پایان نامه دوره کارشناسی ارشد در رشته علوم اقتصادی
بهمن 1393
چکیده
پیشبینی از ابزارها و راهکارهای مؤثر به منظور برنامهریزی و تدوین روشهای مالی است. دقت پیشبینی از مهمترین عوامل مؤثر در انتخاب روش پیشبینی است. امروزه با وجود روشهای متعدد پیشبینی، هنوز پیشبینی دقیق نرخ ارز کار چندان سادهای نیست و اکثر محققان درصدد بهکارگیری و ترکیب روشهای متفاوت به منظور دستیابی به نتایج دقیقتر هستند. الگوهای خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته یکی از مهمترین و پرکاربردترین الگوهای سریهای زمانی هستند. مهمترین محدودیت آنها پیشفرض خطیبودن الگو است. شبکههای عصبی مصنوعی از جمله مهمترین و دقیقترین روشهای حال حاضر جهت الگوسازی غیرخطی دادهها هستند. اما با وجود تمامی مزیتهای شبکههای عصبی، اینگونه از شبکهها را نمیتوان در تمامی موارد و به عنوان یک الگوی کلی که برای همه موارد مناسب باشند، درنظرگرفت. الگوی رگرسیون فازی یک الگوی مناسب در شرایط پیشبینی با دادههای کم است. امّا عملکرد آنها در حالت کلی چندان رضایتبخش نیست. بنابراین، در پژوهش حاضر از شبکههای عصبی مصنوعی و رگرسیون فازی به ترتیب به منظور حذف محدودیتهای خطی و تعداد دادههای مورد نیاز در روش خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته و بهبود نتایج حاصل، استفاده شده است. اطلاعات استفاده شده در این پژوهش شامل 115 دادهی هفتگی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران) از تاریخ 12/01/1391 تا 21/03/1393 است. در پژوهش حاضر به منظور اندازهگیری عملکرد پیشبینی الگوی ارایه شده از شاخصهای مختلفی مانند میانگین مطلق خطا ( )، میانگین مربع خطا ( )، مجموع مربع خطا ( )، ریشه میانگین مربع خطا ( )، میانگین درصد مطلق خطا ( ) و میانگین خطا ( ) استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که الگوی هوش محاسباتی ترکیبی نسبت به سایر الگوها نتایج دقیقتری در پیشبینی نرخ ارز (دلار در مقابل ریال) ارایه میدهد.
واژگان کلیدی
نرخ ارز، هوش محاسباتی ترکیبی، اقتصاد ایران.
مقدمه
پیشبینی یکی از ابزا رهای مدیریت مؤفق و عنصر کلیدی در مدیریت و برنامهریزیهای اقتصادی محسوب میشود. نرخ ارز به عنوان یک متغیر کلان اقتصادی بسیار پراهمیت و تأثیرگذار بر بخشهای مختلف داخلی و خارجی اقتصادی یک کشور، همچون وضعیت تراز پرداختها و قدرت رقابت بینالمللی، نقش تعیینکنندهای در سیاستگذاریهای اقتصادی ایفا میکند. تغییرات نرخ ارز، بخشهای مختلف اقتصاد یک کشور را تحت تأثیر قرار میدهد. بنابراین، الگوسازی و پیشبینی روند آتی این متغیر برای ارایه سیاستها و رهنمودهای اقتصادی امری ضروری به نظر میرسد اما این امر با توجه به ساختار اقتصادی ایران اهمیت دوچندانی پیدا میکند. از آنجا که قسمت اعظم درآمدهای ارزی کشور از طریق فروش نفت خام تأمین میشود و منبع اصلی درآمد دولت نیز همین فروش نفت خام است، به همین علت تغییرات نرخ ارز میتواند تأثیرات بسیاری بر ساختار اقتصادی کشور و بازارهای داخلی داشته باشد. با توجه به موارد گفته شده جای تعجب نیست که حجم عظیمی از ادبیات اقتصادی به الگوسازی و پیشبینی نرخهای ارز پرداخته است.
