیت آنزیمهای منتون ردوکتاز وکارئول دهیدروژناز در دو گونه MenthaspicataوMenthapiperita ازتیره نعناع، تهران: پایان نامه کارشناسی ارشد«علوم پایه»، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم، ص. 76
28-سلطانی کرباسچی، س.، 1392، جداسازی ترکیب های موجود در بخش های مختلف اسانس برگ اکالیپتوس ویمینالیس به روش تقطیر جز به جز و بررسی خواص ضد باکتری آنها، پایان نامه دکتری عمومی«داروسازی»، دانشگاه آزاد اسلامی،واحد علوم دارویی، دانشکده داروسازی، ص. 93
29- شریعتی، م., طهماسب، آ.، مدرس هاشمی، س.م.، 1389، بررسی تاثیر تیمارهای مختلف بر شکستن خواب بذر گیاه بومادران (Achillea millefolium)، مجله پژوهش و سازندگی، ص. 49
30-شفیعی، ع.، 1372، کروماتوگرافی و طیف سنجی، انتشارات دانشگاه تهرانف ص. 83
31- صمصام شریعت، ه.، معطر، ف.، 1365، داروپزشکی سنتی (مفردات پزشکی)،گیاهان وداروهای طبیعی،انتشارات مشعل اصفهان، ص. 73
32- صمصام شریعت، ه.، 1371، عصاره گیری و استخراج مواد موثره گیاهان دارویی و روشهای شناسایی و ارزشیابی آنها، انتشارات مانی، ص. 186
33- طایفه هندی، ا.، 1388، بررسی کمی وکیفی واثرات ضد میکروبی اسانس وعصاره الکلی سه گونه Artemisia(A. spicigera,A.santolina,A.siberi). ، پایان نامه کارشناسی ارشد «زیست شناسی»، دانشگاه پیام نور تهران، ص. 101
34-عاشور آبادی ،الف.، 1391، تعیین نیاز آبی بومادران(Achillea millefolium) با استفاده از لایمیستر، فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد28، شماره3، ص. 484-492
35-عاشور آبادی، الف.، [و همکاران].، 1388، ﺗﺄثیر آبیاری و کشت دیم بر شاخص های فیزیولوژیک رشد بومادران (Achillea millefolium L) در منطقه کرج، مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد بیست و پنجم، شماره3، ص. 347-363
36- غنی، ع.، عزیزی، م.، تهرانی فر، ع.،1388، ارزﻳﺎﺑﻲ ﭘﺘﺎﻧﺴﻴﻞ ﻫﺎی زﻳﻨﺘﻲ ﭘﻨﺞ ﮔﻮﻧﻪ وﺣﺸﻲ ﺑﻮﻣﺎدران، نشریه علوم باغبانی، دانشگاه فردوسی مشهد، جلد23، شماره2، ص.25-31
37-غنی، ع.، عزیزی، م.، تهرانی فر، ع.، 1388، عکس العمل گونه های مختلف جنس بومادران(Achillea) به تنش خشکی ناشی از پلی اتیلن گلیکول در مرحله جوانه زنی، ، فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد25، شماره2، ص. 261-271
38-فرجی آرمان، م.، رجبی، م.، درگاهی خو، الف.، 1390، بررسی اثر تنش خشکی و شوری بر جوانه زنی بومادران کبیر (Achillea millefolium)، اولین همایش مباحث نوین در کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، ص. 139-156
39-قهرمان،احمد.،1373، کوروموفیت های ایران (سیستماتیک گیاهی)، تهران مرکز نشر دانشگاهی، جلد سوم، ص. 496-551
40- قهرمان، احمد.، 1375، فلور رنگی ایران، انتشارات موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور
41-کریم خانی میانجی، س.، 1390، بررسی پتانسیل گیاه پالایی مریم گلی و بومادران در پالایش خاکهای آلوده به فلزات سنگین در منطقه جنوب تهران، همایش ملی تغییر اقلیم و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست، ص. 213-240
42-کلاوس، برند فلمار.، آذرینوش، ش.، 1377 ، اسانس ها و طبیعت شفابخش آنها، انتشارات ققنوس، ص.11
43- گودرزی. ا.، جعفری، ع.، 1384، بررسی تنوع ژنتیکی عملکرد و کیفیت علوفه در 80 رقم و اکوتیپ یونجه زراعی، پایاننامه کارشناسی ارشد« اصلاح نباتات»، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بروجرد، دانشکده کشاورزی. ص. 79
44-محمودی، ب.، 1371، آشنایی با اسانس های معطر گیاهی و اثرات شفابخش آنها، تهران :انتشارات نوردانش، ص. 154
45- مظفریان، و. 1375. فرهنگ نامهای گیاهان ایران. تهران: انتشارات فرهنگ معاصر، ص12.
