پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت

word 21 MB 29534 167
1393 کارشناسی ارشد مهندسی معماری
قیمت قبل:۷۳,۸۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۳۴,۲۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پایان‌نامه برای دریافت کارشناسی ارشد رشته مهندسی معماری

    گرایش: معماری

    تیر 93

     

    چکیده

    کودک در دنیای امروز جایگاه بسیار ویژه ای دارد تا جایی که می توان آینده ملتها و جایگاه جهانی آنان را براساس خصوصیات کودکانشان پیش بینی نمود. در کشورهای پیشرفته روشهای آموزشی را در جهت شکوفایی استعدادهای بالفطره کودکان تعیین می نمایند.کودکان جهت رشد نیاز به شناخت توانایی ها و نیازهای روحی و جسمی، و پتانسیل های درونیشان را دارند. بدین منظور به فضایی نیاز دارند  که بتوانند آزادانه در آن بدوند، بازی کنند و خود با توجه به فطرت خویش به جستجو و تجربه بپردازند. اما در شهرهای کنونی کمتر فضای امن و مناسبی برای فعالیتهای کودکان یافت می شود. کودک امروز به دلیل عدم ایمنی و امنیت محیط شهری در اتاق کوچک خود در انبوهی از آپارتمان ها محبوس شده است، و دیگر از آن جنب و جوش و هیاهو جهت شناخت و کسب تجربه در محیط خارج از خانه خبری نیست. درحالی که او فضایی       می خواهد که بتواند خلا حضور طبیعت را در زندگی اش پر کند، مکانی که زمینه مناسب برای پرورش و رشد استعدادهایش را ایجاد کند."مهد کودک ها" فضاهایی مختص کودکان می باشند، در گذشته صرفا جهت نگهداری کودکان بوده اند،اما این فضاها در دنیای امروزه دارای وظایفی جدید می باشند. مهدکودک ها برای سالیان متمادی است که ساختمان هایی بی رنگ، یکنواخت و صرفا عملکرد گرا بودند و باید این نکته را متذکر شد که صرفا استفاده از رنگهای شاد درخانه های تغییر کاربری یافته به مهد کودک نمی تواند فضایی مناسب برای کودکان باشد. بلکه در طراحی فضای معمارانه، آن فضا باید متناسب با سن، سلیقه و شرایط جسمی و روحی استفاده کنندگانش باشد. در این پژوهش تلاش بر این بوده است تا فضایی صرفا برای کودکان به نام "خانه کودک" و با تاکید بر بهره گیری از قابلیت های محیطی و آموزشی موثر بر ذهن و رفتار کودکان و رویکردی جهت ارتقاء و شکوفایی خلاقیت و حس بازی انگیزی در آنان با تدابیر معمارانه است. طراحی خانه کودک برای گروه سنی 3 تا 10 سال در نظر گرفته شده است و سعی بر تلفیق معماری و طبیعت در ایجاد فضاهای انعطاف پذیر و متنوع می باشد. فضاهای طراحی شده در خانه کودک بر اساس مطالعات و نیازهای کودکان و عوامل موثر بر رشد خلاقیت در کودکان می باشد. پس از تعیین نمودن اهداف این تحقیق و طراحی، روشهایی مورد استفاده قرار گرفته شامل مرور منابع و مطالعه منابع کتابخانه ای، مشاهده، مصاحبه و بررسی نمونه های موجود و مرتبط با موضوع و بهره گیری از یافته ها در طراحی معماری استفاده شد.

     

    کلید واژگان: کودک، بازی، خلاقیت، معماری

     

    فصل اول

    کلیات تحقیق

    این فصل شامل مقدمه، بیان مسئله، اهمیت موضوع، سوالات تحقیق،اهداف پژوهش و طراحی، ابزار و روش تحقیق است.

     

    1-1مقدمه

    دنیای امروز به دلیل گسترش رویدادهای علمی و تکنولوژیکی و نفوذ عمیق آنها در همه سطوح زندگی، عصر ارتباط و اطلاع رسانی نامیده می شود. به گونه ای که گسترش این امر، در زمینه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، به مقدار قابل ملاحظه ای مشاهده می شود. آموزش و پرورش به عنوان یکی از پایه ای ترین مفاهیم در تشکیل و توسعه ساختار یک جامعه به شدت تحت تاثیر این گسترش قرار گرفته است.

    شکوفایی خلاقیت و نوآوری از مباحث مهم و با اهمیت دنیای امروز است که می توان پیشرفت و توسعه کشورها را به این عامل وابسته دانست. در دنیای امروز رقابت، خلاقیت و نو آوری می‌تواند عامل برد باشد، بنابراین باید کوشش کرد که در جهت پرورش و شکوفاکردنخلاقیت ذهنی کودکان و نوجوانان کشورمان گام برداریم و به عواملی که در این راستا موثر هستند توجه کنیم و مبانی آموزش و پرورش خلاقیت را در سطح جامعه ترویج دهیم. از آنجا که تقویت خلاقیت در دوران کودکی در تمام مدت عمر شخص موثر است باید آنرا بسیار مهم دانست. گارد نر معتقد است که تصور و تخیلی که در اوایل دوران کودکی شکل می‌گیرد، مبنای خلاقیت در دوران بلوغ است. آموزش و پرورش صحیح کودک به معناى فراهم آوردن مقدمات لازم براى به فعلیت رساندن قواى او است و باید به رشد احساسی ، فیزیکی و عقلانی او کمک کرده تا با مشکلات و درگیری های زندگی  به راحتی برخورد کند و برای آن ها راه حل پیدا کند.