بررسی ادبیات موضوع مربوط به پیشبینی در بازار های مالی نشاندهندهی این مطلب است که بررسی رفتار نرخ ارز با استفاده از یک الگو به سختی قابل پیشبینی بوده و پیشبینی نرخ ارز مشکلات ذاتی به همراه دارد (پرمینگر و فرانک[1]، 2007).
به کارگیری روشهای ترکیبی یا ترکیب روشهای مختلف یک راه متداول به منظور رفع محدودیتهای روشهای تکی و بهبود دقت پیشبینیها است. ایدهی اساسی در ترکیب روشها بر این اساس استوار است که هیچ یک از روشهای موجود، یک روش جامع برای پیشبینی نبوده و قابلیت بهکارگیری در هر شرایط و هر نوع داده را ندارد. بنابراین، با ترکیب روشهای مختلف میتوان نقاط ضعف یک روش را با استفاده از نقاط قوت روش دیگر بهبود بخشید (چن[2]، 1996).
بنابراین، در این پژوهش با بهکارگیری مفاهیم پایهای و مزیتهای منحصر به فرد هر یک از الگوهای خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته، شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون فازی، یک روش ترکیبی به منظور دستیابی به نتایج دقیقتر برای پیشبینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران) ارایه میشود.
1-1. بیان مسأله
پیشبینی از ابزارها و راهکارهای مؤثر به منظور برنامه ریزی و تدوین روشهای مالی است. دقت پیشبینی یکی از مهمترین مؤلفههای مؤثر در انتخاب روش پیشبینی است. پیشبینی متغیرهای اقتصادی به دو صورت پیشبینی کیفی[3] و پیشبینی کمی[4] صورت میپذیرد. پیشبینی کیفی به تجربه و تواناییهای افراد و پیشبینی کمی به تابع توزیع احتمال هر پدیده بستگی دارد. گجراتی[5] پیشبینی را بخش مهمی از تحلیلهای اقتصادسنجی میداند و برای برخی از پژوهشگران مهمترین قسمت از علم اقتصادسنجی، پیشبینی است. فریدمن[6] معتقد است تنها آزمون مناسب برای اعتبار یک الگو، مقایسهی پیشبینی آن با تجربه است. پیندایک و روبینفلد[7] هدف اصلی از ساختن الگوهای رگرسیون را پیشبینی میدانند.
نرخ ارز یک متغیر اقتصادی است که پیشبینی آن مورد توجهی بسیاری از فعالان اقتصادی است. این فعالان اقتصادی را میتوان به سه گروه تقسیم کرد. دستهی اول سیاستگذاران اقتصادی و بانکهای مرکزی هستند. تحت یک نظام ارزی شناور بانکهای مرکزی به منظور هموارسازی نوسانات بازار، در بازار ارز مداخله میکنند. دلایل آنها برای این مداخله میتواند شامل نوسانهای بیش از حد معمول نرخ ارز و در نتیجه اثرات آن بر فعالیتهای اقتصادی باشد. بنابراین، پیشبینی نرخ ارز از طرف این گروه لازمهی چنین مداخلهای است. دستهی دوم بنگاههای فعال در زمینه تجارت و سرمایهگذاری مستقیم خارجی هستند که با جهانی شدن اقتصاد، این نوع سرمایهگذاریها و به تبع آن ریسکهای مرتبط با این فعالیتهای بینالمللی افزایش یافته است. از مهمترین ریسکهای مرتبط با این فعالیتها، ریسک مربوط به نرخ ارز است؛ چرا که تغییرات نرخ ارز، درآمد، هزینه و به تبع آن سود بنگاهها را به منظور کسب منفعت بیشتر تحت تأثیر قرار میدهد. در نهایت دستهی سوم سفتهبازان بازار ارز هستند که با توجه به اهمیت این بازار در عرصهی بینالمللی میتوان این گروه را مشتاقترین علاقمندان به پیشبینی نرخ ارز دانست (موسا[8]، 2000).
