فهرست:
راهنمای تلفظ (آوانگاری) ع
چکیده 1
فصل اول : کلیات... 2
1-1- بیان مسأله. 3
1-2- موقعیت جغرافیایی ایرانشهر: 5
1-3- پوشش گیاهی ایرانشهر: 7
1-4- تاریخ قوم بلوچ: 7
1-5- مذهب مردم بلوچ: 8
1-6- آب و هوای ایرانشهر : 8
1-7- کارخانجات مهم ایرانشهر: 8
1-8- طوایف ساکن ایرانشهر: 8
1-9- طبقات اجتماعی در ایرانشهر: 9
فصل دوم : پیشینه تحقیق... 11
فصل سوم : روش تحقیق... 13
فصل چهارم : یافته های تحقیق... 17
4-1- بخش اول - آداب و رسوم مردم ایرانشهر: 18
4-1-1- هالو: 18
4-1-2- زهیروک: 19
4-1-3- لیکو: 19
4-1-4- مودگ (مویه و زاری): 20
4-1-5- شعر: 20
4-1-6- بجّار: 21
4-1-7- بیر (انتقام): 21
4-1-8- کارچ و کپن (کارد و کفن): 22
4-1-9- نازنیک: 23
4-1-10- کردی: 23
4-1-11- اَمبا: 23
4-1-12- گوات (باد): 23
4-2- بخش دوم- عزاداری: 25
4-2-1- مراسم ماه محرم : 25
4-2-2- آیین مرگ و عزاداری: 26
4-2-2-1- عزاداری عمومی: 26
4-2-2-2- مراسم غسل میّت: 27
4-2-2-3- طریقه کفن کردن میت: 28
4-2-2-4- حمل و دفن جنازه: 29
4-2-2-5- مراسم پرسه (پرسان) porsân : 30
4-3- بخش سوم - جشن ها و مراسم.. 31
4-3-1- ازدواج: 31
4-3-1-1- معیارهای انتخاب دختر: 31
4-3-1-2- ازدواج فامیلی: 31
4-3-1-3- معیارهای انتخاب داماد: 32
4-3-1-4- خواستگاری: 32
4-3-1-5- سانگ sâng (بله برون): 32
4-3-1-6- مخفی ماندن عروس از داماد: 33
4-3-1-7- حنابندان: 33
4-3-1-8- کِلِّه (حجله) : 33
4-3-1-9- جشن عروسی: 34
4-3-1-10- بردن داماد به خانه عروس: 34
4-3-1-11- آرایش عروس: 35
4-3-1-12- جهیزیه عروس: 35
4-3-2- جشن ها و اعیاد: 35
4-3-2-1- جشن سور / سوران/ (ختنه): 36
4-3-2-2- عید سعید فطر: 36
4-3-2-3- عید قربان: 37
4-3-3- مراسم.. 37
4-3-3-1- طلب باران: 37
4-3-3-2- عقیقه: 38
4-4- بخش چهارم - غذاها: 39
4-4-1- تباهِگ (tabâheg): 39
4-4-2- تنورچه(tanurčeh) : 40
4-4-3- هَتوک (hatuk) آبگوشت: 40
4-4-4- دَلَگ (dalag) آش: 40
4-4-5- پختن سبزیجات خودرو: 41
4-4-6- خرما کنجت (کله هرما): 42
4-4-7- چنگال: 42
4-4-8- حلوا : 43
4-4-9- انواع نان: 43
4-4-9-1- تیموش (timuš): 44
4-4-9-2- سیسرک (sisērk): 44
4-4-9-3- لواش: 44
4-4-9-4- کماچ: 44
4-4-9-5- نان گرده (gerda) تافتون: 45
4-4-9-6- تِجگی (tejgi) سمنو: 45
4-4-9-7- نان روغنی: 45
4-5- بخش پنجم - بازی ها: 46
4-5-1- کپّگ (kappag) : 47
4-5-2- کاتِلی / اِشکاتِلی (kâteli / eškâteli) : 47
4-5-3- پُشت مه پشت (pošt ma pošt) : 48
4-5-4- چَل (čall) : 48
4-5-5- توتو (tutu) : 48
4-5-6- چَوک (čawk) : 49
4-5-7- بُوتَک (bōtak) : 50
4-5-8- لگوش (lagoš) : 50
4-5-9- ساچی (sâči) : 51
4-5-10- گول (gul) : 51
4-5-11- کلاه پرینتکا (kolâh perientakâ) : 51
4-5-12- لَپّر (lappar) : 52
4-5-13- هَدَک رو (hadakrōu) : 52
4-5-14- بازی چوب در هوا: 53
4-6- بخش ششم.. 54
4-6-1- جنگ و مبارزه: 54
4-6-2- مال جنگی / چپو (mâl jangi / čapaw) چپاولگری: 56
4-6-3- بید گیری (bēd, giri) انتقام گیری: 57
4-6-4- پَهِلّی pahelli : عفو، بخشش.... 60
