پایان نامه کارشناسی ارشد در
(مهندسی اقتصاد کشاورزی)
زمستان 1393
چکیده:
خشکسالی از جمله مشکلات عمدهای است، که استان کرمان با آن مواجه است. و در دههی اخیر ابعاد بحرانی پیدا کرده است. جداول داده ستانده هم به عنوان یک چارچوب نظری و هم به عنوان ابزار کاربردی اقتصادی گسترش یافت. و علاوه بر بعد تحلیلی و کاربردی آن، یک چارچوب آماری قوی و منسجم هم از نظر هماهنگی آماری و هم از جهت هماهنگ سازی تعاریف و مفاهیم به شمار میرود. محقق در این پژوهش در پی آن بود، که با استفاده از جدول داده ستانده به این سوالات پاسخ دهد.
کدام زیر بخش کلیدی بخش کشاورزی است؟ آیا زیر بخش تولید جنگل کمترین بهرهوری آب را در بین بخشهای کشاورزی دارد، و تاثیر واردات نهادههای واسطهای و محصولات نهایی با توجه به آب مجازی بر بهبود بهرهوری آب چگونه است؟
نتایج پژوهش حاکی از آن است، که بیشترین سهم آب در هزینه واسطه مربوط به فعالیت بخش کشاورزی و زیر بخش زراعت و باغداری و کمترین آن مربوط به بخش خدمات و زیر بخش رستوران است. همچنین بیشترین ارزش افزوده ایجاد شده به ازای یک میلیون ریال آب به ترتیب مربوط به بخش خدمات و زیر بخش رستوران و کمترین آن مربوط به فعالیت بخش کشاورزی و زیر بخش زراعت و باغداری است. با توجه به رتبه زیر بخشها در پیوندهای پسین و پیشین و نیز رتبه آنها در بهرهوری زیر بخش ماهیگیری به عنوان زیر بخش کلیدی بخش کشاورزی تعیین شد. و زیر بخشهای کشاورزی با وارد کردن آب مجازی باعث افزایش بهرهوری در مصرف آب میشدند.
کلمات کلیدی:ارزش افزوده، بهرهوری، جدول داده ستانده، پیوندهای پسین، پیوندهای پیشین
فصل اول
مقدمه و کلیات
-1- مقدمه
آب گرانبهاترین ثروتی است، که در اختیار بشر قرار گرفته است. بخصوص در استان کرمان که سطح وسیعی از آن مناطق خشک و کویر در بر گرفته است. با توجه خشکسالیهای اخیر اهمیت آب به عنوان یک نهادهی حیاطی پیش از پیش مشخص شده است.(میرزایی، 1386) تجزیه و تحلیل مصرف آب در بخش کشاورزی با توجه به موقعیتی که استان کرمان دارد، و سطح وسیعی از آن را مناطق خشک و کویری تشکیل داده است، از اهمیت بسیار بالای برخوردار است. در بخش کشاورزی مقدار زیادی آب از طریق چاهها تامین میشود. و در اختیار کشاورز قرار میگیرد، که هیچ گونه مدیریتی بر نحوه مصرف آن ندارد. آیا کشاورز به میزان آبی که استفاده میکند، اشراف کامل دارد؟
در استان کرمان سفرههای آب شیرین و زیر زمینی را از دست داده است. امروزه در استان کرمان توسعه یک متر کشاورزی هیچ توجیه عقلی و فنی ندارد. مصرف بیرویه آب در بخش کشاورزی و استفاده نکردن از تکنولوژی روز و آبیاری نوین از اعمال دچار شدن به وضعیت کنونی است. با توجه به پایین بودن تعرفه و قیمت غیر اقتصادی آب ما را در از بین بردن منابع آبی در همهی بخشها با یکدیگر مسابقه گذاشتیم، و روز به روز در بد تر شدن منابع آبی گام بر میداریم. و باید برای این وضعیت نگران کننده آب در استان کرمان چاره اندیشی شود.
