پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری)

مشخص نشده 3 MB 29535 111
مشخص نشده مشخص نشده مهندسی معماری
قیمت قبل:۷۳,۵۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۳۴,۰۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پایان‌نامه جهت دریافت درجه‌ی کارشناسی ارشد

    گروه صنایع‌ دستی

    بهمن92

    مقدمه

    معماری سنتی از دیر باز از فرهنگ و اقلیم متأثر بوده و این در حالی است که در مناطق مختلف ایران آب و هوا متغیر است و شهرستان اردکان با آب و هوایی گرم و خشک از معماری خاص اقلیم این منطقه برخوردار است و هنر‌های سنتی وابسته به معماری سنتی شهرستان، با تأثیری که از این اقلیم گرفته است؛ در پی فراهم آوردن شرایطی مناسب برای زندگی مطلوب‌تر است. همچنین فرهنگ هر منطقه بر معماری و هنرهای سنتی وابسته به آن تأثیر بسزایی دارد، که با تغیر فرهنگ و بخصوص اعتقادات مذهبی در هر دوره، معماری و هنرهای سنتی وابسته به آن نیز تغیرکرده و از آن تأثیر می‌پذیرد.

    در فصل اول این پژوهش به کلیات تحقیق و در فصل دوم به تعریف و آشنایی با مبانی نظری تحقیق پرداخته و در پی آن در فصل سوم به آشنایی با موقعیت تاریخی موضوع که دوره‌ی قاجار است و به دلیل این‌که دوره‌ای اسلامی است و تا عصر حاضر فاصله‌ی چندان طولانی ندارد و همچنین از این دوره خانه‌های زیادی در شهرستان اردکان به جا مانده است برای بررسی در این پژوهش انتخاب گردید .

    در همین فصل در ادامه به موقعیت جغرافیایی موضوع که شهرستان اردکان می‌باشد پرداخته و موقعیت اردکان در عهد قاجار  مورد بررسی قرار می‌گیرد.

    شهرستان اردکان در استان یزد واقع شده، در تزئینات وابسته به معماری عهد قاجار گره‌چینی‌ها و قواره‌بری‌هایی با چوب انجام شده و با شیشه‌های رنگی مزین شده است. تا میزان عبور نور را به داخل بنا کنترل نماید و دید را کنترل نماید بدین صورت که ناظر از بیرون داخل حریم بنا را نمی‌تواند ببیند و این در صورتی است که افراد خانه بر کل خانه اشراف کامل داشتند و به خاطر وجود در- پنجره‌ها حتی می‌توانند به حالت نشسته نیز کل خانه را کنترل کنند. چلنگری یکی دیگر از این هنرها است که در این منطقه و در ردیف هنرهای وابسته به معماری شاهد آن هستیم. این هنرها در خانه تقدیری که یکی از منازل شاخص بازمانده از این عهد است قابل مشاهده می‌باشد که در فصل چهارم با تأکید بر خانه تقدیری به معرفی کامل این تزئینات پرداخته شده است.

     

     

     

     

     

    فصل اول

    کلیات تحقیق

     

    1-1 تعریف موضوع (تعریف مسأله، هدف از اجراء و کاربرد نتایج تحقیق)

    معماری و تزیینات از دیر باز باهم پیوندی دیرینه داشتند و معماری خانه‌های عهد قاجار شهرستان اردکان، که خانه‌ی تقدیری شاخص‌ترین آن‌هاست؛ از این امر مستثنی نبوده و به وضوح تأثیر اقلیم بر تزئینات وابسته به معماری سنتی آن را شاهد هستیم. معماری شهرستان اردکان یزد با شرایط اقلیمی گرم و خشک دارای عناصر و فضاهایی است که ساکنین، برای سازگاری خود با اقلیم گرم و کویری آن ایجاد کرده‌اند.

     چلنگری شاخه‌ای از این هنر‌های سنتی است؛ که هنرمند صنعت‌گر با زدن ضربات چکش بر آهن تافته، محصولاتی مانند کوبه، چفت، پا چفت، حلقه‌های ریز و... را تولید می‌کند؛ که درفرم و نقوش آن‌ها تأثیرات فرهنگ قجری به وضوح مشاهده می‌شود.