پیشبینی نرخ ارز برای فعالان و پیشبینیکنندگان در بازار نرخ ارز از اهمیت اساسی برخوردار است. با وجود این، برخی معتقدند که پیشبینی نرخ ارز امکانپذیر نبوده و سیر تکاملی هر نوع نرخ ارزی از فرضیهی بازار کارا ( )[9] تبعیت میکند. براساس این فرضیه، بهترین روش برای پیشبینی نرخ ارز روز آتی، اتکا به نرخ کنونی آن بوده و نرخ ارز واقعی از فرضیهی گام تصادفی ( )[10] پیروی میکند. این بدبینی در پیشبینی نرخ ارز، پس از انتشار مقاله میس و روگوف[11] به وجود آمد. آنان در مطالعه خود نشان دادند که هیچ نوع روش تک معادلهای، برای پیشبینی نرخ ارز، بهتر از روش گام تصادفی نیست. چراکه تمامی روشهای بررسی شده توسط این محققان، روشهایی خطی بوده، در صورتی که این حقیقت توسط بسیاری از محققین پذیرفته شده که تغییرات نرخ ارز، غیرخطی است (پایلبیم[12]، 1998).
نتایج حاصل از بررسی کارا و یا ناکارا بودن بازارهای مالی در ایران نشاندهندهی ناکارا بودن بازار ارز در ایران است (سلامی، 1380).
بهکارگیری روشهای سری زمانی به منظور پیشبینی بازارهای مالی، بهبود تصمیمگیریها و سرمایهگذاریها به ضرورتی انکارناپذیر در دنیای امروز تبدیل شده است. تلاشهای زیادی در چند دههی اخیر به منظور توسعه و بهبود الگوهای پیشبینی سریهای زمانی انجام شده است. یکی از مهمترین و پرکاربردترین الگوهای سریهای زمانی، الگوهای خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته هستند. این الگوها بهدلیل سادگی در فهم و بهکارگیری، در چند دههی اخیر بسیار مورد توجه بودهاند، اما بهکارگیری آنها در حالت کلی محدود است. مهمترین محدودیت اینگونه الگوها پیش فرض خطی بودن آنها است. بنابراین، الگوهای غیر خطی نمیتوانند توسط الگوی خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته محاسبه گردند و به همین دلیل است که برآورد الگوهای خطی، برای مسایل پیچیده دنیای واقعی که بیشتر الگوهای غیرخطی هستند، همیشه رضایتبخش نخواهد بود (خاشعی و بیجاری، 1387).
شبکههای عصبی مصنوعی از جمله مهمترین و دقیقترین روشهای حال حاضر جهت الگوسازی غیرخطی دادهها هستند. اما با وجود تمامی مزیتهای شبکههای عصبی، اینگونه از شبکهها را نمیتوان در تمامی موارد و به عنوان یک الگوی کلی که برای همه موارد مناسب باشند، درنظرگرفت.
روشهای پیشبینی فازی، به دلیل استفاده از اعداد فازی به جای اعداد قطعی، نسبت به سایر روشهای مشابه به دادههای کمتری نیاز دارد اما عملکرد آنها همیشه رضایتبخش نیست (خاشعی و بیجاری[13]، 2009).
بنابراین، در پژوهش حاضر از شبکه های عصبی مصنوعی و رگرسیون فازی به ترتیب به منظور حذف محدودیتهای خطی و تعداد دادههای مورد نیاز در روش خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته و دستیابی به نتایج دقیقتر برای پیشبینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران) استفاده میشود.
1-2. پرسش پژوهش
آیا الگوی هوش محاسباتی ترکیبی پیشبینی دقیقتری از نرخ ارز در مقایسه با الگوهای خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته ( )[14]، شبکههای عصبی مصنوعی ( )[15] و الگوی ترکیبی ) ارایه میدهد؟
1-3. فرضیههای پژوهش
با توجه به پرسش پژوهش سه فرضیه وجود دارد:
1. الگوی هوش محاسباتی ترکیبی پیشبینی دقیقتری از نرخ ارز در مقایسه با الگوی خود رگرسیون میانگین متحرک انباشته ارایه میدهد.