4-6-5- مَیار و مَیار جلّی mayâr omayâr jalli : پناهندگی و پناهنده پذیری: 61
4-6-6- پتّر (pattar) : 63
4-6-7- دیوان: 64
4-7- بخش هفتم - هنجارهای اجتماعی: 65
4-7-1- هنجارهای مثبت: 65
4-7-1-1- مَزَن و مستری (mazan o masteri) احترام بزرگان: 65
4-7-1-2- شور و مشورت šawr : 66
4-7-1-3- هَیا hayâ : حیا، پاکدامنی: 66
4-7-1-4- ذُواهیر dowâhayr : دعای خیر. 66
4-7-1-5- مَ ڈ ا mad,â : مرام. 67
4-7-1-6- یکّویی / یکّی yakkuwi / yakki اتحاد: 68
4-7-1-7- هَشَر hašar : کار دسته جمعی: 69
4-7-1-8- بِجّار bejjâr : همیاری: 69
4-7-1-9- باجی bâji : 70
4-7-1-10- وَپک wapk : وقف... 70
4-7-1-11- رَهم rahm : ترحّم.. 70
4-7-1-12- تَوکَل tawkal : توکّل.. 71
4-7-1-13- امانتداری amânatdâri : 71
4-7-1-14- راستی râsti : راستگویی.. 71
4-7-1-15- وَپا دای wapâdâri : وفای به عهد. 72
4-7-1-16- گریبی garibi : ساده زیستی.. 73
4-7-1-17- سُهل سِندی sohlsendi : صلح جویی.. 73
4-7-1-18- مَزَن دِلی mazandeli : شجاعت... 73
4-7-1-19- گَیرَت gayrat : غیرت... 74
4-7-2- هنجارهای منفی.. 74
4-7-2-1- شِگان šegân : طعنه. 74
4-7-2-2- مَگر و پریب magroprēb : مکر و فریب... 75
4-7-2-3- بَد دُوایی bad dwâyi : نفرین.. 75
4-7-2-4- اِیر جَنَگ (ērjanag) تحقیر : 77
4-7-2-5- کِینَگ و پدنَه (kēnag o pedna) = حسادت و توطئه : 78
4-8- بخش هشتم - دسته بندی تابوهای بلوچی : 80
4-8-1- خانوادگی: 80
4-8-2- اعضای بدن.. 81
4-8-3- خوراک: 81
4-8-4- اجتماع: 82
4-8-5- آرزوها: 83
4-9- بخش نهم - آیین ها: 86
4-9-1- آیین های دینی: 86
4-9-2- آیین های قومی و منطقه ای : 89
4-9-3- آیین های تولد تا رشد و بزرگسالی: 91
4-10- بخش دهم - باورها و اعتقادات : 94
4-10-1- اعتقاد به دعا و تعویذ: 94
4-10-2- اعتقاد به طبیبان محلی برای درمان بیماری ها: 95
4-10-3- اعتقاد مردم به جنّ: 95
4-10-4- اعتقاد به نظر (چشم زخم): 96
4-10-5- اعتقاد به خرافات در بین مردم: 96
4-10-5-1- انواع خرافات: 97
4-10-5-2- علت خرافات: 97
4-10-5-3- راه های مبارزه با خرافات: 98
4-10-5-4- باورها و اعتقادات... 98
4-10-6- خودداری زن حامله از دیدن مُرده و مراسم تشییع جنازه: 103
4-10-7- اعتقاد به روز های زوج: 103
4-10-8- اعتقاد مردم به از بین بردن تب های شدید: 104
4-10-9- تاس گردان: tâsgardân.. 104
4-10-10- نال : nâg.. 104
4-11- بخش یازدهم - آداب سوگند خوردن : 106
4-11-1- قسم به قرآن و مقدسات و زیارتگاه ها: 106
4-11-2- قسم زن طلاق: 107
4-11-3- قسم به عزیزان و بستگان درجه یک: 107
4-11-4- قسم به چادر زن / مادر: 107
4-11-5- قسم به روزی: 108
4-11-6- قسم به غیرت بلوچی و اخلاق: 108
4-12- بخش دوازدهم - خانواده و خویشاوندی: 109
4-13- بخش سیزدهم - طب سنتی منطقه: 114
4-13-1- درمان بیمار با داغ کردن: 114
4-13-2- درمان مارگزیدگی با فلفل سیاه: 115
4-13-3- درمان یرقان (زردی): 115
4-13-4- درمان اسهال کودکان: 115
4-13-5- درمان شکم درد نوزاد: 116
