پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط

word 899 KB 30530 161
1391 کارشناسی ارشد تربیت بدنی و ورزش
قیمت قبل:۷۶,۱۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۳۴,۸۵۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پایان­ نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی گرایش فیزیولوژی ورزشی

    چکیده

    هدف از پژوهش حاضر، مطالعه­ی اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر­زای بیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط بود. در این مطالعه کاربردی، تعداد15 نفر (22/8±68/33سال) از زنان مبتلا به MS با 4>EDSSبه طور تصادفی به دو گروه گواه (7 نفر) و آزمایش (8 نفر)تقسیم شدند. بیماران گروه آزمایش به مدت 8 هفته تمرین هوازی روی نوارگردان 3 روز در هفته و هر روز که شامل 5-10 دقیقه گرم کردن و سپس20-40 دقیقه با شدت 60-80 درصد حداکثر ضربان قلب اجرا شد؛ درحالی­که،گروهگواهبه زندگیمعمولخودادامهدادند.از نمونه­های خونی و تست­های عملکردی در هر دو گروه به ترتیب جهت اندازه­گیری برخی فاکتورهای بیماری شریان کرونری و عملکرد آزمودنی­ها استفاده شد.تمامی عملیات آماری با استفاده از نرم افزار19SPSS انجام شد.تجزیهوتحلیلیافته­هانشاندادکه 8 هفته تمرین هوازی، منجر به کاهش معنادار عوامل خطرزای بیماری شریان کرونری (تری­گلیسرید، کلسترول­تام، LDL و HDL به ترتیب 01/0p=، 21/0p=، 00/0p= و 02/0p=)، کاهش فشارخون (سیستولیک و دیاستولیک، به ترتیب 45/0p= و 03/0p=)، کاهش شاخص هزینه فیزیولوژیکی (01/0p=)، کاهش درصد چربی بدن (00/0p=) و افزایش معنادار ظرفیت­های عملکردی (استقامت راه رفتن، سرعت راه رفتن، تعادل و حداکثر اکسیژن مصرفی به ترتیب 00/0p=، 00/0p=، 00/0p= و 00/0p=) در بیماران مبتلا به MS­شد(05/0p≤).باتوجهبهیافته­هایاینپژوهشمی­توانبیان کردکه تمریناتورزشی هوازی می­تواند به عنوان یک روش درمانی غیرتهاجمی، عامل موثری در بهبود بیماری­های ثانویه و توانایی انجام فعالیت­های روزانه زندگی با صرف انرژی بهینه­تری خواهد شد که می­تواند در کنار مصرف دارو به بیماران مبتلا به MS توصیه شود.

     

    مقدمه

    تربیت بدنی به عنوان یک علم، ارتباط و همکاری تنگاتنگی با سایر علوم دارد و در سایه همین ارتباط است که پویایی خود را حفظ کرده است و روز به روز گسترده­تر و پیشرفته­تر شده و در نهایت زیر شاخه­های جدیدتری نیز در این حیطه، موجودیت خود را اعلام داشته­اند. یکی از زمینه­های جالب و بسیار مهم که امروزه نیز توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است؛ تحقیقات در زمینه طب ورزشی می­باشد. روش زندگی امروزه سبب شده تا افراد، خواسته و ناخواسته، زمان قابل توجهی از اوقات خود را بدون فعالیت بدنی سپری کنند. بنابراین، برای جبران این کم­تحرکی، گنجاندن فعالیت بدنی مناسب در زندگی مردم یک ضرورت است. در این راستا، تشویق به شرکت در فعالیت­های بدنی می­تواند در ارتقای سطح سلامت جامعه و مدیریت بیماری­های مرتبط با کم­تحرکی سودمند باشد. همگام با کاهش روزافزون فعالیت ورزشی در جوامع بشری، شیوع بسیاری از بیماری­های مزمن جسمی و روانی مربوط به شیوه زندگی رو به افزایش است. افراد با عدم فعالیت جسمانی با خطرات جدی سلامتی مواجه هستند.

    بیماری­های سیستم عصبی دارای شیوع بالا، زیان­های هنگفت اقتصادی بوده و باعث بروز اختلالات و عوارض مختلف می­شود. شدت و تنوع اختلالات در این بیماران وابسته به محل و وسعت ضایعه است. حوزه تحقیقاتی علوم ورزشی به عنوان یکی از متولیان سلامت و بهداشت جامعه، با توجه به توسعه و پیشرفتی که بدست آورده است؛ امروزه، همگام با علوم دیگر در یافتن روش­های درمانی برای بهبود اختلالات ناشی از بیماری­ها و آسیب­های ورزشی و همچنین بهبود وضعیت سلامتی افراد جامعه می­کوشد. به طوری که ورزش و فعالیت بدنی یک شیوه درمانی مهم و غیردارویی جهت کمک به بهبودی بیماران مولتیپل اسکلروز (MS)[1]  است (1و3). این بیماری غیر قابل پیش بینی و یکی از مهم­ترین بیماری­های تغییر دهنده زندگی فرد می­باشد؛ زیرا، معمولا به بهترین دوران زندگی فرد صدمه می­زند و در واقع این بیماری اغلب افرادی را مبتلا می­کند که در مرحله مولد زندگی خود قرار دارند و به تدریج به سمت ناتوانی پیش می­برد که متاسفانه درمان قطعی ندارد. تحقیقات نشان دادند که فعالیت بدنی از جمله تمرین هوازی باعث پیشگیری از بیماری­های ثانویه از جمله بیماری شریان کرونری در افراد مبتلا و همچنین جلوگیری از عواقب این بیماری می­شود (99و104). امید است از این رهگذر وسعت دامنه دید تربیت بدنی و علوم ورزشی و به خصوص شاخه فیزیولوژی ورزشی به عنوان یک رشته تاثیر گذار بر درمان بسیاری از اختلالات ناشی از بیماری­ها آشکارتر گردد.

     

    بیان مسئله

    مولتیپل اسکلروز (MS) یک بیماری مزمن دمیلیناسیون[2] سیستم اعصاب مرکزی و غیر قابل علاج است که عوارض و مشکلات فراوانی برای بیماران مبتلا ایجاد نموده و آن­ها را به سوی ناتوانی حرکتی سوق می­دهد. (2،5و58).  MSاز یک کلمه یونانی اسکلروزیس[3] به معنی سخت­شدن استحکام گرفته شده است، در جایی که بافت زخم جایگزین میلین متلاشی شده می­شود، منجر به ماده­ی سفیدی در مغز و طناب نخاعی به ضخامت 1 سانتی متر می­شود (192و197). بیماری MS با توجه به نوع و شدت آن می­تواند جنبه­های بسیاری از زندگی افراد از قبیل ارتباط بین فردی، عملکرد شغلی، باورهای معنوی و شیوه معاشرت را متاثر سازد (5و49). علائم MS نامشخص است و همان­طور که بیان شد میلین سیستم اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) را تخریب می­کند و به دنبال آن به تدریج بخشی از عضلات بدن توانایی خود را از دست می­دهند (2،4و193). اختلال راه رفتن در افراد مبتلا به MS با استفاده از عملکرد فیزیکی و اندازه­گیری­های متعدد حرکتی بالینی ثبت شده است. علائم مشاهده شده در MS ممکن است به راه رفتن غیر عادی یا بی­حرکتی منجر شود و اثرات منفی بر فعالیت بدنی داشته باشد (156).

    با توجه به اینکه مبتلایان به MS حتی با سطح پایین بیماری، معمولا یک زندگی کم­تحرک را پیش می­گیرند (179)، این کم­تحرکی می­تواند باعث افزایش بیماری­های ثانویه مثل دیابت، استئوپروز و بیماری شریان کرونری در این افراد ­شود (104و174)؛ چراکه، بیماری شریان کرونری در اثر افزایش تری­گلیسریدها، کلسترول و کلسترول لیپوپروتئین کم چگال خون حاصل از کم­تحرکی رخ می­دهد (102)؛ پس، می­توان انتظار داشت که سطح پایین آمادگی قلبی- عروقی به کاهش کیفیت زندگی و کاهش توان هوازی و در نهایت افزایش خستگی و بد خوابی در افراد مبتلا به MS منجر شود (17، 102و156).