بهرهگیری از روشهای نوین کشاورزی و استفاده بهینه از آب، عوامل حیاتی برای نیل به هدف تامین غذای جمعیت درحال افزایش دنیا است. طبق برآوردها، در 30 سال آینده مردم جهان نیازمند 60 درصد غذای بیشتر خواهند بود. بخش قابل توجهی از این افزایش تولید، حاصل کشت متراکم (استفاده از زمین کمتر برای تولید بیشتر) که نیازمند آبیاری است، خواهند بود. یکی از عوامل اصلی و محدود کنندهی توسعه بخش کشاورزی ایران نهاده آب میباشد. و در صورتی که محدودیت آب وجود نداشت، 30 تا 50 میلیون هکتار از اراضی کشور قابلیت کشت و زرع بود.(میرزایی، 1386)
جداول داده ستانده به دلیل قدرت ویژه تحلیل داده ستانده در امر برنامهریزی اقتصادی روز به روز کاربرد فزایندهای پیدا کرده است. از جمله عواملی که منجر به استفاده از این تکنیک شد، عبارتند از:
به دلیل وجود روابط بین بخشی در گروه وسیعی از بخشهای اقتصادی، جداول داده ستانده از استحکام و قوای درونی خوبی برخوردار است. از آنجا که این روابط در جدول داده ستانده با ارقام متعددی قابل کنترل است، قابلیت اطمینان آن بسیار بالا است. و از طرف دیگر ضرائب ثابت و استراتژیک فنی در یک دوره این ساختار درونی را مستحکمتر میکند. (فرمانی، 1390)
منحصر به فرد بودن جوابهای به دست آمده از حل مدلهای داده ستانده از مزایایی است، که در مقایسه با معادلات اقتصاد سنجی این روش را ارجح ساخته است. و این ویژگی ناشی از مقطعی بودن اطلاعات داده ستانده در مقایسه با اطلاعات سریهای زمانی روابط اقتصاد سنجی است. (فرمانی، 1390)
در جدول داده ستانده آمارهای متغیرهای اقتصادی در یک نظم منطقی هم کلیت اقتصاد را نشان میدهد. و هم ارتباط میان بخشی در تمام بخشها نشان میدهد. و هیچ یک از بخشها را ثابت فرض نمیکند، و یا کنار نمیگذارد. (فرمانی، 1390)
از دیگر مزایای تحلیل داده ستانده نشان دادن چگونگی روند تغییرات ساختاری در کل اقتصاد و تکنولوژی تولید است. که این بخش از تکنیک داده ستانده جهت مطالعات تغییرات ساختاری بکار میرود. (فرمانی، 1390)
در تحقیق حاضر با در نظر گرفتن روابط بین بخشی موجود در جدول داده ستانده استان کرمان به تجریه و تحلیل مصرف آب پرداخته شد.
1-2- بیان مساله و سوالات اصلی تحقیق
استان کرمان با وسعت 183 هزار کلیومتر مربع که متوسط بارندگی این استان 140 میلیمتر در 50 سال گذشته بوده است، و در مقایسه با میانگین بارندگی در کشور که حدود 250 میلی متر میباشد،کمتر میباشد.(محمودی و همکاران) در واقع این اعداد قبل از خشکسالی است، که حادث شده است. قریب 14 سال خشکسالی است. و متاسفانه سال آبی 91-90 در بدترین شرایط قرار گرفت. اکثر بارندگی در بهمن و اسفند بوده است. هر چه بازهی بارندگی کوتاهمدت باشد، باعث روان آب و سیلابی شدن رودخانههای فصلی خواهد شد. اگر شرایطی بود که بارندگی به مرور زمان اتفاق بیافتد، این بارش بیشتر جذب سفرههای زیرزمینی خواهد شد. سال 91-90 با 100 میلیمتر بارندگی دربازهی زمانی کوتاه مدت، سال بسیار بدی از لحاظ بارندگی بود. حتی اگر متوسط بارندگی را 140 میلیمتری که گزارش واحد مطالعات است، را در نظر بگیریم 25 میلیارد متر مکعب میزان حجم بارش سالیانه است، که از این میزان به دلیل وسعت، گرم و خشک و کویری بودن استان، 18 میلیارد متر مکعب تبخیر میشود. 