فهرست:
فهرست مطالب
فصل اول: کلیات پژوهش
مقدمه .................................................................................................................................................................................2
1-1- تعریف مساله ..........................................................................................................................................................3
1-2- فرضیات تحقیق.................................................................................................................................................... 6
1-3- ضرورت و اهمیت تحقیق .................................................................................................................................... 7
1-4- اهداف تحقیق ...................................................................................................................................................... 8
1-4- 1- هدف کلی ................................................................................................................................................... 8
1-4- 2- اهداف اختصاصی........................................................................................................................................ 9
1-5- فرضیات تحقیق........................................................................................................................................................ 9
1-6- محدودیت های پژوهش........................................................................................................................................10
1-6-1- محدودیت های قابل کنترل....................................................................................................................... 11
1-6-2- محدودیت های غیر قابل کنترل................................................................................................................ 11
1-7- تعریف واژه ها و اصطلاحات............................................................................................................................. 11
1-7-1- زعفران ............................................................................................................................................................ 11
1-7-2- دارونما .............................................................................................................................................................12
1-7-3- حداکثر اکسیژن مصرفی ..............................................................................................................................12
1-7-4- نقطه شکست ضربان قلب.............................................................................................................................12
1-7-5- نسبت تبادل تنفسی .....................................................................................................................................13
1-7-6- نبض اکسیژن ..................................................................................................................................................13
1-7-7- افراد غیر فعال..................................................................................................................................................13
فصل دوم: مبانی نظری پژوهش
مقدمه ....................................................................................................................................................... 15
2-1- بخش اول......................................................................................................................................... 15
2-1-1- آمادگی قلبی تنفسی ......................................................................................................... 15
2-1-2- عوامل موثر بر عملکرد استقامتی ................................................................................... 16
2-2- بخش دوم......................................................................................................................................... 18
2-2-1-ترکیبات زعفران.................................................................................................................. 18
2-2-1-1- کروسین ........................................................................................................................ 19
2-2-1-2- پیکروکروسین ............................................................................................................. 20
2-2-1-3- سافرانال...........................................................................................................................20
2-2-2- خواص دارویی......................................................................................................................... 21
2-2-3- مضررات مصرف بیش از حد زعفران................................................................................... 22
2-2-4-پیشینه تحقیقات به عمل آمده در رابطه زعفران ............................................................. 23
2-2-4-1- اثرات ضد افسردگی ..................................................................................................... 23
2-2-4-2- اثر تقویتی بر یادگیری و حافظه ................................................................................ 24
2-2-4-3- اثر قلبی- عروقی و تنفسی .............................................................................................. 24
2-2-4-4- اثر آنتی اکسیدانی و حفاظت از سلول ها................................................................. 25
2-2-4-5- اثر بر دستگاه گوارش ................................................................................................... 26
2-2-4-6- اثر بر دستگاه تولید مثل ............................................................................................... 26
2-2-4-7- اثر بر دستگاه ایمنی ..................................................................................................... 27
2-2-4-8- اثر ضد درد و ضد التهاب............................................................................................... 27
2-2-4-9- اثر بر کوفتگی عضلانی ناشی از ورزش .................................................................. 28 2-3- بخش سوم..................................................................................................................................... 29
2-3-1- عوامل ارگوژنیگ............................................................................................................... 29
2-3-2- تاثیر مکمل های گیاهی بر روی استقامت قلبی تنفسی........................................ 29
2-4- خلاصه و جمع بندی مهمترین مطالب.................................................................................... 33
فصل سوم: مواد و روش پژوهش
مقدمه......................................................................................................................................................... 35
3-1- روش تحقیق................................................................................................................................. 35
3-2- روش آماری ................................................................................................................................. 35