    کم تحرکی یکی از عوامل خطرزای بیماری شریان کرونری است. بیماری کرونری قلب، بیماری است که در آن دیواره شریان­هایی که عضلات قلب را خون­رسانی می­کنند، ضخیم می­شوند. این ضخیم شدگی که به علت تشکیل ضایعات در دیواره عروق ایجاد می­شود، آترواسکلروز[4] نامیده می­شود؛ به این ضایعات جدار عروق، پلاک[5] گفته می­شود. آترواسکلروز می­تواند خون­رسانی به عضله قلب (میوکارد) را محدود کند (6). علاوه براین، در کنار عوامل شناخته شده­ای مانند سیگار، سن، جنس، پرفشارخونی، چاقی، افزایش کلسترول، تری­گلیسرید و غیره عدم تحرک و نداشتن فعالیت بدنی مناسب نیز از عوامل خطر قابل کنترل بیماری­های عروق کرونری است که سال­هاست توجه فیزیولوژیست­ها، پزشکان و متخصصین قلب را به خود جلب کرده است. از طرفی، توانایی فرد در اجرای فعالیت­های ورزشی به کارایی و عملکرد دستگاه­های مختلف بدن از جمله دستگاه قلبی - عروقی بستگی دارد. بنابراین، با تمرینات ورزشی منظم و طولانی مدت، قلب دستخوش تغییراتی می­شود. چنین تغییراتی را پدیده سازگاری قلب در پاسخ به تمرینات ورزشی یا تغییرات فیزیولوژیک می­نامند (72).

    در این میان، محققان فیزیولوژی ورزشی همواره در صدد توسعه مؤثرترین و اجرایی­ترین شیوه­های فعالیت ورزشی در راستای کارآمد نمودن و به روز کردن توصیه­های فعالیت ورزشی، به عنوان بخش مهمی از سبک زندگی سالم و بهداشتی و بخش مکمل در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری­های مرتبط با کم­تحرکی، از جمله بیماری­های قلبی - عروقی بوده­اند. از بین شیوه­های تمرینی، بیشتر مطالعات انجام شده فعالیت ورزشی هوازی تداومی را مورد تایید قرار داده­اند (6). آشکار است که یک رابطه ما بین احتمال خطر بیماری شریان کرونری و فعالیت بدنی وجود دارد. تغییرات احتمالی در ساختمان لیپوپروتئین در طول تمرینات ورزشی ممکن است یک تغییر مهمی باشد که بتواند رابطه ­بین ورزش و کاهش احتمال خطر بیماری شریان کرونری را توضیح بدهد. لیپوپروتئین با دانسیته بالا (HDL)[6] به عنوان یک عامل اصلی احتمال خطر بیماری شریان کرونری تصور شده است و سطح پایین این لیپوپروتئین با افزایش احتمال خطر بیماری شریان کرونری مربوط می­باشد. کسانی که به صورت پایدار و دایمی ورزش می­کنند نسبت به همتای بدون تحرک ورزشی، سطح HDL را به صورت زیادی دارا می­باشند. از این رو پیشنهاد این­که ورزش این تغییرات سودمند را ترغیب می­کند، را می­توان توجیه کرد (100).

    در گذشته پزشکان به بیماران خود توصیه می­کردند که از انجام تمرینات ورزشی خودداری کنند آن­ها بر این عقیده بودند که خستگی و افزایش دمای بدن از عوارض این تمرینات است که به بدتر شدن بیماران مبتلا به MS خواهد شد (126و152). اخیرا مطالعات زیادی نشان دادند که تمرینات ورزشی به صورت صحیح و یا دیگر تکنیک­های توانبخشی می­توانند در بهبود این بیماران موثر باشد. اگرچه ورزش نمی­تواند روند از بین رفتن میلین را متوقف یا آن را بازسازی کند؛ اما، با روش­های دیگر فرد مبتلا به MS را حمایت و به آن­ها کمک می­کند (6و100). از آنجا که توانایی حرکتی این افراد پایین است و زود خسته می­شوند، خستگی یکی از علل تشدید بیماری محسوب می­شود و به کاهش توانایی حرکتی و حسی می­انجامد (66و196).

    تا به امروز هیچ درمان قطعی برای MS وجود نداشته است و شواهد کمی وجود دارد که راه حل­های دارویی بتوانند به ضعف عضلانی و مشکلات راه رفتن که به طور معمول توسط این افراد تجربه شده­اند، کمک کند. با وجود این، تحقیقات نشان دادند که فعالیت بدنی از جمله تمرین هوازی باعث کاهش بیماری شریان کرونری افراد مبتلا به MS و جلوگیری از عواقب این بیماری می­شود. همچنین، پژوهشگران نشان داده­­اند که یک ارتباط مستقیم و اولیه بین قدرت عضلانی و عملکرد بسیاری از فعالیت­های روزمره مثل پیاده­روی در افراد مبتلا به  MS وجود دارد (46و63). بدون شک عادت به تمرینات بدنی مناسب و سطح آمادگی جسمانی بالا می­تواند عامل مهمی در پیشگیری و کاهش شدت امراض مختلف بین مردم مخصوصا بیمارانی همانند بیماران مبتلا به MS که بیشتر به کم­تحرکی روی می­آورند و باعث مبتلا به بیماری­های ثانویه­ای مانند بیماری شریان کرونری می­شود، باشد (100).

    به طور کلی، مطالعات مختلف اثرگذاری فعالیت بدنی را به شکل تمرینات هوازی بر برخی از فاکتورها مانند کیفیت زندگی، خستگی، تعادل و EDSS[7] نشان داده­اند. همچنین، با توجه به خطر شریان کرونری و سایر اختلالات سیستم قلب و عروق هدف پژوهش حاضر این است که نشان دهد آیا تمرین هوازی بر برخی از عوامل خطرزای بیماری شریان کرونری در بیماران MS تاثیر دارد؟

     

     

    ضرورت و اهمیت پژوهش

    MS یکی از شایع­ترین اختلالات عصبی است که متاسفانه تعداد زیادی از مردم جهان بدان مبتلا هستند و روز به روز بر تعداد مبتلایان افزوده می­شود؛ به طوری­که، این بیماری در حدود 5/3 میلیون نفر را در سطح دنیا گرفتار نموده است. بالاترین میزان شیوع شناخته شده این بیماری، بیش از 250 مورد در هر 100 هزار نفر در جزایر اورکنی، در شمال اسکاتلند می­باشد (3و37). در حدود 300 هزار نفر در امریکا بدان مبتلا هستند و بیشترین میزان بروز آن در افراد جوان می­باشد (5). رئیس انجمن متخصصین مغز و اعصاب ایران، از وجود 50 هزار مبتلا به MS در کشور خبر دادند و ایران را از جمله کشورهایی اعلام کردند که شیوع بالایی از این بیماری را دارد. هم اکنون در کشور ایران 9/52 نفر در هر 100 هزار نفر مبتلا به MS هستند. در کل حدود 15 تا 30 نفر از هر 100 هزار نفر در ایران گزارش شده است (3 و37). به طوری­که، در شهرستان سنندج 614 نفر به بیماری MS مبتلا هستند که 416 نفر زن و 198 نفر مرد به این بیماری مبتلا هستند. این بیماری اغلب در سنین جوانی آشکار می­شود که بیش از 85 درصد از این بیماران از مشکلات راه رفتن رنج می­برند (59و193). شروع بیماری در سنین 15 تا 40 سالگی و اوج آن در سنین 20 تا 30 سالگی است و به ندرت قبل از 10 سالگی و بعد از 60 سالگی دیده می­شود. MS در زنان شایع­تر از مردان می­باشد به طوری که در زنان 3/1 تا 4/1 برابر مردان است (4و150).

     

    [1] ) Multiple Sclerosis

    [2] )Demyelization

    [3] ) Sclerosis

    [4] ) Atherosclerosis

    [5] ) plaque

    [6])  High density lipoprotein – cholesterol

    [7] ) Expanded Disability Status Scale

    Abstract

    The purpose of this study, therefore, is theeffect of Aerobic Training on Some Risk Factors of Coronary Artery Disease in People with Moderate Multiple Sclerosis (MS).This semi experimentalstudy,fifteen women with MS (aged 33.68±8.22 years) and EDSS < 4 were randomly divided into experimental group (n=8) and control group (n=7). The experimental group participate will be in eight weeks perform treadmill aerobic training program, 3 day/week and each exercise consisted of a 5-10 minute warm up for 20-40 min/day, with 60-80percent HRmax, whereas the control group will be instructed to maintain their current lifestyle. Serum samplesCAD Factors and functional Capacity, in two groups of subjects was use respectively, for CAD risk intervention and functional. SPSS19was use for statistical analysis.Data analysis showed that the aerobic training lead to significant decrease some risk factors ofcoronary artery disease (TG,Tchol, LDL –C, HDL –CRespectively p=0.01, p=0.21, p=0.00 and p=0.02), decrease blood pressure (SBPand DBPRespectively p=0.45 and p=0.03), decrease physiological cost index (p=0.01), decrease percent body fat (p=0.00), andsignificantincrease functional capacities (walking endurance,walking speed, balance, andVO2maxRespectively p=0.00, p=0.00, p=0.00 and p=0.00) in MS patients(p≤0.05). considering to current data, it could demonstrate that aerobic training can as a treatment method for non-invasive, effective in improving secondary disease and  perform activities of daily life will be more efficient with energy that can be use whit the drug be recommended to patients with MS.