4/1 میلیارد متر مکعب به صورت روان آب و 85/3 میلیارد متر مکعب جذب مستقیم سفرههای آب زیرزمینی و 75/1 میلیارد متر مکعب جذب غیر مستقیم است. و جمع کل جذب مستقیم و غیر مستقیم 6/5 میلیارد متر مکعب است . متاسفانه برداشت از سفرههای آب زیرزمینی 7/6 میلیارد متر مکعب است. یعنی 14 سال پیش بیلان منفی آب استان 1/1 میلیارد متر مکعب بوده است.(شرکت آب منطقهای کرمان،1391)
هدر رفت آب در ایران بیش از میانگین جهانی است. و براساس گزارشات موجود میزان هدر رفت آب در کشور ما 28 تا 30 درصد است، درحالی که این مقدار در دنیا 9 تا 12 درصد گزارش شده است، که یکی از عوامل اصلی آن برداشتهای غیرمجاز از شبکه آب رسانی و فرسودگی تاسیسات آب و شبکههای آبرسانی است. اصلاح الگوی مصرف، تنها راه برای گذر از بحران کم آبی، باتوجه به سنتی بودن کشاورزی در کشور و همچنین کاهش منابع آبی، اصلاح الگوی مصرف در بخشهای مختلف، مناسبترین و منطقیترین راه حل برای گذر از بحرانهای موجود به نظر میرسد. (گروه بهینه سازی مصرف انرژی، (eecm.ir
کمبود آب در سالهای گذشته در این استان و تقاضای نامنظم و پراکندگی آن در هر فصل باعث شده است، تا نتوان برنامه ریزی صحیحی در جهت واگذاری آب به کشاورزان انجام داد. از آنجا که سهم بالای مصرف آب در بخش کشاورزی، کشور را با بحران کم آبی مواجه کرده در حال حاضر پتانسیل آبی استان دیگر پاسخگوی نیازهای رو به رشد تقاضای آب در این بخش نیست. لذا مدیریت منابع و بهینه سازی مصرف آب در بخش کشاورزی تنها راهکار مقابله با بحران کم آبی است. و از طرف دیگر استان کرمان با کمبود شدید آب در دهههای اخیر روبرو بوده است، لذا در صورتی که بتوان مصرف آب را تجزیه و تحلیل نمود، و رابطه آن را با بهرهوری پیدا کرد. میتوان به طور دقیقتری کشاورزی را در مورد چگونگی مصرف آب راهنمایی کرد.
سوالات تحقیق:
آیا زیر بخش ماهیگیری از نظر تولید زیر بخش کلیدی بخش کشاورزی است؟
آیا زیر بخش تولید جنگل کمترین بهرهوری آب را در بین بخشهای کشاورزی دارد؟
آیا واردات نهادههای واسطهای و محصولات نهایی با توجه به آب مجازی میتواند باعث بهبود بهرهوری آب در بخش کشاورزی شود؟
هر منطقه از بخشهای اقتصادی بسیار متعددی تشکیل شده است، که ارتباط و وابستگی بین آنها ساختار اصلی اقتصاد منطقه را تشکیل میدهد. مسلما هر گونه شوک دارای منشا داخلی یا خارجی بر کلیه بخشها تاثیر میگذارد.
به طور کلی به مجموعهای از اطلاعات که ویژگیهای ساختاری یک نظام اقتصادی را توصیف کند، جداول داده ستانده گفته میشود. (مرکز آمار ایران، 1381)
1-3- اهداف تحقیق
این پژوهش در صدد آن است، که با استفاده از جدول داده ستانده به تحلیل مصرف آب در بخش کشاورزی بپردازد. بگونهای که بتوان راهکارهایی برای جلوگیری از هدر رفت آب که یک کالای کمیاب و اقتصادی است، پیدا کرد. به عبارت دیگر در این تحقیق در صدد هستیم، موارد زیر را محاسبه کنیم:
تعیین زیر بخش کلیدی بخش کشاورزی از نظر تولید
محاسبه بهرهوری آب در زیر بخشهای کشاورزی
محاسبه آب مجازی در زیر بخشهای اقتصادی
1-4- فرضیه ها
بخش ماهیگیری بخش کلیدی بخش کشاورزی از نظر تولید است.