    گروهی دیگر از این تزئینات که شامل گره‌چینی، شیشه‌بری و قواره‌بری می‌باشد و محل اجرای آن‌ها پنج دری‌ها، پنجره‌ها و نورگیرهای بالای آن‌ها است. معماران سنتی با استفاده از این هنرها قدرت نور (و سایه) را در اختیار می‌گرفتند. بخصوص به این موضوع توجه داشتند که فضاهای کوچک را طوری روشن کنند که نور زیاد، به‌ویژه در محیط‌های گرم سبب بالا رفتن دمای محیط نشود؛ استفاده از شیشه‌های کوچک رنگی و چوب، با تزیینات خاص خود به عنوان مصالح ساختمانی در معماری قاجاریه این شهرستان، نشانه‌ی توجه معماران سنتی این دوره به شرایط اقلیمی است. با توجه به اصل پرهیز از بیهودگی در سبک معماری ایرانی؛ همه‌ی این هنرها دارای کاربرد‌هایی هستند و تنها به صرف تزئینات اجرا نشده‌اند.

    فرهنگ دوره قاجاریه بر انتخاب و اجرای تزیینات وابسته به معماری سنتی این دوره از تاریخ، تأثیر فراوان داشت که در صنایع دستی وابسته به معماری باز مانده از این دوره به خوبی مشاهده می‌شود. این تأثیر در چلنگری، در شکل کوبه‌ها و در گره‌چینی در شیشه‌های رنگی و در پنجره‌های بلندی که حتی به حالت نشسته هم می‌توان محیط خانه را کنترل کرد، خود را نشان داده است.

    در این پژوهش سعی بر شناخت و بررسی تأثیر اقلیم منطقه و فرهنگ جامعه‌ی قجری بر تزئینات وابسته به معماری دوره قاجاریه شهرستان اردکان با تأکید بر خانه‌ی تقدیری می‌باشد و در پایان این پژوهش به روش ساخت و اجرای صنایع‌دستی مذکور اشاره می‌شود. امید است با آشنا شدن هرچه بیشتر علاقه‌مندان به هنرهای سنتی، گامی در حفظ و احیای این هنرها برداشته شود.

    1-2- ضرورت انجام تحقیق

    ضرورت زیر سبب شد تا در پی بررسی‌های انجام شده، این پژوهش به انجام رسد:

     با توجه به شهرنشینی و مدرنیته شدن اکثریت مردم این روزها کم‌تر شاهد تلفیق صنایع‌دستی با معماری هستیم و شاخه‌هایی از صنایع‌دستی که زینت‌بخش معماری سنتی بوده است، امروزه در حال منسوخ شدن می‌باشد و این در صورتی است که فرهنگ اسلامی هنوز در میان مردم جایگاه خود را حفظ کرده است.

    1-3 سابقه تحقیق

    در پی بررسی‌های انجام شده در زمینه‌ی موضوع تحقیق، کتاب، مقاله و پایان‌نامه‌هایی موجود است که درباره‌ی این مقوله به بحث و بررسی نشسته‌اند. در این‌جا چند نمونه از این پژوهش‌ها معرفی شده است.

    در زمینه مصنوعات چوبی ایران ، در مقاله‌ای به قلم مجید ساریخانی که در مجله‌ی شماره‌ی 55 ماه هنر با عنوان «شیوه‌ی ساخت مصنوعات چوبی ایران در دوران اسلامی» به چاپ رسیده است درمورد در-پنجره‌های شیشه‌داری که به صورت مشبک در دوره‌ی قاجار ساخته می‌شد می‌خوانیم؛ ولی به معرفی انواع آن نپرداخته و اشاره‌ای به طرز ساخت و کارکرد آن در ساختمان و رابطه‌ی آن با فرهنگ آن دوره نکرده است.

    دکتر محمد خزایی و دکتر قباد کیامهر در مقاله‌ای باعنوان «مفاهیم و بیان عددی در گره چینی دوره‌ی صفویه» به بررسی گره‌چینی ایرانی از این دیدگاه می‌پردازند (ماه هنر، فروردین و اردیبهشت 1385).