    Keywords: Aerobic Training, Multiple Sclerosis (MS), Coronary Artery Disease, Risk Factors, Women.

  • فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    ارسطو علی اصغر، زاهد نژاد شهلا، احمدی عذرا.(1390). مقایسه هشت هفته تمرین هوازی و یوگا بر شاخص هزینه فیزیولوژیک بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروز. مجله علمی پزشکی، دوره 10، شماره2.

     اسدی ذاکر مرضیه.عطاپور مهناز،  بهار 1388، تاثیر ورزش بر میزان خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. مجله پرستاری و مامایی تبریز. شماره  13؛ 37- 44.

    افتخاری الهام، نیک بخت حجت الله، اعتمادی فر مسعود، ربیعی کتایون. بهار (1387). تأثیر تمرین استقامتی بر توان هوازی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروز. فصلنامه المپیک. سال شانزدهم – شماره 1(پیاپی41) ،ص 37 -45.

    امامی سید مصطفی، شجاع مرادی محمد حسین. بهار (1383). نورولوژی بالینی آمینوف. شبنم دانش با همکاری چراغ دانش، صفحه 123-125.

    آذرنیا مهناز، خلیلی محمدعلی، رستمی پروین (1384). بررسی تاثیر بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) براسپرماتوژنز و هورمون­های جنسی رت­های نر نژاد ویستار. نشریه علوم دانشگاه تهران. جلد 5، شماره 1و2،. 487-496.

    آشنایی با معانی تعاریف بیماری­های قلبی- عروقی و دویدن برای قلب. (1390). نشریه نوین پزشکی، یادآوری، شماره 510. ص 108-123.

    بقرآبادی وحدت، صادقی حیدر، پیری مقصود، سنکیان مجتبی, (1388)، تأثیر یک دوره تمرین هوازی بر میزان لپتین، فاکتور نکرو زدهنده تومور- آلفا و اینترلوکین - 6 مردان چاق و لاغر، مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی سمنان- جلد 11 ، شماره 1(پیاپی 33).

    پازکیان مرضیه، ذاکری مقدم معصومه، مهران عباس. (1387). مقایسه­ی تاثیر ورزش­های هوازی و کششی توام با هوازی بر میزان خستگی بیماران مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده بع انجمن MS شهر تهران در سال 87-1386. پایان­نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه علوم پزشکی تهران. دانشکده پرستاری و مامایی.

    پهلوان خدارحم، ریاحی عالم نادر، حریرچیان حسین، فیروزنیا کاووس، شکیبا مجید و همکاران. (1390). بررسی وسعت آسیب مغزی در بیماران MS عود کننده - بهبود یابنده بوسیله تصویربرداری کمی انتقال مغناطیسی. مجله فیزیک پزشکی ایران، دوره ۸، شماره ۳، پیاپی) ۳۲ (، 21-29.

     حاج هاشمی ولی ال....، قفقازی تقی، احمدی امراله. (1383). بررسی سمیت تحت حاد داروئی طبیعی MS14 در موش صحرایی. دوماهنامه علمی- پژوهشی دانشور پزشکی، دانشگاه شاهد، ، سال 11، شماره 52، 11-14.

     حجازی احسان، امانی رضا، شرف الدین زاده ناصر. (1386). مقایسه ظرفیت تام آنتی اکسیدان سرمی و دریافت مواد غذایی اصلی حاوی آنتی اکسیدان در بیماران مبتلا به  MSبا افراد سالم. فصلنامه علمی پژوهشی یافته - دانشگاه علوم پزشکی لرستان. دوره نهم، شماره 3،  57-64.

    حجازی احسان، امانی رضا، شرف الدین زاده ناصر، چراغیان بهمن. (1386). مقایسه دریافت مواد غذایی عمده حاوی ویتامی  Dو سطح سرمی 25 هیدروکسی   D3 در بیماران مبتلا به  MS با افراد سالم. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. سال دوم، شماره 4 ،59-66.

    حضرتی مریم، زحمتکشان نسرین، دژبخش طاهره، نیک سرشت علیرضا، ضیغمی بهرام. (1384). تاثیر فرآیند نوتوانی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. مجله ارمغان دانش- دوره 10- شماره 3.

    حقیقی امیرحسین،  واله فاطمه، حامدی نیا محمد رضا، عسکری رویا. (1389). تأثیر تمرینات هوازی و مکمل ویتامین E بر پروتئین واکنشی C و عوامل خطرزای قلبی-عروقی در زنان یائسه. سال هجدهم – شماره  2، (پیاپی 50 )، 61-70.

     دربندی آذر، رضایی شادی. (1386). بررسی شیوع نورالژی تریژمینال در بیماران  Multiple Sclerosis مراجعه کننده به انجمن  MS ایران در سال1384. مجله دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ویژه نامه )تشخیص – پاتولوژی(، 561-567.

     رزمجو کیوان و نرگس خوانساری. (1387). اصول طب داخلی هاریسون 2008. بیماری­های مغز و اعصاب. موسسه انتشاراتی اندیشه رفیع، 68-87.

    زارعی سید حسین، ابراهیمی حسین علی، شفیعی کاوه، خردمند علی. (1387). خستگی در بیماری اسکلروز متعدد چیست؟ فصلنامه علوم مغز و اعصاب ایران، سال هفتم، شماره 24، 336-329.

    سالاریفر مجتبی، کسائیان ابراهیم، کاظمی صالح داود، علیدوستی محمد، زینعلی علی، رئیسی دهکردی ماریا. (1387). مقایسه پیامدهای آنژیوپلاستی در بیماران دارای سابقه بای پس شریان کرونری و بیماران بدون سابقه بای پس شریان کرونری. مجله علمی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، دوره26 ، شماره3، ، 336-347.

    سلطانی محمود، حجازی محمود، نور نعمت الهی صالحه. (1388). بررسی تاثیر یک دوره فعالیت هوازی در آب بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروز. مجله ی علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، سال پنجم، شماره 4 پیاپی (20)، 267-274.

     شاه بیگی سعید، نوریان عباس، صحرائیان محمدعلی، شایگان نژاد وحید، طباطبائی مژگان، احسن بهروز. (1387). داروی میتوکسانترون در بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS). فصلنامه علوم مغز و اعصاب. سال چهارم، شماره 10، 1-10.

     قاسمی احسان، پورمومنی عباسعلی، چت ساز احمد، اعتمادی فر مسعود و همکاران. (1389). مقایسه تاثیر تمرین درمانی و بیوفیدبک روی بی­اختیاری ادرار بیماران مبتلا به MS. پژوهش در علوم توانبخشی، سال 6، شماره 2، 1-10.

    کارگرفرد مهدی، اعتمادی­فر مسعود، اسفرجانی فهیمه، محرابی مریم، کردوانی لاله. (1389) . تغییرات در کیفیت زندگی و خستگی بیماران زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس پس از 8 هفته ورزش در آب. مجله­ی اصول بهداشت روانی. سال 12 (3). 73-562.

    کردی محمدرضا، انوشه لیلا، خداداده سارا، خسروی نیکو، سنگلجی بهرام. (1390). تاثیر یک دوره ترکیبی منتخب بر قدرت، تعادل و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به MS. طب ورزشی، شماره 5، 51-64.

    محبی نوبندگانی، مرباغی اکرم، ملکزاده جانمحمد، نجفی دولت آباد شهلا. (1386). مطالعه تاثیرورزش پیاده روی بر میزان چربی­های سرم خون مددجویان مبتلا به هیپرکلسترولمی. فصلنامه دانشکده پرستاری، سال چهارم، شماره چهارم، 1-10.

     مدنی حسین، مانوی­پور حسن، روزبیانی پرویز. (1386). بررسی رابطه سطح عزت نفس با میزان بکارگیری روش­های مقابله­ای و برنامه خود مراقبتی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) تحت پوشش انجمن MS ایران در سال 1383. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام. دوره 15، شماره 4، 1-10.