2. الگوی هوش محاسباتی ترکیبی پیشبینی دقیقتری از نرخ ارز در مقایسه با الگوی شبکه عصبی مصنوعی ارایه میدهد.
3. الگوی هوش محاسباتی ترکیبی پیشبینی دقیقتری از نرخ ارز در مقایسه با الگوی ترکیبی ( ) ارایه میدهد.
1-4. اهداف پژوهش
با توجه به اهمیت پیشبینی نرخ ارز، هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی یک الگوی هوش محاسباتی ترکیبی برای پیشبینی نرخ ارز در اقتصاد ایران است. در مسیر تحقق این هدف اصلی، برخی دیگر از اهداف فرعی نیز محقق خواهد شد که در زیر به آنها اشاره شده است:
بررسی و مقایسهی دقت پیشبینی الگوهای هوش محاسباتی ترکیبی و خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته در پیشبینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران)
بررسی و مقایسهی دقت پیشبینی الگوهای هوش محاسباتی ترکیبی و شبکه عصبی مصنوعی در پیشبینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران)
بررسی و مقایسهی دقت پیشبینی الگوی هوش محاسباتی ترکیبی و الگوی ترکیبی ( ) در پیشبینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران)
1-5. روش پژوهش
در پژوهش حاضر به منظور پیشبینی نرخ ارز، یک الگوی ترکیبی جدید با تکیه بر مفاهیم اساسی الگوهای خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته، شبکههای عصبی مصنوعی و رگرسیون فازی ارایه میشود. همچنین در الگوی ارایه شده، از شبکههای عصبی مصنوعی و رگرسیون فازی به ترتیب به منظور حذف محدودیتهای خطی و تعداد دادههای مورد نیاز در روش خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته و بهبود نتایج حاصل، استفاده میشود.
در الگوی ارایه شده در مرحلهی اول، ابتدا یک الگوی خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته به منظور الگوسازی جز خطی الگو ، بر روی دادههای سری زمانی مورد مطالعه برازش میگردد. در مرحلهی دوم، یک شبکه عصبی با استفاده از اطلاعات موجود در باقیماندههای الگوی خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته آموزش میبیند. در مرحلهی سوم، نتایج بهدستآمده از مرحلهی یک و دو به منظور الگوسازی تمامی روابط موجود در دادههای سری زمانی مورد مطالعه ترکیب میشوند. در مرحلهی چهارم الگوی ترکیبی ( )، فازیسازی میشود. در نهایت الگوی فازیسازی شده برای پیشبینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران) اعمال و عملکرد آن با الگوهای خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته، شبکه عصبی مصنوعی و الگوی ترکیبی ( ) مقایسه میشود.
در پژوهش حاضر به منظور اندازه گیری عملکرد پیشبینی الگوی ارایه شده از شاخصهای مختلفی مانند میانگین مطلق خطا ( )[16]، میانگین مربع خطا ( )[17]، مجموع مربع خطا ( )[18]، ریشه میانگین مربع خطا ( )[19]، میانگین درصد مطلق خطا ( )[20] و میانگین خطا ( )[21] استفاده میشود.
1-6. تعریف واژگان کلیدی
نرخ ارز: قیمت مبادله پول رایج یک کشور با پول رایج کشور دیگر است که این مبادلات عموما نقدی و یا وعدهدار در بازار ارز انجام میگیرند.
بازار ارز: بازاری بینالمللی متشکل از اشخاص، بانکها و بنگاهها است که در آن ارزهای مختلف با یکدیگر مبادله میشوند.
هوش محاسباتی: شاخهای از هوش مصنوعی است که در آن از الگوریتمهایی مانند شبکههای عصبی مصنوعی، محاسبات تکاملی و نظامهای فازی استفاده میشود.
شبکه عصبی مصنوعی: یک تقریب زنندهی جهانی است که میتواند هر نوع تابعی را با دقت دلخواه تقریب بزند (خاشعی و همکاران، 1391).
