چکیده
رونق بازار سرمایه موجب افزایش سرمایهگذاری خصوصی و تولید ملّی میشود. شناسایی متغیّرهای مؤثر بر قیمت سهام یکی از عواملی است که امکان هدایت بازار سرمایه را به وضعیت ثبات و رونق اقتصادی فراهم میآورد. شاخص قیمت سهام تابع متغیّرهای مختلفی از جمله عوامل نهادی است. مطلوب بودن عوامل نهادی مثل شاخصهای حکمرانی، فضای مطمئن، باثبات و کم خطری را برای سرمایهگذاری بیشتر فراهم کرده و موجب کارآمدی بیشتر بازار بورس میشوند. در این تحقیق رابطۀ بین شاخصهای حکمرانی که نمایانگر کیفیّت نهادهای حاکمیتی جامعه هستند با شاخص قیمت سهام بورس تهران مورد بررسی و تحلیل تجربی قرار گرفته است. نتایج حاصل از تخمین مدل پانل دیتا برای 14 گروه صنعتی در بازار بورس تهران در دورۀ زمانی (91-1376) نشان میدهند که رابطۀ مثبت و معنیداری بین شاخصهای کنترل فساد، و اثربخشی دولت به ترتیب با ضرایب (5/62) و (1/72) و رشد شاخص قیمت سهام وجود دارد. همچنین شاخص معرّف اثر متقابل حاکمیّت قانون، کیفیّت قانون و مقرّرات با ضرایب (08-E53/4) دارای رابطۀ مثبت و معنیدار بر رشد شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی تحت بررسی است و بهبود شاخصهای حقّ اظهار نظر و پاسخگویی و اثر متقابل کنترل فساد و ثبات سیاسی موجب بهبود عملکرد بازار بورس تهران میشوند. بدین ترتیب بهبود کیفیّت شاخصهای حکمرانی، شرایط مناسبی را برای رونق بیشتر شاخص قیمت بازار سهام فراهم میکنند.
واژههای کلیدی: شاخصهای حکمرانی، بازدۀ شاخص قیمت سهام، ثبات سیاسی و عدم خشونت، کنترل فساد
فصل اوّل:
کلیّات تحقیق
1-1. مقدمه
از ویژگیهای حرکت متداول به سوی توسعه اقتصادی پایدار، به دست آوردن منابع لازم برای مجموعه فعّالیتهای اقتصادی با تجهیز منابع پساندازی موجود در اقتصاد ملّی است. در دهههای اخیر نقش بازار سرمایه و گسترش بازارهای مالی، ارتباط نسبتاً بالایی با رشد اقتصادی کشورها داشته است. کشورهایی همچون آمریکا، ژاپن، انگلیس، کره جنوبی، سنگاپور و ... از این بازارهای مالی و مشخصاً بورس اوراق بهادار در جهت توسعه و رشد اقتصادی استفادههای فراوان بردهاند. از مهمترین عوامل مؤثّر در افزایش سرمایهگذاری و رشد و توسعه اقتصادی، داشتن بازارهای قوی و کارآمد همراه با سازمانهای مالی مناسب و فعّال در این بازارهاست. بازار بورس اوراق بهادار از اجزاء تشکیلدهنده بازار مالی است و به عنوان بخشی از مجموعه اقتصاد، تابع بازار مالی میباشد. چنانچه این بازار رابطه منطقی با سایر بخشها نداشته باشد، کاستیهایی در عملکرد آن پیش خواهد آمد. رکود و رونق بازارهای بورس نه تنها اقتصاد ملّی، بلکه اقتصاد جهانی را نیز میتواند تحت تأثیر قرار دهد (نجارزاده و همکاران ، 1388).
به عنوان مثال، بحران بزرگ دههی 1930 و رکود اغلب کشورهای سرمایهداری از بورس اوراق بهادار نیویورک شروع شد. همچنین، بحران سال 1997 کشورهای جنوب شرقی آسیا (که از بازارهای مالی آن کشورها شروع شد) بر اقتصاد جهانی و از جمله بر اقتصاد ایران از طریق کاهش تقاضای کشورهای مزبور برای نفت خام و سقوط قیمت نفت تأثیر داشت. ملاحظه میشود که بین تحوّلات بورس و رکود و رونق اقتصادی رابطهی معنیداری وجود دارد (صمدی، شیرانی فخر و داورزاده، 1386).