    مک آردل (1385)، ترجمه: خالدان اصغر، فیزیولوژی ورزشی (1) انرژی و تغذیه، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه­ها (سمت). تهران.

    ملکی مجید، اورعی سعید، عزیزی فریدون، حاتمی حسین، جانقربانی محسن. (۱۳۷۹). آترواسکلروز در اپیدمیولوژی و کنترل بیماری­های شایع در ایران. تهران. انتشارات. اشتیاق؛

    نایبی فر شیلا، افضل پور محمداسماعیل،  ثاقب جو مرضیه، هدایتی مهدی. (1389). تاثیر تمرینات مقاومتی و هوازی بر مولکول محلول چسبان بین سلولی و نیمرخ لیپیدی سرم زنان دارای اضافه وزن. ورزش و علوم زیست حرکتی، سال دوم، شماره 4، 77-87.

     نبوی مسعود، پورفرزام شهریار، قاسمی حسن. (1385). اپیدمیولوژی، سیر بالینی و پیش آگهی مولتیپل اسکلروزیس در  203 بیمار مراجعه کننده به کلینیک MS بیمارستان شهید مصطفی خمینی تهران در سال 1381. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دوره 64 ، شماره 7،90-97.

     یارائی رویا، غضنفری طوبی، ناصری محسن، فلاح نژاد سمیه، اقتدار دوست مرضیه. (1388). تاثیر فراورده MS14 بر پاسخ ایمنی هومورال در موش Balb/c. فصلنامه علمی- پژوهشی تحقیقات گیاهان داروئی و معطر ایران جلد 25، شماره 2، 244-252.

    Adamopoulos S, Parissis J, Kroupis C, Georgiadis M, Karatzas D. Karavolias G, et al. (2001). Physical training reduces peripheral markers of inflammation in patients with chronic heart failure. Eur Heart J; 22: 791-7.

    Agiovlasitis S, Robert W, Fernhall B. (2010). Prediction of Oxygen Uptake during Level Treadmill Walking In People with Multiple Sclerosis. Journal compilation. 42: 650-655.

    Ahmadi A, Arastoo AA, Nikbakht M. (2010). The effects of a treadmill programme on balance, speed and endurance of walking, fatigue and quality of life in people with multiple sclerosis. International SportMed Journal.; 11(4): 97-389.

    Ahmadi A, Nikbakht M, Arastoo AA. (2010).The effects of a yoga intervention on balance, speed and endurance of walking, fatigue and quality of life in people with multiple sclerosis. Journal of Human Kinetics. January; 23:43-50.

    Andreasen AK, Stenager E, Dalgas U. (2011). The effect of exercise therapy on fatigue in multiple sclerosis. Multiple Sclerosis Journal; 17(9): 1041–1054.

    Arastoo A. (1992). Biomechanical and physiological characterization of locomotor impairment. A thesis presented to the Bioengineering University of Strathclyde (Glasgow), UK; p. 97-111.

    Arastoo AA, Ahmadi A, Zahednejad Sh. (2011). The comparision of effect of 8 weeks aerobic and yoga training on physiological cost index in multiple sclerosis patients. Sci Med J; 10(2):153-162.

    Asano M, Dawes DJ, Arafah A, Moriello C, Mayo NE. (2009). What does a structured review of the effectiveness of exercise interventions for persons with multiple sclerosis tell us about the challenges of designing trials? Multiple Sclerosis; 15: 412–421.

    ASHTON F. (2004). The Multiple Factors of Multiple Sclerosis. Journal of Nutritional & Environmental Medicine; 14(4): 1–11.

    Atashzadeh F, Shiri H, Moshtaqe esheqi Z. (2003). Effect of Exercise Training on Activity of Daily Living in Women with Multiple Sclerosis in Iranian Multiple Sclerosis Society. Journal of Rafsenjan University of Medical Sciences; (3)9: 71–164.

    Azarbayjani M, Abedi B. (2012). Comparison of Aerobic, Resistance and Concurrent Exercise on Lipid Profiles and Adiponectin in Sedentary Men. Knowledge & Health; 7(1): 37-43.

    Azimian M. (1999). Pschological and Bodily in Multiple Sclerosis. Rehabilitation J; 3: 43-47.

    Bailey J. (2006). MS essentials for people living with MS. First edition. Multiple Sclerosis.

     Barbara S. (2008). Exercise training in persons with multiple sclerosis. Us Neurological Disease. 17-20.

    Barry A, William B, George A, Chester A. (2004). Exercise and Hypertension. Official Journal of the American College of Sports Medicine; 533-553.

    Benito J.­ (2011). Physical Activity in multiple sclerosis. Neurological. 36: 192-193.

    Bjarnadottir OH, Konradsdottir AD, Reynisdottir K, Olafsson E. (2007). Multiple sclerosis and brief moderate exercise. Multiple Sclerosis; 13: 776_782.

    Boroujerdi, S. S., Rahimi, R., & Noori, S. S. (2009). Effect of high versus low-intensity resistance training on post exercise hypotension in male athletes. International SportMed Journal; (10): 95-100.

    Bradly, Daroff, Fenichel, Jankovic. Neurology in clinical practice. 4 ed. Philadelphia: Elsevier, 2004.

    Branas P, Jordan R, Fry-Smith A, Burls A, Hyde C. (2000) Treatments for fatigue in multiple sclerosis: a rapid and systematic review. Health Technol Assess; 4(27):1-61.

    Broekmans T, Roelants M, Feys P, Alders G, Gijbels D, Hanssen I, et al.( 2010). Effects of long-term resistance training and simultaneous electro-stimulation on muscle strength and functional mobility in multiple sclerosis. Multiple sclerosis, 17(4) 468–477.

    Brown T, Kraft G. Exercise and rehabilitation for individuals with multiple sclerosis. Physical Medicine and Rehabilitation clinics of North America, 16, 55-513.

    Cantalloube S, Monteil I, Lamotte D, Mailhan L, Thoumie P. (2006). Strength, Postural and changes following rehabilitation in multiple sclerosis. A preliminary study; 49(4): 9-143.

    Carroll L. (2005). Does aspirin or modafinil help fatigue in MS? Clinical trials offer mixed results. Neurology; 5:38-39.

    Castellano V, Patel D, White L. (2008). Cytokine Responses to Acute and Chronic Exercise in Multiple Sclerosis. J Appl Physiol. 1-29.

    Cattaneo D, Jonsdottir J, Zocchi M, Regola A. (2007). Effects of balance exercises on people with multiple sclerosis. A pilot study; 21(9): 81-771.

    Ciancio M, Cacopardo M, Reggio E, Fiorilla T, Palermo F, Reggio A. et al. (2003). Effect of a short outpatient rehabilitation treatment on disability of multiple sclerosis patients A randomized controlled trial. Journal of Neurology; 250(7): 861-866.

    Comi G, Leocani L, Rossi P, Colombo B. (2001). Physiopathology and treatment of fatigue in multiple sclerosis. J Neurol. 248(3), 9-174.

    Conklyn D, Stough D, Novak E, Chemali K. Bethoux F. (2010). A Home-Based walking program using rhythmic auditory stimulation improves gait performance in patients with multiple sclerosis, A pilot study. Journal of Neurology. 24(9): 835-842.

    Dalgas U, Stenager E, Ingemann-Hansen T. (2008).  Multiple Sclerosis and physical exercise: recommendations for the application of resistance-, endurance- and combined training. Publications, 14: 35-53.

    Dasgupta R, Fowler C. (2003). Bladder, bowel and sexual dysfunction in multiple sclerosis. Management strategies. Drugs; 63(2): 66-153.

    Dettmers C, Sulzmann M, Ruchay-Plo¨ ssl A, Gu¨ tler R, Vieten M. (2009). Endurance exercise improves walking distance in MS patients with fatigue. Acta Neurol Scand: 120: 251–257.

    Dodd K, Taylor N, Shields N, Prasad D, McDonald E, Gillon A. (2011). Progressive resistance training did not improve walking but can improve muscle performance, quality of life and fatigue in adults with multiple sclerosis: a randomized controlled trial. Multiple Sclerosis. 0(00) 1–14.

    Domanski MJ, Borkowf CB, Campeu L, Knatterud GL, White C MD, Hoogwerf B, et al. (2000). Prognostic Factors for Atherosclerosis Progression in Saphenous Vein Grafts. J Am Coll Cardiol; 36: 83-1877.