46-ﻣﺆمنی، ت.، شاهرخی، ن.، 1377، اسانس های گیاهی و اثرات درمانی آنها، ﻣﺆسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران. ص. 149
47-میر احمدی، ف.، حسندخت، م.، سفیدکن، ف.، حسنی، م.، 1391، مقایسه ترکیبهای شیمیایی اسانس بومادران زرد(Achillea biebersteinii Afan) استان خراسان با استفاده از روشهای آماری چند متغیره، تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد28، شماره1، ص. 1-13
48- میرزا، م.، سفیدکن، ف.، احمدی، ل.، 1375، اسانسهای طبیعی(استخراج، شناسایی کمی و کیفی، کاربرد) ، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور.
49-نیکخواه بهرامی، ر.، 1385، مطالعه فنولوژی گونه های Achillea filipendulina و A.millefolium در شرایط طبیعی و کاشته شده، انتشارات مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل.
50-Awang, D.V.C., 1998, Parthenolide: The demise of a facile theory of feverfew activity. Journal of Herbs, Spices, Medicinal plants, vol. 5, p. 95-98
51- Bader, A., Flamini, G., Cioni, P.L., and Morelli, I., 2003, Essential oil composition of Achille santolina L. Achillea biebersteinii Afan. collected in Jordan, Flavour and Fragrance Journal, vol. 18 , p. 36-38.
52- Baris, O., et al., 2006, Biological activities of the essential oil and methanol extract of Achillea biebersteiniii Afan. (Asteraceae), Turkish Journal of Biology, vol. 30 ,p. 65–73.
53- Benedek, B., Kopp, B., and Melizg, M.F., 2007, Achillea millefolium L. s.l. -- is the anti-inflammatory activity mediated by protease inhibition?
Journal of Ethnopharmacology, vol. 5, p. 113- 312.
54- British herbal pharmacopoeia, 1990, .Bournemouth(Eng.):: British Herbal Medicine Association.
British Pharmaceutical Codex, 1973, Annals of Internal Medicine, vol. 79 , p. 622-622. 55-
56- Freitas ,JC., Presgrave, OA., Fingola, FF., Menezes, MA., Paumgartten, FJ., 1993, effect of beta- myrcene on phenobarbital sleeping time, Braz J Med Biol Res, vol. 26, p. 519-23.
57-Budaran, S., 1996, The merk Index, 12th ed. USA : merk & Co Ind.
58-Burt,S., 2004., Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods .International Journal of Food Microbiolog, vol. 94, p. 223– 253.
59-Chang SS., 1966, Kirk-Othmar Encyclopedia of chemial Thechnology, 5th ed, vol.9, p. 465-469.
60-Chevallier, A., 1996. The Encyclopedia of Medicinal Plants, London, UK: Dorling Kindersley Publishing Inc.
61-Connolly, J., DiHiH, R. A., 1991, Dictionary of terpenoids, chapman& Hall, Aldrich chemical com pan INC, vol. 1, p. 3.
62- Demirci, B. Tabanca, N. Wedge, DE. Khan, SI. Khan, IA. Aytac, Z., Baser. K., 2009, Chemical Composition and Biological Activities of Four Achillea Essential Oils from Turkey. Planta Medica, vol. 75, p. 25-31.