3-3- نمونه پژوهشی و نحوه گزینش .................................................................................................35
3-4- وسایل و ابزارهای مورد نیاز........................................................................................................ 37
3-4-1- ابزارهای فیزیکی و نرم افزارها ..........................................................................................37
3-4-2- فرم ها ...................................................................................................................................37
3-5- روش جمع آوری اطلاعات ....................................................................................................... 38
3-5-1-روش مصرف زعفران و دارونما ........................................................................................... 39
3-5-2- اندازه گیری ها .................................................................................................................... 40
3-5-2-1- اندازه گیری سن آزمودنی ها ................................................................................... 40
3-5-2-2- اندازه گیری قد و وزن .............................................................................................. 40
3-5-2-3- اندازه گیری درصد چربی ......................................................................................... 40
3-5-2-4- روش اندازه گیری فشارخون.......................................................................................41
3-5-2-5- روش اندازه گیری و ارزیابی گازهای تنفس.......................................................... 42
3-5-2-6- اجرای پروتکل بروس ................................................................................................. 42
3-5-2-7- روش ثبت ضربان قلب فعالیت...................................................................................43
3-6- تجزیه و تحلیل اطلاعات خام.........................................................................................................43
3-7- روش تحلیل آماری ........................................................................................................................ 44
3-8- شماتیک طرح تحقیق .................................................................................................................... 45
فصل چهارم: نتایج و یافته های پژوهش
مقدمه ....................................................................................................................................................... 47
4-1- توصیف یافته های پژوهش ........................................................................................................ 47
4-1-1- توصیف ویژگی های آزمودنی ها ...................................................................................... 47
4-1-2- توصیف نتایج آنالیز گازهای تنفسی ................................................................................ 48
4-1-2-1- توصیف نتایج حداکثر آنالیز گازهای تنفسی ..........................................................48
4-1-2-2- مقادیر نتایج آنالیز گازهای تنفسی تقسیم بر وزن آزمودنی ها ......................... 49
4-1-2-3- مقادیر نتایج حداکثر آنالیز گازهای تنفسی پس از حذف 60 ثانیه اول..........50
4-1-2-4- مقادیر نتایج حداکثر آنالیز گازهای تنفسی در زمان های مساوی.....................51
4-1-2-5- مقادیر نتایج حداکثر آنالیز گازهای تنفسی در زمان 2 الی 5 دقیقه............... 52
4-2- آزمون فرضیه های تحقیق ....................................................................................................53
4-2-1- آزمون فرضیهی اول.............................................................................................................53
4-2-2- آزمون فرضیهی دوم.............................................................................................................54
4-2-3- آزمون فرضیهی سوم .......................................................................................................... 56
4-2-4- آزمون فرضیهی چهارم ..........................................................................................................57
4-2-5- آزمون فرضیهی پنجم ......................................................................................................... 58
4-2-6- آزمون فرضیهی ششم..............................................................................................................60
4-2-7- آزمون فرضیهی هفتم.............................................................................................................61
4-2-8- آزمون فرضیهی هشتم.............................................................................................................62
4-2-9- آزمون فرضیهی نهم ............................................................................................................... 63
4-2-10- آزمون فرضیهی دهم ........................................................................................................... 64
4-2-11- آزمون فرضیهی یازدهم .........................................................................................................65
4-2-12- آزمون فرضیهی دوازدهم ...................................................................................................... 65
4-2-13- آزمون فرضیهی سیزدهم ........................................................................................................68
4-3- خلاصه نتایج ...........................................................................................................................................70
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
مقدمه ...................................................................................................................................................................70
5-1- بحث ................................................................................................................................................................73
5-2- نتیجه گیری .................................................................................................................................................. 76
5-3- پیشنهادات ................................................................................................................................................... 76
5-3-1- پیشنهادات کاربردی ......................................................................................................................... 76
5-3-2- پیشنهادات پژوهش ........................................................................................................................... 77
منابع و ماخذ ....................................................................................................................................................... 78
پیوست ها ..............................................................................................................................................................83
منبع:
فهرست منابع و مآخذ:
ابراهیم، خسرو؛ احمدیزاد، سجاد؛ غنیمتی، رضا؛ باقری، عبداله؛ شیخی، سیروس؛ غنیمتی، مهدی،1391، تأثیر تمرین استقامتی و مصرف سیر بر حداکثر اکسیژن مصرفی مردان غیر فعال، پژوهش های کاربردی مدیریت و علوم زیستی در ورزش، ش2، صص11_18.