    Eftekhari E, Nikbakht H, Etemadifar M, Rabiee K. (2008). Effect of endurance training on aerobic power and quality of life in female patients with multiple sclerosis. Olympic journal; 16(1): 37-46.

    Elizabeth H, Dan M, Lesley J, Alexander V. (2008). Ratings of Perceived Exertion during Aerobic Exercise in Multiple Sclerosis. 12. 036 vol 89.

    Etemadifar M, Ashtary F. (2002). Diagnosis and Treatment of Multiple Sclerosis.1st ed, Esfahan, Chahar Bagh publisher. 13-15.

    Fard, N. M., Zadegan, N. S., Sajadi, F., Rafiei, M. & Abdar, N. (2003). Effect of cardiac rehabilitation on lipid profile. J Assoc Physicians India. 51, 5-12.

    Fernandez O, Baumstarck K, Auquier P. (2011). Patient Characteristics and determinants of quality of life in an international population with multiple sclerosis: Assessment using the MusiQol and sf-36 questionnaires. Multiple Sclerosis Journal. 17(10), 1238-1249.

    Fidler J, Dejoy S. (1989). Selective immunomodulation by the antineoplastic agent mitoxantrone. I. Suppression of B lymphocyte function. J immunol; 137: 727-732.

    Fischer D, Epstein J, Klasser G. (2009). Multiple sclerosis. MEDICAL MANAGEMENT AND PHARMACOLOGY UPDATE; 108(3): 318-328.

    Foglio K, Clini E, Vitacca M, Marangoni S, Bonomelli M, Ambrosino N.(1994). Respiratory muscle functions and exercise capacity in multiple sclerosis. ERS Journals Ltd, 7, 23-28.

    Franklin, S.S. (2005). Arterial stiffness and hypertension: a two way street? Hypertension; 45:349.

    Frohman E and et al. (2000). Neuro-opthalmic signs and symptoms. In: J.S. Burks and K. P. Johnson. Multiple Sclerosis. Diagnosis, Medical Management and Rehabilitation. New York, Demos. 76-341.

    Gaeini A, Kazemi F, Mehdiabadi J, Shafiei-Neek L. (2010). The effect of 8-week aerobic interval training and a detraining period on left ventricular structure and function in non- athlete healthy men.  Zahedan J Res Med Sci (ZJRMS); 13(9): 16-20.

    Gale M, Susan A, Donald M. (1984). Effects of an Aquatic Fitness Program on the Muscular Strength and Endurance of Patients with Multiple Sclerosis. Department of Rehabilitative Medicine; 64(5): 30-60.

    Ghasami K, Ghazavi A, Jand Y, Payani MA, Khazaei MR, Mosayebi 5. (2010).The effect of vitamin D3 on nitric oxide levels in patients with multiple sclerosis. Arak Medical University Journal (AMUJ); 51(2): 119-124.

    Giesser B, Beres-Jones J, Budovitch A, Herlihy E, Harkema S. (2007). Loco motor training using body weight support on a treadmill improves mobility in persons with multiple sclerosis. Multiple sclerosis; 13(2): 31-224.

    Giesser BS. (2007). Exercise and gait retraining in persons with multiple sclerosis. US Neurological Disease Nov; 2: 37-9.

    Goldhammer E, Tanchilevitch A, Maor I, Beniamini Y, Rosenschein U, Sagiv M. Exercise training modulates cytokines activity in coronary heart disease patients. Int J Cardiol 2005; 100: 93-9.

    Golzari Z, Shabkhiz F, Soudi S, Reza Kordi M, Mahmoud Hashemi S. (2010). Combined exercise training reduces IFN-γ and IL-17 levels in the plasma and the supernatant of peripheral blood mononuclear cells in women with multiple sclerosis, International Immunopharmacology, (10)1415–1419.

    Goodin D.S., Frohman E.M., Garmany G.P., et al. (2002). Disease modifying therapies in multiple sclerosis: Subcommittee of the American Academy of Neurology and the MS Council for Clinical Practice Guidelines, Neurology; 58:169-178.

    Greenberg. D.A. (2002). Clinical Neurology Aminoff. Translated by Sayed Mostafa Emami and Mohammed Hossein Shoja Moradi. Shabnam Danesh. 83(13): 123-125.

    Hale L, Schou E, Piggot J, Littman A, Tumilty S. (2003). The effect of combined exercise program for people with multiple sclerosis. A case seriers. Neuzeland Jornal of physiotherapy, 31(3): 8-130.

    Hart S, Fonareva I, Merluzzi N, Mohr D. (2005) Treatment for depression and its relationship to improvement in quality of life and psychological well-being in multiple sclerosis patients. Qual Life Res. 14 (3):695-703.

    Haslam C. (2005). Managing bladder symptoms in people with multiple sclerosis. Nurs Times; 101(2): 48-50, 52.

    Heather A, Paul C. (2011). Effects of High-Intensity Resistance Training on Strength, Mobility, Balance, and Fatigue in Individuals with Multiple Sclerosis: A Randomized Controlled Trial. JNPT; 35: 2–10.

    Hebert J, Corboy J, Manago M, Schenkman M. (2011). Effects of Vestibular Rehabilitation on Multiple Sclerosis–Related Fatigue and Upright Postural Control: A Randomized Controlled Trial. Physical Therapy; 91(8): 1166–1183.

    Herndon R, Horak F. (2000). Vertigo, Imbalance and Incoordination. In. J.S. Burks and K.P. Johnson. Multiple Sclerosis. Diagnosis, Medical Management and Rehabilitation. New York. Demos. 9-333.

    Hoshaw B, Malberg J, Lucki I. (2005). Central administration of IGF-I and BDNF leads to long-lasting antidepressant-like effects. Brain Res; 1037: 8-204.

    Huisinga J, Filipi M, Stergiou N. (2011). Elliptical exercise improves fatigue ratings and quality of life in patients with multiple sclerosis. Journal of Rehabilitation Research & Development; 48(7): 881–890.

    Husted C. (1999). Improving quality of life for people with chronic condition the example of Tai chi and Multiple Sclerosis. Alternative Therapies; 5: 4-70.

    Ip N, Ibanez C, Nye S, et al. (1992). Mammalian neurotrophin-4: structure, chromosomal localization, tissue distribution, and receptor specificity. Proc Natl Acad Sci U S A; 89: 4-3060.

    Jessie M, Mary L, Stergiou N. (2011). Elliptical exercise improves fatigue ratings and quality of life in patients with multiple sclerosis. JRRD. 48(7), 881–890.

    Kalsi V, Fowler CJ. (2005). Therapy Insight: bladder dysfunction associated with multiple sclerosis. Nat Clin Pract Urol; 2(10): 492-501.

    Karpatkin H. (2005). Multiple Sclerosis and exercise. A review of the evidence. International Journal of MS Care; 7: 36-41.

    Kartz M. (2005). Dietary cholesterol, atherosclerosis and coronary heart disease. Handb Exp Pharmacol.; 170: 195-213.

    Kasper DL: (2005). Harrison principles of internal medicine 16th Ed. New York: McGraw Hill; Chap15:2434-36, 2461-76.

    Khajei R, Soltani M, Hejazi M, Noor Nematolahi S, Zendedel A, Ashkanifar M. (2011). The effect of aquatic aerobics exercises on cardiovascular risk factors in patients with multiple sclerosis; 2(2): 65-74.

    Khalesi M, Gaeini A, Shabkhiz F, Samadi A, Tork F. (2011). The Effect of a Period of Discontinuous Endurance Exercise on ICAM-1 and Lipid Profile of Non-athletic Male Students 2. 18 (3):198-205.

    Kileff J, Ashburn A. (2005). A Pilot studies of the effect of aerobic exercise on people with moderate disability multiple sclerosis. Clinical Rehabilitation; 19: 165-169.

    Kileff J. (2004).  Aerobic Exercise for People with Multiple Sclerosis. 8(2):6-7.

    Kress-Bennett J, Ehrlich G, Bruno A, and Post C, Scott T. (2011). Preliminary study: Treatment with intramuscular interferon beta-1a results in increased levels of IL- 12Rb2+ and decreased levels of IL23R+ CD4+ T - Lymphocytes in multiple sclerosis. BMC Neurology; 11:155: 1-7.

    Krupa D. (2007). For People With Mild To Moderate Multiple Sclerosis (MS), Aerobic Exercise Can Reduce The Risk Of Coronary Artery Disease. APS Press Room: (202) 249-4174.

    Lassmann H. (2010). Axonal and neuronal pathology in multiple sclerosis. Experimental Neurology; 225: 2–8.