زیر بخش تولید جنگل کمترین بهرهوری آب را در بین بخشهای کشاورزی دارد.
واردات نهادههای واسطهای و محصولات نهایی با توجه به آب مجازی میتواند باعث بهبود بهرهوری آب در بخش کشاورزی شود.
1-5- ضرورت و اهمیت تحقیق
استان کرمان از لحاظ منابع آبی جز استانهای فقیر کشور محسوب میشود. در حالی که یکی از قطبهای کشاورزی در ایران به شمار میرود. درصد قابل توجهی از آب نیز در بخش کشاورزی استفاده میشود، اکثرا آبیاری کشاورزی به صورت غرقابی بوده و درامد کشاورزان نیز اندک میباشد. کشاورزان در زمینهی مصرف آب باید قادر به درک این نکته باشند، که آب به عنوان یک کالای بسیار با ارزش و نیز بسیار کمیاب میباشد. از اینرو برای کاستن از مصرف آب و بحرانهای وابسته به آن مدرنیته کردن روشهای آبیاری میتواند مفید واقع شود. دولت میتواند در چارچوب سیاستهای مصرف آب نتایج عادلانهای در صورتی که تاکید آن بر کاهش مصرف بیرویهی آب باشد، شکل دهد. این خود نیازمند درک اهمیت مصرف آب بخصوص در بخش کشاورزی میباشد. دغدغهی اصلی این پژوهش نشان دادن نحوه مصرف آب در بخش کشاورزی است، تا زمینهی ایجاد روشهای مناسب در جهت مصرف بهینه آب را فراهم نماید. یا حتی الامکان تسهیلاتی از سوی دولت در اختیار کشاورزان قرار بگیرد. و این امید به کشاورزان کم سواد بدهد، تا آب را به صورت بهینه مصرف کنند. حال باید دید که چه عوامل تاثیر گذاری وجود دارد، که باعث گسترش روشهای نوین آبیاری در بخش کشاورزی شود، تا با تقویت این عوامل موثر و کاهش عوامل منفی به اهداف بلند مدت در زمینه حفظ و مصرف بهینه منابع آب شود.
1-6- روش تحقیق و تکنیک اجرایی
این پژوهش به دنبال آن است، بررسی کند،که آیا زیر بخش کلیدی بخش کشاورزی دارای حداکثر تولید است، یا خیر و در ادامه نیز به این مطلب اشاره میشود، که آیا زیر بخش جنگل دارای کمترین بهرهوری در بین زیر بخشهای کشاورزی دارد؟و در نهایت نیز به بررسی واردات و آب مجازی در زیر بخشهای کشاورزی پرداخته که آیا این آب مجازی تاثیری بر بهرهوری آب دارد یا خیر؟
ابتدا باید جدول داده ستانده را به آب مرتبط کرد. و برای این کار ابتدا باید ماتریسI-A+M)) را تشکیل داد. و سپس این ماتریس را معکوس کرده و در ماتریس D ضرب کرده تا ماتریس آب به دست آید. معیارهای که برای شناسایی زیر بخش کلیدی کشاورزی استفاده شد، عبارتند از:
ضریب پیوستگی پسین: ضریب پیوستگی پسین هربخش عبارت است، از ثبت دادههای واسطه مورد نیاز آن بخش به تولیدات بخش مذکور و این ضرائب درجه تخصصی شدن بخشهای تولیدی را نشان میدهند. اگر فعالیتی به نظام تولید بسیار متکی باشد، خریدار دادههای واسطهای بیشتری است. و دارای ضریب پیوستگی پسین بزرگتری میباشد.
ضریب پیوستگی پیشین: ضریب پیوستگی پیشین هربخش عبارت است، از نسبت مجموع تقاضای واسطهای هربخش به تقاضای کل آن بخش و این ضرائب جهت عرضه را نشان میدهد. به این معنا که فعالیتی که دارای ضریب پیوستگی پیشین بزرگتر باشد، بیشتر عرضهکنندهی کالای واسطهای برای بخشهای تولید است.
برای تعیین بهرهوری آب نیز با جدول داده ستانده از نسبت ارزش افزوده به ارزش آب استفاده شد.