احمدی، محسن؛ خاکساری حداد، محمد؛ صابری کاخکی، علی رضا؛ مهربانی، میترا؛ شاهرخی، نادر، 1388، اثر تمرین، استقامتی بر نیمرخ لیپیدی و استقامت قلبی_عروقی در موشهای صحرایی نرسالم پس از مصرف عصاره ی زیرهی کوهی، نشریه علوم زیستی ورزشی، ش2، صص 55_71.
اسمیت، دنیس ال ؛ فرنهال، بو، 2011، فیزیولوژی ورزشی قلبی عروقی پیشرفته، ترجمه عباسعلی گائینی و سیروس چوبینه، 1392،چاپ اول، تهران : انتشارات سمت.
امام قریشی، معصومه؛ قاسمی، فاطمه ،1390، اثر تجویز تحت مزمن عصاره های آبی و هیدروالکلی زعفران استهبانات فارس بر تست شنا در موش سوری، ارمغان دانش، ش6 ، صص 527_536.
بیات، محمدرضا؛ جوادی، ابراهیم؛ قوچانی، منوچهر؛ امینیان، توراندخت؛ آخوندزاده، شاهین؛ احمدی، عبدالحمید، 1383، تاثیر مکمل های کولین، مریم گلی واسیدهای امینه شاخ دار و گلوکز بر خستگی و عملکرد عضلانی بازیکنان فوتبال مرد بزرگسال طی دوهای شدید متناوب خاص فوتبال، مجله حرکت، ش 25، صص133-113.
ترتیبیان، بختیار؛ خورشیدی، مهدی، 1385، برآورد شاخصهای فیزیولوژیک در ورزش، چاپ اول، تهران: نشر طیب، جلد اول.
حسین زاده، حسین؛ ایمن شهیدی، محسن؛ مهدیان، داوود، 1388، بررسی مکانیسم اثر کاهش فشار خون عصاره آبی کلاله زعفران در رت، نوید نو، ش 44، صص 84_91.
حسین زاده، حسین؛ کریمی، غلامرضا ؛ نیاپور، مریم، 1383، اثرات مقایسه ای ضد افسردگی عصاره های زعفران و مواد موثر آن، کروسین و سافرانال در موشها، فصلنامه گیاهان دارویی، ش12، صص 48_58.
حسینزاده، حسین؛ ضیایی، تکتم، 1385، بررسی اثر زعفران و مواد موثر آن، سافرانال و کروسین، بر روی حافظ سالم و با هیوسین بر یادگیری فضایی در موش صحرایی، فصلنامه گیاهان دارویی، ش 19،صص 40-50.
دشتی، مرتضی؛ آذربایجانی، محمد علی؛ رضایی، محمد باقر، 1387، تاثیر استنشاق اسانس الکلی نعناع بر توان هوازی و زمان رسیدن به آستانه بی هوازی در مردان ورزشکار، فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، ش2، صص177_188.
دل گادو، مانوئل کارمونا؛ آرامبورو، آمایازالاکاین؛ دیاز مارتا، گنزالو الآلونسو ،2011، ترکیبات شیمیایی زعفران: رنگ، طعم و عطر، ترجمه محمد حسین دانشور، اقدس همت زاده، ،1390، چاپ اول، اهواز: انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز.
ژیانگ، لاشا؛ هستر، رابرت،2012، پاسخهای قلبی عروقی به فعالیتهای ورزشی، ترجمه فرهاد دریانوش و نسترن حاجی طهرانی،1392، چاپ اول، تهران: انتشارات حتمی.
سیاهکوهیان، معرفت؛ ذوالفقاری، محمد رضا، 1382، تعیین آستانه بی هوازی به روش Dmax. پژوهش در علوم ورزشی، ش10، صص 15_28.
عطائی، لیلا؛ معطر، فریبرز؛ حناچی، پریچهر؛ سحرخیز، معصومه؛ قاسمپور، زینت السادات؛ عطایی آتوسا، 1389، بررسی تاثیر عصاره گیاهان زنجبیل، خارخاسک، جنکوبیلوبا، جین سینگ و سویا در توان هوازی ورزشکاران استقامتی، ورزش و علوم زیست حرکتی، ش3، صص48_55.
کلخوران، جمال فاضل؛ شیبک، فاضل، 1392، اثر ترکیب عصاره آبی زعفران و تمرین هوازی بر روی برخی شاخصهای استرس اکسیداتیو کبدی موشهای نر دیابتی، علوم زیستی ورزشی، ش 4، صص1-18.