    بسیاری از پژوهش های حوزه کودک به وجه اکتسابی رشد و یادگیری می پردازد. فلسفه های متنوع آموزشی نظیر تجربه گرایی، طبیعت گرایی، رفتار گرایی و ...نتیجه همین پژوهش ها است. دیدگاه های نوین از جمله آموزش خلاق، یادگیری بازی محور و یادگیری فرآیندی را مبتنی بر خلاقیت و ابتکار کودک می داند که تحت تاثیر محیط فیزیکی و اجتماعی شکل می گیرد. در پی طراحی این شیوه های یادگیری، خلق فضاهایی برای میزبانی آن ها ضروری به نظر می رسد. بحث فضاهای عمومی دوستدار کودک و پیش از آن جنبش ساخت زمینهای باز از یک طرف، توسعه مدارس باز، مدارس چند هسته ای، مدارس اجتماعی از طرف دیگر و خلق موزها، فرهنگسراها و پارک های اختصاصی کودکان همه پاسخی به این ضرورت است.

    پژوهش ها نشان می دهند در دوران کودکی قابلیت ها و خلاقیت کودکان پایه گذاری می شود و بهترین زمان پیشرفت برای خلاقیت و تخیل در فاصله سنی 2 تا 10 سال روی می دهد و کودکان طی این سالها از محیط تاثیر بیشتری می گیرد و در مورد محیط خود به طور طبیعی کنجکاو هستند (عظمتی، 1387).

     

    1-2بیان مسئله

    انسان از بدو تکامل، شروع به بنیان نهادن تمدن نمود و در طول این روند تکامل متناسب با هر نیازی برای آن ابزاری طراحی کرده و ساخته است. یکی از این نیازها ساختمان بوده که در روند تکامل بشر و ایجاد دانش در این زمینه، معمار طراحی آنرا متناسب با نیازهای استفاده کنندگان در طراحی اش تامین می نموده. در طراحی معماری، سلایق، علایق، عملکرد و کاربری ساختمان متناسب با شرایط محیطی در نظر گرفته می شود. در سالهای دورتر خانه بستری اجتماعی و عاطفی برای رشد و تعالی کودک فراهم می ساخت و دوره بلند مدتی از کودکی را در بر می گرفت. اما امروزه خانه های ما نمی توانند مامن همیشگی کودکان باشند چرا که آن ها قابلیت لازم برای برآوردن نیازهای یک کودک را ندارند.

    یکی از این بناها ی ضروری در عصر حاضر مهد کودک یا کودکستان[1] است که از دو واژه مهد به معنی گهواره و بستر و واژه کودک که یک رده سنی از رده های سنی انسان می باشد، تشکیل شده است. گرچه در گذشته مهدکودک ها صرفا جهت نگهداری کودکان بوده اند، اما امروزه این مکانهای معماری هدفمند شده و تبدیل به آموزشگاهی برای آموزش، پرورش و نگهداری کودکان خردسال در بازه ایی زمانی از روز است، که نقش به سزایی در تربیت کودکان دارند و برای گذار آنها از محیط خانه به مدرسه برنامه ریزی شده اند. معمولا کودک از سه سالگی آمادگی ورود به مهدکودک را پیدا می کند. وی در آنجا با محیطی جدید آشنا شده که به او توانایی ها و دانش های بیشتری می آموزد تا برای ورود به مدرسه و همینطور گسترش روابط اجتماعی با دیگران آماده شود. زندگی اجتماعی در یک مهدکودک از جمله مهمترین دوره های زندگی خردسالان است. در این دوره کودکان می توانند معنای زندگی گروهی را حس کنند. فضایی که کودکان همدیگر را ملاقات می کنند و تجربه های فعالیت اجتماعی و دسته جمعی آن ها شکل می گیرد و حس رقابت و رفاقت در آن ها پایه گذاری می شود و نخستین گام های استقلال در وجود آن ها نهادینه می شود. آنها در حساس ترین و مهم ترین سالهای زندگیشان یعنی زمانی که پایه های رشد شخصیتی، فیزیکی، ذهنی، عاطفی، جسمی و اجتماعی آن ها شکل می گیرد تا زمانی که وارد شهر می شوند، نیاز دارند زندگی اجتماعی را در مقیاس خود تجربه کنند و تامین چنین نیازی مستلزم فراهم بودن فضایی کودکانه و صمیمانه است.

    بررسی‌ها نشان می‌دهد که عوامل مهمی که در تعیین کیفیت محلهای نگهداری کودکان موثر است به جنبه‌های مختلف آن باز می‌گردد که یکی از این عوامل و شاید مهمترین آنها معماری و فضاهای فعالیت مناسب برای کودکان باشد. بازی، مشارکت گروهی و تعاملات اجتماعی کودک، نه فقط در قالب برنامه های آموزشی، بلکه به وسیله طراحی اجزا  و عناصر معماری در سامانه های کالبدی و عملکردی متناسب با ویژگیها و نیازهای کودکان امکان پذیر است. اساس طراحی معماری و برنامه ریزی فضایی منطبق با شرایط کودکان به طور قطع بستگی به میزان شناخت ویژگیهای جسمی و روانی کودکان در مراحل مختلف رشد آنان دارد و باید دارای شرایط مناسب و مطلوب برای رشد حواس کودک در درک عوامل محیطی و همسو با شناسایی پدیده های قابل درک توسط حواس انسانی او باشد. اکنون می دانیم انگیزه های حسی که کودک از محیط پیرامونش دریافت می کند برای پیشرفت او اهمیت حیاتی دارند، روانشناسان به تاثیر فضای معماری بر رفتار کودکان پی برده اند و این به عهده معمارانی آشنا به علوم رفتاری کودک است که در فرایند طراحی، این دیدگاه ها را با نیازهای فضایی کودک تلفیق کنند. این توجه باید معطوف به زندگی کودکان و جهان کوچک آن ها، به خصوص رابطه نزدیکشان با طبیعت و فضای سبز باشد. در نتیجه توجه ویژه به مساله طراحی فضاهای آموزشی و تفریحی کودکان سبب برانگیختن حس کنجکاوی، خلاقیت، رشد هوش و زبان و تکامل اجتماعی آنان می شود و در نهایت به کودکان می آموزد که چگونه با دیگران همکاری کنند، مسئولیت هایی را به عهده گیرند و در یک اجتماع یا فرهنگ زندگی کنند.