    در مقاله‌ای با عنوان «ارسی در معماری سنتی» از آسیه شفیع‌پور به معرفی ارسی‌ها پرداخته و از گره چینی و کاربرد و عملکرد آن صحبت می‌کند.

    معصومه تهرانی در مقاله‌ی خود با عنوان «معرفی نورگیرهای گره‌چینی در معماری سنتی» به معرفی انواع و کارکرد پنجره‌ها به صورت کلی می‌پردازد و پنجره‌ها را از لحاظ نوع اقلیم و فرهنگ بررسی نکرده است و فقط به صورت کلی به معرفی پنجره‌ها می‌پردازد (رشد آموزش هنر، دوره‌ی پنجم/ شماره‌ی1،1386).

    «بررسی تطبیقی ارزش‌های ویژه گره چینی به کار رفته در خانه‌های قاجار تهران و صفویه اصفهان» عنوان پایان‌نامه‌ی کارشناسی ارشد یاسر قاسمی که در سال 1387 و با موضوع هنر- صنایع‌دستی می‌باشد. در این پژوهش به شناخت ویژگی‌ها و ارزش‌های بصری، کمی و کیفی آثار گره پرداخته است.

    پایان‌نامه‌ی کارشناسی ارشد دانشجو :آرزو خانپور با عنوان «مطالعه تاثیر واردات شیشه بر تولیدات شیشه دوران قاجار» در سال 1390 به انتشار رسیده است که موضوع آن هنر؛ واردات شیشه است و این پژوهش به بررسی شیشه‌های وارداتی و تولید داخلی، به این هدف که چرا تلاش‌های ایران برای تبدیل کارگاه‌های شیشه‌گری سنتی به کارخانه‌های صنعتی ناموفق بوده است؛ می‌پردازد.

    در تحقیقات انجام شده در زمینه چلنگری، مریم کیان در مقاله‌ای با عنوان «چلنگری در هنرهای سنتی» در کتاب ماه هنر خرداد و تیر 1381 درباره‌ی چیلان و چلنگری توضیح داده است. مریم کیان در این نوشتار به شرح تولیدات چلنگری و عملکرد آن ها پرداخته و در مورد عملکرد و ابزار و ادوات کار چلنگر توضیحی نداده است.

    همچنین دانشجو سمیه خسروی، پایان نامه‌ی کارشناسی ارشدی با عنوان «تحلیل مردم شناختی صنایع دستی چکشی شهرستان بروجرد (ورشوکاری، آهنگری، چلنگری)» را در سال 1387 ارائه نموده است که موضوع علوم انسانی-مردم شناسی دارد و به معرفی صنایع دستی چکشی شهرستان بروجرد، شامل ورشوسازی، آهنگری و چلنگری می‌پردازد.

    در زمینه تزئینات معماری نیز موارد زیر به دست آمد.«مروری بر تزیینات معماری مسکونی ایران (قاجار و اوایل پهلوی)» عنوان پایان‌نامه‌ای با موضوع هنر تزیینات معماری مسکونی از دانشجو : مهناز صفی صمغ آبادی است که همان‌طور که از عنوان آن بر‌ می‌آید به معرفی تزیینات معماری مسکونی ایران در ادوار قاجار و اوایل پهلوی می‌پردازد.

    مجتبی یزدان پناه در پایان نامه‌ای با موضوع هنر- پژوهش و توسعه (هنر) و عنوان «بررسی تزئینات در معماری با نگاهی به کاشی‌های هفت رنگ تصویری در کرمان» به بررسی کاشی‌های هفت رنگ تصویری که از اواخر دوران صفویه بر بناهای ایرانی نصب شده، و پیوند نقاشی ایرانی؛ خصوصا نقاشی قهوه خانه‌ای با این هنر اصیل ایرانی می‌پردازد.

    با توجه به تحقیقات انجام شده در مورد معماری سنتی و هنرهای وابسته به آن، این نتیجه حاصل شد که در مورد تأثیر فرهنگ و اقلیم بر هنرها و معماری سنتی دوره‌ی قاجار در شهرستان اردکان که یکی از شهرستان‌های مهم استان یزد است و در ناحیه گرم و خشک و کویری واقع شده است پژوهشی انجام نشده است.