1-7. سازماندهی پژوهش
این پژوهش در پنج فصل سازماندهی میشود. روند پژوهش حاضر به این ترتیب است که ابتدا در فصل اول به بیان مقدمه و کلیات پرداخته میشود. در فصل دوم ادبیات موضوع به لحاظ نظری و شواهد تجربی بررسی میشود. فصل سوم به معرفی روش پژوهش اختصاص مییابد. در فصل چهارم به بیان یافتههای پژوهش و در فصل پایانی به نتیجهگیری و ارایه پیشنهاد پرداخته میشود.
Abstract
Forecasting is one of the effective tools for planning and establishing the financial strategies. Forecastig accuracy is one of the most important factors in choosing the forecasting method. Nowdays, despite the numerous forecasting models available, accurate forecasting is not yet a simple task, especially in exchange rate. Thus, different models have been combined together in order to achive more accurate results. The auto-regressive integrated moving average (ARIMA) models are one of the most important and widely used linear time series models. The most important limitation is the default linear model. Artificial neural networks (ANNs) are one of the most important and most accurate methods for nonlinear modeling. However, with all advantages of ANNs, these models are not the universal model suitable for all circumstances. Fuzzy regression model is suitable model in less-data situations. But their performance is not always satisfactory. Therefore, in this thesis ARIMA models are integrated with ANNs and fuzzy regression in order to overcome the linear and data limitations of ARIMA models, thus obtaning more accurate results. The information used in this thesis consists of 115 weekly data of exchange rate (US Dollars / Iran Rials) from 1391/01/12 to 1393/03/21. In this thesis, to measure the performance of the proposed model is used six indicators Mean Absolut Error (MAE), Sum Square Error (SSE), Root Mean Square Error (RMSE), Mean Absolut Persent Error (MAPE) and Mean Error (ME). The results indicate that the hybrid computational intelligence model gives more accurate results other models in forecasting exchange rate.
Key words: Exchange Rate, A Hybrid Computational Intellegence, Iran Economy
منابع و مآخذ
الف. فارسی
انصاری، رضا (1385). مدلسازی رفتار کوتاهمدت نرخ ارز با استفاده از روش شبکههای عصبی با تأکید بر شاخص تلاطم. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه صنعتی شریف.
انوار، سید حسامالدین و امینناصری، محمدرضا (1383). کاربرد شبکه عصبی در پیشبینی نرخ ارز. دومین کنفرانس بینالمللی مدیریت.
بافنده، صادق، فهیمیفرد، سید محمد و شیرزادی، سمیه (1388). پیشبینی نرخ ارز با مدلهای عصبی - فازی ANFIS، شبکه عصبی - خود رگرسیونی NNARX و خود رگرسیونی ARIMA در اقتصاد ایران (1387-1381). مجله دانش و توسعه، 28، 192-176.
برخورداری، سجاد (1391). سه نظریه برای نظام ارزی کشورهای نفتی و رژیمهای ارزی. فصلنامه تازههای اقتصاد، 136، 35-31.
حسینزاده، منصور (1391). پیشبینی نرخ ارز در ایران با استفاده از یک الگوی پیوندی از الگوی خود رگرسیون میانگین متحرک انباشته (ARIMA) و شبکه عصبی مصنوعی (ANN). پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه مازندران.
حمزه، مصطفی (1391). رابطهی پویای بین نرخ ارز و شاخصهای سهام تهران با استفاده از مدل گارچ چند متغیره. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه صنعتی شریف.
خاشعی، مهدی (1392). تصمیمگیری هوش نرم. رساله دکتری، دانشکده مهندسی صنایع و سیستمها، دانشگاه صنعتی اصفهان.
خاشعی، مهدی و بیجاری، مهدی (1387). بهبود عملکرد پیشبینیهای مالی با ترکیب مدلهای خطی و غیرخطی خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته و شبکههای عصبی مصنوعی. فصلنامه پژوهشهای اقتصادی، 2، 100-83.