    متاسفانه با گذشت سالها از تاسیس فضاهای آموزشی، همچنان جامعه ما شاهد تحولات چشمگیری در معماری بناهای آموزشی نبوده است و در حال حاضر اکثر دبستان ها و مهد کودک ها در فضا های فاقد طراحی مناسب و یا در فضا هایی با کاربری غیر آموزشی (مثل خانه) تاسیسمی گردند. براساس مطالب بیان شده می توان مسئله را اینگونه بیان نمود کهساخت و سازهای معماری فضای زندگی کودکان جامعه امروز ایران بسیار کمرنگ می باشد و نیازمند توجه بیشتر است. در اصل محلهای نگهداری کودکان فضاهای کوچک، شلوغ، بی‌رنگ، یکنواخت،صرفا عملکرد گرا و تغییر کاربری یافته ای می باشند که فاقد طراحی مناسب ویژه کودکان هستند. واقعیت امر این است که فضاهای آموزشی کودکان ما بیشتر، باعث از بین رفتن خلاقیت آنها می‌شود. ، بی توجهی به تاثیر کیفیت فضای معماری در پرورش خلاقیت کودکان مانع ذوق وشوق کودک،برای ورود به آنها می‌شود.اهمیت آموزش و پرورشکودکان سبب می شود که کمبود چنین فضاهایی ملموس شده و توجه ویژه ای جهت طراحی مجموعه آموزشی مناسب، ویژه کودکان با عملکردی علمی، فرهنگی، تفریحی و پاسخگوی نیازهای آن ها مد نظر قرارگیرد و به پر شدن این خلاء کمک کند.

     

    1-3 اهمیت موضوع

    اهمیت این موضوع به معنای اهمیت کودکان در شکل دهی دنیای فردا می باشد. اعضای کوچک و جوان جامعه که قابلیت تاثیر گذاری بر شکل دهی محیطشان را با بیان نیازها و تمایلات خودشان دارند ولی در این مهم نیاز به کمک بزرگسالان دارند. این حقیقت انکار ناپذیر است که کودکان در سنین طفولیت تنها به مراقبت و تامین نیاز های جسمانی نیاز ندارند بلکه باید همه ابعاد وجودی آنها(جنبه های روانی، عاطفی، شخصیتی، هوش و شناختی و اخلاقی) مورد توجه قرار گیرد.

    تمام ادیان الهی، بخصوص دین اسلام، همه انسانها را به تعلیم و تربیت دعوت نموده و آنها را ترغیب نموده اند که از دوران کودکی به این امر مهم اهتمام ورزند؛ زیرا که کودکان در این دوران دارای ویژگیهایی هستند که بزرگسالان از آن بی بهره اند و آن، آمادگی پذیرش بسیار زیاد برای یادگیری است که در قلب و ذهن آنان وجود دارد.در روایات نیز اهمیت توجه به مراحل رشد انسان قابل بررسی است. از امام صادق (ع) نقل شده است: فرزندت را تا هفت سالگى بگذار بازىکند و هفت سال او را ادب ‏آموز و در هفت سال سوم او را ملازم و همراه خود دار. یکى از اهداف تعلیم و تربیت فرزند در خانه و مدرسه، آماده سازى او براىزندگى در اجتماع و تعقیب اهداف جامعه الهى است. همچنین آمده است: اگر کودک می دانست که خداوند متعال چه استعدادی در وی نهاده است که براساس آن می تواند خود را به اوج قله معرفت برساند، شادمانه آواز رهایی سرمی داد و با تلاش تمام سعی می کرد خود را به نهایت این شناخت برساند (ژاله فر، 1384).

    از آنجا که پرورش خلاقیت باید از کودکی انجام گیرد تا درآینده افراد خلاقی برای جامعه باشند، باید عواملی که در افزایش قدرت خلاقیت موثر است را بررسی کردو در جهت تحقق آن گام برداشت. خلاقیت یک نیروی ذاتی است که در همه افراد وجود دارد و راههای بیشماری برای پرورش آن وجود دارد آنچه مسلم است اینکه فضا در کیفیت آموزش و پرورش و بروز خلاقیت نقش بسیار مهمی‌ایفا می‌کند.

     

     

    1-4 سوالات تحقیق

    سوالاتی که برای این تحقیق در نظر گرفته شده است عبارتند از:

    چه شناخت و ویژگی های از کودکان می تواند به افزایش پویایی، خلاقیت و رشد شخصیتی آنها کمک کند؟

    چه کیفیت فضایی می توانند بر بهبود توانایی های مورد نظر در کودکان موثر باشد؟

    چگونه می توان مواد آموزشی خاص کودکان را در تعاملی که آن ها با محیط دارند گنجاند؟

    حضور چه عناصری در فضا آن ها را به هیجان می آورد و قدرت تخیلشان را به کار می گیرد؟

     

    1-5 اهداف تحقیق و طراحی

    همانگونه که در قسمت های قبل بیان شد با توجه به تحقیقات انجام شده در سال های اخیر، عوامل متعدد تاثیر گذاری در رشد خلاقیت کودک، شیوه های آموزشی، جنبه های عاطفی –شناختی کودکان ونیزمسایل تربیتی مورد بررسی قرارگرفته اند،امابه تاثیرکیفیت فضای معماری درپرورش خلاقیت کمتر توجه شده است. هدف این تحقیق طراحی"خانه کودک" می باشد که در آن فضاها متناسب با روحیات و شرایط جسمی کودکان، با تکیه بر اصول فنی، بهداشتی، اجتماعی و مکانی جهت رشد و پرورش خلاقیت در آنان می باشد. جهت دستیابی به این مقصود باید اصول و مفاهیم معماری کودکان با دقت بررسی شود تا مراحل طراحی به صورت علمی و با آگاهی کامل از نیاز کودکان صورت پذیرد.یکی از منابع مهم الهام برای معماری کودکان شناخت رفتار و واکنش های کودکان است.کودک برای رشد، قبل هر چیز به ارضاء عاطفی واحساس پیوند با محیط فیزیکی و اجتماعی خود نیازمند است.معمار به عنوان خالق فضا تاثیر زیادی بر فضای فیزیکی خواهد داشت و لازم به ذکر است که فضای فیزیکی می تواند ایده بر انگیز و متنوع باشد و در رشد خلاقیت بسیار اثر گذارد.