1-7- روش و ابزار گردآوری اطلاعات
اطلاعات مورد نیاز در این تحقیق به روش کتابخونهای شامل کتابها، مجلات علمی، سایتهای اینترنتی معتبر و.....جمع آوری شده است. جداول داده ستانده استفاده شده در این تحقیق توسط مهندسین و محققین تهیه شده در اختیار محقق قرار گرفته است.
1-8- روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
به طور کلی به مجموعهای از اطلاعات که ویژگیهای ساختاری یک نظام اقتصادی را توصیف کند، جداول داده ستانده گفته میشود. جداول داده ستانده دارای یک چارچوب نظری قوی است، که به عنوان یک ابزار کاربردی اقتصادی در برنامهریزیها به کار برده میشود. این جدول مجموعهی کاملی از اطلاعات اساسی و زیربنایی اقتصاد کلان یک کشور را به صورت تفصیلی ارائه میکند. براساس اطلاعات فوق میتوان میزان انواع محصولات تولیدی در کشور را تعیین و رشته فعالیتهای تولید کننده هریک از محصولات فوق و اینکه چه نوع مصارفی برای محصولات وجود دارد، هریک از نهادها مصرف کننده چه محصولاتی هستند، ساختار تولید و مصرف رشته فعالیتها چگونه است، را مشخص کرد.
تحلیلهای انجام شده که با استفاده از جداول داده ستانده استان کرمان که بروزترین آن مربوط به سال 1385 می باشد انجام شده است. و داده های مربوطه به تقاضای مصرفی آب با استفاده از نرم افزار اکسل محاسبه گردیده است. و با توجه به معیار های متعدد، تحلیل های نهایی انجام شد. (مرکز آمار ایران، 1381)
1-9- تعریف واژگان کلیدی
ارزش افزوده
عبارت است، از ثروت اضافهای که توسط شرکت از طریق فرآیند تولید و یا ارائه خدمات ایجاد میشود، که با کسر نهادههای واسطه (مثل هزینه خریدها) ازعایدیها بهدست میآید.
محاسبه ارزش افزوده به منظور پرهیز از احتساب مضاعف صورت میگیرد. به این معنی که ارزش کالاها و خدماتی که به عنوان دادههای واسطه یک فعالیت بهکار گرفته میشود، به نوبه خود ستانده یک فرآیند تولید بوده و لازم است از ستانده این فعالیت کسر شود، تا ارزش افزوده آن بهدست آید.
ارزش ستانده – ارزش مصرف واسطه =ارزش افزوده ناخالص
ارزش افزوده ناخالص – مصرف سرمایه ثابت =ارزش افزوده خالص(جامعه حسابداران ایران،1391)
تقاضای کل
در اقتصاد کلان ، تقاضای کل برابر است، با تقاضای کل برای کالاها و خدمات نهایی در اقتصاد در یک زمان و سطح قیمت معین، تقاضای کل مقداری از کالاها و خدمات در اقتصاد است، که درتمام سطوح قیمت احتمالی خریداری خواهد شد. به عبارت دیگر تقاضایی است، برای تولید ناخالص داخلی یک کشور زمانی که سطوح موجودی کالا ثابت باشند. این تقاضا اغلب تقاضای موثر نیز نامیده میشود، اگرچه اصطلاح در زمانهای دیگر متمایز است.(سکستن:2005)
تقاضای نهایی
از مجموع مصرف نهایی خانوارها، مصرف نهایی موسسات غیر انتفائی در خدمت خانوارها، مصرف نهایی دولت، تشکیل سرمایهی ثابت ناخالص، تغییر در موجودی انبار و صادرات نتیجه میشود.(سکستن:2005)
داده ستانده
به طور کلی به مجموعهای از اطلاعات که ویژگیهای ساختاری یک نظام اقتصادی را توصیف کند، جداول داده ستانده گفته میشود. جداول و تکنیکهای داده ستانده به دلیل قدرت ویژه تحلیل داده در امور برنامهریزی اقتصادی روز به روز کاربردهای فراوانی در جهت هدایت اقتصاد و کمک به مجریان اقتصادی پیدا کرده است.(وجود برخی نوآوریهای در شکل و اندازه داده ستانده و نیز بسط آن به جداول عمومیتر مانند ماتریس حسابداری اجتماعی، استفاده از جداول داده ستانده را به میزان قابل توجهی در عرصه تحلیل و سیاستهای اقتصادی بسط و گسترش یافته است.(بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران)
آب مجازی