بورس اوراق بهادار تهران که مهمترین نهاد بازار سرمایه کشور شناخته میشود، با وجود قدمتی حدود 4 دهه، به دلایل مختلف همواره با افت و خیزهای فراوانی روبهرو بوده و دورههای متفاوتی از رونق و رکود را تجربه کرده است .بنابراین شناخت ویژگیهای این بازار و برطرف کردن تنگناهای آن، از اهمیّت ویژهای برخوردار است و تلاش و پژوهش گستردهای را میطلبد.
شناسایی عوامل مؤثّر بر قیمت سهام و تجزیه و تحلیل رفتار قیمتی سهام در مقابل این عوامل، میتواند به بهبود رونق بازار سرمایه کمک شایانی کرده و در ارزیابی بهتر بورس اوراق بهادار و بهبود و کنترل عملکرد آن مؤثّر واقع شود که این امر نیز به نوبه خود میتواند بخش عمدهای از نیاز سرمایهگذاران و سهامداران را برآورده کند (رضا قلیزاده، یاوری، سحابی و صالح آبادی، 1392).
یکی از عوامل مهم تأثیرگذار بر شاخص قیمت سهام، عوامل سیاسی میباشند. در این تحقیق از شاخصهای حکمرانی که نمایندهای از عوامل سیاسی میباشند برای بررسی اثر عوامل سیاسی بر بازدۀ شاخص قیمت سهام استفاده شده است.
1-2. بیان مسئله
کشورهای توسعهیافته بخش زیادی از سیر توسعههای خود را مرهون بازارهای مالی و به ویژه بورس اوراق بهادار میدانند. بورس اوراق بهادار یکی از مهمترین بازارهای مالی است که به نوعی نشانگر اقتصاد هر کشور به شمار میرود. رکود و رونق بورس اوراق بهادار نه تنها اقتصاد ملّی بلکه اقتصاد منطقه و جهانی را نیز تحت تأثیر خود قرار میدهد. بازار بورس اوراق بهادار از سویی محلّ جمعآوری پساندازها و نقدینگی بخش خصوصی به منظور تأمین مالی پروژههای سرمایهگذاری است و از سوی دیگر، مرجع رسمی و مطمئنی است که دارندگان پساندازهای راکد میتوانند محلّ نسبتاً مناسب و ایمن سرمایهگذاری را جستجو و وجوه خود را برای سرمایهگذاری در شرکتها به کار گیرند. شاخصهای مختلفی برای تجزیه و تحلیل عملکرد بورسها مورد توجّه قرار میگیرد. مهمترین عامل مؤثّر برای تصمیمگیری سرمایهگذاران در بورس اوراق بهادار، شاخص قیمت سهام است. به طور طبیعی، عوامل بسیاری در شکلگیری اطلاعات و دیدگاههای طرفین بازار و نهایتاً قیمت سهام شرکتها مؤثّرند. بخشی از این عوامل داخلی و بخشی نیز ناشی از وضعیّت متغیّرهایی در خارج از محدوده اقتصاد داخلی است. بر این اساس، عوامل مؤثّر بر قیمت سهام به عوامل داخلی و عوامل بیرونی طبقهبندی میشوند.
1. عوامل داخلی، در برگیرنده عوامل مؤثّر بر قیمت سهام در ارتباط با عملیّات و تصمیمات شرکت است.
2. عوامل بیرونی شامل عوامل خارج از اختیارات مدیریّت شرکت است، به گونهای که فعّالیت شرکت را تحت تأثیر قرار میدهند.
در حالت کلی، عوامل بیرونی به دو بخش زیر تقسیم میشود:
2- الف. عوامل اقتصادی: رونق و رکود اقتصادی، بورس را به شدّت متأثّر میسازد. بهطوری که در دوره رونق اقتصادی با افزایش سرمایهگذاری در سهام شرکتهای دارای رشد، قیمت سهام آنها افزایش خواهد یافت و در وضعیّت رکود، کاهش قیمت سهام شرکتها را درپی خواهد داشت؛ زیرا در این شرایط، سرمایهگذاری در دارایی مالی با درآمد ثابت به سرمایهگذاری در سهام عادی برتری دارد.
ب. عوامل سیاسی: شواهد تجربی نشان میدهند یکی از ویژگیهای بورس اوراق بهادار، تأثیرپذیری فوری آن از عوامل سیاسی است. به عنوان مثال، احتمال به قدرت رسیدن یک جناح سیاسی که با دیدگاههای حاکم بر شرایط اقتصادی فعلی مخالف است و یا فوت ناگهانی یکی از مقامات بلندپایه یک کشور، همگی میتوانند جزء عوامل مؤثّر به شمار روند. قطع رابطۀ سیاسی و اقتصادی با سایر کشورها نیز میتواند بر قیمت سهام مؤثّر باشد، مسائلی مثل جنگ و صلح نیز بر روی قیمتهای سهام تأثیر به سزایی دارند.