    LEIGH A, LODEWICUS J, KAREN C. (2009). Clinical screening of autonomic dysfunction in multiple sclerosis. Physiotherapy Research International Physiother. Res. Int. 14(1): 42–55.

    Lesley J, Castellano V. (2008). Exercise and Brain Health –Implications for Multiple SclerosisPart 1 – Neuronal Growth Factors. Sports Med; 38 (2): 91-100.

    Liu Y, Zhu B, Wang X, Luo L, Li P, Donald W. (2003). Bilirubin as a potent antioxidant suppresses experimental autoimmune encephalomyelitis: Implications for the role of oxidative stress in the development of multiple sclerosis. J Neuroimmunol; 139(1-2):27-35.

    Loma I, Heyman R. (2011). Multiple Sclerosis: Pathogenesis and Treatment. Current Neuropharmacology; 9: 409-416.

    Lukarninen H. (1998). Quality of life in coronary artery disease. Nurs Res; 74(6): 43-337.

    MacGregor J. (1979). Rehabilitation ambulatory monitoring. In: Kenedi RM, Paul JP, Hughes J (Eds). Disability: Proceedings of a seminar on rehabilitation of the disabled (Strathclyde bioengineering seminars). London: Palgrave Macmillan; p.159-72.

    Mahon B D, Gordon SA, Cruz J, Cosman F, Cantorna T. (2003). Cytokine profile in patients with multiple sclerosis following vitamin D supplementation. J. Neuroimmunol.; 134:128–132.

    Maisonpierre P, Belluscio L, and Squinto S, et al. (1990). Neurotrophin-3: a neurotrophic factor related to NGF and BDNF. Science; 247: 51-1446.

    Martin R, Mcfarland H.F and Mcfarlin D.E. (1992). Immunological aspect of demyelinationy disease. Ann. Rev. Immunol; 10(1-2): 153-187.

    Marvin DW. (2000). Multiple sclerosis: continuning mysteries and current management. Drug Top; 144 (12): 93-102.

    Mary L, Patricia L, Jessie H, Lorene S, Jeanna V, Daryl K, Nick S. (2010). Impact of Resistance Training on Balance and Gait in Multiple Sclerosis, International Journal of MS Care; 12: 6–12.

    Mary L. Filipi, ARNP; M.)2010(. Patricia Leuschen, Jessie Huisinga,; Lorene Schmaderer,; Jeanna Vogel, ACE; Daryl Kucera, ACE; Nick Stergiou. Impact of Resistance Training on Balance and Gait in Multiple Sclerosis, International Journal of MS Care; 12: 6–12.

    McCullagh R, Fitzgerald A, Murphy R.  (2008). Long-term benefits of exercising on quality of life and fatigue in multiple sclerosis patients with mild disability. Clinical Rehabilitation; 22: 206–214.

    Miller A, Dishon S. (2006). Health-related quality of life in multiple sclerosis: the impact of disability, gender and employment status. Qual life Res. 15(2): 71-259.

    Miller J.R. (2000). Multiple Sclerosis. In: Rowland L.P., Merritts Neurology. Tenth ed., Lippincott Williams and Wilkins. Philadelphia; 133: 773-779.

    Mills M, Allen J. (2000). Mindfulness of movement as a coping strategy in multiple sclerosis. A Pilot Study. General Hospital Psychiatry; 22: 31-425.

    Miyatake N, Matsumoto S, Nishhikawa H, Numata T (2007). Relationship between body composition changes and the blood pressure response to exercise test in overweight Japans subjects. Act Med Okayama; 61(1):1-7.

    Moller A, Weidemann G, Rohdeu, et al. (1994). Correlates of cognitive impairment and depressive mood disorder in multiple sclerosis. Actz Psychiatry Scand; 89: 117-121.

    Morgante P. (2000). Hope in Multiple Sclerosis, A nursing perspective. Int J MS care; 2(2): 3.

    Morris ME, Cantwell C, Vowels L, Dodd K. (2002). Changes in gait and fatigue from morning to afternoon in people with multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry; 72(3): 5-361.

    Mostert S, Kesselring J. (2002). Effects of a short-term exercise training program on aerobic fitness, fatigue, health perception and activity level of subjects with multiple sclerosis. Multiple Sclerosis; 8(2): 161 – 168.

    Motl R, Dlugonski D, Wo´ jcicki T, McAuley E, Mohr D. (2011). Internet intervention for increasing physical activity in persons with multiple sclerosis. Multiple Sclerosis Journal; 17(1): 116–128.

    Motl R, Sandroff B, Benedict R. (2011). Cognitive dysfunction and multiple sclerosis: developing a rationale for considering the efficacy of exercise training. Multiple Sclerosis Journal; 17(9): 1034–1040.

    Motl RW, Goldman M. (2011). Physical inactivity, neurological disability, and cardiorespiratory fitness in multiple sclerosis. Acta Neurol Scand; 123: 98–104.

    Motl RW, Gosney JL. (2008). Effect of exercise training on quality of life in multiple sclerosis. Multiple Sclerosis; 14: 129–135.

    Motl RW, Mcauley E, Snook EM. (2005). Physical and multiple sclerosis:a meta – analysis. Mult Sclera. 11(4): 63-459.

    Motle RW, Arnett PA, Smith MM, Barwick FH, Ahlstrom B, and Stover EJ. (2008). Worsening of symptoms is associated with lower physical activity level in individuals multiple sclerosis. Mult Scler Jan; 14(1): 2 – 140.

    MS Network: (2011). The magazine of the Multiple Sclerosis Society of SA & NT. www.ms.asn.au.

    MS SERVICES- PHYSIOTHERAPY. (2011). Exercise for people with Multiple Sclerosis and other neurological conditions. Mega Swim (MS).

    MS Society. (2005). Fatigue. London; MS Society.

    MSAA’s booklets: (2002). Multiple Sclerosis, the Process and Medical Treatments, 4th edition, 2002, and Multiple Sclerosis, Managing Symptoms, 3rd edition.

    Munger KL, Zhangsm MJ: (2004). Vitamin D intake and incidence of MS. Neurology; 62:60-65.

    Murrell T, Harbig L, Robinson A.  (1991). Review of the etiology of multiple sclerosis: an ecological approach. Ann. Hum. Biol; 158 (2): 95-112.

    Nafisi SH. (1998). MS disease Seminar. Nada J (Int J Tehran Univ Med Sci); 2 (10): 9-10.

    Nair A, Frederick T, Miller S. (2008). Astrocytes in Multiple Sclerosis. Cell Mol Life Sci; 65(17): 2702–2720.

    Navipour H, Madani H, Mohebbi M, Navipour R, Roozbayani  P, Paydar A. (2006). Improved fatigue in individuals with multiple sclerosis after participating in a short-term self-care programme. NeuroRehabilitation. 21: 37–41.

    Neill J, Belan I, Ried K. (2006). Effectiveness of non-pharmacological interventions for fatigue in adults with multiple sclerosis, rheumatoid arthritis, or systemic lupus erythematosus: a systematic review. J of Advanced Nursing; 56 (6): 617-635.

    Newman MA, Dawes H, van den Berg M, Wade DT, Burridge J, Izadi H. (2007). Can aerobic treadmill training reduce the effort of walking and fatigue in people with multiple sclerosis: a pilot study. Mult Scler; 13(1):113-9.

    Nicole M, Grant T, Simon A. (2011). Comparing endurance- and resistance-exercise training in people with multiple sclerosis. Clinical Rehabilitation; 25: 14–24.

    Ogawa K, Sanada K, Machida S, Okutsu M, Suzuki K. (2010). Resistance Exercise Training-Induced Muscle HypertrophyWas Associated with Reduction of Inflammatory Markers in ElderlyWomen. Mediators of Inflammation; 7 pages.

    Oken B, et al. (2004). Randomized controlled trial of yoga and exercise in multiple sclerosis. Neutology; 62(9): 64-2058.

    Okosun IS, Chandra KM, Boev A, Bpltri JM, Choi ST, Paish DC, et al. (2004). Abdominal Adiposity in US Adults: prevalence and trends, 1960-2000. Prev Med. 39: 196-206.

    Olgiati R, Burgunder JM, Mumenthaler M. (1988). Increased energy cost of walking in multiple sclerosis: effect of spasticity, ataxia, and weakness. Arch Phys Med Rehabil; 69(10): 9-846.

    Oliff H, Berchtold N, Isackson P, et al. (1998). Exercise-induced regula- tion of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) transcripts in the rat hippocampus. Brain Res Mol Brain Res; 61: 53-147.