مدرسی، مهرداد؛ مصری پور، منوچهر ؛ اسدی مرغملکی، مهران؛ همدانیان، محمد کاظم،1390، تأثیر عصارهی زعفران بر غلظت هورمونهای FSH، LH و تستوسترون در موش سوری، مجله علمی پژوهشی دانشگاه زنجان، ش 63، صص 11-17.
معمارباشی، عباس؛ رجبی، علی،1392، تاثیر ده روز مصرف خوراکی زعفران بر علایم بیوشیمیایی و عملکردی کوفتگی عضلانی تاخیری. فیزیولوژی ورزشی،: 53-66.
نصری، سیما؛ حسینی، یاسمن؛ صحرایی، هدایت؛ زردوز، حمیرا،1389، مهار درد و التهاب ناشی از تست فرمالین در موشهای نر کوچک آزمایشگاهی با عصاره اتانولی زعفران و اجزای آن؛ کروسین و سافرانال، مجله پزشکی کوثر، ش4، صص189_195.
Abe, K and Saito, H. 2000. Effects of saffron extract and its constituent crocin on learning behavior and long-term potentiation. Phytother, 14(3), 149_52.
Al-Mofleh, IA., Al-haider ,A., Mossa, JS., AlSohaibani ,MO., Qureshi ,S., and Rafatullah S., 2006.Antigastric ulcer studies on 'saffron' Crocus sativusL. in rats. Pakistan J. Biol. Sci; 9 (6), 1009-3.
Akhondzadeh, S., Tahmacebi-Pour, N., Noorbala, AA., Amini, H., Fallah-Pour, H., Jamshidi ,AH. and Khani, M. 2005. Crocus sativusL. in the treatment of mild to moderate depression: a double-blind, randomized and placebo controlled trial. Phytother,Res 19 (2), 148 - 51.
Agha Hosseini, M., Kashani, L., Aleyaseen, A., Ghoreishi, A., Rahmanpour, H.,Zarrinara, A., et al. 2008. Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrualsyndrome: a double blind, randomized and placebo controlled trial. AnInternational Journal of Obstetrics & Gynecology,115(4), 515-9.
Boskabady, MH and Aslani, MR.2006. Relaxant effect of Crocus sativus(saffron) on guinea pig tracheal chains and its possible mechanisms. J. Pharm. Pharmacol 58 (10), 1385 - 90.
Brun, J.F., P. Connes, and E.2007. Varlet-Marie,Alterations of blood rheology during and after exercise are both consequences and modifiers of body'sadaptation to muscular activity. Science & Sports, 22(6) , 251-266.
Davis, J., Murphy, E., Angela., Carmichael, MD., 2009. Effects of the dietary flavonoi quercetin upon performance and health. Current sports medicine reports, 8: 206-213.
Fatehi, M., Rashidabady, T., Fatehi-Hassanabad, Z., 2003. Effects of Crocus sativus petals extract on rat blood pressure and on responses induced by electrical field stimulation in the rat isolated vas deferens and guinea-pig ileum. Journal of ethnopharmacology,84,199-203.
Gopumadhavan ,S., Mohamed Rafiq,Venkataranganna, MV., Kala Suhas, K., Mitra, SK.2003.Assessment of ëTentex royalí for sexual activityin an experimental model. Indian J Cli Pract,10(13), 6-23.
Grisolia, S.1974. Hypoxia, saffron and cardiovascular disease. Lancet, 2,41 - 2.
Hosseinzadeh, H., Talebzdeh, F., 2005. Anticonvulsant evaluation of safranal and crocin from Crocus sativusin mice. Fitoterapia, 76(7-8), 722 – 4.
Hosseinzadeh ,H., Shariaty ,VM.,2007. Antinociceptive effect of safranal, a constituent of Crocus sativus(saffron), in mie. Pharmacologyonline, 2,498 - 503.
Imenshahidi, M., Hosseinzadeh, H., and Javadpour Y. 2010. Hypotensive Effect of Aqueous Saffron Extract (Crocus sativusL.) and its Constituents, Safranal and Crocin, in Normotensive and Hypertensive Rats. Phytotherapy Research 24,990–4.