           در طراحی "خانه کودک" تلاش می شود مشخصه های لازم برای طراحی محیطی مناسب و ایجاد محرک ها و انگیزه های مورد نیاز هر مرحله از رشد کودک مد نظر قرارگیرد. استفاده هوشمندانه از ابزارهای مشخصی همچون نور،رنگ، مصالح، فرم، بافت و ...به پرورش تخیل و خلاقیت کودکان، راههای به نمایش گذاشتن این تصورات و تخیلات وشکوفایی ذهنی کودکان کمک نموده و آن ها را در مسیر هویت یابی فردی یاری می دهد .

    اهداف این طرح عبارتند از:

    استفاده از پژوهشهای جدید و درک روانشناسی کودکان جهت بهبود طراحی فضایی با رویکرد خلاقیت محور در گروهسنی کودک.

     

    ایجاد فضاهای بازی با محوریت آموزشی برای کودکان در جهت رشد استعدادها و ارتقای تعاملات اجتماعی آن ها.

     

    استفاده از محیط طبیعی و ارتباط فضای بیرون و درون که سبب تقویت ادراک حسی کودک و تعامل بهتر او با محیط پیرامونش می باشد.

     

    1-6 ابزار و روش تحقیق

    جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز برای این تحقیق وطراحی، از تحقیقات و مطالعات  اسنادی و کتابخانه ای، میدانی،مصاحبه،مشاهده وشبکه های کامپیوتری استفاده خواهد شد. این تحقیقات پیرامون بهبود عملکرد فضایی معماری با توجه به اهداف بیان شده می باشد. در این پژوهش نمونه های طراحی و اجرا شده معماری از نظر عملکرد و جنبه های روانشناختی مورد نقد، بررسی و مقایسه قرارگرفته و با استفاده از نتایج بدست آمده، اصول جامعی جهت طراحی این فضای مهم بیان خواهد شد.

     

    فصل دوم
    مرور منابع و تحقیقات

    در این فصل به بررسی مفاهیم بنیادین و شاخص در ارتباط با موضوع طراحی و همچنین ارتباط این مفاهیم با هم می پردازیم. در گام اول کودک به عنوان مخاطب اصلی مورد مطالعه قرار می گیرد. بررسی و شناخت ویژگیها ، توانایی ها و نیازهای کودکان ما را در طراحی فضای مناسب رشد و پروش و شکوفایی استعدادهایشان بسیار یاری می رساند. در گام بعد به بررسی مفهوم آموزش و پرورش، تاریخچه مهد کودک و آموزش کودکان در ایران و جهان و در نتیجه اهمیت و اهداف آموزش و پرورش کودکان می پردازیم. در گام سوم مفهوم خلاقیت ، اهمیت آن در رشد احساسی ، فیزیکی و عقلانی کودک و خلاقیت به عنوان نیاز کودک امروز بررسی می شود. راهبردهایی در جهت پرورش خلاقیت کودکان و ابزارهای آموزشی موثر در رشد و پروش خلاقیت کودکان مطرح می شود. در گام آخر به چگونگی معماری برای کودکان در جهت دستیابی به فضایی که در آن کودک فرصت بیان افکار تازه و پرورش و رشد استعداد هایش را داشته باشد، فضایی که زمینه ای مناسب برای خلاقیت کودکان فراهم آورد میپردازیم. در ابتدا لازم است با تعاریف واژگان مورد استفاده در این بخش آشنا شویم.
     

     

    Abstract

    Children play a very particular role in today world insofar as the nations` future and their global place can be predicted according to their children characteristics. In developed countries, educational approaches are measured to flourish the children`s innate skills. Children need to know their physical and mental skills and abilities and personal potentials for development. To do this, they need a space to be able to play free and comfortably, run and try to seek and search according to their nature. However, in today cities less safe and suitable space is found for children.  Children are imprisoned for the lack of security and safe urban space in their small rooms and they can not experience outdoor and the excitations out of home while they really need a space to be able to compensate the lack of nature in their life, a place to provide a good filed for skill flourishing. “Kindergartens “are special places for children. They were only for taking care of children during the past years but now they play new roles. Kindergartens have been colorless, boring and only performance oriented. It should be stated that only using happy colors in function changed houses to the kindergartens can not be a good space for children, but in architectural design it should be suited to the age, taste and physical mental conditions of the users.

    In this study, it`s been tried to provide a space only for children called “ kid home” focusing on utilization of environmental training abilities influenced on children`s  mind and behavior and an approach to improve  their innovation and creativity and play motivations by architectural solutions. Kid home design has been considered for 3 – 10 year-old children and has focused on combination of architecture and nature to create flexible and diverse spaces. The designed spaces in kid home are based on children needs and factors which influence creativity development in children. After determination of the study goals and design, methods like literature review, library resourses, observation, interview and assessment of the available samples related to the subject and using the findings in architectural design will be discussed.