63-Dictinary of natural products, 1994, Chapman & Hall pub.
64- Duke, J.A., 1985, Hand Book of Medicinal Herbs, Boca Raton, Florida: CRC Press.
65-D.Sadyrbekov, T., Suleimenov, E. M., Tikhonova, E. V., Atazhanova, G. A., Tkachev, A. V., Adekenov, S. M., 2006, Component composition of essential oils from four species of the genus Achillea growing in Kazakhstan, Chemistry of Natural Compounds, Vol. 42 , P. 294.
66-Elaissi, A., Chraif, I., Bannour, F., Farhat, F., BenSalah, M., Chemli, R., Khouja, M.L., 2007. Contribution to the qualitative and quantitative study on seven Eucalyptus Species Essential oil harvested of Hajeb's layoun Arboreta (Tunisia), Journal of Essential oil Bearing plants, vol.10, p. 15-25.
67-EL-Sayed, N.H., Khalifa, T.I., Ibrahim, M.T., Mabry,T.J., 2001, Constituents from Salvia triloba, Fitoterpia, vol. 12, p. 850-853.
68-Ernstt, E. and Pittler, M.H. (2000). The efficacy and safety of feverfew ( Tanacetum parthenium L.): an update of a systemic review. Public Health Nutrition, vol. 3, p.509-514.
69- Francesca, M., De Bernardis, F., Girolamo, A., Cassone, A., Salvatore ,G., 2006, In vivo activity of terpinen-4-ol, the main bioactive component of melaleuca alternifolia cheel (tea tree) oil against azole-susceptible and resistant human pathogenic candida species , BMC Infectious Diseases, vol. 6, p. 158.
70-Fraternale, D., Giamperi, L., Bucchini, A., Ricci, D., Epifano, F., Genovese, S., Curini, M., 2005, Composition and Antifugal Activity of Essential Oil of Salvia Sclarea from Italy, Chemistry of Natural Compounds, vol.41 , p. 604-606.
71- Gilles, M.; Zhao, J.; An, M.; Agboola, S., 2010, Chemical Composition and Antimicrobial Properties of Essential Oils of three Australian Eucalyptus Species, Food Chemistry , vol. 119 , p. 731–737.
72-Guenther, E., 1975, Essential oils, 2 ed, New York: Krieger publishing Co, vol. 1, p. 356.
73-Huxley, A., Griffiths, M., Levy,M., 1992 , Dictionary of Gardening: The New Royal Horticultural Society, , London: Macmillan, vol. 2, p. 423-424.
74- Jaimand, K. & Rezaee, M.B, 2000, Chemical composition of the essential oils of three Achillea species, Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, vol. 5, p. 29-46.
75- Khosravi Dehaghi, N., 2006 , Extraction and determination of compounds in essential oil of Ocimum basilicum, Ph.D, Thesis, Faculty of Pharmacy, Islamic Azad University, p. 108.
76-Kianpour, V., fakhari, A., asghari, B., yousefzadi, M., 2011, Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil of Achillea filipendulina(asteraceae), Planta medica, p. 77-49.
77- Kinoshita, K., sakai, H., Mirao, Y., 1959, Crystalline terpincol from oil of citrus Melica, J Hoshi Yakka Diagaky kiyo, vol. 8, p. 11-13.
78-Mahindru, S.N., 1992. Indian plant perfumers, New Delhi :pub Metropolitan, p.103-104
79- Clavarno, M., 1985, Examinotian of medica by means of partition chromatography in vaper phase, IE seenz Dervin agrumaria, vol. 20, p. 107-18.
80-Merck Index, 1996, An encyclopedia of chemical, Drugs & Biologicals, 12th ed, Merck Research Laboratories, p. 1175.
81- Mosayebi, M., Amin, G., Arzanivand, H., Maleki, M. and Shafaghat, A., 2008, Effect of habitat on essential oil of Achillea filipendulina L. in Iran, Asian Journal of Plant Sciences, Asian Journal of plant Sciences , vol. 7, p. 779-781.