    Ozakbas S, Ormeci B, Idiman E. (2005). Utilization of the multiple sclerosis functional composite in follow-up: relationship to disease phenotype, disability and treatment strategies. J Neurol Sci, 232 (1-2): 65-9.

    Pescatello L, Franklin R, Fagard W.B, Farquhar G.A, Kelley C.A. (2004). American College of Sports Medicine, American College of Sports Medicine Position Stand: Exercise and Hypertension. Medicine and Science in Sports Exercise; 36(3): 53-533.

    Petajan JH, Gappmaier E, White AT, Spencer MK, Mino L, Hicks RW. (1996). Impact of aerobic training on fitness and quality of life in multiple sclerosis. Am Neurol, 39(4): 41-432.

    Petratos S, Azari M, Ozturk E, Papadopoulos R, Bernard C. (2010). Novel Therapeutic Targets for Axonal Degeneration in Multiple Sclerosis. J Ncuropathol Exp Neurol. 69(4): 323-334.

    Provvedini DM, Tsoukas CD, Deftos LJ, Manolagas SC. (1983). Dihydroxyvitamin D3 receptors in human leukocytes. Science; 221: 1181-/83.

    Rae-Grant A, Turner A, Sloan A, Miller D, Hunziker J, Haselkorn J. (2011). Self-management in neurological disorders: Systematic review of the literature and potential interventions in multiple sclerosis care. Journal of Rehabilitation Research & Development; 48(9): 1087–1100.

    Rampello A, Franceschini M, Piepoli M, Antenucci R, Lenti G, Olivieri D, Chetta A. (2007). Effect of Aerobic Training on Walking Capacity and Maximal Exercise Tolerance in Patients with Multiple Sclerosis: A Randomized Crossover Controlled Study. Physical Therapy, 87 (5): 545-555.

    Ring- Dimit riou, S (2007). Nine months aerobic fitness induced changes on blood lipids and lipoproteins in untrained subjects versus controls. Euro J Apple physiol; 99(3): 9-291.

    Ritvo P, Fischer J, Miller D, Andrews H, Paty D, LaRocca N. (1997). Multiple Sclerosis Quality of Life Inventory: A User Manual. National Multiple Sclerosis Society, 733 Third Avenue New York, NY 10017.

    Robert W, Myla D, Ralph HB. (2010). walking impairment in patients with multiple sclerosis: exercise training as a treatment option. Neuropsychiatric Disease and Treatment: 6, 767-774.

    Rombery A, Virtanen A, Ruutiainen J, Aunola S, Karppi SL, Vaara M. (2004). Effect of a 6-month exercise program on patient with multiple sclerosis. Neurology, 63(11): 48-203.

    Ronti, T.; G. Lupattelli; E. Mannarino. (2006). The endocrine function of adipose tissue: an update. Clinical Endocrinology; 64(4): 355-365.

    Salehikia, A, Khayam b, Marandi S, Banparvari M. (2008). Effect of longitudinal Endurance, Sprint andStrength Activity on Bone mineral Densityin Elite Male Athletes. National Olympic Commitee of Islamic Republic Of Iran. 16(3): 65-72.

    Salem M, Mony J, Løbner M, Khorooshi R, Owens T. (2011). Interferon regulatory factor-7 modulates experimental autoimmune encephalomyelitis in mice. Journal of Neuroinflammation, 8:181, 1-9.

    SAVCI S, INAL D, ARIKN H, GUCLU-GUNDUZ A, CETISLI-KORK MAZ N, ARMUTLU K, KARABUDAK R. (2005). Six-minute walk distance as a measure of functional exercise capacity in multiple sclerosis. Disability and Rehabilitation; 27(22): 1365 – 1371.

    Schwid SR, Murray TJ. (2005).Treating fatigue in patients with MS: one step forward, one step back. Neurology; 64(7):1111-1112.

    Shabani R, Nikbackt H, Gaeini A, Nikoo M, Sadegifar M, jamshidi L, Shirmohammadi T. (2011). The Effect of Dietitian and Psychiatric Counseling with Endurance and Resistance Exercises on Physical Capacity and Metabolic Syndrome in Patient with Coronery Artery Disease (CAD). Food Technology & Nutrition. 8(4), 65-72.

    Sheikholeslami vatani D, Behpour N, Gaeini. (2008). Comparison of Neuromuscular Characteristics in Elite and Amateur Bodybuilders with Nonathletes. Islamic Republic Of Iran. 16(3): 65-72.

    Shumway-Cook A, Brauer S, Woollacott M. (2000). Predicting the probability for falls in community-dwelling older adults using the timed up & go test. Physical Therapy; 80(9): 903-896.

    Skihar V, Silva C, Chojnacki A, Döring A, Stallcup WB, Weiss S, Yong VW.(2009). Promoting oligodendrogenesis and myelin repair using the multiple sclerosis medication glatiramer acetate, PNAS, 106(42): 17992–17997.

    Snook EM, Motl RW. (2009). Effect of exercise training on walking mobility in multiple sclerosis a meta-analysis. Neurorehabil Neural Repair. 23(2): 16-108.

    Soltani M, Hejazi M, Khajei R, Rashidlamir A. (2011). Investigating the effect of aquatic aerobic training on the Speed of walking in high and low-degree multiple sclerosis patients. Iranian Journal of health and physical activity, 2(1), 67-72.

    Soltani M, Hejazi SM, Noorian A, Zendedel A, Ashkanifar M. (2009). The Effect of Selected Aerobic Exercise on the Balance Improvement in Multiple Sclerosis Patients. J Mashhad School Nurs Midw; 9(2): 13-107.

    Sospedra M, Martin R. (2005). IMMUNOLOGY OF MULTIPLE SCLEROSIS. Immunol. 23:683–747.

    Sterman AB, Coyle PK, Panasci DJ, Grimson R. (1985). Disseminated abnormalities of cardiovascular autonomic functions in multiple sclerosis. Neurology, 35: 1665-1668.

    Stinissen P, Raus and J, Zhany J. (1997). Autoimmune pathogenesis of multiple sclerosis: role of autoreactive T lymphocyte and new immunotherapeatic strategies. Crit Rev. Immunol; 17:  33-75.

    Stroud N, Minahan C. (2009). The impact of regular physical activity on fatigue, depression and quality of life in persons with multiple sclerosis. Health and Quality of life outcomes, 7:68.

    Stuifbergen AK, Blozis SA, Harrison TC, Becker HA. (2006).Exercise, Functional limitation, and quality of life: a longitudinal study of persons with multiole dclerosis. Phys Med Rehabil; 87:935-43.

    Surakka J, Romberg A, Ruutianen J, Aunola S, Virtanen A, Karppi L, et al. (2004). Effects of aerobic and strength exercise on motor fatigue in men and women with multiple sclerosis: A randomized controlled trial. J clin Rehabil. 18(7), 737-746.

    Svensson B, Grdle B, Elert J. (1994). Endurance training in patients with multiple sclerosis. Five case studies, phys ther. 74(11): 74-668.

    Syed A, Mark A. (2004). Current approved options for treating patients with multiple sclerosis. NEUROLOGY; 63(Suppl 6):S8–S14.

    Tallner A, Waschbisch A, Wenny I, Schwab S, Hentschke C, Pfeifer K, Ma¨urer M. (2012). Multiple sclerosis relapses are not associated with exercise. Multiple Sclerosis Journal; 18(2): 232–235.

    Tartibian B, Ghodrat.Gharabag Z, Gaeini A, Tolouei-Azar J. (2011). Influence of 9 Weeks Aerobic Exercise and Multivitamin supplement on inflammation biomarkers as Cardiovascular Risk Factor in Non-athletic Obese Women. (Iran2000-2010.Zahedan J Res Med Sci (ZJRMS); 13(3): 20-30.

    The Chartered Society of Physiotherapy. (2000). Warm up to exercise. CSP 277. London, CSP.

    The IFN β multiple sclerosis study group. (1993). Interferon beta-1b is effective in relapsing remitting multiple sclerosis: I. Clinical results of a multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Neurology; 43: 655-661.

    Thijssen MA, Mensik RP. (2005). Fatty acids and atherosclerotic risk. Hand Exp Pharmacol; 170: 94-165.

    Thompson AJ, Kennard C, Swash M, et al. (1989). Relative efficacy of intravenous methyI-Prednisolone and ACTH in the treatment of acute relapse in MS. Neurology; 39: 969-971.