برای اندازهگیری عوامل سیاسی پارامترهای مختلفی وجود دارد. یکی از این پارامترها شاخصهای حکمرانی میباشد. تاکنون مطالعات زیادی در زمینۀ اثر عوامل سیاسی برروی بازارهای مالی از جمله بازار بورس انجام شده ولی مطالعهای که اثر 6 شاخص حکمرانی را به صورت همزمان برروی بازدۀ شاخص قیمت سهام صنایع مورد بررسی قرار دهد، انجام نشده است. در این پژوهش اثر شاخصهای حکمرانی به عنوان نمایندهای از عوامل سیاسی برروی بازدۀ شاخص قیمت سهام ایران مورد بررسی قرار میگیرد.
1-3. اهداف تحقیق
بررسی و تحلیل اثر شاخصهای حکمرانی بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران
1-4. سؤالات تحقیق
آیا اثر شاخص حق اظهار نظر و پاسخگویی بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است؟
آیا اثر شاخص کنترل فساد بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است؟
آیا اثر شاخص ثبات سیاسی بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است؟
آیا اثر شاخص حاکمیّت قانون بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است؟
آیا اثر شاخص کیفیّت قوانین و مقرّرات بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است؟
آیا اثر شاخص اثربخشی دولت بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است؟
1-5. فرضیههای تحقیق
اثر شاخص حق اظهار نظر و پاسخگویی بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است.
اثر شاخص کنترل فساد بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است.
اثر شاخص ثبات سیاسی بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است.
اثر شاخص حاکمیّت قانون بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است.
اثر شاخص کیفیّت قوانین و مقرّرات بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است.
اثر شاخص اثربخشی دولت بر بازدۀ شاخص قیمت سهام گروههای صنعتی بازار سهام تهران مثبت و معنیدار است.
1-6. جامعه آماری، نمونه آماری
جامعه آماری در این تحقیق صنایع بازار بورس تهران بوده و نمونه آماری دادههای در دسترس 14 گروه صنعتی بازار سهام تهران در دوره زمانی (91-1387) است.
1-7. متغیّرهای تحقیق
شاخصهای حکمرانی و شاخصهای قیمت صنایع بورس اوراق بهادار تهران
1-8. تعریف عملیاتی واژهها
بورس اوراق بهادار: در بورس اوراق بهادار، سهام و اوراق بهادار منتشر شده در بازار مورد معامله قرار میگیرد. این بازار، مکانی برای تأمین مالی بنگاهها از طریق فروش اوراق بهادار میباشد.
شاخص صنایع: در یک تفکیک کلّی، شرکتهای پذیرفتهشده در بورس تهران به دو گروه صنعت و مالی تقسیم شدهاند که گروه مالی در برگیرندۀ شرکتهای صنعت واسطهگریهای مالی و گروه صنعت شامل کلیّۀ شرکتهای بورس به جز واسطهگریهای مالی است. بورس تهران به محاسبهی شاخص قیمت برای این دو گروه کلّی میپردازد که با نام شاخص مالی[1] و 34شاخص صنعت[2] منتشر میشوند و هر دو در طراحی، محاسبه و تعدیل از معادله (1-1) پیروی میکنند.
Abstract
Capital market’s growth cause to increase private investment and national production. Recognition of effective variables on stock price is one of the factors that leads to capital markets led to stability and improvement. Stock price index is a function of many variables such as institutional factors. The sufficiency of institution factors such as governance indicators provide security, stability and low risk atmosphere for further investment which lead to more efficient exchange market. In this paper, has been studied the relationship between governance indicators with the stock price index empirically. The estimation results of model using panel data pattern for 14 industrial group in Tehran stock exchange in period (1376-91) show that there is a positive and significant relationship between indicators of control of corruption and government effectiveness and the stock price index growth respectively with the coefficients of (62.5) and (72/1). Moreover index of represents the interaction of the rule of law and law of regulation quality with the coefficient of (4/53E-08) has a positive and significant effect on stock price index. Also improvement of indexes of voice and accountability and the interaction effect of control of corruption and political stability lead to movement of the Tehran stock exchange. Thus improving the quality of governance indicators lead to sufficient conditions for further betterment of stock market price index.