    1-4 سؤالات پژوهشی

    در این قسمت سؤالاتی که این پژوهش در پی پاسخ آن‌ها است چنین مطرح می‌شود:

    آیا اعتقاد دینی مردم در عهد قاجار بر صنایع‌دستی به کار رفته درمعماری سنتی تأثیر گذاشته است؟

    آیا اقلیم منطقه بر انتخاب صنایع‌دستی به کار رفته در معماری سنتی مؤثر بوده است؟

    آیا صنایع‌دستی دوره قاجاریه بر معماری سنتی شهرستان اردکان تأثیر داشته است؟

    1-5 فرضیه

    فرضیه‌هایی که در این پژوهش مورد نظر است به شرح زیر می‌باشد:

    اعتقادات دینی عهد قاجار بر صنایع‌دستی به کار رفته درمعماری سنتی تأثیر گذاشته است.

    اقلیم منطقه بر انتخاب صنایع‌دستی به کار رفته در معماری سنتی مؤثر بوده است.

    صنایع‌دستی دوره قاجاریه بر معماری سنتی شهرستان اردکان تأثیر داشته است.

    1-6 روش تحقیق

    شیوه‌ی نگرش این تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و رویکردی تاریخی دارد.

    این تحقیق ابتدا به بررسی مبانی نظری موضوع پرداخته و سپس موقعیت جغرافیایی و تاریخی آن را معرفی و بررسی می‌کند و در انتها با تصویرسازی هنرهای سنتی مورد استفاده در معماری سنتی عهد قاجار، با تأکید بر صنایع‌دستی خانه‌ی تقدیری به تشریح و تبیین شیوه‌های عمل‌کرد و دلایل استفاده از این هنرها می‌پردازد و به معرفی ابزار، شیوه‌ی ساخت و تولیدات این هنر‌ها پرداخته و ارتباط این هنرها را با فرهنگ و اقلیم منطقه بررسی می‌نماید.

    1-7 مراحل اجرای پروژه

    طی مراحل زیر این پروژه اجرا شده است.

    بازدید و عکاسی از محل مورد پژوهش جهت آشنایی بیشتر.

    گردآوری مطالب و مطالعه‌ درباره‌ی صنایع‌دستی به کار رفته در معماری سنتی

    مطالعه و بررسی عوامل فرهنگی دوره‌ی مورد نظر که بر معماری سنتی تأثیر گذار بوده است

    مصاحبه با افراد خبره در زمینه‌ی صنایع‌دستی به کار رفته در معماری سنتی

    بازدید مجدد و بررسی معلومات حاصل، در مکان تحقیق.

    1-8 محدودیت‌های تحقیق

    در راستای انجام این تحقیق به دلیل کم بود منابع کتابخانه‌ای، در رابطه با صنایع‌دستی وابسته به معماری بناهای قاجار شهرستان اردکان و همچنین بالا بودن سن افراد انگشت شماری که امروزه به این هنرها اشتغال دارند؛ محدودیت‌هایی در مسیر این تحقیق به وجود آمد. همچنین سند مکتوبی از موزه یا کتابخانه‌های عمومی نیز به دست نیامد.

     استاد رضا غفوری که در این پژوهش از راهنمایی ایشان بسیار استفاده شده امروز دیگر در قید حیات نیستند و در حال حاضر تنها یک نفر در سطح این شهرستان به هنر- صنعت چلنگری مشغول است.که برای تکمیل پژوهش از این استاد کار هم مصاحبه به عمل آمد.

     

     

     

     

    فصل دوم

    ادبیات تحقیق

     

    2-1 نگرشی بر معماری سنتی ایران

    قبل از هرچیز برای پرداختن به تزئینات وابسته به معماری باید مختصری به پیشینه‌ی معماری، در ایران بپردازیم و در ادامه معماری اسلامی را در کنار معماری سنتی معرفی کنیم.

    معماری ایرانی سابقه‌ای 7000ساله دارد که در خارج از مرزهای ایران نیز می‌توان آن را دید. این معماری از خانه‌های ساده گرفته تا بناهای عظیم را شامل می‌شود. این بناها دارای مفهوم و مصارف دینی هستند. به نور اهمیت داده شده و عشق به زیبایی در کوچکترین اثر به چشم می‌خورد و زیبایی در نظر ایرانیان به الوهیت بر می‌گردد (نیلفروشان، 12:1386).