82- Moteki, H., Hibasami, H., Yamada, Y., Katsuzaki, H., Imai, K., Komiya, T., 2002, Specific Induction of Apoptosis by 1,8-Cineole in two Human Leukemia Cell Lines, but not in a Human Stomach Cancer Cell Line, Oncology Reports, vol. 9 , p. 757–760.
83-Naeini, A., Khosravi. A., Chitsaz. M., Shokri, H., Kamlnejad, M., 2009, Anti-Candida albicans activity of some Iranian plants used in traditional medicine, Journl of Medical Mycology, vol. 19, p. 168-172.
84- Orujalian, F., Kermanshahi, R.K., 2010, Study of phytochemical and anti-bacterial effects of Achillea eriophora DC. Essential oil by micridillution, Journal of Horticultural Science, vol. 24, p. 109-115.
-
86-Peana,A.T., Moretti, M.D.L., Juliano,C., 1999, Chemical Composition and Antimicrobial Action of the Essential Oils of Salvia desoleana and S. sclarea, Planta Med, vol. 65, p. 756-754.
87- Prager, R. H., Hart , P. H., Brand , C., Carson , C. F., Riley , T.V., Fnnlay-Jones, J. J., 2000, Terpinen-4-ol, the main component of the essential oil of Melaleuca alternifolia ( tea tree oil), suppresses inflammatory mediator production by activated human monocytes, Inflamm Res, vol. 49, p. 619-626.
88- Rahimmalek, M., Sayed Tabatabaei, B.E., Etemadi, N., Goli, S.A.H., Arzani, A., Zeinali, H., 2009, Essential oil variation among and within six Achillea species transferred from different ecological regions in Iran to the field conditions. Industrial Crops and Products, vol. 29, p. 348-355.
89-Rasooli, I., Mirmostafa, SA., 2003, Bacterial susceptibility to and chemical composition of essential oils from Thymus kotchyanus and Thymus persicus, Journal of Agricultural Food Chemistry, vol. 51, p. 2200-2205.
90-Reynolds, J,. 1896, Martin Dale the Extra pharma copea, 29th ed , London : The Pharmaceutical Press, p. 724
91- Sadeghi, G., 2003, Determination of Antibacterial Effect of Glycyrrhica Glabra on E. Coli, Salmonella Typhi, Shigella Flexneri and Shigella Sonnei. Thesis No (1249): Islamic Azad Univer Pharmacol Scien, p. 10-99.
92- Santos F.A., Rao V.S.N., 2000, Antiinflammatory and antinociceptive effects of 1.8 cineole a terpenoid Oxid present in many plant essential oils, Phytotherapy Research, vol. 14, p. 240-244.
93- Sharopova , F.S., Setzer, W.N., 2010, Composition of the essential oil of Achillea filipendulina Lam in Tajikestan , Der pharma chemica, vol. 2, p. 134-138.
94- Sokmen, A., Jones, B.M., Erturk, M., 1999 , The in vitro antibacterial activity of Turkish medicinal plants, Journal of Ethnopharmacology , vol. 67, p. 79-86.
95- Sokmen, A., Sokmen, M., Daferera, D., Polissiou, M., Candan, F., Unlu, M. Akpulat, H.A., 2004, The in vitro antioxidant and antimicrobial activities of the essential oil and methanol extracts of Achillea biebersteini Afan. (Asteraceae), Phytotherapy Research, vol. 18 , p. 451-456.
96-Susma. S., Matsmoto. K., Jpn, koka., Tokyo, JP,1986, Compounds analysis chemistry Color Enzyme-Linked Immunosorbent Assay methods, The University of Tokyo: Japan , vol. 61, p. 270-277
97-Taylor, L.T ., 1996, Supercritical Fluid Extraction, New York:Wiley Inter Science, p. 155-158.
98-Thomson, R.H., 1985, Organic chemistry of natural products , Clascow& Black, vol. 3, p. 119-128.
99- Yashphe, J., Segal, R., Breuer, A., Erdreich-Naftali, G., 1979, Antibacterial activity of Artemisia herba-alba, J. Pharm. Sci, vol. 68, p. 924-925.