     

     

    فهرست منابع:

    آرشافر د. 1384. رشد شخصیت و اجتماع. ترجمه ا امیرضیایی، تهران: آیه مهر

    ابراهیمی ی. 1388. مهدکودک. پایان نامه کارشناسی، دانشکده معماری و شهر سازی، دانشگاه علم و صنعت ایران.

    ابراهیمی س. 1389. چهارفصل کودکی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده معماری و شهر سازی، دانشگاه علم و صنعت ایران.

    اتکینسون، ریتا و همکاران . 1378. زمینه روانشناسی . جلداول،ویراستاردکتر براهنی

    اسبورن ا اس. 1375. پرورشاستعدادهمگانیابداعوخلاقیت. ترجمه ح قاسم‌زاده، تهران: انتشارات نیلوفر، ۲۰۸صفحه.

    اسماعیل زاده کواکی ع. میرشکاری م ع. امیری نژاد م. 1392. ارزیابی شاخصهای شهر دوستدار کودک از منظر معماری و شهرسازی اسلامی در عصر جدید معماری و شهرسازی و توسعه پایدار: 9-1

    ایرانمنش ن. 1390. کیفیت قضاها در طراجی مهد کودک. معماری و فرهنگ، 46: 96-88

    باقری س ا. 1390. حضور طبیعت درمهدکودک های اتریش. معماری و فرهنگ، 46: 71-64

    پیاژه ژ. 1383. روانشناسی کودک. ترجمه ز توفیق. تهران: نشر نی

    پیکرینگ ج. 1381. مبانی هنرهای تجسمی کودکان. ترجمه م قره داغی. تهران: دنیای نو

    ثقفی م ر. بصیریان ص. 1386. معماری مهد کودک. تهران: خاک

    حسین پور ع، نجفی م. 1391. طراحی مهد کودک با نگاهی به تقدس در معماری ایرانی. تهران: طحان

    حسین پوریان س. 1390. نقش کودک در شکل گیری فضاهای محیطی. معماری و فرهنگ، 46: 46-40

    خلیلی ا. 1383. پرورش خلاقیت در کودکان. تهران: موسسه فرهنگی هنری دیباگران تهران

    خوشنویس ب. 1390. خاطرات کودکی در زیر بام سبز. معماری و فرهنگ، 46: 52-47

    دلشاد سیاهکلی م. 1389. پرسش خانه ی فیلسوف کوچک. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده معماری و شهر سازی، دانشگاه علم و صنعت ایران.

    دی پارک ر. هترنیکتون ا م. ۱۳۷۲. روانشناسی کودک از دیدگاه معاصر. ترجمه ج طهوریان‌ و دیگران، ‌جلد دوم، تهران: معاونت فرهنگی آستان قدس رضوی، 206 صفحه.

    ریاضی ز. 1392. تاثیرا رنگ و فرم در گرافیک محیطی مهدکودک. ماهنامه کتاب ماه هنر، 178: 49-44

    زبردستان ن. 1390. ادراک حسی در طراحی فضای کودک. معماری و فرهنگ، 46: 33-26

    ژاله فر ت. 1384. تربیت فرزند از دیدگاه مکتب اسلام. زنجان: انتشارات نیکان کتاب

    سلطان زاده ع ر. 1390. مهدکودک های اسپانیا. معماری و فرهنگ، 46: 79-72

    سیامی ت. کودکان بزرگترین معلمان خلاقیت، خلاقیت نیاز امروز ما. مجله رشد تکنولوژی آموزشی

    شاطریان ر. 1387. طراحی و معماری فضاهای آموزشی. تهران: سیمای دانش

    شعاری نژاد ع ا. 1368. روانشناسیرشد. تهران: اطلاعات

    شفاعی ع. 1392. مهد کودک (خانه کودکان 6 ماه تا 6 سال). پایان نامه کارشناسی، دانشکده معماری و شهر سازی، دانشگاه علم و صنعت ایران.

    صفری اصل ه. 1387. فرهنگسرای کودک. پایان نامه کارشناسی، دانشکده معماری و شهر سازی، دانشگاه علم و صنعت ایران.

    طالب زاده نوبریان م.1385. اصول و برنامه‌ریزی آموزش و پرورش پیش‌ از دبستان. تهران: جهاد دانشگاهی ‌واحد تهران: 212.

    طیاح س. 1390. مهدکودک سازه های با آرامش مادرانه. معماری و فرهنگ، 46: 25-16

    طوسی ر. 1390. فضای رشد و بالندگی کودک. معماری و فرهنگ، 46: 87-80

    قویدل م. 1390. مشارکت های کودکانه در مهد کودک های چین. معماری و فرهنگ، 46: 63-57

    کامل نیا ح. حقیر س. 1388. الگوهای طراحی فضای سبز در "شهر دوستدار کودک". فصلنامه باغ نظر، 12: 88-77

    کرونر و. 1386. معماری برای کودکان. ترجمه ا خوشنویس، ا میر رحیمی، تهران: نشر گنج هنر

    کسمائی م. 1382. اقلیم و معماری. اصفهان: خاک

    کمیته تخصصی ضوابط طراحی مدولار برای ساختمان . 1384. ضوابط طراحی معماری مهدکودک. تهران: مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن

    کیانی ا، اسماعیل زاده کواکی ع. 1391. تحلیل و برنامه ریزی شهر دوستدار کودک (CFC) از دیدگاه کودکان. فصلنامه علمی پژوهشی باغ نظر، 20: 62-51

    گرامی م. 1391. پرورش هوش، دقت، خلاقیت.  تهران:  مفاهیم: 12

    گلابچی م. مظاهریان ح. 1388. فناوریهای نوین ساختمانی. تهران: دانشگاه تهران

    لندرث گ ل.1370. بازی درمانی (دینامیسم مشاوره با کودکان). ترجمه س خ آرین، تهران: اطلاعات، 184 صفحه.

    لوشر م. 1393.روانشناسی رنگها، ترجمه لیلا مهرادپی. حسام.