    بنا های تاریخی معماری ایرانی از همان ابتدا متأثر از مذهب بوده‌اند. ایران باستان در قلب آسیا جای داشت. چین در شرق، هند در جنوب و کلده، بابل، آشور و مصر در غرب، و یونان در شمال غربی ایران قرار داشتند. به گفته‌ی پوپ ایران عناصر معماری کشورهای پیش گفته را در هم می‌آمیخت؛ ولی ویژگی‌های خاص خود را نیز نگه می‌داشت (کاتب،54:1384).

    شیوه‌های معماری ایرانی قبل از اسلام شامل شیوه‌های پارسی، پارتی و بعد از اسلام شامل شیوه‌های خراسانی، رازی، آذری و اصفهانی می‌باشد (نیلفروشان، 12:1386).

    در گستره‌ی هنرهای سنتی ایران، معماری جایگاه ویژه‌ای دارد، هر چند هنرهای گوناگون ایرانی، از معماری تا موسیقی و از شعر تا سینما، ظاهری متمایز از هم دارند، ولی دارای وجه مشترک و قدر جامعی در بیان هنرمندان ایرانی محسوب می‌شوند. همه‌ی هنرمندانی که با زبان و بیان خاص خود به عرصه‌ی هنر پای می‌نهند، علی‌رغم تفاوت‌های ظاهری، در اصول و مبانی، سعی دارند از هنر حقیقی، ازلی و ابدی دفاع کنند. این شیوه‌ی بیانی، به هنر دینی نیز تعبیر یافته است، چرا که دین از جهتی ایمان به غیب است، بنابراین هنرمند بدون داشتن ایمان و اعتقاد، نمی‌تواند از پیرایه‌های ظاهری اطراف خود چشم بپوشد و از ظاهر به باطن پنهان بپیوندد. از این روی، یک معمار سنتی ایرانی، در قالب نقوش، رسمی‌بندی‌ها و کژچینی‌ها پویایی تاریخ را رقم می‌زند (مهرپویا،2:1386).

    چکیده

    از روزی که انسان به فکر ساخت محلی برای سکونت افتاد با توجه به اقلیم منطقه‌ای که در آن، بنا را برپا می‌کرد و فرهنگ خاص منطقه؛ تزئینات را هم در آن دخالت داد؛ از آن روز تاکنون فرهنگ و اقلیم بر تزئینات بناها تأثیر گذاشته است. صنایع‌دستی به کار رفته در خانه‌ی تقدیری شهرستان اردکان که از عهد قاجار به جا مانده از فرهنگ و اعتقادات مردم و تعصبات ملی و مذهبی زمان و اقلیم گرم و خشک و کویری منطقه، متأثر می‌باشد. صنایع‌دستی مورد نظر در این پژوهش شامل گره‌چینی و چلنگری است که این روزها در ورطه‌ی منسوخ شدن می‌باشد؛ معمار سنتی با استفاده از این صنایع دستی در بنا  به حفظ اعتقادات دینی و مذهبی و سازگاری با محیط کوشیده است. در این تحقیق به معرفی و شناساندن هر چه بیشتر این هنرهای سنتی و عناصر معماری منازل مسکونی عهد قاجار با تأکید بر خانه تقدیری پرداخته و با روش توصیفی- تحلیلی روش کار، ابزار، تولیدات و کارکرد این هنرها و کارکرد عناصر معماری را مورد بررسی قرار داده و ارتباط فرهنگ و اقلیم با هنرهای وابسته معماری‌سنتی را در آن جستجو کرده‌ایم.

    کلید واژگان:

    دوره‌ی قاجاریه، شهرستان اردکان، خانه‌ی تقدیری، صنایع‌دستی، معماری‌سنتی، گره‌چینی، چلنگری

    Abstract
    The craft used in the virtual home city ardakan the Qajar era left by the time the culture and climate of the area is affected. The craft used in this study include Grhchyny and Chalangar that these days are staggered into obsolescence.