آب مجازی مقدار آبی است، که یک کالا و یا یک فرآورده کشاورزی طی فرآیند تولید مصرف میکند، تا به مرحله تکامل برسد. و مقدار آن معادل جمع کل آب مصرفی در مراحل مختلف زنجیره تولید از لحظه شروع تا پایان میباشد. به طور ساده میتوان آب مجازی را مقدار آبی که برای تولید کالا مورد نیاز میباشد، تعربف نمود. صفت مجازی در این تعریف بدان معنا است، که بخش عمده آب مصرف شده طی فرایند تولید، در محصول نهایی وجود فیزیکی ندارد، و در حقیقت بخش بسیار ناچیزی از آب مصرفی در پایان به عنوان آب واقعی در بافت محصول باقی خواهد ماند.(تونی آلن)
Abstract
Drought is one the major problems, that the Kerman province is facing with them. And in recent decade, it has become critical. Input-Output tables as a theoretical framework, as well as a theoretical framework have been developed. And in addition to its analysis and application aspect, it is considered as a strong and coherent statistical framework, in terms of statistical coordination, and harmonization of definitions and concepts. The researcher in this study has tried to answer those questions by using the input-output table.
Which of the following is a key sub-sector of the agricultural sector? Does the forest production sub-sector has the lowest water productivity in the agricultural sectors, and what is the impact of imports of intermediate inputs and final products according to the virtual water on improving productivity of the water? The results suggest that the biggest share of the water in cost of the mediation is related to activity of agriculture sector and sub-sector of the agriculture and horticulture, and its lowest is related to the service sector and the restaurant sub-sector. Also, most of the added value created per million dollars of water, respectively, is related to the service sector and sub-sector of the restaurant, and its lowest is related to the agricultural sector, and the sub-sector of agriculture and gardening. Given the rank of sub-sector in the pre and post links, and their rankings in productivity, the fisheries sub-sector as the key sub-sector of the agricultural sector was identified. And the agricultural sub-sectors, by importing virtual water, would increase productivity in water consumption.
Keywords: added value, productivity, input-output table, post links, pre links
منابع
امیریان، س.، تجزیه و تحلیل متقابل صنعت حمل و نقل ریلی با سایر بخشهای اقتصادی با استفاده از جدول داده ستاده، اقتصاد، پژوهشهای و توسعه ی پایدار، ،شماره 13،صص 128-113، 1383
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران،معاونت اقتصادی،اداره حسابهای اقتصادی،جداول داده ستانده اقتصاد ایران
باقر زاده، ع.، محاسبه و تحلیل رشد بهرهوری کل عوامل تولید در زیر بخش زراعت بخش کشاورزی به روش خود توضیح برداری با وقفههای گسترده، پژوهش در علوم زراعی، شماره 10، صص 115-99، 1389
بانوئی، ع.، مقدمهای بر سیر تکاملی جدول داده- ستانده و کاربردهای آن، 1375
بخشی، م.، بررسی جایگاه بخش کشاورزی در بین بخشهای کلیدی اقتصاد ایران با استفاده از جدول داده ستانده، 1378
بزازان، ف.، همکاران، تحلیل اثرات بازخوردی و سرریزی در قالب الگوی داده ستانده دو منطقهای(مطالعهی موردی استان تهران و سایر اقتصاد ملی)، اقتصاد، پژوهشهای اقتصادی ایران،شماره 39، صص 52-29، 1388