    مرتضوی ش. 1368. روانشناسی محیط. تهران: دانشگاه شید بهشتی

    منطقی م. 1382. جعبه سیاه من کو؟! بررسی آموزش خلاقیت جهت شکوفا سازی خلاقیت کودکان. فصلنامه خلاقیت و نوآوری، 4

    نقره کار ع، مظفر ف، صالح ب، شفایی م. 1388. طراحی فضای مهد کودک بر اساس رابطه بین صفات خلاقیت و ایده های معمارانه. فصلنامۀنوآوریهای آموزشی، 32: 59-39

    Caples, S E. 1996. Some guidelines for preschool design. Young Children,51, 14-21.

    Dudek M. 2001. Building for Young Children. National Early Years Network.

    Haghighat, T., Bahauddin, A. 2011. The Effect of Kindergarten on Academic Achievement. Current Research Journal of Social Sciences, 3(4), 326-331.

    MacDonald, D. 1990. Architecture for kids: Deinstitutionalizing the design of child-care centers. Day Care and Early Education, 17(4): 4-8.

    Resnick, M. (2007, June). All I really need to know (about creative thinking) I learned (by studying how children learn) in kindergarten. In Proceedings of the 6th ACM SIGCHI conference on Creativity & cognition (pp. 1-6). ACM.

    Rojals M. Broto C. 2006. Great Kids' Spaces. Barcelona: Links International (Leading International Key Services), 302 p.

     

    http://portal.farsedu.ir/Portal/Show.aspx?Page=13181

    http://medademeshki.blogfa.com/cat-50.aspx

    http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13911124000905

    http://art-architect.persianblog.ir/post/181/

    http://www.memarnet.com/node/138

    http://www.archdaily.com/tag/design-kindergarten/

    http://www.archdaily.com/462550/coby-kindergarten-tsushima-design-studio/

    http://www.archdaily.com/349378/kindergarten-lotte-kavakava-architects/

    http://www.archdaily.com/tag/kindergarten/

    http://www.archdaily.com/504748/kindergarten-susi-weigel-bernardo-bader-architects/

    http://www.abasabad.tehran.ir/

  • چکیده ....................................................................................................................................................................1

    فصل اول: کلیات تحقیق .............................................................................................................................2

    1-1مقدمه ..............................................................................................................................................................2

    1-2بیان مسئله .......................................................................................................................................................3

    1-3 اهمیت موضوع ...........................................................................................................................................5

    1-4 سوالات تحقیق ...............................................................................................................................................6

    1-5 اهداف تحقیق و طراحی .............................................................................................................................6

    1-6 ابزار و روش تحقیق ...................................................................................................................................7

    فصل دوم: مرور منابع و تحقیقات...............................................................................................................8

    2-1 کودک ............................................................................................................................................................8

    2-2 روانشناسی رشد و دیدگاههای مختلف در روانشناسی رشد ........................................................................10

    2-2-1 نظریه رشد و شناخت ..............................................................................................................................12

    2-3 روانشناسی تربیتی .........................................................................................................................................14

    2-4 کودک و آموزش........................................................................................................................................16

    2-4-1 سابقه و ضرورت آموزش کودکان در خارج از ایران ...............................................................................16

    2-4-1-1 مهدکودک مجازی در استرالیا .........................................................................................................17

    2-4-1-2 مهدکودک‌ الکترونیکی از ژاپن تا آمریکا ........................................................................................18

    2-4-2 سابقه و ضرورت آموزش کودکان در ایران .............................................................................................18

    2-4-3 نگاهی به آموزش و پرورش کودکان در جهان امروز ..............................................................................19

    2-4-4 انتخاب شیوه مناسب آموزشی .................................................................................................................22

    2-5 خلاقیت .......................................................................................................................................................22

    2-5-1 مفهوم خلاقیت .....................................................................................................................................22

    2-5-2 عوامل موثر بر خلاقیت ........................................................................................................................23

    2-5-3 اهمیت خلاقیت از منظر آموزشی .........................................................................................................23

    2-5-4 راهبردهایی در جهت پرورش خلاقیت کودکان ...................................................................................24

    2-5-4-1محورهای آموزش خلاقیت در جریان تدریس...................................................................................24

    2-6 کودک و بازی ..........................................................................................................................................25

    2-6-1 بازی و شخصیت ..................................................................................................................................27

    2-6-2 بازی و رشد اجتماعی ...........................................................................................................................28

    2-6-3 نقش بازی در رشد و زندگی کودک .....................................................................................................28

    2-7 کودک و هنر ............................................................................................................................................29

    2-7-1 تئاتر و هنرهای نمایشی .......................................................................................................................29

    2-7-2 موسیقی و کودک ................................................................................................................................30

    2-7-3 آواز ......................................................................................................................................................31

    2-7-4 قصه و قصه گویی ...............................................................................................................................32

    2-7-5 شعر ...................................................................................................................................................32

    2-7-6 نقاشی .................................................................................................................................................33

    2-7-6-1 نقاشی و فرا فکنی .........................................................................................................................33

    2-8 کودک و معماری ......................................................................................................................................34

    2-9 محیط، بازی، خلاقیت ............................................................................................................................34

    2-10 روند رشد و بازی کودک ......................................................................................................................35

    2-11 ادراک کودک ........................................................................................................................................36

    2-11-1 حواس پنجگانه .............................................................................................................................37

    2-11-2 هوش ........................................................................................................................................38

    2-11-3 حافظه .....................................................................................................................................39

    2-12 دریافت حسی و ادراکی کودک از فضا ................................................................................................39

    2-13 تاثیر شرایط محیطی و کالبدی بر کودکان ..............................................................................................40

    2-13-1رنگ ..................................................................................................................................................40

    2-13-2 نور .................................................................................................................................................42

    2-13-3 صوت ............................................................................................................................................42