    Key Words:
    Qajar period, ardakan city, house appreciation, craft, Mmarysnty, Grhchyny, Chalangar

  • مقدمه......................................................................................................................................1

    فصل اول

    کلیات تحقیق

    1-1 تعریف موضوع (تعریف مسأله، هدف از اجراء و کاربرد نتایج تحقیق).........................3

    1-2 ضرورت انجام تحقیق....................................................................................................4

    1- 3 سابقه تحقیق................................................................................................................4

    1-4 سؤالات پژوهشی...........................................................................................................6

    1-5 فرضیه............................................................................................................................6

    1-6 روش تحقیق..................................................................................................................6

    1-7 مراحل اجرای پروژه.......................................................................................................7

    1-8 محدودیت‌های تحقیق..................................................................................................7

    فصل دوم

    ادبیات تحقیق.

    2-1نگرشی بر معماری‌سنتی ایران.......................................................................................9

    2-1-1 آرایه‌های معماری‌سنتی..................................................................................................11

    2-1-2 اصول معماری ایرانی و تأثیر آن بر آرایه‌های معماری سنتی................................13

    مردم‌واری............................................................................................................13

    2-1-2-2پرهیز از بیهودگی .....................................................................................................14

     نیارش................................................................................................................14

    2-1-2-4 خودبستگی............................................................................................................15

    2-1-3 تأثیر عوامل اقلیمی بر معماری‌ و آرایه‌های معماری سنتی..................................................15

    2-2 درآمدی بر هنرهای سنتی ایران................................................................................17

    2-2-1 صنایع‌دستی............................................................................................................19

    2-2-1-1 ویژگی‌های صنایع‌دستی ...........................................................................................19

    -2صنایع‌دستی از لحاظ روش و تکنیک تولید فرآورده‌های دستی....................................20

    2-2-1-3 هنرهای دستی چوبی ایران ......................................................................................21

    2-2-2 پنجره ....................................................................................................................21

    2-2-2-1 در – پنجره ............................................................................................................22

    2-2-2-2 پنجره ارسی .. .......................................................................................................23

    2-2-2-3 روزن ....................................................................................................................24

    2-2-3 کارکردهای پنجره ................................................................................................25

    تزئین بنا ............................................................................................................25

    شباک.................................................................................................................25

    جام‌خانه..............................................................................................................26

    منظر .................................................................................................................26

    تهویه..................................................................................................................27

    تأمین نور............................................................................................................27

    2-2-4 نقش پنجره در نمای ساختمان......................................................................................32

    2-2-5 نقش هندسه در شکل‌گیری.پنجره‌ها ............................................................................32

    2-3 مصالح به کار رفته در هنر‌های‌سنتی وابسته به معماری سنتی...............................33

    2-3-1 چوب و دلایل کاربرد آن در گره‌چینی............................................................................33

    2-3-2 شیشه‌های رنگی در گره‌چینی .....................................................................................34

    2-3-3 رنگ در معماری..........................................................................................................35

    2-3-4 آهن در چلنگری.........................................................................................................35

    2-3-4-1 آهن و چلنگری در قرآن...........................................................................................36

    2-3-5 گچبری......................................................................................................................37

    2-3-5-1 انواع طاقچه‌های گچی..............................................................................................38

    2-3-5-2 یزدی بندی بااستفاده از گچ ....................................................................................39

    فصل سوم

    آشنایی با دوره قاجاریه و شهرستان اردکان

    3-1 معرفی موقعیت تاریخی موضوع................................................................................41

    3-1-1 سلسله قاجار...............................................................................................................41

     3-1-2 جامعه قاجاری............................................................................................................41

    3-1-3 تربیت و اخلاق عمومی.................................................................................................43

    3-1-4 هنر و معماری در دوره‌ی قاجاریه...................................................................................44

    3-1-3-1 ویژگی‌های نقوش تزئینی هنر و معماری دوره‌ی قاجار...................................................49

    3-2 موقعیت جغرافیایی موضوع.......................................................................................53

    3-2-1 معرفی استان یزد........................................................................................................53

    3-2-1-1-اطلاعات جغرافیایی استان یزد.................................................................................53

    3-2-1-2-اطلاعات هواشناسی استان یزد................................................................................53

    3-2-1-3-پیدایش و قدمت تاریخی استان یزد.........................................................................53