    Toshnival PK, Zarling E. (1992). Evidence for increased lipid per oxidation in multiple sclerosis. Neurochem Res; 17: 205-207.

    Vincent A, Mobley B, Hiller A, et al. (2004). IGF-I prevents glutamate- induced motor neuron programmed cell death. Neurol Dis; 16: 16-407.

    Waters RL, Mulroy S. (1999). The energy expenditure of normal and pathologic gait. Gait Posture; 9(3):207-31.

    Weinshenker BG. (1995). The natural history of Multiple Sclerosis. Neural Clinic, 13(1): 119-146.

    White AT, Lee JN, Light AR, Light KC. (2009). Brain activation in multiple sclerosis: a BOLD fMRI study of the effects of fatiguing hand exercise. Multiple Sclerosis; 15: 580–586.

    White LJ, Dressendorfer RH. (2004). Exercise and multiple sclerosis. Sport med.  34(15): 1000-1077.

    White LJ, McCoy SC, Castellano V, Ferguson MA, Hou W, Dressendorfer RH. (2006). Effect of resistance training on risk of coronary artery disease in women with multiple sclerosis. Scand J Clin Lab Invest; 66(4): 5-351.

    William A. (2011). Application of Exercise Principles to Routine Work & Recreational Activities in: Diagnosis & Prescription of Exercise. Protocol for the Chester Step Test; (23): 240-244.

    Williams J. (2006). THE EFFECTS OF ISOMETRIC AND DYNAMIC RESISTANCE EXERCISES ON POST-EXERCISE BLOOD PRESSURE. A Thesis Submitted to the Faculty of the Graduate School at the University of North Carolina at Greensboro; 1-87.

    Wolinsky JS. (2003).The diagnosis of primary progressive multiple sclerosis. J Neurol. 206(2): 52-145.

    WWW. ncpad.org/organization/index.

    Zhou L, Shine H. (2003). Neurotrophic factors expressed in both cortex and spinal cord induce axonal plasticity after spinal cord injury. J Neurosci Res; 74: 6-221


موضوع پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, نمونه پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, جستجوی پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, فایل Word پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, دانلود پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, فایل PDF پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, تحقیق در مورد پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, مقاله در مورد پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, پروژه در مورد پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, پروپوزال در مورد پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, تز دکترا در مورد پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, تحقیقات دانشجویی درباره پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, مقالات دانشجویی درباره پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, پروژه درباره پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, گزارش سمینار در مورد پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, تحقیق دانش آموزی در مورد پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, مقاله دانش آموزی در مورد پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط, رساله دکترا در مورد پایان نامه اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر¬زایبیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط

پایان­نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی گرایش فیزیولوژی ورزشی چکیده هدف از پژوهش حاضر، مطالعه­ی اثر تمرینات هوازی بر برخی عوامل خطر­ زای بیماری شریان کرونری در بیماران مولتیپل اسکلروز (MS) متوسط بود. در این مطالعه کاربردی، تعداد15 نفر (22/8±68/33سال) از زنان مبتلا به MS با 4>EDSSبه طور تصادفی به دو گروه گواه (7 نفر) و آزمایش (8 نفر)تقسیم شدند. بیماران ...

(کارشناسی ارشد تربیت بدنی (آسیب شناسی و حرکات اصلاحی) اثر تمرینات یوگا و ثبات مرکزی بر تعادل و ناهنجاری قامت زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس چکیده مقدمه: مولتیپل اسکلروزیس شایع ترین بیماری نورولوژی پیش رونده در جوانان بالغ می باشد. این بیماری باعث تخریب میلین در آکسون های عصبی شده وباعث ضایعات عملکردی می شود. یکی از مناطق مهم درگیر درMS مخچه می باشد. مشکل در این ساختار باعث ...

کارشناسی ارشد تربیت بدنی (آسیب شناسی و حرکات اصلاحی) چکیده مقدمه: مولتیپل اسکلروزیس شایع ترین بیماری نورولوژی پیش رونده در جوانان بالغ می باشد. این بیماری باعث تخریب میلین در آکسون های عصبی شده وباعث ضایعات عملکردی می شود. یکی از مناطق مهم درگیر درMS مخچه می باشد. مشکل در این ساختار باعث ایجاد اختلال در تعادل و غیره می شود که به تبع آن کیفیت زندگی کاهش می یابد. بنابراین استفاده ...

پایان نامه کارشناسی ارشد در رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی – فیزیولوژی چکیده برررسی تاثیر چهار هفته فعالیت ورزشی ایزومتریک هندگریپ، بر تغییرات اتساع عروقی وابسته به جریان خون و فشارخون در زنان مبتلا به پرفشاری خون پرفشاری‌خون، نقش قابل توجهی را در ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی و مرگ و میر این نوع بیماری‌ها در جهان ایفا می‌کند. به نظر می‌رسد که پرفشاری‌خون ارتباط پیچیده‌ای با ...

پایان نامه جهت دریافت درجه‌ی کارشناسی ارشد (M.A) رشته: تربیت بدنی و علوم ورزشی چکیده مقدمه: آمارها نشان می دهد که شیوع بیماری های عروق کرونر و مرگ و میر ناشی از آن درایران رو به افزایش است، به گونه‌ای که حدود چهل درصد تمام مرگ ها ناشی از این عارضه است. درعین حال، بیماری عروق قلبی بیشترین میزان مرگ و میر، ناتوانی و باراقتصادی را نسبت به دیگر بیماری‌ها باعث می‌شود. تغییر وایجاد یک ...

1-1- مقدمه بیماری قلبی- عروقی (CHD) [1]و در راس آن مشکلات عروق کرونری، از علل اصلی مرگ و میر در قرن جدید و اولین علل مرگ و میر در ایران است. پرفشارخونی، بالا بودن چربی ها و لیپوپروتئین های خون، سن، جنس، شیوه زندگی، تغذیه، مصرف دخانیات، بی تحرکی، دیابت و چاقی را از عوامل خطرزای سنتی بیماری های قلبی عروقی عنوان می کنند (ثالثی و همکاران، 1386). استرس اکسیداتیو، التهاب، فعالیت سلول ...

پایان نامه: جهت دریافت درجه کارشناسی ارشد دررشته تربیت بدنی و علوم ورزشی(گرایش فیزیولوژی ورزشی) کلید واژه‌ها: تمرین هوازی،وزن،درصد چربی بدن،دختران نوجوان چکیده هدف از این پژوهش، تاثیر تمرین هوازی تناوبی بر وزن و درصد چربی بدن دختران نوجوان بود.به همین منظور، تعداد 30نفر از دانش آموزان 17-15 ساله شهر گرمی در استان اردبیل با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب ...

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی گرایش فیزیولوژی ورزشی چکیده هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر 12 هفته رژیم غذایی و تمرینات ورزشی هوازی بر ترکیب بدنی زنان چاق غیرفعال است. نمونه آماری تحقیق حاضر شامل 45 نفر می باشد . زنان گروه آزمایش به صورت تصادفی به 3 دسته کنترل (که فقط رژیم غذایی داشتند) ، پیاده روی تند و ایروبیک همراه با رژیم غذایی تقسیم ...

پایان نامه ی کارشناسی ارشد رشته ی تربیت بدنی و علوم ورزشی گرایش فیزیولوژی ورزشی چکیده هدف از تحقیق حاضر مقایسه­ی تاثیر تمرینات یوگا و ایروبیک بر برخی عوامل فیزولوژیکی و آمادگی جسمانی زنان غیر ورزشکار بود. 30 نفر از زنان غیر ورزشکار شهرستان میبد (سن: 98/4 ± 53/26 سال، قد: 35/5 ± 67/159 سانتی­متر، وزن: 94/14 ± 66/72 کیلوگرم، شاخص توده بدنی: 82/5 ± 52/28 2(متر)/کیلوگرم) به صورت ...

پایان نامه دوره کارشناسی ارشد تربیت بدنی و علوم ورزشی گرایش فیزیولوژی ورزشی چکیده دوکسوروبیسین(DOX) یک آنتی بیوتیک با طیف وسیعی از عملکرد ضدتوموری و ضدسرطانی(آنتی نئوپلاستیک) است و از اواخر دهه 60 میلادی به طور گسترده ای در درمان سرطان های مختلف استفاده می شود. متاسفانه، استفاده بالینی از این داروی بسیار موثرضدسرطانی محدود شده است و این موضوع به دلیل اثرات سمیت شدید این دارو بر ...

ثبت سفارش