    2-13-4 تهویه ..............................................................................................................................................43

    2-14 فضای معماری کودکان ............................................................................................................................43

    2-15 خصوصیات فضاهای مورد نظر جهت طراحی ......................................................................................44

    2-16 تعامل با محیط .......................................................................................................................................45

    2-16-1 استفاده از عوامل طبیعی زمین ..........................................................................................................45

    2-16-2 فضای سبز ......................................................................................................................................46

    2-16-3 آب ..........................................................................................................................................47

    2-17 طراحی فضای باز و زمین بازی ...............................................................................................................48

    2-17-1 ساختارهای بازیها ...............................................................................................................................48

    2-17-1-1 پر جنب و جوش. بازی های فیزیکی ...........................................................................................49

    2-17-1-2 فکر کردن. بازی های خلاقانه ........................................................................................................50

    2-17-1-3 داشتن همراه. بازیهای اجتماعی ......................................................................................................50

    2-17-1-4 بازی در سکوت و آرامش ..............................................................................................................51

    2-17-1-5 تجربه کردن. یادگیری از طریق بازی های حسی ...........................................................................51

    2-17-2 بازی با شن وگل ................................................................................................................................53

    2-17-3 اسباب بازیها ......................................................................................................................................54

    2-18 طراحی فضا برای کودکان ......................................................................................................................56

    فصل سوم: نمونه های معماری برای کودکان ...............................................................................................57

    3-1 نمونه های خارجی ...................................................................................................................................57

    3-1-1مهد کودک بارباپاپا ................................................................................................................................57

    3-1-2 مهد کودک ترنتن.................................................................................................................................61

    3-1-3مهد کودک 8 کلاسه...........................................................................................................................67

    3-1-4 مهد کودک سبرا ................................................................................................................................71

    3-1-5 مهد کودک کرلینگ ..............................................................................................................................74

    3-2نمونه های داخلی .......................................................................................................................................77

    3-2-1مهد کودک راهیان رشد ..................................................................................................................77

    3-2-2 مهد کودک قصه من .....................................................................................................................81

    3-3 نتیجه گیری .................................................................................................................................................87

    فصل چهارم: مطالعات بستر طرح ....................................................................................................................89

    4-1 شناخت منطقه مطالعاتی ................................................................................................................................89

    4-1-1 تاریخچه شهر تهران ..................................................................................................................................89

    4-1-2 جغرافیای مکانی ........................................................................................................................................90

    4-1-3 جغرافیای سیاسی .......................................................................................................................................91

    4-1-4 جغرافیای طبیعی ........................................................................................................................................92

    4-1-4-1 موقعیت و وسعت ..................................................................................................................................92

    4-1-4-2 ناهمواری ها ..........................................................................................................................................92

    4-1-4-3 آب و هوا ..............................................................................................................................................93

    4-1-4-4 منابع آب ...............................................................................................................................................96

    4-1-4-5 زلزله خیزی ..........................................................................................................................................96

    4-1-5 راهبردهای طراحی ....................................................................................................................................97

    4-1-5-1 فرم مناسب بنا در ارتباط با اقلیم .........................................................................................................97

    4-1-5-2 مصالح ساختمانی در رابطه با اقلیم ......................................................................................................97

    4-2 بررسی سایت ..................................................................................................................................................98

    4-2-1 تاریخچه اراضی عباس آباد .......................................................................................................................98

    4-2-2 بررسی موقعیت فرهنگی سایت- تم پارک ها ........................................................................................103

    4-2-2-1 بوستان آب و آتش ............................................................................................................................103

    4-2-2-2 بوستان نوروز ....................................................................................................................................104

    4-2-2-3 شهر دوستدار کودک ..........................................................................................................................109

    4-2-2-4 نقش فضای سبز در شهرهای دوستدار کودک.....................................................................................110

    4-2-2-5 پهنه دوستدار کودک در اراضی عباس آباد ..........................................................................................111

    4-2-2-6 موقیت سایت در اراضی عباس آباد.....................................................................................................112

    4-2-2-7 مسیرهای دسترسی به سایت...............................................................................................................113

    4-2-2-8 تراکم مسکونی در اطراف سایت.......................................................................................................114

    4-2-3 دلایل انتخاب سایت .................................................................................................................................114

    4-3 ضوابط و استانداردها ...............................................................................................................................115

    4-3-1 طراحی ساختمان آموزشی .........................................................................................................115

    4-3-2 استانداردهای کلی ........................................................................................................................116

    4-3-3 ایمنی در محوطه ...................................................................................................................................117

    4-3-4 نرده های ایمن ...................................................................................................................................117

    4-3-5 ایمنی در مسیر های حرکت.................................................................................................................119

    4-3-6 ایمنی در راهرو ها...............................................................................................................................119

    4-3-7 ایمنی در مسیر پله ها ...........................................................................................................................120

    4-3-8 شرایط ایمنی پوشش کف ....................................................................................................................121

    4-3-9شرایط ایمنی درها ...............................................................................................................................122

    4-3-10شرایط ایمنی پنجره ها .......................................................................................................................123

    4-3-11شرایط ایمنی در فضای بهداشتی ........................................................................................................123

    4-3-12شرایط ایمنی تجهیزات ......................................................................................................................124

    فصل پنجم: معرفی طرح ..............................................................................................................................125

    5-1 مبانی طرح .....................................................................................................................................................125

    5-2 نشاط در فضای معماری ..............................................................................................................................126

    5-2-1 راحتی .......................................................................................................................................................126

    5-2-2 اکتشاف در فضا .......................................................................................................................................126

    5-2-3 تنوع و پیچیدگی ........................................................................................................................................126

    5-2-4 خوانایی .....................................................................................................................................................127

    5-2-5 پذیرا بودن فضا ........................................................................................................................................127

    5-2-6 رشد اجتماعی ...........................................................................................................................................128