Inal Ince , D., Tiryaki, G., Ince , Ml.,2000, Effects of garlic on aerobic performance. Turk J Med Sci, 30,557-561.
Jason ,D., Allen, J., Lung, M., Arnold, G., Nelson ,M.,1998, Ginseng supplementation does not enhance healthy young adults peak aerobic exercise performance. Journal of Exercise,17(5) ,462-466.
kamalipur,m.,akhondzadeh,s. 2013. Cardiovascular Effects of Saffron: An Evidence-Based Review. tehran heart center,6:59_61.
Kianbakht, S., Ghazavi, A.2005.Evaluation of immunological and hematological effects of saffron in men. Ethnopharmacologia. 36: 78_88.
Kianbakht ,S., Mozaffari, K. , 2008. Effects of saffron and its active constituents, crocin and safranal, on prevention of indomethacin induced gastric ulcers in diabetic and nondiabetic rats. Proceedings of International Congress of Traditional and Complementary Medicine. SariIran, 28 – 31: 117_125.
Kianbakht, S.,2008. A systematic review on pharmacology of saffron and its active constituents. JOURNAL OF MEDICINAL PLANTS,7: 1_23.
Kemper, HCG., Koppes, LLJ. 2006. Linking physical activity and aerobic fitness: are we active because we are fit, or are we fit because we are active. pediatric exercise science 18(2): 173-181.
Maughan, R. J.,1999. Nutritional ergogenic aids and exercise performance. Nutrition research reviews, 12: 255_280.
McArdle, W., Katch, F., Katch,V.2010. Exercise physiology energy, nutrition, and Human performance. 7thed. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins, WoltersKluwer Health.
Meamarbashi, A., Rajabi,A. 2013. The effects of peppermint on exercise performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition10 (15). On guineapig tracheal chains and its possible mechanisms. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 58:1385_1390.
Molinero O, Márquez S. (2009). “Use ofnutritional supplements in sports: risks, knowledge, and behavioural-relatedfactors”. Nutr Hosp. 24(2):128-34.
Moghadam MH, Shahabian M, Esmaeili H, HosseinZadeh H. 2008. Safety evaluation of saffron (Crocus sativus) tablets in healthy volunteers. Phytomedicine 15: 1032–37.
Musaie, M., Azarbayjani, M., Peeri, M. ,2013. The responses of creatine kinase and lactate dehydrogenase to acute eccentric activity after saffron supplementation in healthy man. International Journal of Biosciences, 3:319-324.
Pham, TQ .,Cormier, F. 2000. Antioxidant properties of crocin from Gardenia jasminoides Ellis and study of the reactions of crocin with linoleic acid and crocin with oxygen. J. Agric.Food Chem 48: 1455-61.
Premkumar K., Abraham SK., Santhiya ST., Ramesh A. 2003.Protective effects of saffron (Crocus sativus L) on genotoxin-induced oxidative stress in Swiss albini mice. Phytother Res 20(17): 614-7.
Sheng, L., Qian, Z., Zheng, S., and Xi, L. 2006. Mechanism of hypolipidemic effect of crocin in rats: crocin inhibits pancreatic lipase. European Journal of Pharmacology 543: 116-22.
Seyde, w., McKernan, D., Laudeman, T.,Gainer, J., Longnecker, D., 1986. Carotenoid compound crocetin improves cerebral oxygenation in hemorrhaged rats.Journal of Cerebral BloodFlow & Metabolism, 6:703_707.
Sobal, J. 1994. Vitamin/mineral supplement use among athletes: a review of the literature. Int J Sports Nutr 4:320-41.
Tian H H, Ong W S, Tan C L. 2009. Nutritional supplement use among university athletes in Singapore. Singapore Med J. 50(2):165-72.
Verma, S. K., Bordia, A.,1998. Antioxidant property of Saffron in man. Indian journal of medical sciences, 52:205-207.
Yoon, S. J., Kim, K. H., Kim, C. J., Park, H. C., Kang, K. H., Kim, M. J., 2008. Effects of red ginseng supplementation on aerobic. anaerobic performance, central and peripheral fatigue. JGinseng Res, 32:210_219.