ترابی، ت.، وارثی،م.، بررسی آلایندگی زیست محیطی صنایع کشور با استفاده از رویکرد داده ستانده، علوم و تکنولوژی محیط زیس ، دوره دهم، شماره سه،1388
ترکمانی، ر.، همکاران، بررسی کمّی توان اشتغال زایی بخشهای اقتصاد استان تهران با استفاده از روش ضریب فزاینده،کار و جامعه، شماره 138، 1390
تهامی، م.، شاهمرادی، م.، اندازه گیری زشد بهرهوری کل عوامل تولید بخش کشاورزی و بررسی سهم آن از ارزش افزوده
تابناک، 1388 www.tabnak.ir
جلوداری ممقانی، م.، آزاد، س.، به کار گیری روش بردار ویژه در سنجش پیوندهای پسین و پیشین بخشهای اقتصادی، اقتصاد، پژوهشهای اقتصادی ایران، ،شماره 41،ص 78-53، 1388
جهانگرد، ا.، تحلیل سازگاری سرمایه گذاری در برنامههای توسعه ایران، مجله برنامه و بودجه، شماره 90، 1376
جهانگرد، ا.،غلامی، س.، تحلیل اثر بخش ارتباطات بر رشد بهرهوری کل فعالیتهای اقتصادی ایران، اقتصاد و تجارت نوین، ، شماره 16و15،صص 98-77، 1388
جامعهی حسابدران ایران، 1391
چهارجوب سادهی جداول داده ستانده، مرکز آمار ایران، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی
حسین پور، م.، اوزجی، ع.، عنوان محاسبهی توان اشتغال زایی بخشهای اقتصادی در برنامه ی پنجم توسعه(با استفاده از تکنیک داده ستانده)،اقتصاد،کار و جامعه، ،شماره 112،صص 49-38، 1388
خوش اخلاق، ر.، دلالی، ر.، براهیمی،ن.، ارزیابی عملکرد برنامه چهارم توسعه از لحاظ نیاز ارزی(واردات) با استفاده از جدول داده ستانده، اولین همایش ملی اقتصاد، ایران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر،1388
دیبایی، ف.، ولد خانی،ع.، روش بررسی قابلیت اعتماد و قدرت پیش بینی جدول داده ستانده و کاربرد آن در ارزیابیهای جداول سالهای (1367-1370 )، اقتصاد،برنامه ریزی و بودجه، شماره 24،صص 56-3، 1377
رحمانی، ر.، تعیین الگوی غذایی و الگوی مصرف خانوار در ایران(تلفیق روش داده- ستانده و سیستم تقاضای خانوار)، اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال بیستم، شماره 78، 1391
رهبر، ف.، ارزیابی عملکرد نسبی روشهای غیر پیمایشی به روز رسانی جداول داده ستانده در فضای اقتصادی ایران، 1391
زنگویی، ا.، وصفی، ش.، تاثیر رشد اقتصادی بر مصرف حاملهای انرژی در ایران،هفتمین همایش ملی انرژی، 1388
سوری، ع.،اقتصاد ریاضی(روشها و کاربردها)، 1390
سالنامه آماری استان کرمان سال 1388
شهرکی، ج.، خوش اخلاق،ر.، براورد تابع تقاضای آب خانگی شهر زاهدان،1386
شیبانی ،ا.، افشاری، ز.، اثر رشد بخشی بر اشتغال زنان در ایران(با استفاده از روش داده- ستادنده)،مجلهی تحقیقات اقتصادی،شماره 59، صص 63-37 ،1388
شرکت آب منطقهای کرمان، 1391
صدیقی، ک.، اقتصاد داده ستانده، تهران: وزارت برنامه و بودجه، مرکز مدارک اقتصادی اجتماعی و انتشارات، 1365
طاهری فرد، ع.، اخوان، م.، محاسبه صادرات مستقیم و غیرمستقیم برق و یارانه ضمنی پرداختی بخش برق به بخش صادرات با استفاده از جدول داده ستانده، مدریت بررسی بازرگانی ،شماره 37،صص 8-2، 1388
عباسی، ح.، تحلیل اثر افزایش قیمت فرآوردههای نفتی بر بخشهای اقتصادی با استفاده از جدول داده ستانده، فصلنامه پژوهشنامه بازرگانی، شماره 38، صص 25-1، 1385
عطوان، م.، کاربرد جداول داده ستانده در ارزیابی تغییر ساختار روابط متقابل فعالیتهای اقتصادی در ایران، 1377
عطوان، م.، ارزیابی قدرت پیش بینی جدول های داده ستانده در اقتصاد ایران، مجلهی روند، شماره 45،صص 156-111، 1384