4-13-6- درمان مسمویت حاملگی: 116
4-13-7- درمان به وسیله چُلّ: 116
4-13-8- پاسبانی pâsbâni: 117
4-13-9- دود درمانی : 117
4-13-10- بادکش (گُلَت golat ) : 117
4-13-11- سرب ریختن: 117
4-13-12- پَهریز pahrez : پرهیز: 118
4-13-13- کلوخ درمانی: 118
4-13-14- جا انداختن لگن خاصره: 118
4-13-15- ریگ درمانی: 118
4-13-16- حجامت: 119
4-13-17- باد زدگی (گواتی : gwâti) : 119
4-13-18- کاربرد گیاهان دارویی در معالجه بیماری ها: 119
4-13-18-1- کنجد: 119
4-13-18-2- مومنایی (mumanâyi) سلاجیت: 119
4-13-18-3- اَمباگ (ambâg) شنبلیله: 119
4-13-18-4- مَدُح (madoh) شیرین بیان: 120
4-13-18-5- شاه توت: 120
4-13-18-6- عسل: 120
4-13-18-7- نازبو (nâzbue) ریحان: 120
4-13-18-8- رَز (raz) رازیانه: 121
4-13-18-9- دِرمنه: 121
4-13-18-10- دانیچ (dânič) تخم سفید (شکم پاره): 121
4-13-18-11- خار شتر: 121
4-13-18-12- بَلاوَر balâwar (جعفری) : 121
4-13-18-13- پورچنک porčenk (پونه) : 122
4-13-18-14- اسفناج: 122
4-13-18-15- بید: 122
4-13-18-16- کلپوره kalpore مریم گلی: 122
4-13-18-17- اِزبوتک ezbotk اجغون: 122
4-13-18-18- آویشن: 123
4-13-18-19- باقلا: 123
4-13-18-20- گشنیز سبز: 123
4-14- بخش چهاردهم - پوشاک: 124
4-14-1- جَوَک jawak : 125
4-14-2- پلیوار paliwâr : 125
4-14-3- سراوانی دوچ sarâwâni doč : 125
4-14-4- هپتصد آدینکی haptsat âdinki : 125
4-14-5- چهار شش ضلعی : 126
4-14-6- پرکار porkâr : 126
4-14-7- کَپّ نال kappnâl : 126
4-14-8- بال کبوتر bâle kabwtar : 126
فصل پنجم : نتیجه گیری.. 127
5-1- نتیجه گیری: 128
5-2- توصیه : 128
6- 1- پیوست ها 130
6-1-1- واژه نامه. 130
منابع و مآخذ: 142
منبع:
1. افشار (سیستانی) ، ایرج، 1371، بلوچستان و تمدن دیرینه آن، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
2. بدیعی، ربیع، 1370، جغرافیای مفصل ایران، جلد سوم (جغرافیای اقتصاد)، انتشارات اقبال
3. پهلوان، چنگیز، 1378فرهنگ شناسی (گفتارهایی در زمینه فرهنگ)، انتشارات پیام امروز، چاپ سارنگ، چاپ اول،
4. دهخدا ، علی اکبر ، 1345، لغت نامه ، دانشگاه تهران،
5. سربازی، مولانا قاضی عبدالصمد، بلوچ و بلوچستان ، ترجمه و تعلیق، محمد سلیم آزاد، تک جلد
6. سید سجادی، دکتر سید منصور، 1374، باستان شناسی و تاریخ بلوچستان، چاپ اول، انتشارات سازمان میراث فرهنگی کشور
7. فرجی ، عبدالرضا کارشناس مسئول ، 1366، جغرافیای کامل ایران، جلد دوم، وزارت آموزش و پرورش،
8. کتاک، فیلیپ، 1386انسان شناسی (کشف تفاوت های انسانی)، ترجمه محسن ثلاثی، انتشارات علمی، چغاپ گلرنگ، چاپ اول
9. محمود زهی، دکتر موسی، آیین ها و باورها و فرهنگ مردم بلوچستان، به سفارش حوزه ی هنری سازمان تبلیغات اسلامی تهران آبنوس 139، انتشارات شابک ، چاپ اول
10. معین، محمد، 1371فرهنگ معین، انتشارات امیرکبیر، تهران
11. نفیسی، علی اکبر، 1343، فرهنگ نفیسی، کتاب فروشی خیام،
12. نیک بختی، سعید، 1374، آهنگ بلوچستان، سفرنامه، چاپ اول، انتشارات ماهوان