    3-2-1-4-ویژگی‌های باستانی استان یزد.................................................................................54

    3-2-2-شهرستان اردکان.......................................................................................................54

    3-2-2-1-وجه تسمیه‌ی اردکان..............................................................................................54

    3-2-2-2-اردکان در دوره‌ی قاجار .........................................................................................55

    3-2-2-3-وضعیت اقتصادی اردکان در عهد قاجار....................................................................55

    3-2-2-4-معماری اردکان در عهد قاجار..................................................................................56

    3-2-2-5-وضعیت اجتماعی اردکان در عهد قاجار....................................................................56

    3-2-2-6-وضعیت فرهنگی اردکان در عهد قاجار.....................................................................56

    فصل چهارم

    خانه‌تقدیری و تزئینات وابسته به معماری آن

    4-1معرفی خانه‌ی تقدیری.................................................................................................58

    4-2 معرفی هنرهای سنتی وابسته به معماری خانه‌‌ی تقدیری .......................................61

    4-2-1- طاقچه‌های خانه‌ی تقدیری..........................................................................................61

    4-2-2-شمشیری‌ها ..............................................................................................................62

    4-2-3-تزیینات آجری..........................................................................................................63

    4-2-4-تزئینات بادگیرها........................................................................................................64

    4-2-5-تزیینات سنگی..........................................................................................................65

    4-2-6-گره چینی و قواره‌بری.................................................................................................65

    4-2-7-شباک...................................................................................................................... 67

    4-2-8-چلنگری ..................................................................................................................67

    4-2-9-ابزار زنی چوب...........................................................................................................69

    4-2-10- تزئینات هشتی.........................................................................................................69

    4-3-صنایع‌دستی شاخص خانه تقدیری..........................................................................71

    4-3-1-چلنگری، (آهنگری سنتی) .........................................................................................71

    4-3-1-1 چلنگری در یزد......................................................................................................71

    4-3-1-2-تولیدات چلنگری ..................................................................................................72

    4-3-1-3-ابزارهای مورد استفاده............................................................................................73

    4-3-1-4- روش کار..............................................................................................................79

    4-3-1-5-نشان‌دار کردن.......................................................................................................79

    4-3-1-6-دلایل منسوخ شدن هنر چلنگری............................................................................80

    4-3-1-7-فورجینگ، چلنگری صنعتی....................................................................................80

    4-3-2-گره‌سازی..................................................................................................................81

    4-3-2-1-تاریخچه گره‌سازی ...............................................................................................83

    4-3-2-2-ابزارهای لازم برای ساخت گره‌چینی.......................................................................84

    4-3-2-3- اتصالات گره‌چینی................................................................................................85

    4-3-2-4-مراحل ساخت گره‌چینی .......................................................................................85

    4-3-3-هنر قواره بری...........................................................................................................86

    4-3-3-1-ابزار و تجهیزات ....................................................................................................87

    4-3-3-2-روش کار..............................................................................................................87

    فصل پنجم

    نتیجه‌گیری و پینهادها

    نتیجه‌گیری..........................................................................................................................89

    پیشنهادات..........................................................................................................................91

    منابع و مؤاخذ.....................................................................................................................92

    منبع تصاویر.......................................................................................................................96

    پیوست‌ها............................................................................................................................97


موضوع پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), نمونه پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), جستجوی پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), فایل Word پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), دانلود پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), فایل PDF پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), تحقیق در مورد پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), مقاله در مورد پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), پروژه در مورد پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), پروپوزال در مورد پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), تز دکترا در مورد پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), تحقیقات دانشجویی درباره پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), مقالات دانشجویی درباره پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), پروژه درباره پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), گزارش سمینار در مورد پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), تحقیق دانش آموزی در مورد پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), مقاله دانش آموزی در مورد پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری), رساله دکترا در مورد پایان نامه شناخت صنایع‌ دستی به‌ کار رفته در معماری‌ سنتی دوره‌ی قاجار شهرستان اردکان ( با معرفی خانه‌ی تقدیری)

پایان نامه کار شناسی ارشد رشته صنایع دستی گرایش طرح و تولید محصولات چوبی چکیده صندلی یکی از وسایل کاربردی می باشد که انسان در طول روز با توجه به نوع کاربردش دائماً با آن سر و کار دارد و همواره مورد توجه صنعتگران و طراحان بوده است. لذا نقوش و نمادهایی که ریشه در گنجینه ی ارزشمند هنرهای سنتی ما دارند، قابلیت بهره مندی در تزئینات صندلی و مبل، در دوره ی معاصر را دارا می باشند، به ...