علیزاده، ح.، موسوی، امیر ح.، عنوان بررسی اجزای تقاضای نهایی بر ارزش افزوده بخشهای اقتصادی با تاکید بر صادرات(با استفاده از رهیافت جدول داده ستانده و روش کلاین ماتریس تبدیل، اقتصاد مقداری، دوره ی سوم، صص74-53، 1385
غلامی، ف.، ارزش گذاری منابع آب در بخشهای استان کرمان با استفاده از جدول داده-بکار گیری عوامل-ستانده،1391
فرمانی، م.، شناسایی فعالیتهای کلیدی اشتغالزایی استان سیستان و بلوچستان با استفاده از جدول داده ستانده، 1390
کشاورز، ع.، دهفانی، ح.، شاخص بهره وری آب و راهکار آتیه کشاورزی کشور، فصلنامه راهبرد اقتصادی، شماره اول، 1391
گزارش اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی استان کرمان سال 1388
گروه بهینه سازی مصرف انرژی www. Eecm.ir
محمودی، ب.، سرلک، م.، براورد عوامل موثر بر عرضه و تقاضای آب و جایگاه ایران در منطقه،صص 50-87، 1387
میرشجاعیان، ح.، رهبر، ف.، ارزیابی عملکرد نسبی روشهای غیر پیمایشی به روز رسانی جداول داده ستانده در فضای اقتصادی ایران، فصلنامه علمی، پژوهشی مطالعات اقتصادی کاربردی ایران،سال اول،شماره 2، صص 84-61، 1391
میرزایی، ح.، ابریشمی، ح.، نقش آب در توسعه بخش کشاورزی،ششمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران، 1386
میرزایی ،ح.، سرودی، ع.، تحلیل آثار افزایش قیمت حاملهای انرژی بر اشتغال بخش های اقتصادی ایران با تاکید بر بخش کشاورزی ، تحقیقات اقتصاد کشاورزی، شماره 1، صص 156-143، 1392
مرکز آمار ایران، 1391
مرکز آمار ایران، 1381
نوروزی، ع.، اولویت بندی بخشهای اقتصادی بر اساس جدول داده ستانده(مورد مطالعاتی استان گیلان،1381
Feng ,K., and Et All, Assessing regional virtual water flows and water footprints in the Yellow River Basin, China: A consumption based approach, Applied Geography, Volume 32, Issue 2, , PP, 691-701, 2012
Hoekstra, A., Hung, P., Virtual water trade: A quantification of virtual water flows between nations in relation to international crop trade. Value of Water Research Report Series No 11, IHE, Delft, The Netherlands, pp. 25-47, 2002
input-output model,journalof Arid Envirnments, pp73-90, 2009
Karkacier,O., Karkacie, G., Input - Output Analysis of Energy Use in Agriculture, Energy Conversation and Management, No. 46, pp.1513-1521, 2004
Llop, M., Water Reallocation in the Input-Output Model, Departament d’Economia and Centre de Recerca en Economia Industrial i Pública (CREIP), Universitat Rovira i Virgili, Avgda, Spain,2011
Oki, T., Kanae, S., Virtual water trade and world water resources, Water Sci. Technol, 46(7), pp203-209, 2004
Sexton,R., forture,pater, 2005
Stanislav, Edward Shmelev, Environmentally Extended Input–Output Analysis of the UK Economy, Key Sector Analysis, QEH Working Paper Series – QEHWPS,2010
Velaquaz, E., input-outputmodelofwaterconsumption, Ecological Economics, pp226-240, 2006
Wang,Y., Hiao, H.,Lu, L., Analysis of water consumption using a regional,2009
Zhang, C., Diaz Anadon, L., A multi-regional input–output analysis of domestic virtual water trade and provincial water footprint in China , Ecological Economics, Volume 100, , PP 159-172, 2014
Ziyuan, W., and Et All, An input–output approach to evaluate the water footprint and virtual water trade of Beijing, China, Journal of Cleaner Production, Volume 42, PP 172-179, 2013