خاشعی، مهدی، بیجاری، مهدی و مخاطبرفیعی، فریماه (1391). پیشبینی نرخ ارز با به کارگیری مدلهای ترکیبی پرسپترونهای چند لایه (MLPs) و طبقهبندیهای عصبی احتمالی (PNNs). روشهای عددی در مهندسی، 1، 14-1.
خداویسی، حسن و ملابهرامی، احمد (1391). مدلسازی و پیشبینی نرخ ارز براساس معادلات دیفرانسیل تصادفی. مجله تحقیقات اقتصادی، 3، 144-129.
درخشانی، کاوه (1390). پیشبینی اندازه دولت و اجزای آن در ایران با استفاده از روش شبکه عصبی. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه مازندران.
درگاهی، حسن و انصاری، رضا (1387). بهبود مدلسازی شبکههای عصبی در پیشبینی نرخ ارز، با به کارگیری شاخصهای تلاطم. فصلنامه تحقیقات اقتصادی، 85، 144-117.
رستمزاده، مهدی (1390). ارزیابی مدلهای تعیین نرخ ارز با استفاده از الگوریتم ژنتیک (مطالعه مورد ایران و اتحادیه اروپا). رساله دکتری، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه مازندران.
روبینفلد، دانیل و پیندایک، رابرت (1370). الگوهای اقتصادسنجی و پیشبینیهای اقتصادی. ترجمه محمدامین کیانیان، تهران: انتشارات سمت.
زراءنژاد، منصور، فقهمجیدی، علی و رضایی، روحالله (1387). پیشبینی نرخ ارز با استفاده از شبکههای عصبی مصنوعی و مدل ARIMA. فصلنامه اقتصاد مقداری (بررسیهای اقتصادی سابق)، 4، 130-107.
سالواتوره، دومینیک (1387). مالیه بینالملل. ترجمه حمیدرضا ارباب، تهران: نشر نی.
سلامی، امیربهداد (1380). بررسی کارایی بازار ارز ایران 1378-1370 (آزمون شکل ضعیف). پژوهشنامه اقتصادی، 3، 115-103.
طیبی، سید کمیل، موحدنیا، ناصر و کاظمینی، معصومه (1387). به کارگیری شبکههای عصبی مصنوعی در پیشبینی متغیرهای اقتصادی و مقایسه آن با روشهای اقتصاد سنجی: پیشبینی روند نرخ ارز در ایران. مجله علمی و پژوهشی شریف، 43، 104-99.
عباسینژاد، حسین و محمدی، احمد (1386). پیشبینی نرخ ارز با استفاده از شبکههای عصبی و تبدیل موجک. نامه اقتصادی، 1، 42-19.
فتحی، بهمن (1391). پیشبینی نوسانات سطح آب زیرزمینی با استفاده از مدلهای تلفیقی شبکهی عصبی – فازی تطبیقی – موجکی (WNF) و شبکهی عصبی – موجکی (WNN) و مدل خطی (ARIMA) (مطالعه موردی دشت قم) (1391). پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شریف.
فهیمیفرد، حامد (1391). مدلسازی نرخ حقیقی ارز با تأکید بر اثر نرخ مبادله: تحلیلهای مقطعی و زمانی مبتنی بر دادههای تابلویی 60 واحد پولی 2010-1980. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه صنعتی شریف.
قاسمی، عبدالرسول، اسدپور، حسن و شاصادقی، مختار (1379). کاربرد شبکه عصبی در پیشبینی سریهای زمانی و مقایسه آن با مدل .ARIMA پژوهشنامه بازرگانی، 14، 120-87.
گجراتی، دامودار (1378). مبانی اقتصاد سنجی. ترجمه حمید ابریشمی، تهران: نشر دانشگاه تهران.
مشیری، سعید (1380). پیشبینی تورم با استفاده از الگوهای ساختاری، سری زمانی و شبکههای عصبی. مجله تحقیقات اقتصادی، 58، 184-147.
مرزبان، حسین، اکبریان، رضا و جواهری، بهنام (1384). یک مقایسه بین مدلهای اقتصادسنجی ساختاری، سری زمانی و شبکه عصبی برای پیشبینی نرخ ارز. مجله تحقیقات اقتصادی، 69، 216-181.