پايان­نامه تحصيلي جهت اخذ درجه کارشناسي ارشد رشته مهندسي معماري اسفند ماه 1392   1-­ فصل اول (طرح تحقيق) بيان مساله رابطه ي انسان با طبيعت موضوعي جذاب و مورد توجه در ام

پایان نامه برای دریافت درجه­ی کارشناسی ارشد «M.A» گرایش: تصویر سازی چکیده پایان نامه ( شامل خلاصه، اهداف، روش های اجرا و نتایج به دست آمده ): کاشیکاری هنریست که در معماری ایران خصوصا معماری مذهبی، از اعتبار و اهمیت بالا و والا برخوردار است. در این میان کاشیکاری هفت رنگ تصویری که از اواخر دوران صفویه بر بناهای ایرانی نصب شده ،باعث پیدایش جنبش و نهضت هنری جدیدی میشود که با نقاشی ...

پايان نامه (يا رساله) براي دريافت درجه کارشناسي ارشد. در رشته معماري گرايش معماري بهمن 93 چکيده :      از آنجايي که ايجاد فضاهاي چند منظوره و چند عملکردي در 

پايان نامه براي دريافت کارشناسي ارشد (M.A) گرايش برنامه ريزي منطقه اي زمستان 1391   چکيده: امروزه بسياري از پژوهشگران، توجه خود را بر روي نقش گردشگري در توسعه ي اقتصادي، اجتماعي

پایان نامه تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد گرافیک گرایش ارتباط تصویری چکیده: پژوهش حاضر به بررسی­ و ­­تحلیل نقوش تصویری خانه تاریخی عطروش شیراز با هدف بازشناسی مبانی فرهنگی و زیبایی­شناختی نقاشی­های باقی­مانده از خانه عطروش شیراز می­پردازد.پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی بر پایه اسناد مکتوب و تصاویر به­جای مانده از خانه تاریخی عطروش می­باشد و همچنین از روش میدانی و کتابخانه­ای و از ...

گروه ارشد صنايع دستي پايان نامه براي دريافت درجه کارشناسي ارشد مهر1392 چکيده نوع بشر با تطبيق دادن خود با محيط طبيعي توانست به ادامه بقاي بپردازد و در اين بين ضمن تاثير گذاردن و مهار نيرو

پايان نامه کارشناسي ارشد دانشکده هنر و معماري گروه : فرش(رنگرزي) مهرماه 1393 چکيده:   امروزه در جهان پيشرفته و صنعتي حاضر با استفاده از روش هاي نوين تلاش بر اين است که محصولات تول

چکیده: در کشور ما فرصت‌های گردشگری فراوانی وجود دارد که تاکنون کمتر به آنها پرداخته شده است. مدیریت کلان در صنعت گردشگری باید فرصت‌ها را شناسایی کرده و آنها را در طرح جامع گردشگری کشور بگنجاند و زمینه سرمایه‌گذاری را در آنها مهیا کند. ایران در میان 200 کشور جذب کننده گردشگر در جهان رتبه 56 و از نظر درآمد ارزی رتبه 69 را دارد. گردشگری فرهنگی به‌نوعی آشکار و پنهان در حراست از ...

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد ( ( M.A رشته : جغرافیا و برنامه ریزی شهری چکیده: همانطور که می دانیم با افزایش چشمگیر جمعیت و توسعه مدرن و صنعتی شدن شهرها، مشکلات افراد بیشتر، که در کنار این مشکلات مسئله فراغت افراد مطرح شد با توجه به کمبود امکانات فراغتی در جامعه ما باعث شد دست اندرکاران و برنامه ریزان شهری را به فکر انداخت تا به منظور غلبه بر این مشکل راهکارهایی را ...

ثبت سفارش