Key words: Governance Indicators, Return of Stock Price Index, Political Stability and Absence of Violence(PV), Control of Corruption (CC)
منابع داخلی
ابراهیمی، محسن؛ شکری، نوشین (1390)، بررسی تأثیر متغیّرهای کلان اقتصادی بر قیمت سهام با تأکید بر سیاست پولی، فصلنامه مدلسازی اقتصادی، سال پنجم، شماره 1، ص 45-23.
آذربایجانی، کریم؛ سمیعی، ندا و شیرازی، همایون (1389)، اثر نهادها بر روی تجارت دو جانبه کشورهای منتخب خاورمیانه، مجله پژوهشهای اقتصادی ایران، سال پانزدهم، شماره 45، ص 24-1.
اشرفزاده، حمیدرضا؛ مهرگان، نادر (1387)، اقتصاد سنجی پانل دیتا، انتشارات تهران.
افلاطونی، عباس؛ لیلی، نیکبخت (1389)، کاربرد اقتصادسنجی در تحقیقات حسابداری، مدیریت مالی و علوم اقتصادی، چاپ اول، تهران: انتشارات ترمه.
برادران شرکاء، حمیدرضا؛ ملکالساداتی، سعید (1386)، حکمرانی خوب؛ کلید توسعه آسیای جنوب غربی، مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، شماره 46، ص 27-1.
برقعی، زهرا (1384)، بررسی رابطه شاخص کل قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1375 تا 1379 با نوسانات وضعیت سیاسی، مجله بانک و اقتصاد، شماره 58، ص 67-64.
رضا قلی زاده، مهدیه؛ یاوری، کاظم؛ سحابی، بهرام و صالح آبادی، علی (1392)، بررسی تأثیر نوسانات داراییهای جایگزین سهام بر شاخص قیمت سهام، بررسیهای حسابداری و حسابرسی، دوره 20، شماره 1، ص 76-53.
حبیبی، علی (1383)، نهادسازی برای بازار: خلاصه گزارش توسعه جهانی سال 2002، مجله بررسیهای بازرگانی، شماره 8، ص 109-99.
سحابی، بهرام؛ اعتصامی، منصور و امینپور، خالد (1392)، بررسی اثر حکمرانی خوب و اندازه دولت بر توسعه مالی در کشورهای منتخب، نشریه پژوهشهای رشد و توسعه اقتصادی، دوره 3، شماره 12، ص 118-105.
سوری، علی (1391)، اقتصادسنجی، تهران: انتشارات فرهنگ شناسی، چاپ پنجم.
صمدی، سعید؛ شیرانی فخر، زهره و داورزاده، مهتاب (1386)، بررسی میزان اثرپذیری شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران از قیمت جهانی نفت و طلا (مدلسازی و پیشبینی)، فصلنامه بررسیهای اقتصادی، دوره 4، شماره 2، ص 51-25.
صمدی، وحیدرضا (1391)، رابطه میان حکمرانی خوب و سیاستهای پولی در گروه کشورهای منتخب، پایاننامه کارشناسی ارشد رشته علوم اقتصادی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروز کوه.
عیسیزاده، سعید؛ احمدزاده، اکبر (1388)، بررسی اثر عوامل نهادی بر رشد اقتصادی با تأکید بر نهادهای حاکمیتی (مطالعه موردی بین کشوری برای دوره 1996-2005)، پژوهشهای اقتصادی ایران، شماره 40، ص 28-1.
کرباسی، علیرضا؛ نوبخت، مسعود (1388)، بازار سهام و رشد اقتصادی؛ آزمون علیّت، نشریه پژوهشنامه اقتصادی، شماره 5 ، ص 30-15.
کمیجانی، اکبر؛ سلاطین، پروانه (1387)، تأثیر حکمرانی خوب بر رشد اقتصادی در گروه کشورهای منتخب OPEC و OECD، فصلنامه مدلسازی اقتصادی، شماره 2، ص 24-1.
گجراتی، دامور (1385)، مبانی اقتصاد سنجی، جلد دوم، ترجمه حمید ابریشمی، تهران: انتشارات دانشگاه تهران، چاپ چهارم.
مهرآرا، محسن، اسدیان، زینب (1388)، تأثیر حکمرانی خوب بر سرمایهگذاری مستقیم خارجی در کشورهای درآمد متوسط، مطالعات اقتصاد بینالملل، سال بیستم، شماره 35، ص 20-1.