منظور، داود و صفاکیش، امیرکاظم (1388). پیشبینی قیمت برق در بازار رقابتی ایران با رویکرد مدلهای سری زمانی. هفتمین همایش ملی انرژی.
مهدویان، محمدهادی (1379). روشهای تحلیلی بررسی نرخ ارز، سیاستهای ارز. تهران: موسسه تحقیقات پولی و بانکی.
نادعلی، محمد (1386). انتخاب نظام ارزی مناسب برای اقتصاد ایران با توجه به شوکهای وارد بر آن. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده اقتصاد، دانشگاه تهران.
نفریه، محمد (1387). پیشبینی نرخ ارز در بازارهای جهانی با استفاده از سیستمهای سازگار. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی شریف.
ب. لاتین
Alizadeh, M., Rada, R., Khaleghei, A., & Esfahani, M. M. (2009). Forecasting Exchange Rate: A Neuro Fuzzy Approach. IFSA-EUSFLAT.
Bates, J. M., & Granger, W. J. (1969). The Combination of Forecasts. Computer and Operations Research, 20, 451-468.
Boero, G., & Cavalli, E. (1997). Forecasting Exchange Rate: A Coparison between Econometric and ANN Models. Journal of Neural Network, 1, 29-42.
Chen, S. M. (1996). Forecasting Enrolments Based on Fuuzy Time Series. Fuzzy Sets and Systems, 3, 311-319.
Chen, A., & Leung, M. T. (2003). A Bayesian Vector Error Correction Model for Forecasting Exchange Rates. Computers & Operations Research, 6, 887-900.
Clemen, R. (1989). Combining Forecasts: A Review and Annotated Bibliography with Discussion. International Journal of Forecasting, 5, 559-608.
Dornbosch, R. (1976). Expectation and Exchange Rate Dynamics. Journal of Political Economy, 6, 1161-1176.
Frenkel, J. A. (1976). A Monetary Approach to the Exchange Rates: Doctorinal Aspects and Empirical Evidence. Scandinavian Journal of Economics, 2, 200-224.
Friedman, M. (1953). The Methodology of Positive Economics. In Essays in Positive Economics, 6, 29-43.
Gradojevic, N., & Yang, J. (2000). The Application of Artificial Neural Networks to Exchange Rate Forecasting: The Rule of Market Micro Structure Variables. Working Paper hn Bank of Canada, 23.
Gujarati, D. N. (1995). Basic Econometrics. Fourth Edition, The Mc Graw- Hill Company.
Imam, T. (2012). Intelligent Coputing and Foreign Exchange Rate Prediction: What We Know and We Don`t. progress in Intelligent Computing and Applications, 1, 1-15.
Khashei, M., & Bijari, M. (2010). An Artificial Neural Network (p,d,q) Model for Time Series Forecasting. Expert System with Applications, 37, 479-489.
Khashei, M., & Bijari, M. (2011). A Novel Hybridization of Artificial Neural Networks and ARIMA Models for Time Series Forecasting. Applied Soft Computing, 11, 2664-2675.
Khashei, M., & Bijari, M. (2011). Which Methodology is Better for Combining Linear and Nonlinear Models for Time Series Forecasting? Journal of Industrial and Systems Engineering, 4, 265-285.
Khashei, M., Bijari, M., & Raissi, G. A. (2009). Improvment of Auto-regressive Integrated Moving Average Models Using Fuzzy Logic and Artificial Neural Networks (ANNs). Neurocomputing, 72, 956-967.
Khashei, M., Hejazi, S. R., & Bijari, M. (2008). A New Hybrid Artificial Neural Networks and Fuuzy Regression Model for Time Series Forecasting. Fuuzy Sets and Systems, 159, 769-786.
Khashei, M., Rafiei, F., & Bijari, M. (2012). Overview and Comparison of Short-term Intravel Models for Financial Time Series Forecasting. Internatinal Journal of Industrial Engineering & Prodution Research, 4, 261-268.