    5-2-7 ارتباط و قلمرو گزینی .............................................................................................................................128

    5-2-8 خلوت ......................................................................................................................................................128

    5-3 روند طراحی .................................................................................................................................................130

    5-3-1 فضای باز .................................................................................................................................................130

    5-3-2 فضاهای بسته ...........................................................................................................................................131

    5-3-2-1 آموزشی ...............................................................................................................................................131

    5-3-2-2 خدماتی ...............................................................................................................................................133

    5-3-2-3 اداری ...................................................................................................................................................134

    5-3-3 فضاهای نیمه باز ......................................................................................................................................134

    5-4برنامه فیزیکی ..........................................................................................................................................135

    5-5 تاسیسات .......................................................................................................................................................137

    5-6 سازه ..............................................................................................................................................................137

    5-6-1 سیستم اسکلت بتنی .................................................................................................................................138

    5-6-2 ایمنی کلی شیشه ها .................................................................................................................................138

    5-6-2-1 نیاز های ایمنی ....................................................................................................................................139

    5-7 نقشه ها ..........................................................................................................................................................140

    فهرست منابع ......................................................................................................................................................150

     

     


موضوع پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, نمونه پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, جستجوی پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, فایل Word پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, دانلود پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, فایل PDF پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, تحقیق در مورد پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, مقاله در مورد پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, پروژه در مورد پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, پروپوزال در مورد پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, تز دکترا در مورد پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, تحقیقات دانشجویی درباره پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, مقالات دانشجویی درباره پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, پروژه درباره پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, گزارش سمینار در مورد پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, تحقیق دانش آموزی در مورد پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, مقاله دانش آموزی در مورد پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت, رساله دکترا در مورد پایان نامه طراحی خانه کودک با رویکرد بازی و خلاقیت

آشنايي با مساله(پروپوزال)  الف) ضرورت واهميت موضوع ب) طرح مسئله ج) اهداف د) مباني نظري عام طرح ه) منابع ­­­­­­­­­­­­­­&s

پايان نامه براي دريافت درجه کارشناسي ارشد گرايش : معماري تابستان1392 زندگي صنعتي بااشغال هرچه تمام ترزمين توسط فضاهاي صنعتي،مکانهاي کمتري براي استراحت وتفريح افرادجامعه ايجادکرده است. برا

مقدمه   ((اينجا اتاقي است ، تاريک با پرده اي سپيد و کوچک در انتهاي آن که با نوري سحر انگيز روشن مي شود . و سايه اي حقيقي صدساله را پيش روي چند نفر از حاضران  مي گستراند .  شايد هم س

پايان نامه براي دريافت درجه کارشناسي ارشد در رشته معماري 06/ 93 چکيده   امروزه در اثر بکارگيري سياست انبوه سازي و کوچک سازي در جوامع شهري بزرگ، مسکن سنتي معنا و مفهوم خود را از

پايان نامه براي دريافت درجه کارشناسي ارشد در رشته معماري گرايش:  معماري زمستان 1393 پيشگفتار: بافت تاريخي شهر بوشهر يکي از با ارزش ترين بافت هاي تاريخي کشور بوده که در نوع خود بي نظي

فصل اوّل: مقدمه/ کلیّات پژوهش نمایش بعد از زبان اولین تقلیدی است که انسان از خردسالی برای ساختن و ایجاد لحظه ها و ماجراهایی که تمایل به تجربه ی آنان دارد از آن استفاده می کند؛ بی آنکه خود بداند در حال اجرای نمایش است با جلوه ها و قرارداد هایی متفاوت. زیرا هنوز در اولین تقلید هایش قواعد و اصول نمایش را در نیافته است. مثل تقلیدی که از پوشیدن کفش بزرگ مادر و پدر انجام می دهد، یا ...

پایان نامه تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد کارگردانی تصویر متحرک چکیده این تحقیق تلاشی است برای رسیدن به پاسخ سوالاتی در رابطه با اینکه تماشای انیمیشن های مشوق نقاشی چه تأثیری بر نقاشی های کودکان پیش دبستانی دارد و اینکه آیا به اندازه لازم به تولید و پخش این قبیل برنامه ها پرداخته شده است یا خیر. نکته ای که با توجه به موضوع بین رشته ای این رساله در جمع آوری مطالب حاضر در نظر گرفته ...

پایان نامه تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد گرافیک چکیده پژوهش پیش رو از طریق اطلاعات بدست آمده از روش کتابخانه ای ، به تایپوگرافی ایرانی در زمینه طرح جلدهای سیاسی اجتماعی می پردازد و جنبه های تاثیرگذار بر قوت گرفتن آن را مورد بررسی قرار می دهد. پس از آن به تاثیر متقابل سیاست و گرافیک در جلد کتاب های دوره پس از جنگ تحمیلی می پردازد و در پی آن است سبکی را که تایپوگرافی ایرانی نامیده ...

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد (M.A.)گرایش: آموزش و پرورش پیش دبستانی چکیده پژوهش حاضر یک پژوهش از نوع شبه آزمایشی ب ا گروه کنترل و آزمایش است، که به تأثیر بازی های پیش دبستانی بر مهارت های ذهنی و اجتماعی کودکان مراکز پیش دبستانی ناحیه یک شهر شیراز در سال تحصیلی93-92 پرداخته است. جامعه آماری شامل 3086 کودک پیش دبستانی می باشد که در گروه سنی 5 تا 6 سال مشغول به تحصیل ...

پايان نامه مقطع کارشناسي رشته مديريت بازرگاني چکيده: مادرعصري زندگي مي کنيم که عصرشگفت انگيز دانش و اطلاعات ، عصرشتاب غيرقابل باور فناوري و خلاقيت است .با عموميت يافتن سريع دسترسي به کامپيوت

ثبت سفارش