میرزایینژاد، محمدرضا؛ سیّد شکری، خشایار و پلنگی، پگاه (1390)، تخمین تابع تقاضای تلفن همراه اول با تأکید بر ورود اپراتور جدید، فصلنامه پژوهشها و سیاستهای اقتصادی، شماره 60، ص 184-161.
نجارزاده، رضا؛ آقایی خوندابی، مجید؛ رضاییپور، محمد (1388)، بررسی تأثیر نوسانات شوکهای ارزی و قیمتی بر شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از رهیافت خودرگرسیون برداری، فصلنامه پژوهشهای اقتصادی، سال نهم، شماره اول، ص 175-147.
هاشمی دهنوی، محمد (1392)، اثر قیمت نفت و قیمت طلا بر شاخص کل قیمت بورس اوراق بهادار ایران با استفاده از الگوی تصیحیح خطای برداری (VECM)، فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی، سال اول، شماره 3، ص 138-117.
هداوند، مهدی (1384)، حکمرانی خوب ، توسعه و حقوق بشر، فصلنامه حقوق اساسی، شماره 4، ص 86-51.
یاری، ثریا؛ فرقاندوست حقیقی، کامبیز (1381)، عوامل اساسی در تعیین قیمت سهام، شماره 33، ص 54-51.
منابع خارجی
Amihud, Y., Wohl, A. (2004), Political news and stock prices: The case of Saddam Hussein contracts, Journal of Banking & Finance, 28: 1185–1200.
2. Bilson, Ch. M., Brailsford, T. J., Hooper, V. C. (2002), The Explanatory Power of Political Risk in Emerging Markets, International Review of Financial Analysis, 11: 1-27.
3. Baltagi, B. H. (2005), Econometric Analysis of Panel Data, United Kingdom: Wiley Publishers.
4. Crowley, F. D., Loviscek, A. L. (2002), Assessing the impact of political unrest on currency returns: A look at Latin America, The Quarterly Review of Economics and Finance, 42: 143-153.
5. Chau, F., Deesomsak, R., Wang, J. (2014), Political Uncertainty and Stock Market Volatilityin the Middle East and North African (MENA) Countries, Journal of International Financial Markets, Institutions & Money, 28: 1-19.
6. Haksoon, K. (2010), Political Stability and Foreign Direct Investment, International Journal of Economics and Finance, 2(3): 1-71.
7. Huang, Y. (2010), Political Institutions and Financial Development: An Empirical Study, Journal of World Development,38(12): 1667–1677.
8. Revia, A. (2013), Business Environment and Stock Market Development: an Empirical Analysis, Business Research Conference Washington DC, USA, 1-53.
9. Roe, M., Siegel, J. (2011), Political Instability: Effects on Financial Development, Roots in the Severity of Economic Inequality, Journal of Comparative Economics, 39(3): 279–309.
10. Kaufmann, D., Kraay, A., Mastruzzi, M. (2010), The Worldwide Governance Indicators Methodology and Analytical Issues, The World Bank Development Research Group Macroeconomics and Growth Team, 1-28.
11. Kao, C., Chiang, M. ( 1999), On the Estimation and Inference of a Cointegrated Regression in Panel Data, Center for Policy Research, Syracuse University, (2): 1-34.
12. Gul, S., Tauseef Khan, M., Saif, N., Ur Rehman, S., Roohullah (2013), Stock Market Reaction to Political Events, Journal of Economics and Sustainable Development, 4(1): 165-174.
13. Law, S.H., Lim, T.C., Ismail, N. W. (2013), Institutions and Economic Development: A Granger Causality Analysis of Panel Data Evidence, Economic Systems, 37(4): 610–624.
14. Monskalenko, V. (2005), the Impact of Economic and Political News Behaviour of Stock Returns in Ukraine, National University Kyiv-Mohyla Academy, 1-44.
15. Pedroni, P. (1997), Panel Cointegration, Asymptotic and Finite Sample Properties of Pooled Time Series Tests with an Application to
the PPP Hypothesis, Econometric theory, Cambridge Univ, 20(3): 597-625.
16. Yartey, C. M. (2008), The Determinants of Stock Market Development in Emerging Economies: Is South Africa Different? IMF Working Paper, 32: 1-31.
17. Amihud, Y., Wohl, A. (2004), Political news and stock prices: The case of Saddam Hussein contracts, Journal of Banking & Finance, 28: 1185–1200.