Khashei, M., Rafiei, F., Bijari, M., & Hejazi, S. R. (2011). A Hybrid Computational Intelligence Model for Foreign Exchange Rate Forecasting. Journal of Industrial and Systems Engineering Intelligent, 7, 15-29.
Kim, K. J. (2003). Financial Time Series Forecasting Using Support Vector Machines. Neurocomputing, 55, 307-319.
Kuan, K., & Liu, T. (1995). Regression Exchange Rates Using Feed Forward and Recurrent Neural Networks. Journal of Applied Econometrics, 10, 347-364.
Lachtermacher, G., & Fuller, J. D. (1995). Backpropagation in Time Series Forecasting. Journal of Forecasting, 14, 381–393.
Lisi, F., & Schiavo, R. A. (1999). A Coparison between Neural Network and Chotic Models for Exchange Rate Prediction. Computational Statistics & Data Analysis, 30, 87-102.
Meese, R. A., & Rogoff, K. (1983). Empirical Exchange Rate Models of the Seventies: Do They Fit Out of Sample? Journal of International Economics, 14, 3-24.
Moosa, I. A. (2000). Exchange Rate Forecasring. Techniques and Applications. Macmillan Business, 1, 31-39.
Mussa, M. (1976). The Exchange Rate, the Balance of Payments and Monatary and Fiscal Policy under a Regime of Controlled Floating. Scandinavian Journal of Economics, 2, 229- 248.
Obstfeld, M., & Rogoff, K. (2002). Risk and Exchange Rates. NBER Working Paper, 13(8).
Olson, D., & Mossman, C. (2003). Neural Networks of Canadian Stock Returns Using Accounting Ratios. International Journal of Forecasring, 19, 453-465.
Pacelli, V., Bevilaequa, V., & Azzollini, M. (2011).An Artificial Neural Network Model to Forcast Exchange Rates. Journal of Intelligent Learning Systems and Applications, 3, 57-69.
Panda, C., & Narasimhan, V. (2003). Forecasting Daily Foreign Exchange Rate in India with Artificial Neural Network. The Singapore Economic Riview, 48, 181-199.
Pilbeam, A. (1998). Exchange Rate Expectation and Exchange Rate Models: An Empirical Investigation. Applied Economics, 27, 1009-1015.
Preminger, A., & Frank, R. (2007). Forecasring Exchange Rate: Arobuts Regression Approach, International Journal of Forecasting, 23, 71-84.
Reid, M. J. (1968). Combining Tree Estimates of Gross Domestic Product. Economica, 35, 431-444.
Santos, A., Costa Jr, N., & Coelho, L. S. (2007). Computational Intelligence Approaches and Linear Models in Case Studies of Forecasting Exchange Rates. Expert System with Applications, 33, 816-823.
Shaari, A. H., Gharleghi, B., Omar, K., & Sarmadi, T. (2011). A Novel Artificial Neural Network Model for Exchange Rate Forecasting. International Conference on Business and Economic Research Proceeding, 62, 2521-2534.
Yu, L., Wang, S., & Lai, K. K. (2005). A Novel Nonlinear Ensemble Forecasting Model Incorporating GLAR and ANN for Foreign Exchange Rates. Computer & Operations Research, 32, 2523-2541.
Zhang, G. P. (2003). Time Series Forecasring Using a Hybrid ARIMA and Neural Network Model. Neurocomputing, 50,159-175.
Zhang, G. P., & Berardi, V. L. (2001). Time Series Forecasting with Neural Network Ensembles: An Application for Exchange Rate Prediction. Journal of the Operational Research Society, 52, 652-664.
Zhang, G., Patuwo, B. E., & Hu, M. Y. (2004). Forecasting with Artificial Neural Networks. Neurocomputing, 56, 205-232.
Zheng, F., & Zhong, S. (2010). Time Series Forecasting Using a Hybrid RBF Neural Network and AR Model Based on Binomial Smoothing. International Journal of Information and mathematical science, 31, 208-212.